Euroopan mestari

Jossain Espanjassa, ehkä Barcelonassa, kisaillaan parhaillaan maanosamme mestaruuksista yleisurheilussa. Muistan seuranneeni ensimmäisiä tällaisia kisoja 1960-luvun puolella ja silloin kisailtiin mahdollisesti Budapestissa. Suomalaisten odotukset olivat korkealla ja tuloksena oli pari pistesijaa. Vasta seuraava vuosikymmen toi mukanaan Helsingin kisat ja Juha Väätäisen, “Julman Juhan”, sekä sen jälkeen kultaisen vuosikymmenen monet menestyksekkäät arvokisat ja myöhemmin doping -skandaalit niitä selittämässä.Onko mestari ensinkään?Kuuden päivän aikana mestaruuden saa Euroopassa monessa lajissa tuloksella, joka ei ole juurikaan kummoisempi kuin 1970-luvun tulostaso maailmalla. Tuolloin pituutta hypättiin Meksikossa liki 9 metriä, korkeutta kuubalainen 240, moukari lensi sekin lähelle 90 metrin viivaa venäläisten kourasta. Naiset olivat miehiäkin vahvempia noina aikoina.…
Read More

Naamakirjassa visertämässä

“Olin juuri päättämässä naamakirjani sisällönjakopalvelua kun verkkoyhteisön asiasanapilvestä iski salamana yhteisöpalvelun sirkutin. Vastasin sirkuttaen, livertäen ja visertäen kirjoittaen alustalle lyhyitä viestejäni sulkien samalla naamakirjani blogiavaruudessa ja siirryin asiasanapilveen“.Tiedekielen sanastoaHelsingin Sanomissa (26.7) toimittaja Ville Eloranta on huolissaan kotimaisten kielten asemasta tieteessä ja haluaisi tieteen kielen palaavan takaisin maan pinnalle, lähemmäs kansakunnan Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen suosittelemia käsitteitä. Suomen kielen asema on turvattava, vaikka tieteen sanasto, ja myös arkikielemme, sisältävät yhä enemmän muista kielistä, etenkin englannista, lainattuja sanoja. Joskus niitä on pakko käyttää, kun suomalaista vastinetta ei tahdo löytyä, kertoo Eloranta toisaalla.Tutkimustuloksista on kyettävä toki kertomaan ymmärrettävästi ja suomen kielen säilyminen ja rikastuttaminen…
Read More

Oikeudenmukaiseen aluehallintoon

Eriytettyyn hallintoonProfessori Hannu Katajamäki kirjoittaa Helsingin Sanomissa (HS 21.7) kuinka Suomi tarvitsee eriytetyn aluehallinnon. Katajamäki on pitkän linjan aluetieteilijä ja tuntee asiansa joskus liiankin hyvin, menee ikään kuin asioitten edelle. Hänen tavoitteensa on osoittaa, kuinka maan eri osat vaativat erilaisen hallinnon ja kansalaisten on saatava varallisuudesta ja asuinpaikasta riippumatta oikeudenmukainen kohtelu, ei yhdenmukaista byrokratiaa ja sekavia, tyhjäkäyntiä ruokkivia organisaatioita.Maaseutusuunnittelu ei ole kaupunkisuunnittelua Maaseutututkijana Katajamäki kertoo, kuinka maaseutualueiden kutsuminen kaupunginosiksi herättää lähinnä hilpeyttä. Tällä hän tarkoittaa niitä kuntaliitoksia, joissa maaseutualueiden pienkaupunkeihin on liitetty pienen maakunnan kokoinen viheralue osaksi kaupunkirakennetta. Tällaiset kaupunkirakenteet tekevät vääryyttä kaupungeille ja niiden suunnittelulle, ovat pilkan kohde.Oikeammin kyseessä…
Read More

Gateway, mutta minne?

Gateway ArchTunnetuin suomalainen Gateway on Eero Saarisen kynästä syntynyt Gateway Arch St.Lousissa, Missourissa. Muistomerkki pystytettiin vuonna 1803 tehdyn maakaupan muistoksi, joka kerralla kasvatti Yhdysvaltojen maa-alueen kaksinkertaiseksi. Kaaren vieressä virtaa Mississippi-joki, joka ennen kauppaa oli Yhdysvaltain länsirajana. Tämän jälkeen Yhdysvaltain kauppa ja talous syvälle itään kasvoi ja vilkastui, länsi ja itä kohtasivat toisensa, kulttuurivaihto syveni. Olen tuossa Eero Saarisen rakennelmassa vieraillut ja esitelmöinytkin aiheesta, joka liittyi tuolloin tiedepuistojen maailmankonferenssin yhteiseen aiheeseen kapitalismin kriisistä 1990-luvun puolivälissä.Nykyisin Gateway liittyy lukuisiin maamerkkeihin, talouden ja telekommunikaation teorioihin, verkostoihin ja websivuihin, tietokoneohjelmiin ja lukuisiin yhtiöihin ja yhteisöihin, musiikkiin, elokuvaan ja fiktioon, tieteen teorioihin ja moni on…
Read More

Venäjäkö kyykyttäjänä?

Venäjä kyykyttää medioissa Suomea netistä tulkiten ja hakusanaa käyttäen liki yhtä ankarasti kuin KELA kyykyttää asiakkaitaan. Kolmas suomalaisten kyykyttäjä näyttäisi olevan medioissamme valtio ja Telia-Sonera liki rinta rinnan. Tämän jälkeen tulevat autokauppa, HUS sekä joukko yksityisiä henkilöitä ja puolueita, Finnair ja Nokia Siemens kärjessä.Kyykyttäminen ei ole kiusaamistaKyykyttäminen on korvannut aiemmin käytetyn kiusaamisen halutessamme kertoa medioissa, kuinka joku ahdistaa, kalvaa, jäytää, piinaa, kiristää, patistaa, penää, taivuttaa, alistaa, vaatii, manipuloi, vaivaa, tuivertaa, riepottaa, risoo, raastaa, raatelee, retuuttaa tai muuten vain tekee elämästämme ikävän ja sietämättömän myös kesähelteillä ja juuri silloin kauniin suven keskellä suljetussa Suomessa.Kiusaaminen on ilmiönä jäänyt lähinnä lasten, urheilijoiden ja…
Read More

Antropomorfismi ja Laplacen demoni

Mustekalan lonkerotPäättyneissä jalkapallon MM-kisoissa parhaiten saksalaisten pelituloksen ennusti kuvaruudussakin seikkaillut Laplacen demoni, mustekala nimeltä Paul. Se onnistui ennustamaan kaikki Saksan pelit oikein ja lopuksi vielä finaalin lopputuloksen. Tilastollisesti tällainen on mahdollista vain alle prosentin kymmenyksen varmuudella. Olin saanut kotisivulleni vieraita, jotka hakivat hakusanoilla tietoja käsitteistä antropomorfismi, determinismi ja possibilismi sekä näiden kytkennöistä erilaisiin netissä operoiviin ihmisryhmiin tai oikeammin faktoreiden nimiin kuten kulkurit, pelurit, turistit ja flaneeraajat. Olen käsitellyt noita termejä sekä kahdessa väitöskirjassani että erikseen vielä vaikkapa kuvataiteen yhteydessä. Ensimmäinen työni kotisivullani (www.clusterart.org) kertoo Ratzelin maisemasta ja romaanissani Arctic Babylon esiintyy arkkityyppi, jolla on Laplacen demonin kyvyt, täydellinen lahja ennustaa…
Read More

Hyvää syntymäpäivää suvessa syntyneille

Heinäkuun mediat ovat kepeitä ja aiheet muuttuvat viihteellisiksi. Mikäli se nyt olisi mahdollista. Raskaat talven ja syksyn aiheet muuttuvat kesälomatoimittajan näköisiksi. Suomi, suljettu ja ankaran askeettinen maa, muuttuu lomalaisten paratiisiksi, edustajamme lomailevat ja palailevat meppeinä mökeilleen muita hieman myöhemmin elokuun alussa. Talven kaamos ja kevään humala on ohi ja ihmiset kesäisen leppoisia ja seurallisia. Kaupungit autioituvat ja maaseutu saa taas turistinsa, mökkiläiset.Väärä mielikuva Edellä kuvattu on väärä mielikuva ja kertoo takavuosien Suomesta. Suomi herää toki kesällä eloon talvihorroksesta, on täynnä kesäisiä tapahtumia niin kaupungeissa kuin maaseudulla, ja moni tekee kolmen kuukauden aikana enemmän duunia ja tulosta kuin muina kuukausina yhteensä.…
Read More

Tatu Vanhasen opit

Älykkyys on arkikielen käytössä oppimiseen ja sopeutumiseen liittyvä ilmiö, osa lahjoistamme. Eri kulttuureissa sillä tarkoitetaan hieman eri asiaa ja sen mittaaminenkin tapahtuu eri tavoin ja erilaisiin tarkoituksiin. Kyseessä on siis melkoisen epäselvä ja väljä käsite. Tästä huolimatta tuskin mitään asiaa mitataan niin kiihkeästi kuin älyä tai sen lähisukulaisia lahjoja ja oppimista, alkaen peruskoulun ala-asteelta ja jatkuen koko elämänkaaren mittaiseen aikuisopiskeluumme. Ja kaiken aikaa puhumme arkikielessä älystä ja sen lahjoista, todituksista, joita meille on vuosien saatossa annettu osana älyllistä toimintaa tai suorituskykyä, oppimista. Kuka Tatu Vanhanen?Emeritusprofessori Tatu Vanhanen on ottanut aiheen esille tutkimuksissa, joissa taustalla ovat kulttuurit ja talousalueiden menestys sekä…
Read More

Runon ja suven päivä

Eino Leinon päivä“On monta uskoa päällä maanja toinen toista kiittää,mut laulajilla yks usko on vaan,elin-iäks hälle se riittää:Min verran meissä on lempeä,sen verran meissä on iäistä,sen verran meistä myös jäljelle jää,kun päättyvi päivä tää.Me olemme kaikki nyt laivallaja kynnämme suurta merta.Me synnymme tänne vaivallaja vaivalla kuolemme kerta.mut se mikä niiden on välillä,se olkoon lämpöä, lempeä.kas, yössä kun yhtehen sattuu kaks,käy kulkukin helpommaks“.Eino Leino syntyi Paltamossa lähellä Oulua Oulujärven rannalla 6. heinäkuuta vuonna 1878 Eino ja Anna Lönnbomin (Mustonen) maanmittariperheeseen suurperheen kuopuksena. Kuopuksen tapaan hän myös eli ja runoili, oli Snellman-henkisen perheen fennomaani runoilija, kapinallinen toimittaja ja Kasimir veljensä tukema individualisti…
Read More

Runoilijan kuolema

Aistien alamainen 1995“On mentävä hirvittävän lähelle toista ihmistä hämärään huoneeseen ilman yhtäkään asetta ennen kuin voi kuulla kuinka kauniisti vapaus laulaa”, kirjoittaa Tommy Tabermann. Harvan pois nukkuneen nekrologia on niin helppo lähestyä kuin runoilijan, jolla oli uskomattoman määrä tuotantoa, yli 80 koottua teosta.Kun hänestä kertoo, kaiken kuvaa lopulta parhaiten hänen runonsa tai aforismien pelkistetyt lauseet. Vai mitä arvelette tästä “Ja minun sydämeni tuska on vuoren korkuinen. Mutta peipponen lensi minun ikkunani taa. Ja se lauloi hurmaantuneena, ja sen riemua helisi maa. Oi Jumala! Sydämessäni on aivan pimeää. Ja kuitenkin peipponen lauloi. En voi sitä ymmärtää”.Passionata 2001Harvan vainajan nekrologia on niin…
Read More