Herrojen huave

Kreikan velkasaneeraus, vakausrahaston kasvatus, pankkien tukeminen sekä kriisin leviämisen torjunta etenkin Italiaan, mutta myös Espanjaan, sai sijoittajat uskomaan euroon ainakin hetkeksi. Huoli euroalueen kriisistä näytti väistyvän. Asiantuntijoiden mukaan akuutti kriisin poistuminen ei kuitenkaan poista todellisia ongelmiamme ja nyt saatiin aikaa järeämpiin toimenpiteisiin. Tunnusluvut ja tilastot tutuiksi Kun mediat kertovat euroalueen kriisistä jo toista vuotta kuvaten sen toisen maailmansodan vaikeimmaksi yleiseurooppalaiseksi ongelmaksemme, liittokansleri Angela Merkeliä lainaten,  Harmageddonia muistuttavaksi viimeisen ajan taisteluksi, draaman kaari on tullut medioita seuraaville varmasti tutuksi. Samalla tunnemme tänään eurooppalaisia kansakuntia, niiden sosiaalista ja taloudellista elämää, kulttuuria, tilastollisia tunnuslukija ja finanssitalouden käsitteistöä aivan toisin kuin aikanaan turisteina Irlannissa,…
Read More

Korporativismin kolmas aalto

Ihminen voi tehdä useita erilaisia uria elämänkaarensa aikana. Ilpo Santalan nekrologissa kekseliäs uudistumiskyky on tästä tyyppiesimerkki (HS 25.10). Kun tapasin Santalan ensimmäisen kerran, hän eli toista uraansa Innopoliksen yritysten kasvu-uria etsiskellen ja vei minut lasipalatsinsa saunaan osoittaen sieltä, kuin kotkanpesässä istuen, kuinka Espoo on metsäinen kaupunki ja suomalainen  metropoli omituinen käsite keskellä korpea. Pankkimiehestä, Postipankin johtajasta, oli tullut teknologiajohtaja, yritysten kehittäjä ja kolmannessa vaiheessa Suomen taideteollisuusyhdistyksen toimitusjohtaja. Oleellisen oivaltaminen Santalaa kuunnellen ja seuraten minulle syntyi käsitys hyvin perhekeskeisestä ja lämminhenkisestä ihmisestä. Lapin retket ja luonnon rakkaus sekä lapset, lastenlapset olivat miehelle kaikki kaikessa historian harrastuksen ja lukemisen rinnalla. Santalan kanssa…
Read More

Harmageddonista Armageddoniin

Harmageddonilla tarkoitetaan ilmestyskirjan taistelua, jossa Jumalan viholliset kerääntyvät Pedon viimeiseen suureen taisteluun Jumalaa vastaan. Käsite voi olla yhtä hyvin fyysinen paikka, monelle Israelissa sijaitseva muinainen linnoituskaupunki Megiddo vuoren (= heprealainen Har)  juurella. Joissakin käännöksissä käytetään käsitettä Armageddon ja samalla se voi kuvata vaikkapa valtaa ja sen tavoittelua, valta-aluetta, dramaattista tilannetta tai tilaisuutta ja myös lopullista muutosta. Libyan diktaattori Muhmmar Gaddafille tämä päivä 20.10 merkitsi viimeistä Harmageddonia, kirjaimellisesti. Vanhatestamentillinen Harmageddon Vanhatestamentillisessa merkityksessä Harmageddonin taistelu on konkreettinen tapahtuma ja paikkakin löytyy Israelin Afulan pienestä kunnasta tai kaupungista, jonne pääsee vaikkapa paikallista valtatietä numero 66. Tiestä puuttuu nyt paholaisen merkin kolmas kuutonen, joka…
Read More

Lokakuun 17. päivän mysteeri

Lokakuun 17. päivä on YK:n kansainvälinen päivä köyhyyden poistamiseksi. Eilinen päivä oli maailman ruokapäivä ja sitä edellinen kansainvälinen maaseudun naisten päivä. Itse järjestön omaa YK:n päivää vietämme 24. lokakuuta ja se päivä on pyhitetty samalla kansainvälisen kehitystiedotuksen päiväksi. Seuraavana tuleekin sitten jo UNESCOn maailman audiovisuaalisen perinnön päivä. Inflaatio uhkana Kun jokainen vuodenpäivä on pyhitetty jollekin merkittävälle kansainväliselle päivälle ne alkavat kokea inflaation. Etenkin, kun jokaisella kansakunnalla ja pienemmälläkin maakunnalla ja pitäjällä ovat vielä omat erityispäivänsä ja Holjat -markkinansa. Ja mukaan tulevat vielä yksittäisten ihmisten merkkipäivät, nimi- ja syntymäpäivät ja tähtimerkkien kertomat omat kuvionsa osoittamaan kohtaloamme ja niiden lupaamia merkittäviä paalupaikkoja…
Read More

Hauki on opportunisti kala

Ihminen kuuluu biologisen ravintoketjun siihen viimeiseen lenkkiin, josta löytyy vaikka sisä- ja rannikkovesissämme kalastava petokala hauki (Exos lucius). Hauen väritys vastaa vesikasvillisuuden suojissa piileksivän pedon väritystä ja sopii saaliin vaanimiseen. Lisäksi ahvenen tapaan hauki kykenee muuttamaan tummuusastettaan veden väriin paremmin sopivaksi. Elämäntavoiltaan hauki muistuttaa opportunisti ihmistä. Sopeutunut saalistaja Ihmisen tapaan hauki on luonteeltaan kotiseutu-uskollinen ja pysyy mieluusti syntymäseuduillaan vain enintään kilometrin parin vaellusmatkoja tehden. Sen ravinnoksi käyvät liki kaikki sellainen saaliskala, jota on lähistöllä saatavilla. Käytännössä se on usein merialueilla parvikalaa, myös ihmisen ravinnoksi sopivaa, mutta toki muun puutteessa myös muut petokalat ja oman lajin edustajat kelpaavat. Hauki on ihmisen…
Read More

Luovan innovaation päivä

Aleksi Kivi oli luonteeltaan ailahteleva, intohimoinen, taiteellinen, pahansisuinen, pakkomielteinen, mutta myös työnarkomaani, rakastettu, älykäs ja tietysti alkoholisti. Hänen sanottiin sairastaneen migreeniä, sukupuolitauteja, mielisairauksia, juoppohulluutta ja borreolioosia. Borreolioosinsa hän olisi saanut metsissä samoten pienten eläinten kautta leviävistä punkeista, muut taudit pääosin lähiyhteisön ihmisiltä. Tyly nero Aleksis Kivi muistuttaa tyypillistä innovaattoria, tylyä neroa. Samat taudit ja kuvaukset kun  sopivat vaikkapa viime keskiviikkona 56-vuotiaana kuolleen tietotekniikkajätti Applen perustajan Steve Jobsin luonnekuvaukseen Walter Isaacsonin kirjoittamana elämänkertana. Myös Jobs oli läheisten kuvaamana joko ihailtava sankari tai täydellinen paskapää, Helsingin Sanomien (HS 9.10) kuvaamana Isaacsonin kirjaa suoraan lainaten. Paskapää on kielemme yleisimpiä tapoja kuvata ihmistä ja…
Read More

Mihin tarkoitukseen Nobelin -rauhanpalkinto jaettiin?

Norjan Nobel -komitea oli hereillä, tai sitten ei. Tämänvuotinen rauhanpalkinto myönnettiin jaettavaksi Liberian presidentin Ellen Johonson Sirleafin, jemeniläisen demokratia-aktivistin Tawakkui Karmanin ja liberialaisen ihmisoikeustaistelijan Leymah Gboween kesken. Aivan hyvin siihen joukkoon olisi voinut liittää vielä Suomen presidentti Tarja Halosen tunnustuksena pitkästä urasta tasa-arvotaistelijana ja etenkin vielä samoilla alueilla ja samojen naisten rinnalla. Nobel -komitean kömmähdys Nobel -komitean mukaan rauhannobelistit ovat “taistelleet naisten turvallisuuden puolesta rauhanomaisesti ja tuoneet naiset osaksi rauhanrakennusta”. Hieman vieroksun tuota lausetta. Se on väärältä vuosisadalta. Mielestäni naisia ei ole suinkaan tuotu nyt rauhattoman maailman ja testosteronin tuoksuisen aggression hillitsijöiksi vaan pikemminkin he ovat olleet sen kärjessä aina,…
Read More

Odotettu Nobel Tranströmerille

Se että ruotsalainen Tomas Tranströmer on kirjallisuuden nobelisti vuonna 2011 ei ole yllätys. Hän oli ehdokkaiden joukossa jo vuosia ja voittanut aiemmin mm. Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnon 1990 (kokoelmasta: Eläville ja kuolleille), Neustadt -palkinnon samana vuonna sekä Ruotsin akatemian pohjoismaisen palkinnon seuraavana vuonna sekä kaunokirjallisuuden August -palkinnon vuonna 1996 teoksestaan Sorgegondolen (suom. Surugondoli 1997). Tiiviisti pakattua ja läpikuultavaa Tranströmer kärsi aivoverenkiertohäiriöstä vuodesta 1990 ja se vaikeutti hänen puhumistaan, mutta kirjoittaminen on jatkunut aina viime päiviin saakka tällä vuonna 1931 syntyneellä ja nyt 80 -vuotta huhtikuussa täyttäneellä kirjailijalla, runoilijalla ja psykologilla. Jo keväällä arveltiin tämän vuoden olevan juuri runouden ja Tomas Tranströmerin…
Read More

Pandoran lipas ja Hefaistoksen kirous

Pandoran lipas kertoo ihmiskunnan itselleen hankkimasta pahuudesta ja sen synnystä. Pandora kuuluu kreikkalaisiin transformaatiomyytteihin ja muistuttaa kristittyjen Vanhan Testamentin perisynnistä. Syntiin liittyy ihmisen luontainen taipumus uteliaisuuteen sekä kokeilunhalu, innovaatiot; tekniset, sosiaaliset, symboliset ja taloudelliset sekä luonnollisesti nainen. Pandora tuli muotoilla savesta ja kostoksi pääjumalalta. Pääjumala oli Zeus ja rangaistus tuli uudesta innovaatiosta ja se oli luonnollisesti tuli sekä tulen kantajana Prometheus. Pandora oli taas kristittyjen Eeva ja omenana sekä käärmeenä kulki mukana lipas. Naisen muovaajana oli Hefaistos ja veistos, jossa sitä kuvaan, kulkee nimellä “Hefaistoksen  kirous”. Sain mahdutettua yhteen veistokseen seitsemän syntiä tai kiroista kun Salvador Dali maalasi niitä surrealistisiin…
Read More

Anders Breivik ja hipsutus

Helsingin Sanomien kuukausiliite on esittelemässä Pirkka-Pekka Peteliuksen vaatekaapin, kuvitteellisen Facebookin sotiemme ajoilta, kirjailijoille maksetut korvaukset, vaikkei juttuja ole tullut enää vuosikymmeniin, sekä ykkösjuttunaan norjalaisen massamurhaajan Anders Behring Breivikin tarina muiden kokemana, naapureiden silmin toimittajalle todistaen. Toki mukana ovat myös pakollinen suomalainen poliitikko, nyt kärjessä keskustan Mari Kiviniemi ja hänen broilereita kasvattava isänsä, tyttöään liberaalimmaksi esitelty talonpoika. Intian kuukausiliite esittelee tuhannen ja yhden yön sadun kautta ja toimittaja vierailee myös yön Urho Kekkosen viimeiseksi jääneessä kodissa. Molemmat narratiiviset fiktiot muistuttavat toisiaan, ja ovat synkkää luettavaa siinä missä koko kuukausiliite ja sen kansilehti, Musta saari ja sen Brevikin veritöiden tutuksi tekemä siluetti.…
Read More