Hybridiyhteiskunnan kouristelua

Hybridillä biologi ymmärtää kasvien ja eläinten risteymiä. Yleisimpiä ne ovat kasveilla ja jalostuksessa saadaan hyviä tuloksia. Ellei sitten tuloksena risteymästä ole turnipsin tai lantun, perunan rehevä lehvistö ja maassa odottaa risteyttäjää vaikka kurpitsan tai kurkun komea juurakko. Kun tarkoituksena oli tuottaa peruna- ja kurkkusato samalta pellolta. Tekninen hybridi Tekniikan ihmeet ja insinööritieteet tuottavat hybrideinä etenkin autoja. Niissä on kaksi toisiinsa kytkettyä energialähdettä ja mahdoton määrä muuta sellaista uutta teknologiaa, jossa hybridi on jo kuljettajan kokemaa aistimaailmaa laajentava ja viestit tulevat kaukaa ulkoavaruudesta. Tuhannet uudet innovaatiot ovat integroituneet ja matka hybridiympäristössä on samalla käyttäjäystävällistä. Hybridiympäristöjä on jo kaikkialla ja niissä biologinen…
Read More

Armon tuoma kapitalismin rappio

Onko se uutinen, että suomalainen mieshiihtäjä jää kiinni dopingaineiden käytöstä vai se, että tämä vuodettiin hänen mielestään virheellisesti medioille? Onko se uutinen, että Suomessa on valelääkäreitä vai se, että meillä ei ole toimivaa kontrollia varmentamaan lääkäreiden muodollinen pätevyys? Onko se uutinen, että koira puree postimiestä jalkaan vai se, että postimies puree koiraa? Rappiouutiset Uutisen löytäminen medioista on erityisen hankalaa silloin, kun perinteiset normit, arvot, moraali ja etiikka rikotaan tuon tuosta ja siitä tulee maan tapa. Forssan Lehdessä (17.11) Ilkka Joenpalo ironisoi kokoomuslaisen kansanedustajan ja entisen ministerin Ilkka Kanervan omituista tapaa hoitaa maisterina  maakuntahallinnon kaavoitusta tuntematta sitä lainkaan. Vastaavasti Apu-lehdessä (17.11) …
Read More

Hyvää isänpäivää

Isänpäivä tuli Suomen vähän salaa 1970-luvun alussa. Almanakkaan merkittiin silloin marraskuun toiselle sunnuntaille muiden Pohjoismaiden tapaan isänpäivä. Jostakin syystä äitienpäivä on monikossa ja isänpäivä yksikössä. Samasta syystä naiset koetaan usein käsitteellisesti yhteisönä ja kollektiivina, mies taas yksinäisenä sutena tai individualistina ilmiönä patriarkaalisessa maailmassa. Patriarkaalinen päivä Vanhassa Testamentissa Adam oli yksin niin kaun kuin Eeva luotiin kylkiluusta ohjaamaan tietä ulos Paratiisista. Vanhan Testamentin suuret profeetat Jesaja, Jeremia, Hesekiel ja Daniel olivat miehiä. Samoin vähäisempinä usein mainitut profeetat Hoosea, Joeal, Amos, Obadja, Joona, Miika, Naahum, Habakuk, Sefanja, Hakkai, Sakarja ja Malakia. Uuden Testamentin Matteus, Markus, Luukas ja Johannes olivat miehiä hekin. Meillä…
Read More

Mystinen 11.11.2011

Marraskuun 11. päivä on suuren mystiikan päivä. Jo pelkkä marraskuun yhdestoista on monessa kulttuurissa poikkeava. Tämä koskee sekä läntisen että itäisen kulttuuripiirin yhteydessä asuvia kansoja ja  pienkulttuureja, yksittäisiä ihmisiä. Kun tähän lisätään maaginen numeroyhdistelmä 11.11. 2011 pelkästään Shanghaissa tuhannet nuoret odottavat vihillepääsyään. Kirkollinen juhla Suomessa ortodoksit viettävät marraskuun 11. päivää pyhien marttyyrien, Menaksen, Viktorin ja Vikentioksen sekä etenkin pyhän marttyyri Stefaniksen ja pyhittäjäisän ja tunnustajan Teodoros Studiteksen muistopäivänä. Samalla tämä päivä on kirjailija Fjodor Dostojevskin syntymäpäivä vuodelta 1821. Luin juuri meppi isä Mitro Revon ja muidenkin meppiemmem arvioita euron kohtalosta. Repo valittiin vuonna 2006 "Hyvän mielen lähettilääksi" Suomesta Mielenteveyden keskusliiton…
Read More

Valta ja vallankäyttö

Valta Suomessa kuuluu kansalle. Kansa jakaa poliittista valtaa ainakin kunnille, valtiolle ja Euroopan unionille vaalien kautta. Kunnissa valtaa käyttävät virkamiehet, poliitikot, professionaaliset ryhmät (opettajat, hoitajat jne.), joskus ulkopuoliset painostajat. Poliittisen vallan lisäksi myös muilla toimijoilla on valtaa. Puhumme markkinavoimista, talouselämästä, mediasta ja mediakratiasta demokratian rinnalla. Monet julkiset avainhenkilöt ja asiantuntijat vaikuttavat myös julkisen vallan käyttöön. Kasvava vaikutus on myös ns. kolmannen sektorin toimijoilla ja sen suurilla järjestöillä. Valtaa on monenlaista, mutta yleensä me keskitymme Suomessa julkiseen valtaan, kolmeen valtiomahtiin ja mediaan neljäntenä. Vallan menetys tekee kipeää Vallasta luopuminen tekee kipeää, toteaa entinen Rengon kunnanjohtaja Antti Leinikka Forssan lehdessä (FL 9.11).…
Read More

Hyvää pyhäinpäivää

Pyhäinpäivä on kristillinen pyhimysten, marttyyrien ja vainajien muistopäivä. Päivää vietettiin alun perin marraskuun alussa, mutta myöhemmin se siirtyi ja on nyt aikaisintaan 31. lokakuuta tai viimeistään 6. marraskuuta ja aina lauantaina. Työmarkkinapolitiikka ja maallistunut elämämme ei pidä tärkeänä vainajien ja pyhäinmiesten päivää siinä merkityksessä kuin sitä vietetään vaikkapa Latinalaisessa Amerikassa Kuolleiden päivänä (Dia de Muertos) ja vainajien muistojuhlana 1-2 marraskuuta. Kekristä Halloween juhlintaan Juhla on erityisen merkittävä Meksikossa, Filippiineillä ja Brasiliassa, joissa päivä on myös vapaapäivä. Yhdysvalloissa Halloween liittyy pyhäinpäivän aattoon ja Venäjällä vastaava päivä on vanhempainpäivä, jolloin käydään haudoilla ja muistetaan myös ystäviä ja sukulaisia samalla. Kommunismi muutti päivän…
Read More

Yleinen ketutuspäivä 4.11

Katja Kettu on kirjailija Lapista. Suomen Kuvalehden (28.10) artikkelin mukaan hän näyttää uneliaalta hipiltä. Hän on kirjoittanut kolmannen romaaninsa “Kätilö” (WSOY) Eeva Joenpellon kirjailijatalossa, Sammatissa. Kirja käsittelee Lapin sotaa ja sen siviiliväestöä. Katja Kettua kirjaimellisesti ketuttaa se, etteivät ihmiset tunnu muistavan tai tietävän mitä Lapissa oikeasti tapahtui vuosina 1944-45. Jotta tämä ja monet muut ketuttavat asiat muistaisimme, olisi  pyhäinpäivää (5.11) ja ruotsalaisuuden päivää (6.11) edeltävä 4.11 nimettävä yleiseksi ketutuspäiväksi, paastoksi ennen rauhoittumistamme pyhäinpäivän viettoon. Nuoruuden ketutus Lapin kairat tutkijana kiertäneenä ensimmäiset asiat, joihin törmäsin, olivat Lapin sotaan liittyviä kertomuksia, taruja ja myyttejä, ja etenkin monen Karjalan ja Sompion allasevakon muistelemina…
Read More

Hyvät ja huonot uutiset

Ensin hyvät uutiset. Medioitten mukaan tuhannet ja taas tuhannet ihmiset ansaitsevat Suomessa hyvin, paremmin kuin sinä. Useimmat näistä tuhansista jopa tuhat kertaa sinua paremmin. Sellaisesta voit olla ylpeä ja iloita. On hyvä että laman ja kriisin aikana on ihmisiä, jotka voivat maksaa veroja ja ylläpitää yhteistä hyvää, hyvinvointivaltiota. Hyvät uutiset ensin On hyvä, että meillä on varakkaita hallintoihmisiä, varakkaita yrittäjiä ja kauppiaita jopa eläkeläisiä. On hyvä, että joku tienaa myös kulttuurilla ja urheilulla. Jos näin ei olisi koko harrastus ja siihen uhrattu aika olisi hukkaan heitettyä, hyvä hallinto ja johtajuus tumpeloiden hoidossa ja yrittäjyys riskinottoineen sietämätön tapa tulla kansakunnan suurtyöllistäjäksi.…
Read More