Number 44

Numerologia on yksi salatieteen haaroista samaan tapaan kuin moni tulkitsee astrologian, kiromantian (käsistä lukeminen) jne. Näistä salaisista tieteistä astrologia on laajimmin levinnyt ja vaikeimmin tulkittava. Oleellista on, että ihmisellä on tarve tuntea luonnon salaisuuksia kitkien ensin pois sisäiset epäilynsä ja itsekkyys, pahuuden rikkaruohot, sekä ruumiillisesti että sielullisesti ja astuttava salatieteitten tutkimusalueille. On oltava sitä joko täysin tai uskottava tieteelliseen maailmankuvaan. Puoliväliasetelma pahinta Puoliväliasetelma jommankumman puolella on hieman sitä ja vähän tätä. Se ei ole maailmankuva ensinkään ja myös tulokset ovat kehnoja. Jos uskoa on oikeaan edes sinapin siemenen verran se kyllä siirtää vuoria. Mutta jos sitä ei ole lainkaan, mitään…
Read More

Mies joka tiesi liikkaa

Helsingin Sanomat antoi lukijoilleen haasteen pohtia, miltä markka näyttäisi tänään? Tehtävä oli vapaa olkoonkin, että pragmaatikko suomalainen ymmärsi sen alkaen pohtia seteleiden kuvitusta sen jälkeen, kun toimittaja oli antanut hänelle lapsekkaan lisäyksen henkilöistä, jotka ovat ansainneet kuvansa omana aikanamme uuden setelistömme kuvittajiksi. Syntyi tahatonta ironiaa ja harkittua pilkkaa, jossa babu, bosa, bugi, bööna, denari, dinero, djengi, dollari, dyne, fiuna, fyffe, fyge, fygu, fynde, fyrkka, fyrkkis, fyrna jne. alkoi elää suomalaiseen tapaan kovin pragmaattisena haasteena ja symbolikuvina. Vaihdon väline ja arvon mitta Raha on vaihdon väline, arvon mitta, ominaisuuden muoto ja valuutta mutta samalla myös paljon muuta ja erityisesti silloin abstraktia,…
Read More

Keisarin vanhat vaatteet

Aikamme hakee mediayhteiskuntana sankaritekoja. Valtakunnan päämediassa Helsingin Sanomissa (24.9) on kaksi sankaritarinaa. Toinen kertoo Ulkopolitiikan Instituutin ohjelmajohtajan Arkadi Moseksen yliöjuttuna venäläisestä keisari Putinista ja hänen suosionsa hitaasta rapautumisesta tavallisten kuolevien joukkoon ja toinen lapsuuteni ajan tähdestä Ilkka Lipsasesta, Isosta Dannysta, josta on tullut nyt 70 -vuotias ikuinen kiintotähti, jolle johtajakurkena lentäminen ei ole vierasta. Sugar Man On kolmaskin kertomus. Se on toimittaja Jarkko Jokelaisen kuvaama ruotsalaisdokumentista “Searching for Sugar Man”. Tämä mies oli ja on meksikolaissyntyinen Sixton Rodrigiez. Hän teki 1970-luvun alussa kaksi albumia ja oli suositumpi kuin The Rollig Stones. Muistan miehen ja hänen mysteerinsä, Bob Dylanin ja Neil…
Read More

Kuntavaalit lähestyvät – oletko valmis?

Kuntavaalit lähestyvät. Kovinkaan moni vaaleihin osallistuva ei tiedä mistä itsenäisenä pidettävä kunta oikeasti päättää. Kunnantalo ja sen konsernijohto ei ole lähipalvelu. Kuinka monta kertaa äänestäjä avaa kunnantalon oven? Pääosa kunnan menoista ovat lakisääteisiä. Kun rahatkin tulevat pääosin muualta kuin oman kunnan alueelta, päättäjän tehtävä on vaatimaton. Moni päättäjä on kuntapuolueen jäsen ja päättää omista asioistaan kaksoisagenttina eläen. Mikä osuus on talouskriisillä ja Euroopalla kuntavaaleissa?  Kuinka moni äänestäjä tietää kuinka paljon Suomi maksaa luvasta saada äänestää meppeinä Strasbourgissa? Suomi oli viime vuonna bruttokansantuotteeseen suhteutettuna Euroopan kolmanneksi ankarimmin rahastettu maa tästä oikeudestamme. Nettomaksuosuutemme oli täsmälleen sama kun Saksalla, 0.34 prosenttia miinuksella. Joko…
Read More

Pumpulitiestä Jäämerentieksi

Arctic Basbylonista kirjoittaessani Jäämerentiestä tuli sen keskeinen teema. Rovaniemellä liikkuessa Jäämerentie tulee tutuksi, kun tuijottelee Pohjan Hovin ikkunasta Ounasjoen vastarannalle. Valtakadun suuntainen tie on saanut kantaakseen tuon maineikkaan nimen. Sitä pitkin pääsee joko Kemijoen ylittäen Saarenkylän kautta Kuusamontielle tai päinvastaiseen suuntaan Sodankylään johtavalle nelostielle. Jorma Etton tie Jäämerentielle Rovaniemellä johtaa Jorma Etton tie. Parhaiten hänet tunnetaan runokokoelmasta “Ajastaikaa“, jota presidentti Kekkonen siteerasi uudenvuodenpuheessaan. Runo alkaa sanoilla: “Suomalainen on sellainen joka vastaa kun ei kysytä, kysyy kun ei vastata, ei vastaa kun kysytään..” Muita Etton töitä muistan runokokoelmina “Elämä on”, “Kalenterin lehtiä”, “Madonnan kuva avaruudessa“, “Talvirunot” ja “Aika on tunne”. Näytelmistä…
Read More

Vaarallisia ilmiöitä

Kimi Räikkönen on Autosport  nettisivuston mukaan vaarallinen mies. Ferrarin tallipäällikkö Stefano Domenicali kertoo tienneensä aina, kuinka suomalaisella on omituinen taito hiipiä hiljaa kohti kärkeä ja iskeä lopuksi mahdottomalta näyttävässä tilanteessa itsenä mestariksi. Näin kävi  Kimin ajaessa mestaruutensa punaisella Ferrarilla. Kimi sai mennä rallipoluille, mutta palasi Lotuksella vaiheessa, jolloin oli lupa siirtyä takaisin kiusaamaan muita. Räikkönen osaa ajamisen  ja taktiset kuviot. Jäämies ajaa heti mestaruudesta ja tietää kuinka kausi on pitkä ja joka kisassa olisi saatava sopiva määrä pisteitä, ei romutettava autoa. Yksi kisan voitto ei kesää tee mutta keskeytykset vievät mestaruuden. Rallipoluilla säännöt ovat samat. Vaarallisia miehiä Timo Soini on…
Read More

Satakieli laulaa

Mennyt kesä oli vähäluminen, kertoo Ilmatieteen laitoksen tiedote. Hellepäiviä oli vähemmän kuin miesmuistiin olkoonkin, että loppukesä hieman pelasti suomalaisten vuoden 2012 lomasäitä. Tässäkin oli suuria alueellisia eroja. Tohmajärven Kemienmäellä vettä tuli kesäkuukausina 424 milliä ja Hailuodossa samaan aikaan vain runsaat 100 milliä. Kun molemmat paikat ovat kovin tuttuja,  olen muutaman vuoden noilla paikkakunnilla asunutkin, puolivälissä näitä olisi elämä ollut aivan normaalia lähellä Savon sydänmaita, synnyinseuduillani. Aivan kuten toinen käsi olisi tulisella hellalla ja toinen jääkaapissa. Kekiarvona, mediaanijakaumana tai tilastollisena tunnuslukuna,  olisi kohtuullisen siedettävä olotila. Säiden armoilla Keskiarvot valehtelevat tilastoissa aina eniten. Pohjoi-Savossa ja Lapissa kuitenkin tänä kesänä salamoi vähiten ja…
Read More

Tunteet tarttuvat

Yhteiskunta on menossa kovempaan suuntaan, haluttiin sitä tai ei. Onni on pelkkä laina,  Eino Leinoa lainaten se on myös kätkettävä, jotta hyvä tulisi ja saisi sen itsellään säilyttää eikä se tarttuisi muihin. Euro on valuutta, josta on kärsittävä, jotta yhteys länteen säilyisi ja Natoon ei olisi syytä mennä, halusi niitä tai ei. Syntymälahjana saamme mukana myös kuolemantuomion, vuosien määrä ja laatu nyt vähän vain vaihtelevat, halusimme sitä tai emme. Kesän jälkeen tulee syksy ja talvi, luonnonlait jylläävät väistämättä, halusimme sitä tai emme. Laplacen demoni Suomalaiseen luonteeseen kuuluu deterministinen, luontoon, luontofilosofiaan vahvasti sidottu maailmankuva ja tapamme tartuttaa nämä ajatukset tunnetartuntana toisiimme,…
Read More