Rahalla saa vaikka kirkossa tapella

Rahalla saa vaikka kirkossa tapella (Haapajärvinen viisaus) Anglosaksisten ja kelttiläisten perinteitä vaalien on siirrytty Halloween ja muun noituuden kautta kohti kristillistä Pyhäinpäivää “All Saints Day”. Katolinen kirkko ei ole oikein pitänyt tästä pakana-ajan perinteiden ylläpidosta kristillisten juhlien aattona. Protestanttiset juhlijat sen sijaan ovat vähemmän tarkkoja ja vanhan kulttuurin sekä sen mytologian kohdatessa uuden siihen suhtaudutaan suurella ymmärryksellä. Se on luterilaisen ihmisen pragmaattista elämää. Amerikkalainen utilitarismi tekee siitä oman aikamme ymmärtäjän. Kaiken kun voi siinä mitata rahalla. Myös uskonnon ja sen tarpeellisuuden, kulttuurin kaikki tuotteet. Raha on ikuista - vain taskut vaihtuvat (Gertrude Stein) Takavuosina aggressiivisempi paimentolaiskulttuuri toi mukanaan kiertävän elämän…
Read More

Seurakuntako vai helvetin tulirotko?

  Helvetin tulirotko ei ottanut oikein tulta heti rukouspäivän jälkeen ja sen jatkona Forssassa. Rukouspäivästä käytiin aikanaan kovaa kalabaliikkia ja myös juridista kädenvääntöä. Lopulta neljästä päivästä päädyttiin kahteen ja maallistuva yhteiskuntamme unohti samalla, miksi tällaisia päiviä on ylipäätään pidetty. Toki suomalasilla oli aina vähän vaikeuksia omaksua uusia pyhiä vanhojen ja pakanallisten rinnalle ja niinpä ne myös lomittuivat keskenään myös suurimpina pyhinämme, jouluna, pääsiäisenä ja juhannuksena. Johtajan puhe Venäjän pääministeri Putin piti merkittävän puheen, jossa hän suomi ankarasti länttä ja etenkin Yhdysvaltoja. Venäjällä länttä aletaan pitää taantumuksen pesänä ja etenkin normien ja moraalin ylläpitäjänä. Putin lisäsi nyt syntilistaan kylmän sodan jälkeisen…
Read More

Kateuden pelko on fobioista pahin

  “Tietä käyden tien on vanki, vapaa on vain umpihanki”, runoili aikanaan Aaro Hellaakoski ja kokosin hänen runojaan ja mietteitään Oulun yliopiston maantieteen laitoksen kirjastossa. Hän kun oli samalla maantieteilijä vaikkei väitellytkään ja professorin virkaan yltänyt. Hänelle kun haettiin toista tietä, hänelle sopivampaa. Hellaakoski jäi historiaan, professorit ovat meiltä unohtuneet. Oman tiensä kulkijat - tietämättään Kun ihminen ei kulje omia teitään, hän kulkee muiden hänelle merkkaamia latuja ja katuu sitä aina. Niin myös tämän päivän Helsingin Sanomissa Leena Liukkosen kirjassa mahtava ja vaikea Aatos Erkko. Hän toteutti isänsä toiveita ja luopui omista valinnoistaan. Sitä hän pitää suurimpana virheenään. Niin se…
Read More

Luukkaan päivän epistola

  Lauantai 18. lokakuuta on Sadun, Säteen ja Luukkaan nimipäivä. Tämän päivän epistolan ja blogin aiheen voisi lukea aivan hyvin Luukkaan evankeliumista. Kun sitä mukailee ja seuraa päivän medioita, kolme tärkeintä aihetta liittyvät 1) paikallisesti palveluja tarjoavan kauppiaan ja renkaanvaihtajan elämään, palvelualttiuteen. Kansallinen aihe on ilman muuta 2) hallituksemme saama välikysymys ja kyvyttömyys toimia enää vaalien läheisyyden poltellessa poliitikkojen kintereitä tehdä enää taloutemme ja työllisyyden vaatimia suuria päätöksiä. Kolmas (3) ja globaali aihe on idän uusi ystävyys, Venäjän ja Kiinan lukuisat kauppasopimukset ja lännen sekä Euroopan jääminen yhä pahemmin paitsioon. Viinikuurnan symboliikka - persu Neljäs teema on kuitenkin tärkein ja…
Read More

Kuka ihmeen Modiano – mikä ihmeen Bulevardi?

Vuonna 2011 kesäkuun seitsemäs päivä kirjoitin kolumnin blogiini ja Bulevadiin nimellä “Mikä ihmeen bulevardi”. Se kertoi Pariisista, kehäbulevardien synnystä ja samalla niiden kautta luokiteltavasta ihmisen iästä, geneettisen koodiston ja sosiaalisen pääoman kautta syntyvästä  identiteetistä eri bulevardin kehillä ja erikseen metropolista pois johtavilla Avenuen provinsseissa. Tuolloin mainitsin nimen Patrick Modiano, joka sai tänään Ruotsin Akatemian myöntämänä kirjallisuuden Nobelin. Yllätyksenä pidetty voittajasuosikki Modianon saamaa Nobelia luonnehdittiin medioissamme yllätyksenä. Ei se sitä ollut, päinvastoin. Modiano oli jopa neljän veikatuimman joukossa eräissä merkittävissä suosikkeja hakeneissa listauksissa. Hänen edellä oli mm. valkovenäläinen Svetlana Aleksijevitj, kenialainen Ngugi wa Thiong’o ja japanilainen Heruki Murakami. Listoja on paljon,…
Read More

Kiusaamisen lyhyt oppimäärä

Kiusaaminen on ollut näkyvä teema ylen ohjelmistossa ja eilen siitä järjestettiin kahden tunnin todella kiehtova keskustelu, jossa kohtasivat koulujen kiusatut ja kiusaajat. Kiusaajia on vaikea saada paikalle vaikka he edustavat reipasta enemmistöä ja kiusatunkin on vaikea tulla julkisuuteen. Elämän mittainen shakkitarina Se kun on julkinen tapa tulla avaamaan haavoja ja psykososiaalisen ilmiön elämän mittaista helvettiä. Siis täsmälleen sama ilmiö kuin tuoden lapsena keskitysleiriltä selviytyneet aikuisena kuultavaksi. Moni romahtaa siinä kuulustelussa. Stefan Sweig kirjoitti tästä helvetistä menestyskirjansa, Shakkitarina. Shakkitarinassa vanha mestari kohtasi uuden. Vanhan mestarin kertomus oli tarinaa elämästä, jota varjostaa helvetti, shakkilaudan ruudut ovat kaltereiden vankilan ja kidutuskammion lattiaan heijastuvia…
Read More

Teesi, antiteesi, synteesi – feodalismi, kapitalismi, kommunismi

Forssa Lehti esittelee kahden poliitikon väittelyä maanantainumerossaan (6.10).  Vastinparina on kokoomuslainen mies ja demarinainen sekä aiheena koulu, joka tulisi joka lakkauttaa tai jatkaa sen elämää maaseudulla, kylän keskipisteenä ja hyväksyen, että jotkut nyt haluavat asua maalla ja toiset metropoleissa lapsineen. Luonnonvaroihin perustuvat areaaliset elinkeinot kun ovat maahan sidottuja ja lokaaliset elinkeinot erilaisia. Jos luonnonvara-ammatteja aiotaan ylläpitää, se edellyttää myös maailmakuvaa, jossa ihmiset viihtyvät kiinteistöissä maalla eikä niiden hintoja poljeta tai palveluja hävitetä yhden kartan (=regionaalinen) ja kompassin politiikalla, tuntematta ollenkaan toista karttaa (=spatiaalinen tai aspatiaalinen). Maalla asuvan maailmankuva on erilainen kuin kaupungissa asuvan ja lähiyhteisö muokkaa myös maailmakuvamme, totuuden etsinnän…
Read More