Halloween ajan pelkoja

Pelko on ollut aina käytetyin keino, kun valtaa on jaettu tai organisaatioita johdettu, haettu valtaa tai tunnustusta, säilytetty vanhaa. Kukaan ei ole  sen ulkopuolella. Herra se on herrallakin. Pelon tasapainon oletettiin takavuosina estävän despoottien sokean vallankäytön ja demokratian pelko oli tuolloin myös demokratian alku. Oli kyse sitten kylmästä sodasta, vanhemmasta tai uudemmasta organisaatiosta, kulttuurien törmäyksestä tai  tavastamme markkinoida itseämme nykyisin uudessa mediayhteiskunnassamme. Empatiaa ja hermeneutiikkaa johtamiseen Taantuma menneiden vuosien kokemuksiin ei enää auta uudessa innovaatiota vaativassa yhteiskunnassa vaikka konsevatismi olisi kuinka vanhenevan yhteiskunnan toimintatapojamme ja pelko sen osana. Innovaatioiden synnyssä, uusissa orgainsaatioinnovaatioissa, innovaatiopolitiikassa, pelkoa käytetään aseena jarruttaa uuden syntymää ja…
Read More

Pelko on aseeni

Kun Kokoomus haluaa viittä sote-aluetta, Keskusta kahtakymmentä maakuntien Suomea, kompromissina ovat liki vanhat lääniemme rajat. Pienten kuntiemme tehtävät jäävät kovin vaatimattomiksi jo muutaman vuoden aikana. Kun niihin ei ole enää vetoa, ei virkoihin eikä päättäjiksi, perinnekunnat ovat muistoja menneestä ja samalla keskusalueiden voima kasvaa. Asiaa vai hätävarjelun liioittelua Kasvaako myös uudesta sotealueesta vanhan läänityksemme mukainen ja valtion johtama, paikallisdemokratiallemme vieras byrokratia, riippuu niiden rahoituksesta. Oma verotusoikeus taas lisäisi näiden alueiden halua viedä kunnilta viimeisetkin tehtävän rippeet alkaen maankäytön säätelystä, kaavoituksesta. Koulutus nyt menisi sinne joka tapauksessa. Kysyin jo paljon ennen vaalejamme, miksi Keskusta ajaa tällaista Suomea? Ei tullut vastausta. Riittääkö…
Read More

Maria Lohela oikealla asialla

Jarmo Korhonen palautti mieliin kirjallaan takavuosien vaalirahoituksen. Tätä ovat nyt poliitikkojemme ohella kommentoineen mediamme ja vaikuttaisi siltä, että nyt ei kommentoida niinkään kirjaa kuin kirjoittajan motiiveja. Moni toimittaja tulkitsee Korhosen kostavan syntipukiksi joutumistaan maalaispoikana. Korhosen ampumat laukaukset toivat mieleen Tom Hanksin tähdittämän elokuvan, jossa hän teki matkaa kohti Perditionia hakien samalla turvaa mafiasuvun lonkeroilta omalle pojalleen. Hanks oli joutunut sukunsa kasvattina ja mafiaelämän melskeissä tekemään tiliä sellaisesta, jossa loppuratkaisu oli draaman kaarta ajatellen yllätyksetön ja muistutti westernfilmien loppukohtausta, kylän puhdistavaa loppunäytelmää. Hanks ei vain ollut erityisen puhdasverinen sankari vaan osa mafiasuvun tuotetta hänkin. Itse osansa valinnut ja siihen myös kasvanut…
Read More

Hyvien ihmisten elämää

Hyvä johtaja koostuu tänään viidestä e-kirjaimesta. Hän kun on empaattinen, ennustettava, elastinen, energinen ja eettinen. Empaattinen ominaisuus on tärkeintä kenelle tahansa. Sellainen ihminen kun aistii, mitä toisen päässä liikkuu. Loppu kun on oltava ennustettavissa, johtoja on johdonmukainen ihminen, kuten kuka tahansa täysipäinen. Loogisesti perustellen vaikeatkin asiat hyväksytään, jos hyväksytään. Ristiin ei saa viestiä olemalla taloudellisesti hyvä mutta eettisesti täysi porsas, epäonnistunut jopa moraalisesti. Steven Jobs oli tällainen johtaja. Posiitinen energia on usein esiintymistaitoa ja elastisuus kykyä luopua typerästä jääräpäisyydestään suomalaisena johtajana. Empaattisuus on kuitenkin se tärkein, jossa oivalletaan, mistä poterosta se toinen osapuoli maailmaa katsoo. Kertoo Arto Hiltunen tuoreimmassa johtajuudesta…
Read More

Hajonneen mediayhteiskunnan riita

Poliittinen kenttämme ja samalla mediamme elää murrosta, joka näkyy myös paikallisessa tiedottamisessa. Juttuja tehdään asettaen ikääntyvät poliitikkomme haukkumaan toisiaan ja tehden siitä vielä sepitteellisiä lisäyksiä poliittisen viihtenä ne henkilöiden.  Vielä takavuosina medioihimme puolueiden äänenkannattajina luotettiin tai oli pakko luottaa hammasta purren, kun sosiaalista mediaa ei ollut. Kun sana vapautui muillekin kuin toimittajille myös kritiikki poliittista mediaamme kohtaan alkoi kasvaa ja Yhdysvalloissa enää vajaa 40 % luottaa medioihinsa. Tiedekin on saanut osakseen kritiikkiä ja mittausten mukaan sen tuloksiin luottaa enää 50-60 % amerikkalaisista. Sellainen uhkaa muutakin kuin median ja tieteen rahoitusta. Medioitten välinen sotatila Mediayhteiskunnan sisällissota on hajottanut todellisuuden ja samalla…
Read More

Aleksi Kiven päivänä

  Suomen Kuvalehti kertoo kuinka pääministeri Juha Sipilä on kuiskaajiensa vanki. Samalla otsikko “Ja mitäs sitten tehdään” marionettikuvineen Sipilästä vahvistaa tiedottajan tapaa kertoa kaikki oleellinen jo kansisivullaan. Mitäpä tuohon voisi lisätä sen jälkeen kun takana on se vaadittu sata päivää pääministerinä. Tämän jälkeen olet vapaata riistaa ja miehestä otetaan mittaa aina kevääseen 2019 saakka. Tätä ennen tehdyt gallupit eivät muuta eduskunnan istumajärjestystä miksikään. Takarivissä levottomuus alkaa kasvaa vasta lähempänä tuomiopäivää. Nyt sitä liioitellaan medioissamme. Toimittajien oma paikka kun on sekin täytettävissä jos juttuja ei ala tulla ja ilmoituksia mene kaupaksi. Väärin tulkittu Kivi Kirjoitan tätä Aleksis Kiven päivänä. Kivi kuvattiin…
Read More

Romahdus ja sen anatomia

Äijäpuolueena syntynyt ja populistisesti suosionsa hankkineen puolueen on mahdoton pitää kannatuksensa hallituksessa tinkimällä samaan aikaan aivan tolkuttomasti avainteemoistaan äijäpuolueena sekä työväenliikkeen ideologisista arvoista ja ay-politiikasta. Nämä kun ovat osa äänestäjien sosiaalista pääomaa ja turvajärjestelmiä. Ei niitä voi potkia hallituksessa muut kuin Sipilä ja Keskusta. Oman puolueen imago ei ole Keskusta imago Keskustalla ja kokoomuksella ei tätä rasitetta ollut ja Sipilä keskustalaisena saattoi sivuuttaa demarit ja ay-politiikankin. Sipilä veron kantaa juuri Perussuomalaiset ja kepussa tästä ollaan hyvillään. Vanhanen, Rehn, Aho ja kumppanit, Seppo Kääriänen nauraa röhöttäen, ymmärtävät toki kuinka juuri tuo laita on kokemattomille perussuomalaisille tyrmäyksen antava, josta Keskusta selviää pelkillä…
Read More

Oman aikamme nomadit

Perussuomalaiset koetaan medioissamme ja etenkin tutkijoiden havaintona suomalaisen elämänmenon ilmanpuntarina. Kun edellisestä Kreikan tukipaketista on päästy seuraavana on ilmapuntarissa vanha Babylonia ja sieltä virtaava pakolaisten joukko. Toki maan alijäämäinen budjetti ja leikkauksetkin ovat mukana mutta se on ikuinen matalan ja korkean sykloneiden aihe suhdanteista puhuttaessa. Suomalaiset kun puhuvat kauhean mielellään ilmoista. Silloin kun mitään muuta puheenaihetta ei ole. Se on perua etenkin agraarin elämän ajoilta ja on taatusti maalaisliittolaisten rakkain aihe. Ei sosialinen pääoma ja sen muisti ole siitä miksikään muuttunut vaikka Matti Vanhasen ja Olli Rehnin, Esko Ahon puheet ovat saaneet uusia käsitteitä ja viimeisin saman aiheen ympärillä pyörivä…
Read More

Päivän epistola – sen saat mitä pakenet

Takavuosina koulu oli osa kiusaamiskulttuuriamme. Ruoka oli osa tätä kiusaamista. Samoin numerot ja niillä kiusaaminen, opettajan oikkuja palkitseva kiltteys. Opettaja saattoi olla psykopaatti sadisti. Tai oman aikamme vanhuksia raiskaava hoitaja. Nyt sama kulttuuri kieltää jo sukupuolenkin olemassaolon, tytöt ja pojat omana identiteettinä jota hoivata. Samoin uskonnon antama turva on kielletty ja identiteetti kansana tai paikallisena yhteisönä on kielletty. Forssa hyökkää rajusti taideaineessa miehenalkujen kimppuun ja kuvataidekoulussa on vain tyttöjä. Moninkulttuurisuus on miehen vietävä kauas Hämeestä sekin. Miehen ja naisen rooli oli aikanaan agraarissa ja työläiskulttuurissa sama, ahdistava. Mao käytti tätä koulua aikanaan Kiinassa. Kyllä sitä matkittiin Suomessakin. Nyt puolueet ovat…
Read More