Hyvää Joulua, Merry Christmas and Happy New Year 2016

Joulu ja sen vietto on lapsuudessa opittu ja täynnä ehdollistettuja refleksejä. Omiin kuului lapsena etenkin isäni hoitama jännityksen punominen jo varhain joulukuun alusta ja samalla äidin kertomat sadut. Jälkiäkin alkoi näkyä lumessa. Joulua valmisteltiin kauan ja joulu tuoksui ja tarttui takaraivoon. Huipennus oli joulukuusen hankinta, joka vei aikaa koko pitkän aattopäivän. Lunta oli aina vyötäisiin saakka ja uupuneet kuusen hakijat löysivät lopulta sopivan paluumatkalla tarhanäreiköstä. Tuli siinä metsä tutuksi ja sen talvinen elämä. Joulupukin odotus oli täynnä kasvavaa jännitystä, joka tarttui lapselta toiselle ja jota ruokittiin joulusaunassa. Kaikki tämä ehdollistui joululauluihin ja tunnelma oli harras. Koko yhteisö, koulu, seurakunta kirkkoineen,…
Read More

Joulusaarna

Pidin puheen, jossa käytin mielestäni sofistikoitua kieltä ja aikansa sofistikoista tuo puheeni olikin. 400-luvun eaa. toisella puoliskolla, erityisesti Ateenassa, sanaa ”sofisti” alettiin käyttää joukosta ajattelijoita, jotka hyödynsivät väittelytaitoa ja retoriikkaa ajatustensa opetuksessa ja levityksessä, ja tarjoutuivat myös opettamaan näitä taitoja muille. Ensimmäisenä sofistina pidetään yleensä Protagorasta. Muita johtavia 400-luvun eaa. sofisteja olivat Gorgias ja Prodikos. Kertoo Wikipedia tänään. Sanoilla huiputtavat ihmiset Ateenan poliittisessa elämässä sofistien opettamilla taidoilla oli suuri merkitys, ja tämän vuoksi sofistit perivät yleensä suuria maksuja opetuksestaan. Tämä johti ennen pitkää sofistien arvostuksen laskuun, yhdessä sen kanssa, että monet käyttivät retorisia taitojaan ajaessaan epäoikeudenmukaisia oikeusjuttuja. Samalla laski heidän…
Read More

Raha pilaa kaiken

São Tomén ja Príncipen demokraattinen tasavalta eli São Tomé ja Príncipe on saarivaltio Afrikan rannikolla. Sen saaret sijaitsevat 225 ja 250 kilometriä Gabonista länteen. Saarista suurempi ja eteläisempi, São Tomé, on juuri päiväntasaajan pohjoispuolella. Saarten ensimmäiset asukkaat olivat portugalilaisia 1400-luvulla. He toivat sinne orjia Afrikan mantereelta, ja nykyisin useimpien asukkaiden taustassa on esi-isiä sekä Euroopasta että Afrikasta. Nykyisin asukasluku on noin 170 000. Saarilla tuotettiin aluksi sokeria, sittemmin kaakaota ja 2000-luvulla öljyä. Rahaa pilaa kaiken Oheinen lainaus on Wikipediasta. Miksi sen lainasin? Koska sain eilen vajaan puoli tuhatta lukijaa tuolta etäiseltä saarivaltiolta. Miksi? Koska kirjoitin kotisivulleni Pariisin ympäristökokouksesta ja nämä…
Read More

Pariisin kokouksen taustaa

Kun vanhan lääninhallinnon aikaisia virastoja yhdistetään putkihallinnostamme entiseen seutukaavoittajaan ja maakuntahallintoon, joka on taas kuntien ylläpitämää ja valvomaa, se ei ole suinkaan sairaalan hallintoa tai sosiaalihalliinon byrokratiaa, sotesoppaa. Tällaisen oivaltamiseen vaaditaan Suomessa Lauri Tarastin taitoja. Suomen historian taas voisi kuvittaa kansalaisille parhaiten koiramäkeläisiä käyttävä ja luetuin kirjailijamme Mauri Kunnas, ei toki enää urjalalainen Väinö Linna. Se aika oli ja meni jo eikä toivottavasti palaa muuten kuin kevennettynä light -versioina Kunnaksen töissä. Tätä kautta, parantaen hieman vanhaa historiaamme ja sen Ruotsiin suuntautuvaa vääristymää, liittäen tarinat nuoremmille lukijoille pelien kautta, vihaisten lintujen angry birds -maailmaan, Kunnaksen koiriin ja Akun Ankan kaltaiseen käsitykseemme…
Read More

Mesettäjät ja mimesiksen jarrumiehet

Useimmat meistä elävät vain muutaman vuosikymmenen, enintään kymmenkunta, ja geenit on nekin tarkoitettu lähinnä noin 40 -vuotiaan ihmisen elinkaarta ajatellen. Se, että elämme tuota vanhemmiksi, on muuttuneen ympäristön tuotetta. Hygienia, terveyden hoito ja lapsikuolleisuus, parempi ravinto ja sosiokulttuuriset rakenteemme ovat pidentäneet elämänkaartamme. Geenistä meemeihin Kaikesta tästä huolimatta vaikuttaisi siltä, että osa meistä tietäisi miten meidän olisi tullut elää aiemmin, kuinka elää nyt ja tulevaisuudessa. Heillä on ikään kuin monta kertaa elämänsä eläneen ihmisen muisti tai ainakin tuhatvuotisen ihmisen tajunta maailman menosta. Minä kadehdin näitä ihmisiä. Erityisen paljon heitä on poliitikkojen ja toimittajien joukossa. Toki moni kollegani tutkijana ja tieteen tekijänä…
Read More

Kaavoihin kangistunut kunta

Maankäytön suunnittelu ja sen yliopistotukimus osana aluesuunnittelua ja toimintojen sijoittelua yhdykuntiemme eri tasoilla on poikkeuksellisen kiinnostava aihe. Etenkin jos on hoitanut alan profesuuria ja pyrkinyt aikanaan siirtämään suunnittelukäytännön Suomessa sähköiseen GIS järjestemään sekä digikieliseksi, ajattomaan  ja paikattomaan maailmaan. Helposti luettavaksi ja ihmiskasvoiseksi, demokraattiseksi peliksi, jossa tuhansia asioita yhdistetään tiekoneiden avulla ja valinta jätetään poliitikon  sekä virkamiestyön rinnalla sille kansalle, joka julkisia ja ykityisiä palveluja käyttää. Paikallisessa Forrssan Lehdessä ( FL 5.12) on ansiokas forssalaisten virkamiesten kirjoitus maankäytön säätelystä ja kaavoituksesta. Siihen ei ole syytä puuttua. Se valaisee ja kertoo kuinka kuntien kaavamonopolilla voidaan ohjata myös toiminnan ja talouden liikkeitä ja…
Read More