Halloweenpäivän Emailgates

Pahinta mihin voit joutua muutama päivä ennen vaaleja on altavastaajana puolustautua. Mitään ei saisi kuitenkaan tunnustaa eikä myöntää. Kaikki jää äänestäjän arvioitavaksi. Epävarman äänestäjän kohdalla se merkitsee tuttua pohdintaa kuinka savua ei synny ilman tulta. Kuinka mustaa savua ja millainen tuli, se jää nyt oman moraalin ja elämänkokemuksen kautta suodatettavaksi. Samalla Hillary Clintonin oma kampanja ja sen kärki katkeaa. Republikaanien ja Trumpin tärkein vaaliase otettiin käyttöön oikea-aikaisesti. Demokraattinen media, NBC News, joutuu selittelemään ja se ei vaikuta hyvältä. Näin jokainen tekee. Myös Richard Nixon aikanaan. Se on merkki joutumisesta löysään hirteen uusia paljastuksia peläten. Yhdysvalloissa rikkaat näyttivät tukevan vasemmistolaista vaihtoehtoa…
Read More

Populismi herätti kansakunnat, nationalismin ja nukkuvat äänestäjät

Forssassa järjestettiin tilaisuus jossa pohdittiin talousalueemme tulevaisuutta perussuomalaisen ministerin vastatessa kysymyksiimme. Ministeri Pirkko Mattila on kahden tutkinnon suorittanut ja tuntee sairaanhoidon rinnalla maantiedettä. Hän on Oulun yliopiston maantieteen laitoksen kouluttama. Olen ollut osaltani vastaamassa hänen koulutuksestaan. Siinä yhteydessä, poliittisen maantieteen kohdalla, tutuksi tuli myös käsite populismista, uusista aatteista ja niiden leviämisestä, retoriikasta. Kansakunnan muutoksen jano sysäsi Suomessa liikkeelle populismin uuden aallon. Eikä vain Suomessa vaan ympäri Eurooppaa ja nyt etenkin Yhdysvalloissa mutta jo hieman aiemmin Kanadassa. Kanadassa tästä aallosta vastasi karismaattinen liberaalipuolueen keulakuva Justin Trudeau kammetessaan vuosikymmenen yhtäjaksoisesti vallassa olleet konservatiivit oppositioon. Populismi ei ole arvo tai aate, maailmankuva vaan…
Read More

Trumpismi ja vallan vahtikoirat

"Mutta yhdessä asiassa hän on oikeassa: yhdysvaltalaislehdistö on ennennäkemättömällä tavalla ja täysin ylivoimaisesti asettunut häntä vastaan näissä vaaleissa. Ongelmallista asiassa Trumpin kannalta on, että sellaiset lehdet, jotka eivät tavallisesti pääkirjoitusosastossaan asetu tukemaan kumpaakaan ehdokasta, ovat ällistyttävän ylivoimaisesti joko Trumpia vastaan tai Hillary Clintonin puolella." Lainaus on suoraan Iltalehden toimittajalta. Hän hämmästelee samaa asiaa, joka on kuultu jo monen toimittajan ja mediatutkijan suusta. Miten on mahdollista, että vaaleja käydään tavalla, jossa aiemmin kriittinen media ei ole kyennyt pysymään analyyttisenä. Miten on mahdollista, että media vallan vahtikoirana on valinnut näin selvästi puolensa ja samalla hylännyt pyhät arvonsa. Trumpin kannattajista huomattava osa kun…
Read More

Historiallisten rajojen taakka

Sata vuotta täyttävän Suomen rajat ovat syntyneet alkaen vuodesta 1323 Pähkinäsaaren rauhan rajasta, jolloin Ruotsi ja Novgorod määrittelivät ensimmäisen kerran Suomen alueen. Raja syntyi luonnonmaantieteellisesti vedenjakaja-alueelle mutta myös antropologisesti ikivanhalle vyöhykkeelle. Niinpä raja kulki Kokkolan pohjoispuolelta Kuopion eteläpuolelle kohti Laatokan-Karjalan kannasta ja Viipuria. Kartalla Suomen nimi mainittiin kuitenkin ensimmäisen kerran vasta vuonna 1493. Varsinainen merkkipaalu Suomen kohdalla oli vuosi 1539, jolloin Olaus Magnus julkaisi kuivitetun Carta Marinan. Suomi esittäytyi siinä vetten, vuorten ja metsien maana, jossa sotilaat kamppailivat, Olavinlinna oli saanut paikkansa ja Viipurin pamauskin oli kuvitettuna. Savonlinnan seutu oli pikemminkin saarten kuin järvien Suomi. Tuhannet järvet ja joet yhdistivät,…
Read More

Aikuisviihteeksi muuttuneet vaalit

Norjalaiset lukevat omia urheiluhullun kansan kauhukertomuksia, kuten suomalaiset Lahden kisojen jälkeen, ja Yhdysvalloissa seurataan kiihtyvää aikuisviihdettä, joissa miestenlehtien harrastajat saavat ilmaista mediapornoa, odottaen suomalaisten tapaan molempien kertomusten orgastista kohokohtaa. Kyllä se sieltä tulee. Mediayhteiskunta osaa tehdä työnsä tuottavimmalla tavalla kliimaksia lähestyen. Näin kirjoittavat mediat Yhdysvalloissa ja ympäri maailmaa (Reuters) koko ajan kertomustaan kierros kierrokselta syventäen: GREENSBORO, N.C./LOS ANGELES, Oct 14 (Reuters) - Republican presidential candidate Donald Trump said on Friday accusations of sexual misconduct against him were part of a plot to discredit him after two more women came forward with allegations that he had groped them. The accusations -…
Read More

Nobel on osa stereotyyppistä ajattelua – Haluatko Nobelstiksi?

Kuka muistaa nimen August Deaton. Mihin nimi voisi liittyä? Totta kai kaikki muistavat kuinka hän voitti taloustieteen Nobelin vain vuosi takaperin. Mehän kaikki rakastamme taloustiedettä ja etenkin omia teitään kulkenutta Deatonia. Kuten nyt suomessa syntynyttä Holmströmiä. Mistä syntyy stereotypiat? Tapa ajatella ihan fiksuina ihmisiä, tietee tekijöinäkin, kuinka kansakunnat saavat Nobeleja ja ties mitä mitaleja ties mistä lajista? Miksi me myös luokittelemme kansakuntina ihmisiä, yksittäisiä tapauksia ja hyvin yksilöllisiä lajeja kisailla keskenään ja laskemme montako mitalia mahtoivat saada olympian mittelöissä. Monet filosofit olivat ja ovat edelleen innostuneita urheilusta. Olen itse urheilua seuraava ja sitä myös harrastanut. Lukion aikaisen luokanvalvojan Immo Kuutsan…
Read More

Sattumien summa

Helsingin Sanomat otsikoi, aivan oikein, Holmströmin Nobelin synnyn taustan. Tosin Nobelin saaja on toimittajaa auttanut. Hän sattui olemaan oikeaan aikaan aina oikeassa paikassa. Jos hän ei olisi poistunut Suomesta maisteriksi valmituttuaan 1970-luvun alussa, hän olisi edelleen todennäköisesti maisteri Ahlströmin tehtailla tai väitellen eläkkeellä. Pois olisi mies potkittu tutkimuslaitoksesta tai Helsingin yliopistosta tyhmiä kyselemästä jo ennen 65 vuoden ikää. Oulussa yrittäen ei olisi voinut edes väitellä taloustieteessä hänen tasollaan. Piti muuttaa pois Suomesta jo varhain ja päästä huippuyliopistoihin tekemään väitöskirjansa. Oikean ihmisen ohjaamana. Oli oltava oikea polku MIT ja Yalen yliopistoihin ja siihen rohkaisijat ja auttajat. Monta asiaa on pitänyt mennä…
Read More

Talouden Nobel Suomeen – miten on mahdollista

Kuka on Bengt Holmström kysyvät tänään suomalaiset. On aihettakin. Taloustieteitä ja sen konfliktiteoreettisia kysymyksiä ei Suomessa juuri medioissamme ole esitelty. Se on noloa ja pintamediamme saa tällaiset uutiset kasvoilleen kuin märän rätin. Uutinen kun ei ollut lainkaan yllätys. Onnea suomalaiselle tieteelle ja sen tutkimukselle. Onko muitakin kuin Korkman kysytään tänään? Taitaa olla. Tämän verran me tiedämme taloustieteen Nobelististamme. Teksti on suoraan Wikipediasta. Holmström on minua pari vuotta vanhempi ja toki odotettu voittaja. Kuinka paljon häntä on käytetty hallituksissamme? Entä mediamme? Missä nämä meidän toimittajamme oikein liikkuvat? Tämä on toinen suomalainen tieteen Nobel. Se saavutetaan kiertäen suomalaiset kaukaa ja pysyen Yhdysvalloissa.…
Read More

Johtajakoulutuksessa

Timo Soinista on puhuttu paljon pahaa. Tänään kirjoitetaan Hesarissa jopa hyvääkin. Häntä kiitellään yhteyksistä unionista eroa tekevään Britanniaan. Suhteet sinne on säilytettävä nyt kun ne eivät toimi jatkossa EU:n kautta. Soini osaa sen, kiitos suomalaisten erilaisuuden ja perussuomalaisten erityisesti. Me pidämme hyviä suhteita yllä myös naapuriimme Venäjään silloin, kun muut kääntävät selkänsä. Se on meillä ikään kuin selkäytimessä. Me emme pohdi liittymistä Natoon siksi, että pelkäisimme Venäjää, vaan siksi, ettemme todellakaan enää pelkää muuta kuin taivaan tippumista niskaamme gallialaisen kylän tapaan taikajuomaamme hämmentäen. Meitä pelotellaan turhaan ja etenkin työelämässä, kouluissa ja vanhuksina sekä kotona piipahtaen. Jotta siellä selviäisi edes tyydyttävästi…
Read More

Solisaliratista sosiaaliseen mediaan

Herrasmieheksi syntyminen on sattuma, herrasmiehenä kuoleminen saavutus. Herrasmies on mies, jonka isä ansaitsee yli tuhat puntaa vuodessa, sanoi Bertrand Russel. J.P. Roos piti perussuomalaisten kuvia rumina. Toki veti sanansa myöhemmin takaisin. Se on rumoo, jos mies on koree, sanotaan Pohjanmaalla :o) Herran elo on köyhäin vero ja herroilla hevosen mieli, miehellä tahtonsa naisella keinonsa. Miehen kauneus ja makkaran vääryys, ei sen mittään meinaa, sanottiin taas Yläneellä. Miehen kauneus on hänen älyssään, naisen äly hänen kauneudessaan, on taas arabialainen sanonta. Mies on niin hyvä kuin on pakko, ja nainen niin paha kuin rohkenee, kertoi Elbert Hubbard. Miehen tarmokkuus vetoaa paremmin kuin…
Read More