Vuodet eivät ole veljeksiä – entä vuosikymmenet?

Nämä kaksi esseen muotoon kirjoitettua blogiani, vuosikymmen sitten julkaistuja, olivat luetuimmat heinäkuun kirjoitukseni tuoreimpien rinnalla. Miksi lukijoita kiinnostivat kesällä vuonna 2008 peräkkäisinä päivinä kirjoitetut blogini? En minä mene arvaamaan. Arvaatko sinä? Lukijoitani oli sentään eilenkin liki 20 000. Kuluvana vuonna menee kolmen miljoonan raja rikki. Olen siitä kiitollinen lukijoilleni ja otettu. Olisiko niin että vuodet eivät ole veljeksiä mutta vuosikymmenet alkavat jo olla? Vuosikymmenten takaisista alkaa löytyä jo jotain tätä aikaamme selittävääkin. Samat asiat tahtovat toistua. Yleensä tuo väli on pari vuosikymmentä. Olisiko se nyt sosiaalisen median ja reaaliaikaisen maailman kohdalla koko ajan lyhenemässä. Historia toistaa itseään, mutta koko ajan…
Read More

Perussuomalaisten nousu jatkuu

Perussuomalaisten kannatus on nyt yli keskustan ja vasemmiston yhteisen kannatuksen. Kakkosena majaileva kokoomus on sekin liki viis prosenttiyksikköä perussuomalaisten jäljessä. Demarit tulee kolmantena menettäen koko ajan kannatustaan. Ja hallitustaival on vasta alussa. Vastaavaa kannatuksen rajua nousua ei ole maassamme aikoihin nähty. Lyhyessä ajassa kannatus on kaksinkertaistunut. Demokraattisessa läntisessä sivistysvaltiossa sellaista on mahdoton sivuuttaa. Suomeen on tulossa yksi suuri valtapuolue ja muut ovat pieniä tai enintään keskisuuria. Suuren pitäminen oppositiossa on pienten yhteispelissä demokratiavajetta vaarallisempi ilmiö. Siihen puuttuvat jo muutkin kuin Unkarin kaltaiset valtiot. Täytyy muistaa, että näiden lukujen takana on Suomen kansalaisia. Ja että kasvua on jatkunut kohta vuosikymmen eikä…
Read More

Ennen oli kaikki paremmin

Ennen oli kaikki paremmin, valittaa mielensä pahoittaja ja löytää syitä ja seppiä syille. Onko kuluva kesä aiempaa surullisempi onnettomuuslukuineen vai valikoituuko näitä nyt vain enemmän medioittemme kerrottavaksi? Hukkumisia pelkästään näyttäisi kertyvän enemmän kuin vaikkapa teillämme liikennekuolemia ja mukana on nyt usein myös lapsia. Onko se pelkkä sattuma vai selittyvätkö myös muut vaikkapa luontoon liittyvät ikävät uutiset muuttuneesta tavasta asennoitua sen hoitoon? Miksi lohien joukkokuolemat ovat nyt niin poikkeuksellista luettavaa? Onko taustalla myös vaikkapa koko ajan kasvavan massaturismin mukanaan tuomia väkistenkin lisääntyviä ja luontoa rasittavia ilmiöitämme? Mitä tapahtuu merellä? Joko olet muuten selvittänyt onko puutarhasi komein ruusu hävitettävä kurttulehtiruusu vai vallan…
Read More

Perustuslakituomioistuin viimeinkin Suomeen

Perustuslakituomioistuin Suomeen Kirjoitin tämän juttuni Turun Sanomiin tammikuussa 2017. Aiemmin olin siitä kirjoittanut myös kirjoissani alkaen 1970-luvulta. Meiltä kun näytti puuttuvan jotain oleellista rakentaessamme koskiensuojelulakia ja myös hoitaen korvauksia ihmisoikeuksien loukkauksissa Lapin jokia rakentaessamme altaineen. Ihmisten kun on tunnettava oikeutensa ja perustuslakinsa ja sen suojana on oltava kieroja ja valehtelevia poliitikkoja varten perustuslakituomioistuin. Sain yhtenään uhkauksia, joissa uraani ja elämääni vaikeutettiin kiitos ihmisten, joille perustuslain suojan tuntemus oli jäänyt yliopistoisamme ja valtion hallinnossa, voimalaitosten omistajina jne. huonolle lukemiselle. Mediat ovat nekin tuulella liikkuvia eikä niiden tehtäviin voi kuulua ihmisoikeudet ja perustuslain suojan hoito. Apu haetaan sieltä mistä saadaan eikä sieltä…
Read More

Orban iski Suomen oikeusvaltion heikkouteen

Olen vuosikymmeniä kysynyt, miksi meillä ei ole perustuslakituomioistuinta. Ja saanut poliitikoitamme ja medioilta yhtä kylmän ja välinpitämättömän vastauksen kuin unkarilainen Orban. Mistä on kysymys? Orbanilla oli luonnollisesti motiivi hyökätä. Hän käytti siihen suomalaisten suurinta heikkoutta. Hän oli ja on oikeassa. Se oli jäänyt meiltä hoitamatta. Oleellista ei nyt ole hyökkääjän motiivit vaan se, ettei meillä todellakaan ole mm. eduskunnan lakien perustuslaillisen oikeusvaltion periaatteen täyttävät muodot. Sen hoitaa edustajiemme poliittinen valiokuntamme. Se voi halutessaan tuke tai tehdä kiusaa syynä poliittiset motiivit, ei perustuslaista syntyvät ongelmat. Sote lait oli eräs esimerkki tästä vuosikymmeniä jatkuneesta taiteilusta ja poliittisesta valiokuntatyöstämme edustaen PERUSTUSLAKITUOMIOISTUIMEN valtaa. Lainaan…
Read More

Mikä teki Suomesta keihäsmaan?

Miesten keihäänheiton entinen maailmanennätysmies Jorma Kinnunen on kuollut, kertoo Äänekosken Kaupunkisanomat. Viimeiset vuodet sairastellut Kinnunen oli kuollessaan 77-vuotias. Kinnunen heitti silloisen maailmanennätyksen 92,70 Tampereen Ratinassa kesäkuussa 1969. Hän oli heittänyt edellisenä vuonna Meksikon olympiakisoissa hopeaa Neuvostoliiton Janis Lusiksen jälkeen. Kinnusen poika Kimmo Kinnunen voitti miesten keihään maailmanmestaruuden Tokiossa vuonna 1991. Mikä teki Suomesta keihäsmaan? Helppo ja halpa harrastus. Pitkät kädet ja selkä. Laji kiellettiin Yhdysvaltain kouluissa vaarallisena. Pesäpallo ja tapa heitellä kilpaa kivistä ja lumipalloista alkaen. Traditio menestykselle syntyi varhain. Matti Järvinen paransi ennätyksiä yhtenään. Helppoa kuin heinänteko ja heinäseipään heitto. Monella vielä heinät mukana. Agraarin Suomen harrastus, jota sopi…
Read More

Miksi vanhat murhamysteerit kiehtovat?

Miksi väkivalta kiehtoo ja siitä tehdyt kirjat ja elokuvat? Miksi niitä esitetään joka kesä uusintoinamme? Miksi anarkia ja sekasorto kiehtoo? Tänäänkin löysin, taas kerran kesällä ja hilaisen mediaviikon aikaan, kymmenkunta medioitten ylläpitämää ja selvittämätöntä murhamysteeriä. Miksi media ylläpitää näitä, myös surmattujen läheisten elämään rankasti vaikuttavien murhien jatkuvaa, vuosikymmenestä toiseen kesäisin alkavaa leijonan jälkiä hiekassa. Sehän on pelkkää sensaatioita ruokkiva perinteinen lehden myyntitapa ja sellaisena äärimmäisen epäeettinen ja moraaliton keino kiusata surmattujen läheisiä. Voisiko sen jotenkin estää ja kieltää sekä muuttaa rangaistavaksi teoksi? Psykologi, joka erehtyi kirjoittamaan kirjan Pirkko Ryhäsen surmasta, pyysi sitä medioissamme anteeksi. Hän oli erehtynyt tekemään kuolemansynnin alan…
Read More

Unkarilainen vaiko suomalainen totuus?

Unkarilainen ja suomalainen media ovat olleet jo jonkin aikaa keskenään tukkanuottasilla. Lähtemättä erittelemään sen yksityiskohtia, kyse on kahdesta hyvin erilaisesta kulttuurista ja niiden synnystä. Suomessa medioistamme on tehty myös runsaasti tutkimusta, väitöskirjojakin. Niitä on ihan hyvä lukea, eikä lähteä ilman tutkittua tietoa arvioimaan, onko unkarilainen mediayhteiskunta jotenkin suomalaista parempi. Kyse kun ei ole jalkapallopelistä tai sen kaltaisesta ottelusta ensinkään. Onko totuus epämiellyttävä medialle, oli vallankäyttäjä ja mediayhteiskunnan tuote mikä tahansa tai missä kulttuurissa tahansa tuotettu ja totuutta hakeva tieteellinen tutkimus? Miksi kriittinen mediatutkimus on niin vaikea asia julkistaa kenen tahansa luettavaksi sitä samalla popularisoiden? Oli kyse sitten Unkarista tai Suomesta.…
Read More

Karjalan kunnailla

Mikään viisaus ei ole niin epämiellyttävää kuin jälkiviisaus. Helsingin Sanomat kirjoittaa tänään, kymmeniä vuosia myöhässä, kuinka Neuvostoliiton johto pohti aikanaan Karjalan myyntiä Suomelle (HS 21.7). Taustalla oli rahapula mutta toki myös poliittiset tuon ajan kuviot. Lehti sivuuttaa tuon ajan tosiasiat ja sen pitkän polun, joka johtaa Karjalan historiaan. Ei Venäjän saati Helsinki keskeisen Suomen. Asuin Karjalaan siirtyneenä Oulun yliopstosta ja samalla myös Brysselistä vuosina 1989-90. Se oli aikaa, jolloin toki tunnettiin jo maailman uudet tekniset välineet tietokoneineen ja kuinka media muuttuu sekin digimediaksi. Savonlinnassa Itä-Savo oli jo muutoksen tehnyt. Se oli sukuni omistuksessa ja myytiin Toppisten suvulle. Helsingissä maan tärkein…
Read More

Suomalaisten laulut on suruista tehtyjä

Näin kirjoittaa Helsingin sanomat tänään (20.7.2019) maailman onnellisimman kansakunnan itkuvirsistämme. Asiaa voi pohtia myös käyden läpi lehden tärkeimmät kirjoitukset suurine kuvineen. Voisiko niistä löytyä vastausta tuohon kysymykseen? Lähtemättä merta edemmäs kalaan ja historiaan. Istuutuen kesän ensimmäisen helteisen lauantain aamuna mökkinsä laiturille ja avaten sinne kannetun Hesarin. Analysoidaan siis lehti mediayhteiskunnan mielialan luojana. Hesarin pääuutinen on lauantain lomakauden helleviikon käynnistäen luonnollisesti kuvat Adolf Hitleristä kannattajiensa keskellä. Parlamentaarinen koneisto petti ja demokratia tuhoutui. Lue tuttu juttu kolmannen valtakunnan väkivaltakoneistosta ja pääset ainoan kesäisen viikonloppusi ytimeen. Hitler oli lopultakin historiansa kylvämä siemen, mutta minkä siemenen Suomen kansa kylvi saadakseen luettavakseen tämän lehden? Jopa…
Read More