Perinnetyötä ja metropolipolitiikkaa, vanhoja läänityksiä.

Forssa sai mainetta lotta -patsaan osalta. Mediakeskustelu liitettiin myös Forssan hallitukseen ja sen päättäjiin. Siellä aiheesta ei juurikaan keskustelu. Se oli puun takaa tullut ja muistutti mitä tahansa hallituksen saamaa kymmeniä valtuustoaloitteitamme. Veistoksen suunnittelijastakaan ei ollut tietoakaan. Ei myöskään aiemmista lottien muistoksi pystytetyistä lukuisista muistomerkeistä ympäri maatamme.

Se oli hoitamatta jätetty aloite, heitto, joka kertoi taitamattomuudesta ja keskustelu käytiin lehdessä kansalaiskeskusteluna mielipidepalstoilla. Tällaisia aloitteita tulee hallituksella tuhkatiheään ja ne siirretään valmisteluun. Hallitus ei niitä valmistele. Saati että alkaa ottaa kantaa mediakeskusteluun, johon liittyi myös Helsingin Sanomat. Poliittinen keskustelu käytiin siellä.
Lotta järjestöllä ja perinneliitolla erikseen on miljoonien varallisuus. Televisiomme uutisoi siitä ja usein hieman samaan tapaan kuin sotaveteraanien järjestöistä. Miljoonat eivät tahdo mennä sinne, missä muutamat jo yli 90-vuotiaat ja sadan vuoden korkeaa ikää lähestyvät, vielä elävät lotat ja sotiemme veteraanit tänään elävät.

Jos tässä kömpelössä toiminnassa on jotain hyvää Forssan kohdalla, niin keskustelun avaaminen vielä elossa olevien lottien asemasta ja lottien sekä sotaveteraanien liittojen varainkäytöstä miljoonineen siihen tarkoitukseen, johon ne kuuluvat. Ei veistoksiin ja julkikuvan kiillotteluun puuhakkaiden nuorten uusien toimijoiden aktiivisuutta tässä asiassa näin korostaen.

Kunnatkaan eivät elä johtajineen vain kunnan vaakunaa kiillotellen. Pelko siitä kyllä elää maakuntahallinnon ja sotesopan keittäjien toimesta. Maahan puuhataan henkiin vanhoja läänejämme, lukumäärää vain lisäten ja sekava soppaa hämmentäen keskushallinnon ja muutaman maakuntakaupungin voimalla metropolipolitiikan ja Helsingin hakiessa itselleen maakunnat tyhjentävää avaintehtävää. Verotus palautetaan, jälleen kerran, valtiolle ja kruunulle.

Varmaan nämä perinnejärjestöt elävät vielä vuosisadan sotiemme jälkeenkin, mutta juuri nyt varoja olisi käytettävä järkevällä tavalla elossa olevien hoitoon ja tukemiseen. Heitä ei ole enää montaakaan pitäjässään. Moni varmaan kaipaa myös apua ymmärtämättä, miten sellaista voisi saada ja mistä. Päämajat ovat Helsingissä.

Tästä kansalaiset Suomessa ovat varmasti samaa mieltä, siinä missä elossa olevan sotiemme veteraanit niin naisina kuin miehinäkin. Kun viimeinenkin veteraani ja lotta on poistunut joukostamme, perinnejärjestöt voivat keskittyä arvokkaan perinnön vaalimiseen miljoonineen. Nyt on vielä muutakin hoidettavaa kuin veistokset ja patsaat, perinnetyö sekä läänityslaitoksen palauttamisesta.

By Matti Luostarinen

Prof, PhD, ScD Matti Luostarinen (natural and human sciences) birth: 100751, adress: Finland, 30100 Forssa, Uhrilähteenkatu 1 matti.luostarinen@hotmail.com Publications: Monographs: about one hundred, see monographs, Cluster art.org Articles: about two thousand, see all publications, Cluster art.org Art: Cluster art (manifest in 2005), see Art, Cluster art.org CV, see Cluster Art.org Blog: see blog, Cluster art.org (Bulevardi.fi)

Vastaa

Related Posts