Suuret uutiset näkyvät pieninä otsikkoina

Olen esitellyt sosiaalisessa mediassa, Facebookissa tänään 12.3. 2018, sivullani kahdentoista kirjani sarjaa sadasta monografiastani.

Tämä kahdentoista kirjan sarja syntyi vuosina 2005-2017 ja mukana on lisäksi ”Klusteritaiteen manifesti” ja edellisenä vuonna syntynyt toinen väitöskirjani ”Ekologinen klusteri ja innovaatiopolitiikka”. Edellinen käsitteli Lapin koskisotia ja spatiaalista identiteettiämme, juuriamme sekä suuria ympäristömuutoksia ja niiden seurausta näille juurillemme, yhteiskunnan ja yhteisön toimivalle perustalle, kansalaisyhteiskunnallemme. Syynä oli jo tuolloin 1970-luvulla kirjoitetut artikkelini kasvihuoneilmiöstämme ja siis ilmastomuutoksesta sekä ekokatastrofista väestöräjähdyksen seurauksena. Ei Malthus väärässä voinut olla ja olemme sitä nyt yhdessä todistamassa.

Arctic Babylon syntyi sekin samana vuonna 2005 mutta kirjoitettu se oli pääosin jo 1970-luvulla. Tuo vuosi 2005 oli poikkeuksellisen tuottelias kohdallani muutenkin MTV:n tehdessä kuvauksiaan puutarhassani ja tuohon vuoteen mahtui myös kaksi näyttelyä. Siirtyminen luonnontieteistä (biotieteet) ja Oulun yliopistosta, maantieteen professuuriin hoidosta ja synteesien rakentelusta suunnittelumaantieteessä, Maatalouden tutkimuskeskuksen (MTT, nykyinen LuKe) kautta takaisin Turun yliopistoon ja sen sosiologian laitokselle, oli merkittävä avaaja suurten datojen käytölle ja tulkinnalle, jossa mukana oli luonnontieteistä saatu pohja etenkin synteesejä rakentavan maantieteen ja suunnittelumaantieteen tutkijana ja opettajana, jossa mukana oli ATK ja tilastomatematiikka biotietieteitten rinnalla.

MTT:n osaamisen huippu kulki taas geeniteknologiassa ja DNA -rakenteet vaativat täsmälleen samoja tekoälyä lähestyviä ratkaisuja ja ehdotonta täsmällisyyttä megadatojen käsittelyssä siirrettynä nyt myös yhteiskuntatieteisiin ja sosiaalisen median tutkimukseen valtavine aineistoineen reaaliaikaisesti niitä tutkien. Vielä 1980-luvulla teimme sitä yhdessä Oulun ja Turun yliopistojen väliä kulkien ja koneitamme yhdistellen salaa hallinnoltamme. Syy tähän oli suurten megadatojen käsittelyssä ja yhden yliopiston yhteisen tietokonekapasiteetin puute. Megadatojen käsittely oli vaikeaa.

Vaadittiin lisää kapasiteettia aikana, jolloin tietokoneet olivat kooltaan valtavan kokoisia mutta vielä kehityksensä alkumetreillä. Sosiaalisen median talous ja strategia kirjana valmistui näiden tutkimusten tuloksena, siinä missä uuden median tutkimukset ja hybridiyhteiskunnan kouristelua tulkinneet julkaisut, tosin nyt jo globaalina yhteistyönä. Yhteistyön merkitys innovaatiopolitiikassa kasvoi valtavasti 2000-luvulle tultaessa ja suurten tiedepuistojen ja teknologiakeskusten avustamana. Tästä kiitos IASP:n ja AURP:n maailmanjärjestöille. Niiden hallinnossa toimiminen ja tieteen huippujen säännöllinen tapaaminen auttoi luonnollisesti myös oman tutkimuksen toteutuksessa muuten syrjäisessä Suomessa.

Ilmastomuutos kohtelee maailman kaupungeista 2020-luvulla rankimmin Helsinkiä. Sen keskilämpötila nousee noin 2,5 astetta ja sitä uhkaavat valtavat tulvat. Moskova säästyy tulvilta mutta lämpötilan nousulta ei sekään. Kuivuus, lämpöaallot ja tulvat ovat tyypillisiä ilmastomuutoksen ensioireitamme. Ne näkyvät jo kaikkialla ja sodat sekä terrori, ihmismassojen vaellukset, ovat vain oireita tästä ilmiöstämme. Sitä on osattava käsitellä oikein nyt myös arktisen alueen valtioissamme. Muutokset kun tulevat meille rajuina.

Yli kahdella asteella lämpötila nousee vain kolmessatoista maailman kaupungissa. Pahiten Helsingin jälkeen tulvat kohtelevat Kanadan Ottawaa ja Norjan Trondheimia. Erittäin vaikeasti tulvat koettelevat lähitulevaisuudessa myös Dublinia, Riikaa, Vilnaa ja Zagrebia. Toivottavasti Helsingin pormestari osaa nyt keskittyä oikeisiin asioihin eikä kanna huolta koko Suomen taloudesta ja terveydenhoidosta, hallinnostamme. Poliitikot sivuun ja asiantuntijat kehään, se on ainut keino tässä uudessa maailmanjärjestyksessämme.

Medioistamme taas uskottavin on Reuters. Oma mediamme seuraa taas Yhdysvaltain medioita. Se ei ole oikea järjestys ensinkään. Reuters ja sen humanitaarisiin asioihin keskittyvä Thomson Reuters Foundation on käyttänyt mm. Yhdysvalloista saatavaa Columbian yliopiston tutkimusverkoston raporttia. Hesari taas on sen havainnut koska Helsinki mainitaan siellä ensimmäisenä.

Professori Heikki Hiilamo on tehnyt lehmänkäännöksen? Hän ei olekaan enää sotea kaatava kriitikko. Hiilamo perustelee muuttunutta kirjoitteluaan asiatiedoilla. Hiilamon perustelut liittyvät soten muuttumiseen matkalla, koskien etenkin erikoissairaanhoitoa sekä aiempaan, ennen joulua esitettyyn soteen tulleisiin reippaisiin muutoksiin. Asiantuntijan on kannettava myös vastuuta. Ei vain esitettävä kritiikkiä, kirjoittaa nyt Heikki ja on harvinaisen oikeassa.

Lisäksi eduskunnassa ja valiokuntakäsittelyssä esitykseen voidaan tehdä vielä muutoksia. Oleellista on ettei nyt esitettyä sotea pidä mennä kaatamaan. Se olisi meille kohtalokas virhe vuosikymmenten ponnistelun jälkeen. Asiantuntijat ovat nyt mukana loppumetreille saakka ja käytettävissä myös tämän jälkeenkin. Ei maailma ja sen korjaaminen tähän pääty. Uudet haasteet ovat vain entistä hurjempia ja taas kysytään asiantuntijoitamme. Heitä on koulutettava koko ajan lisää.

By Matti Luostarinen

Prof, PhD, ScD Matti Luostarinen (natural and human sciences) birth: 100751, adress: Finland, 30100 Forssa, Uhrilähteenkatu 1 matti.luostarinen@hotmail.com Publications: Monographs: about one hundred, see monographs, Cluster art.org Articles: about two thousand, see all publications, Cluster art.org Art: Cluster art (manifest in 2005), see Art, Cluster art.org CV, see Cluster Art.org Blog: see blog, Cluster art.org (Bulevardi.fi)

Vastaa

Related Posts