Ennen oli kaikki paremmin

Ennen oli kaikki paremmin, valittaa mielensä pahoittaja ja löytää syitä ja seppiä syille. Onko kuluva kesä aiempaa surullisempi onnettomuuslukuineen vai valikoituuko näitä nyt vain enemmän medioittemme kerrottavaksi? Hukkumisia pelkästään näyttäisi kertyvän enemmän kuin vaikkapa teillämme liikennekuolemia ja mukana on nyt usein myös lapsia.

Onko se pelkkä sattuma vai selittyvätkö myös muut vaikkapa luontoon liittyvät ikävät uutiset muuttuneesta tavasta asennoitua sen hoitoon? Miksi lohien joukkokuolemat ovat nyt niin poikkeuksellista luettavaa? Onko taustalla myös vaikkapa koko ajan kasvavan massaturismin mukanaan tuomia väkistenkin lisääntyviä ja luontoa rasittavia ilmiöitämme? Mitä tapahtuu merellä?

Joko olet muuten selvittänyt onko puutarhasi komein ruusu hävitettävä kurttulehtiruusu vai vallan muu lajike? Kurttulehdessä kukassa ei ole kerrottua ruusuketta vaan vain viisi terälehteä samassa tasossa ja karvainenkin se tahtoo olla. Usein se tulee rikkaruohona jonkun muun jalostetumman ruusun mukana. Hävittämiseen vaaditaan lapiota.

Lapsia syntyi aiemmin enemmän kun oli muutakin näplättävää kuin pienkokoinen tietokone. Kirjoittaa tämän päivän toimittaja ja mielensä pahoittaja. Tosin ei ollut oikein miten ehkäistäkään ja vahinkoja sattui teilläkin kymmenkertainen määrä kehnosti varustetun kulkupelin sisällä. Oli erilainen kulttuuri tiellä kulkijan liikkua ja pysyä hengissä. Puukotuksia ja hukkumisia sattui yhtenään. Niistä ei kukaan kirjoitellut. Itsemurha oli kovin yleinen tapa lopettaa maallinen taivallus. Suomi ei ollut maailman onnellisin maan ensinkään.

On omituista panna kaikki oman aikamme ilmiöt yhden laiteen syyksi ja synniksi. Kovin ovat erilaisia nämä oman aikamme syntyvät lapset kuin isovanhempansa. Kovin on erilainen tämä Suomi kuin vuosisata takaperin sitä muistellen. Muistelijat kun kuolivatkin ennen 50 vuoden ikää.

Kovasti ovat erilaisia arvot ja ammatitkin tänään. Uusia käsitteitä ja sanojakin on tullut toinen puoli lisää, ellei enemmänkin. Me siis kirjoitamme, puhumme ja ajattelemme aivan eri välineillä kuin takavuosina. Siis eri sanoilla, symboleilla.

Kun symbolitkin ovat muuttuneet näemme unemmekin uusina unina. Keskiaikaisen filosofin ajatelmia on viihdyttävää lukea mutta ei niitä nyt kuoleman vakavasti pidä tänään ottaa. Oma aikamme kun tulkitsee nämä ajatelmat joka tapauksessa omassa viitekehyksessään ja uudella tavalla. Koko maailmankuvamme on muuttunut ja muuttuu kaiken aikaa. Perinnepuolueetkin ovat tuskissaan tämän muutoksen kokeneena. Ei vain perinteinen mediamme toimittajineen.

Noin 500 miljoonan joukko ihmisiä on kokonaan eri asia kuin 10 000 miljoonan joukko ja vieläpä hyvin koulutettuinakin. Jos siinä aletaan etsiä syitä kännykästä kaiken selittävänä muuttajana, pieleen menee ja pahasti. Yhden asian ilmiö, sellaiseksi kuvattu, ei selity yhdellä asialla sekään. Muuttujia on määrätön määrä ja selittäjiä kohta joka lähtöön omansa. Toimittaja tietää yhä vähemmän yhä enemmästä ja tutkija päinvastoin, yhä enemmän yhä vähemmästä. Me emme ymmärrä enää toisiamme. Sanavarastossakin kun voi olla kymmenkertaisia eroja.

Toimittaja vain tahtoo olla usein hänkin heinäkuussa kesälomatuuraaja ja yhden asian ihminen. Elokuun puolella tulevat sitten nämä lomaltapalaajien jutut. Aluksi kesäterässä haparoiden ja myöhemmin sitten jo vakavammin otettavat.

Siinä hallituksemme puuhasteluja aletaan niitäkin seurata uudesta lähestymiskulmasta ja ministerin tuoli alkaa tuntua juhlan jälkeen vastuun kannolta vaikeista asioistamme. Ei vain Suomen vaan koko Euroopan.

Orban Unkarista ei ole enää ainut joka odottaa hallitukseltamme tekoja ja havaitsee suomalaisten omituiset puutteet omassa institutionaalisessa rakenteessakin. Brittien tapa hakea ratkaisunsa on sekin uuden myrskyn aihe monien muiden rinnalla. Uusi pääministeri siellä on taatusti kokonaan muuta kuin edeltäjänsä. EU ei ole sama ohjailtava kuin takavuosinamme.

Vuoden vaihtuessa aletaan puhua jo kriisistä ja uusista vaaleistakin. Uudet pitkät lomat pelastavat monen ministerin salkun. Euroopassa loma-aika alkaa juuri elokuussa ja se vähentää lukioitani aina elokuussa kotisivullani www.clusterart.org. Suomalaisia lukijoistani on kuitenkin vain alle 10 prosenttia. Elokuussa vähän enemmän. Tosin kesäterässä ja huonolla tuulella lukemansa kokien. Aggressiivinen lukija on siirrettävä jäähylle.

Forssalainen lukija on kuin verkkoon eksynyt norppa. Tulkinta jääköön lukijalle. Kuten aina jää muutenkin. EU ja Bryssel lukijoistani on se yksi merkittävimmistä. Washington Yhdysvalloissa Californian rinnalla. Aasialaisilla on kirjoitettava aamuyöstä. He lukevat kirjoitukseni reaaliaikaisesti ja siis ensimmäisenä. Aurinko kun laskee länteen. Reaaliaikaisuudessa tällä on suuri merkitys.

Näin ei ollut isovanhempiemme aikana, ei toki vanhempiemmekaan. Lastemme kohdalla tällä taas on ratkaiseva merkitys. Se selittää heidän tapansa ymmärtää aikaa ja sen merkitystä toisin kuin mihin heidän kouluttajansa ovat oppineet. Mikään ei ole niin vanha kuin eilisen päivän mediauutinen eikä mikään niin entinen kuin entinen ministeri.

By Matti Luostarinen

Prof, PhD, ScD Matti Luostarinen (natural and human sciences) birth: 100751, adress: Finland, 30100 Forssa, Uhrilähteenkatu 1 matti.luostarinen@hotmail.com Publications: Monographs: about one hundred, see monographs, Cluster art.org Articles: about two thousand, see all publications, Cluster art.org Art: Cluster art (manifest in 2005), see Art, Cluster art.org CV, see Cluster Art.org Blog: see blog, Cluster art.org (Bulevardi.fi)

Vastaa

Related Posts