Kaksi presidentillistä puhetta

Donald Trump piti puheen, joka oli kohdistettu koko kansalle ja lopuksi lähinnä hänen omille äänestäjilleen. Hän ei puuttunut eilisen päivän demokraattien epäonniseen vaalityönsä ja sen noloon ääntenlaskuun, eikä edes pyrkimykseen saada hänet ulos virastaan. Se oli viisas valinta.

Miksi puuttua sellaiseen, jota mediayhteiskunta levittelee ympäri maailmaa, ja hän esiintyy siinä lopulta voittajana.  Hänhän on istuva presidentti ja jättää jälkensä myöhemmin historiaan ajasta, joka oli Yhdysvalloille taloudellisesti menestyksekäs.

Hänet muistetaan republikaaninen kohdalla kaivaten juuri näitä aikoja. Toinen kausi on jatkoa odottamatta tulleelle ensimmäiselle kaudelle, mutta paljon seesteisempänä ja presidentin hakiessa paikkaa historiassa.

Suomen presidentin puhe jätti synkemmän kuvan maailman onnellisimman maan ajastamme. Olemme menettäneet ikään kuin yhden vuosikymmenen ja meitä leimaa jakautuminen kahtia, vihapuhe.  

Kyse on kiusaamisesta, jossa kohteeksi otetaan muutakin kuin sivullani mainitsemat ”paskapuheet”. Mukana on myös sellainen toiminta, joka voi estää ja vaikeuttaa elämää, vandalismista ja leimaamisesta, joka oikeuttaa myös juridisesti ja oikeudellisesti laittomiin toimiin. Edes vakuutusyhtiö ei halua olla mukana korvamassa sellaista, joka on osa kulttuurimme tuotetta, vandalismia tai varkauksia. Sama pätee politiikkaan.

Kun uusi normaali syntyy, sen saa levittää koko yhteiskuntamme toimintaan ja osoituksena vihatusta puolueesta tai kansanliikkeestämme. Media kulkee siinä valtaansa säilyttäen ensimmäisenä. Negatiivinen uutinen on lopulta mediayhteiskunnan ainut uutinenkin. Sillä voi nousta jopa mediamenestykseenkin. Joskus se on ainut keino keksittynäkin. Syntyy valemediaa.

Presidenttimme otti esille maalittamisen, joka juuri sallii kriminaalin toiminnan, jonka toisessa päässä on juuri fasismi. Se ei ole arvo, saati aatesuunta, vaan TOIMINTAMALLI. Näin kirjoitti aikanaan Paavo Haavikko ja oli oikeassa. Sitä esiintyy sekä vasemmalla että oikealla. Demokraatit ja republikaanit käyttävät sitä samalla tavalla.  Ihminen geneettisenä otuksena ja eläimenä menee siihen asteittain evoluutionsa pimeisiin tekoihin.

Tämän presidenttimme kertoi esimerkkinä ja viittasi käyntinsä keskitysleirillä. Siis miten ne syntyivät. Näin hänen puheensa taustalla oli juuri koettu ihmiskunnan historian, ja vieläpä lähihistorian julmimman väkivaltakoneiston konkreettinen kohtaaminen sieltä pelastuneitten ihmisten kanssa samalla siitä myös keskustellen. Se on rankka kokemus. Se vaikutti puheeseen ja sen sisältöön, rasismiin rikoksena.

Hän oli kokenut sellaisen itsekin tsunamin luonnonvoiman kourissa ja siitä poikiensa kanssa myös pelastuen. Se oli juristin puhetta, Forssassa ensin nimismiehenä toimineenaankin. Me puhumme siitä, mistä meillä on sydämen kyllyydestä syntyvää kokemusta ja joskus myös tuskaakin. Sydämen kyllyydestä suu puhuu presidentilläkin.

Republikaaniksi taas Trump show taustaltaan esiintyy kovin vastapuolen tapaan, ja se varmaan heitä ärsyttääkin. Viileä konservatiivisuus katoaa. Trump on ensimmäinen republikaani, jolla on demokraattien elkeitäkin. Hänen suosionsa perustuukin juuri tähän. Hän ei ole perinteinen republikaani.

Sama pätee Sauli Niinistön suureen suosioon Suomessa. Hän ei ole perinteinen kokoomuslainen, mutta ei myöskään juristi vailla sielua ja sydäntä ymmärtää kansakuntansa kärsimyksiä, ja siitä kumpuavaa puhetta. Molemmat presidentit ovat kansakuntansa peileinä toimivia. Toinen kuin Amerikka itse ja toinen kuin Suomi parhaimmillaan. Presidentin puheen taustalla oli vihapuheen jälkeen syntyvä seuraava askel ja ”uusi normaali”. Hän oli käynyt juuri keskitysleirillä. Se mainittiin puheessa. Presidentin puheen taustalla oli vihapuheen jälkeen syntyvä seuraava askel ja ”uusi normaali”.

Aihe on vaikea myös sosiaalipsykologeille ja sodan tutkijoillekin. Moni meistä on kokenut psykososiaaliseen tilaan ajautuneen yhteisön. Siellä syntyvät teot ovat vaikeasti selitettävissä perhesurmineen tai koulusurmineen. Sisällissodat ja keskitysleirit ovat ilmiöinä askeleita kohti ihmismielen pimeyttä.  Maailman onnellisin kansakunta voi olla hetkessä myös maailman onnettomin. Presidentin työn kuvaan kuuluu seurata kansakuntansa tilaa. Varoittaa leikkimästä tulella. Media on hyvä renki mutta huono isäntä. Sosiaalinen media täyttyi sellaisella leikillä, joka on vaarallista ilman koulutusta, tulen käyttöä. Syntyi uusi mediayhteiskuntammekin. ”Social media economy and strategy” on kirja, joka kertoi, mistä on kysymys. Sen kääntäminen kielellemme oli liki mahdotonta.

Niinistön puhe oli nyt suppeampi kuin normaalisti. Donald Trump piti paljon pidemmän puheen ja se oli presidentillinen. Ensin koko kansakunnalle ja 50 osavaltiolle, ei vain hänen äänestäjilleen, loppua kohti mentiin toki omiin äänestäjiinkin. Vaalit ovat tulossa ja jo marraskuussa. Ettei vaan vastapuolen näkyvin edustaja repinyt koko puheen. Se oli huonoa käytöstä.

Trump kykeni nyt puhumaan show -miehen tapaan ja muistutti enemmän demokraattia. Sekin varmasti ärsytti. Republikaanit tunnistaa toki yleensä puheistaan, ja niiden konservatiivisesta sävystäkin. Trump on ensimmäinen presidentti, joka ylittää nämä rajat, ja se ärsyttää demokraatteja. He repivät puheenkin.

Suomen presidentti voi keskittyä oleelliseen. Puhe oli nyt suppeampi kuin normaalisti. Vihapuheesta ei saa tulla uutta nornaalia, josta edetään kohti seuraavaa vaihetta. Donald Trump piti paljon pidemmän puheen ja se oli presidentillinen. Ensin koko kansakunnalle ja 50 osavaltiolle, ei vain hänen äänestäjilleen, loppua kohti mentiin toki omiin äänestäjiinkin. Vaalit ovat tulossa ja jo marraskuussa. Ettei vaan vastapuolen näkyvin edustaja repinyt koko puheen. Se oli huonoa käytöstä. Se riitti hänelle. Olisi riittänyt kenelle tahansa. Sama teema mutta palaten siihen aina uudelleen. Ärsytä vastapuoli äärimmilleen ja tekemään virheitä.

By Matti Luostarinen

Prof, PhD, ScD Matti Luostarinen (natural and human sciences) birth: 100751, adress: Finland, 30100 Forssa, Uhrilähteenkatu 1 matti.luostarinen@hotmail.com Publications: Monographs: about one hundred, see monographs, Cluster art.org Articles: about two thousand, see all publications, Cluster art.org Art: Cluster art (manifest in 2005), see Art, Cluster art.org CV, see Cluster Art.org Blog: see blog, Cluster art.org (Bulevardi.fi)

Vastaa

Related Posts