Missä viipyy kuntauudistus, sote-uudistus, työmarkkinauudistus..

Valtionosuusjärjestelmätkin olisi tullut uudistaa ja puoluelaitoksemme, media uudistuu sekin kovin hitaasti. Seutukaupungit 56 ikääntyvät ja lapsia ei synny, maaseutu autioituu ja talot ovat arvottomia. Vakituinen asutus katoaa maaseudulta ja luonnonvara-alueemme ovat pian kokonaan tyhjenemässä maakuntakeskuksen ympäriltä. Jotain olisi kuulunut tehdä muun Euroopan ja etenkin Pohjoismaiden tapaa ajoissa.

Nyt vuosikymmen vaihdettiin vain hallituksia ja nykyinenkin on pelkkä koronahallitus. Uudistukset olivat vuosikymmenet näennäisiä ja lopulta niistäkin luovuttiin. Monelle hallitus oli vain tapa siirtyä rakenteellisen korruption kautta vihreämmälle oksalle ja Brysseliin. Kun kansa oli vuosikymmeniä säästänyt, toisin kuin Ruotsissa, ja maksettu oma koti osottautuu eläkeiässä arvottomaksi, meitä oli huijattu.

Meitä huijaavat muualla rahoitustaan pitävät pankit, vakuutuyhtiöt ja yksityiset terveydenhoitomme keskittävät monikansalliset jätit. Paikallinen kuntatalouden hoito on tämän kaaoksen hoitoa ja myöhemmin lopulta vain muutaman ikäihmisen toripoliisina toimimista samalla kunnan vaakunaa epätoivoisesti kiillottaen.

Kun asutus keskitettiin muutamaan metropoliin, punavihreään tapaan saarnaten myös medioissamme, monet uudet biologiset ongelmat alkoivat nekin kasautua ja Yhdysvalloissa sekä monin paikoin Aasiassa ja Afrikassa kestämättömäksi vitsaukseksemme. Suomi koki nämä perifeerisenä maana muita myöhemmin ja aikaa olisi ollut korjata nämä tulevat virheemme vuosikymmenet.

Jopa muovin määrä Atlantin valtameressä todettiin nyt kymmenkertaiseksi aiempiin arviohin verrattuna. Kiinnostus poliittisia liikkeitämme kohtaan lopahti eikä niiden kykyyn uusiutua usko muut kuin näiden ”punamultien” sotasukupolven ikäiset kansanrintaman vanhuksemme.

Perussuomalaisten jytky toi hieman uskoa politiikan palaamisesta politiikan sisälle ja sitä samaa odotamme heiltä nytkin heti koronan hieman laantuessa ja palatessamme uuteen normaaliin maksaen vanhoista virheistämme korkeaa hintaa.

Tässä Helsinigin Sanomat on tänään myös pääkirjoituksessaan harvinaisen rehellinen. Me menetimme kymmenen vuotta ja sen hinta on jatkossa kallis. Ei entinen SDP voi sekään olla pelkkä epidemian ylläpitämä ja tukema poliittinen liikkeemme.

Mitä Nokia opetti meille suomalaisille? Vai opettiko lopulta mitään?Kykenemme toimimaan maailman johtavana innovaattorina missä tahansa. Mutta sitten tuli suomalainen perisynti, ylimielisyyskin. Kateus ja kauna on tunnettu toki iät ajat ja itsetuhoisuus. Kun aggressiivinen ihminen ei saa enää mistään samanlaista vastaansa, hän käy itsensä kimppuun.

Nokia oli kuitenkin osoitus kyvyistämme. Odotan seuraavalta sukupolvelta aiempaa laajempaa kykyä nostaa elintasomme uudelle tasolle siinä missä turvata luontomme kestävyyskin. He voivat aloittaa rakenteellisen uudistuksen siitä mihin me jäimme ja vuosikymmenet jätimme

Me pääsimme toki aiemmin melkoisen pitkälle todella lyhyessä ajassa liki keräilytaloudesta moderniksi tietotekniikan ihmemaaksi. Meitä kadehdittiin Yhdysvaloissa, mutta myös Venäjällä ja kohta Ruotsissakin. Onnen eteen on kuitenkin koko ajan pysyttävä liikkeessä ja hoidettava nämä suuret rakenteelliset muutoksemme.

Politiikassa on edelleen  neljä kenttää, talousoikeisto ja -vasemmisto sekä konservatiivit ja liberaalit. Ikääntyvä seutukunta muuttuu konservatiiviseksi sekä talousoikealla että vasemmalla. Uusituva puolue ja seutukunta vaatii kuitenkin myös rohkeaa liberaalia henkeäkin ja sitä on haettava sekä talousoikealta että vasemmalta.

Kun yksi näistä pyöristä puuttuu tai jäljellä ovat vain konservatiivit, auto muuttuu polkupyöräksi. Ja sen kyllä huomaa talousalueen menestyksestä. Maan hinta romahtaa suurkaupunkien rajoilla ja sitä ei kannata edes viljellä puutarhana. Se slummiutuu elle lääkkeitä löydetä ennen sitä.

Korona ja pandemia osoittaa miten vaarallista on keskittää toimeliaisuus pariin pisteeseen valtavan laajassa ja luonnoltaan rikkaassa maassa. Luonto kun ei sellaista kehitystä kestä ja korjaa sen puolestamme sopulilaumoissa ja valtaviksi kasvavissa lintuparvissakin.

Eläimet ymmärtävät kyllä mistä on kyse ja reviirit korjataan. Lintujen muuttotapakin on nyt toinen ja oravat hakevat ravintonsa puutarhoista nekin kun vuosimiljoonainen evoluutio on opettamassa. Meille lentokoneet ovat uusi ilmiö ja vain vuosisatainen tapa pilata myös meret muovilla. Meri ei ole myöskään jatkuvan melun kaatopaikka sen enempää kuin vaatimaton ilmakehämmekään. Tähänkin perussuomalaiset ovat puuttuneet ja heille on naurettu. Miksi ihmeessä?

HS gallupissa SDP ja Perussuomalaiset lähestyvät toisiaan ja ovat nyt virhemarginaalin sisällä. Perussuomalaiset ovat lisänneet edellisestä mittauksesta eniten kannatustaan. Kokoomus on menettänyt kannatustaan ja Keskusta on edelleen maan viidenneksi suurin puolue hieman yli 10 prosentin kannatuksellaan. Vihreät ovat neljäntenä hiven keskustan edellä.

Suomalaisessa kymmenen eduskuntapuolueen kentässä neljän pienimmän puolueen yhteinen kannatus on liki sama kuin keskustan tai vihreitten kannatus, kymmenen prosentin tuntumassa yhteensä. Vasemmiston kannatus puolestaan on gallupissa edelleen keskustan tapaan selvässä laskussa ja on noin 7 prosentin tuntumassa.

Aiemmin saimme tuloksen, jossa puoluekenttämme yhteinen luottamus äänestäjien keskuudessa oli edelleen laskussa. Samalla pääministerin alkuvuodesta hankkima koronatuki näyttäisi nyt sulavan ja olemme palaamassa lähemmäs puolueittemme perinteisemmästä kannatusmittauksesta saatuja prosenttiosuuksia.

Tältä osin tulos on odotettu. Lähikuukaudet osoittavat miten kauan hallituspuolueet kykenevät säilyttämään yli 50 prosentin kannatusrajan yhteisessä kannatuksessaan oppositiopolitiikan ja hallituksen välisen asetelman muuttuessa lähemmäs normaaliolojamme vastaten.

Koronan aiheuttamat poikkeusolot näkyivät luonnollisesti vielä hetken galluppien mittauksissa. Kuntavaaleissa ensi keväänä ja vuoden 2023 eduskuntavaaaleissa elmme tyysti uudessa poliiittisessa ilmastossa, uudessa normaalissa. Siinä voittajana selviää parhaiten aikaansa sopeutuva poliittinen liike lääkkeineen. Siinä lääkkeet on löydettävä menetetyn vuosikymmenen ja vanhojen virheittemme korjaajina.

By Matti Luostarinen

Prof, PhD, ScD Matti Luostarinen (natural and human sciences) birth: 100751, adress: Finland, 30100 Forssa, Uhrilähteenkatu 1 matti.luostarinen@hotmail.com Publications: Monographs: about one hundred, see monographs, Cluster art.org Articles: about two thousand, see all publications, Cluster art.org Art: Cluster art (manifest in 2005), see Art, Cluster art.org CV, see Cluster Art.org Blog: see blog, Cluster art.org (Bulevardi.fi)

Vastaa

Related Posts