Vakoiluskandaali – kybersodan kaikuja

 

Suomea on avoimesti vakoiltu ulkoministeriön kautta jo liki puoli vuosikymmentä. Siis jostain vuodesta 2007-2008 alkaen ja se kerrottiin, ammatti-ihmisten toimesta, suomalaiselle virkamiehelle tammikuussa 2013. Siis heti vuoden vaihteen jälkeen ja hetkellä, jolloin uusi presidentti oli viettänyt hieman aiemmin uudenvuoden ja itsenäisyyspäivän vastaanottonsa, ulkoministeri Erkki Tuomioja omansa. Toinen heistä sai tammikuussa postia. Mutta millaista?

Huippukokous Pietarissa

G8 maiden Pietarin huippukokous oli ehkä kiinnostavin  aihe Suomen rajoilla käynnistää kyberhyökkäys runsas 4 vuotta takaperin. Toki kansa puhui euroviisuista ja Lordista, nopeat söivät hitaat ja Forssan kaupunkikuva huolestutti. Vakoilija ei kuitenkaan käyttänyt tätä välinettä paikallisten ilmiöitten seulontaan ja potilaskertomusten lukemiseen.

Suomi alkoi puhua populismista, mutta myös sota-ajan lapsista ja ihmisten puolueesta. Kuntien palvelurakenneuudistus oli hallituksen loppukauden listalla sekin. Kreikan kriisi tuli ongelmiemme joukkoon ja dualismi digaajan lehtenä kiinnosti sekin virkamiehiä. Suomi oli tullut sosiaalisen median aikaan vuosikymmenen muita jäljessä.

Nokia nukkui ja niin myös sen insinöörit. Vakoilija huomasi sen heti Espooseen saavuttuaan eikä vaivautunut Tempereelle, Ouluun, Jyväskyllä saati Saloon vaan pysyi Vantaalla. Samaa polista siellä rakennettiin kuin 1960-luvulla Yhdysvalloissa.

Casash ja susash kertoi Islannista purkautuvasta tuhkasta ja Merin sekä Maurin nimien välillä oli vai kirjaimen ero Keskustan kansanliikkeessä. Turkkilaiset vieraani jäivät nalkkiin tuhkasateeseen Helsinkiin. Sellaisista vieraista ei montaa kertaa sen jälkeen kuule.

Laplacen demoni

Zei Zei oli kateissa, kertoivat viestit Suomesta ja Venäjä kyykytti, Olympialaisissa oli ollut shauantastinen yö. Sofi Oksanen oli saanut potkut ja runoilija kuollut, ruusuja Rosa Luxemburgille. Haettiin gatewayta, mutta ei oikein kertoen minne ja dualismi eli renessanssiaan, kesällä antropomorfismi ja Laplacen demoni nousivat virkamiehen tiedotteisiin maailmalla luettavaksi Suomesta. Ei ollut niistä paljon käyttöä muuten kuin muruiksi vakoilijan toimenkuvaan ja tulopuolelle. Hybridiyhteiskunta ei olisi tämän maan ensimmäinen tuote maailmalle myytäväksi tämän hallituksen aikana. Paradigmainen maailmankuvien muutos ei ala Vantaalta, pohti vakoilija.

Kiusaaja suomalaisena ammattina ja osana korporativismia tuli vakoilijalle tutuksi siinä missä uuden paradigman hitaan muutoksen merkit sekä matka oikeudenmukaiseen aluehallintoon. Kuntahimmelit ja sotesopat hämmensivät vakoilijan työtä. Netissä  yllätti rehellisyyden puuska ja joku esiintyi siellä alastomana apinana naamakirjaan visertäen onomatopoeettisella kielellään.

Se oli vakoilijalle rikas uusi kokemus. Suomalaiset ovat rehellistä mutta yksinkertaista kansaa, hän kirjasi kuukauden saldoksi. Ironia ja sarkasmi ovat sama asia ja naurattavat vain silloin, kun ne ovat väärin tehtyjä ja muuttuvat tilannekomiikaksi, kirjasi James Bondista jonkun verran poikkeava, hillomunkkeja syövä vakooja tiedotteeseensa. Väärän puun takaa tulevia savolaisten juttuja hän ei ymmärtänyt ensinkään, eikä siinä maailma paljon menettänyt.

Tiedeusko alkoi joutua koetukselle, islamista oli tulossa uusi uskonto suomalaisille ja nobelistit olivat entuudestaan tuttuja vakoilijoillekin. Homoja haastateltiin joka ohjelmassa ja kysyttiin, miltä heistä tuntui olla homona. Tuleeko lapsestakin ehkä homo tai lesbo? Annettiin ohjeita kuinka kiusata kiusattuja maan hallinnossa. Päihteitä käytettiin ja metamfetamiinia enemmän kuin Pervitiiniä jatkosodassa. Viinan hinta laski ja se oli sidottu euron arvoon Suomessa. Europondista puhuttiin vaikka siitä ei mitään ymmärrettykään. Vielä vähemmän Kreikan vakuuksista.

Poliittinen turbulenssi Suomessa jatkui ja apuna käytettiin eksistentialismin ikivanhoja oppeja. Leimakirveitä piiloteltiin ja ennustajaeukot joutuivat häpeään; missä unioni siellä uni on, kertoivat suomalaiset viestit vakoilijoillemme. Riverdance ryhmän vuoro esiintyä tuli pian portugalialisen faldon jatkona tai oikeammin sitä ennen, toisessa järjestyksessä, muualla Euroopassa. Vaaliasetelma alkoi olla maailmankuvia selkiinnyttävä ja vuosi vaihtui itsenäisyyspäivän virtuaalipuheisiin ja suureen leijonasydämeen.

Vuodessa tapahtui paljon

Kun edellisenä vuonna Barack Obama vannoi virkavalansa, puhuttiin ruokakriiseistä ja digaajan megatrendeistä, nyt kaikki oli ikään kuin toteutumassa konkreettisemmin vakoojan papereissa. Oikeammin maa vaikutti elävän pitkän kaamoksen yli illuusiotaloudessa, huomiotalouden pimeässä nurkassa, näkymättömissä.

Kun vuosi takaperin Talebantie oli kuljettu moneen kertaan ja Afganistan oli kaikkien sotien äiti, nyt valtion tulo- ja menoarvio oli oikeasti pelottava, ei vain turhaa uhkailua ja suomalaista demonipolitikointia. Kun vanhenevan Suomen pakkoliberalismista oli puhuttu edellisenä vuonna, ikään kuin leikin päitä ja yhdessä tuppivallankumouksen kanssa rinnakkain, nyt vakoilija oli jo oikeasti huolissaan. Nyt ei voinut toivottaa vain onnea 120 -vuotiaalle Hesarille, Suomen tieteen tuloksellisuudelle, Nokialle ja päivitellä JSN:n kohtaloa Hyvärisen eron jälkeen. Maa oli oikeasti menossa raiteiltaan, junat törmäilivät asemarakennuksen seinään.

Kuka tuomitsee kaverin, kun kaikki uskottavat eroavat tehtävästä kaverituomioistuimessa, pohti agentti suomalaista oikeuskäytäntöä uudessa mediyhteiskunnassa. Kiusaamisen logiikka Suomessa oli toinen kuin mihin vakoojat olivat työssään oppineet. Suomalaisista vakoilun kohteeksi joutuminen oli merkittävä kunnia ja siitä kilpailtiin. Vakoilusta oli tehty aivan liian helppoa ja pitkästyttävää puuhaa Venäjän luoteiskulmassa.

Maan historiassa tietoja oli vuodettu kilpaa niin itään kuin länteen ja kilpajuoksun voittaja pääsi hallitukseen ja joku epäili maan entisiä presidenttejäkin KGB:n vakoojiksi. Maa oli täynnä salaliittoja ja listoja, joissa vilisi vakoojien nimiä, suomalaisia merkkihenkilöitä kaikki.

Pikku Pietarin piha

Kun Face and hope luodit osuivat Yhdysvalloissa nuoreen tyttöön, siirryttiin Suomessakin vihan hedelmiin ja maa ajautui Nemesiksen oppiin, päätteli vakoilija tietojaan yhdistellen.

Pikku Pietarin piha oli muuttumassa sekin ja äänestäjiä etsittiin uudella tavalla, innostuneesti mutta samalla epätoivoisesti. Maghreb valtiot ja intifadan kasvot alkoivat tulla tutuksi myös Suomea seuraten ja maa tahtoi mukaan muiden suurten seuraan YK:n turvallisuusneuvostoonkin. Arabi-islamilainen vallankumous oli Suomesta tulkiten dominopeli ja pelaajina suomalaiset olivatkin taitavia. Kun vastavakoilu edellytti uuden oppimista, avointa mieltä ja yhteispeliä, suomalaiset rakensivat koko ajan palomuureja tuhatvuotiseen kiinalaiseen tapaan eläen. Toisin kuin muu Pohjola pyrkien siten Euroopan ytimeen, Saksaan.

Sen keinot, kansainvälinen itsensä markkinoinnin välineet, olivat vain koomisia ja niiden seuraaminen oli hävettävää ulkopuoliselle vakoilijallekin. Jos kerran korruptoidaan niin tehtäköön se sitten kunnolla. Suomalaisten elämä oli kuin pienessä virhemarginaalissa ja kuitenkin siellä puhuttiin kuin ylimielisyyden hybridistä sairastuneena. Viesteissä oli omituisia pelkistyksiä ja reunamerkintöjä, elitismi ja kateus, suomalainen ahneus, elivät riemujuhliaan.

Perhosen siivin 

Ihminen  oli Suomessakin voimaton ja Fukushima toi mieleen Tsernobylin, Harrisburgin ja Windscalen. Uusia ydinvoimalaitoksia tarvittiin ja ne olivat vihrein vaihtoehto Suomessa, ekologinen  myös pitkällä ajanjaksolla ja vuosikymmeniksi eteenpäin. Niin hitaasti ne valmistuivat, jos laisinkaan. Kaaosteoria ja perhosen siiveniskut olivat tuttuja nekin ja puoluelaitos alkoi uudistua kiitos Perussuomalaisten jytkyn. Suomessa politiikka oli omituinen yhdistelmä pakkoruotsia ja uskontoja, joita Suomessa ei ollut nimeksikään siitä kirjosta, jota maailmalla vakoilijat kohtasivat. Maa vaikutti pikemminkin pakanamaalta ja puolueetkin olivat tekopeliä, usein yhden vihaisen miehen yrityksiä.

Vaalit toi tutuksi käsitteen mytomaniasta, sairaalloisesta valehtelusta ja virkamiehet odottivat uuden sinipunaniskahallituksen syntymistä. Tämä käsite oli vieraasta loukkaava, mutta hyvin suomalainen, jota pidettiin vakoilussa maailman sarkastisimpana maana. Googlaten käsite “Finns are” ei sitä imarrellut. Suomalaiset pitivät tästä itse huolen. Hahukoneen ensimmäinen sivu tuotti juoppojen ja idioottien rinnalla käsitteitä, joita harvoin näkee kansakunnasta käytettävän, kuten karkea, mongoli, sarkastinen, aggressiivinen jne. Miten kansakunnan stereotyyppi voi olla noin kamala, päivitteli vakooja.

Suomalaisessa sarkasmissa ei ollut epäilystäkään, ketä henkilöä ilkeilyllä tarkoitettiin ja usein kokonaisia suuria kansakuntia esiteltiin virkamiesten kielenkäytössä ilkeinä stereotyyppeinä. Ei ihme, etteivät äänestäneet YK:n turvallisuusneuvostoon, ja jopa Erkki Tuomiojan ja Alexander Stubbin korvat punoittivat äänestystulosta laskettaessa. Kuka sen olisi arvannut, että seurasivat heidän puheluitaan ja viestejään koko ajan ja myös öiseen aikaan, pimeässä. Suomalaiset olivat oppineet pitkän kaamoksen ja pimeän turvin tekemään sellaista, jonka vasta kevään tulo paljasti vitivalkoisen lumen alta ja tulvat huuhtoivat mereen.

Punamultaa ja Guggenheimia

Globalismi vastaan lokalismi oli aiheena tylsä ja sen jatkona punamultaa pukkaavat puheet vaalien jälkeen haukotuttivat agenttia. Suomalaisten jutuissa olivat 1950-luvun maneerit  ja kasvun sekä uusiutumisen vuosikymmenestä ei ollut tietoakaan.  Alexander Stubbin lausahdus, VEVVK, vittu ei voisi vähemmän kiinnostaa, avautui heti ja vaikutti viisaalta. Suomalainen tiesi mitä teki myös formulakuskina ja käytti tuota samaa liki koko lauseen voiman määrittäväksi artikkeliksi muuttunutta onomatopooeettisen kielen painokasta avainsanaa, vittu. Poisnukkunut runoilija oli tehnyt siitä jopa säkeitä, joista pelkällä äänen painolla ja aksenttia muuttamalla saattoi ymmärtää tämän sanan lukuisat vivahteet ja merkitykset. Vakoilija ei niitä kuitenkaan ymmärtänyt ja tunsi olevansa ulkopuolinen.

Jutut Guggenheimista olivat nekin kuin suoraan saunasta avantoon heitettyjä juoppoja ja kaukana kultaisen kauden 1980-luvusta. Edellisen vuosikymmenen murroskulttuuri oli saapunut hitaasti myös Suomeen ja sitä seurattiin pitkästyneinä kuunnellen juttuja ajattomasta ajasta kaksi vuosikymmentä tai vuosisataa myöhässä. Mistä tällaisia opportunisteja suomalaisia oikein sikiää, pohtivat salakuuntelijat ja heitäkin alkoi vituttaa.

Koko loppuvuoden 2012 vakoilun teknologia oli muuttunut ja neljän vuoden aikana kolmeen eri kertaan myös teknologialtaan. Erkki Toivasen Europasta kuuntelevat uudet nuoret vakoilijat eivät ymmärtäneet lainkaan, mitä Suomessa oli tapahtunut ja mitä nämä illuusioyhteiskunnan tuotteet oikein esittelivät tosilleen. Mikä oli tämä Toivasen Eurooppa?

Stagflaatiota oli ruokittu jopa kirpputoreilla 600 % inflaatiolla ja työttömyys oli ilman keinotekoisia temppuja suurinta koko Euroopassa. Kukaan ei tehnyt enää oikein rehellistä työtä suuren palkkansa eteen ja möi koko ajan omaisuuttaan vieraille etenkin Venäjällä. Luotettiin heidän taitoihin siirtää varat pestyinä Välimeren saarille.

Vihapuhetta

Hallitus teki omituisia omia maalejaan ja europondeista puhuttiin väärässä yhteydessä. Daegun kisoihin valmistauduttiin ja Angry Birdsit olivat ainoat linnut jotka pääsivät maassa jotenkin siivilleen. Lokit pyristelivät kaulaansa myöten vedessä tahrittuaan höyhenpukunsa jätekasojen ja peittelemättömien kaatopaikkojen öljyyn.

Kainuussa oli joku kaivos, Talvivaara, josta tulvi yli myrkyllisiä vesiä läpi koko tuhansien järvien maiseman. Pandoran lipas ja Hefaistoksen kirous olivat auki samaan aikaan ja se kauhistutti nuorta uutta vakoojaa, Suomeen komennuksen saanutta idealistia ja kokematonta Edward Snowdenia, ja hän itki salaa muistellessaan oman kotivaltionsa, Pohjois-Carolinan historiaa ja sen taistelua itsenäisyytensä puolesta ensimmäisenä ja viimeisenä Yhdysvalloissa.

Samaa oli luonnossa Appalakkien rinteillä kuin Suomessakin pohjoista ja etenkin Koillismaata lähestyttäessä, soija, maiassi- ja tupakkaviljelmät tuoksuivat tutusti nenään kohti Turkua tai Tamperetta ajaessa, vaikka vehnää tai ohjaa kasvoivatkin pellot. Tuttu oli lannan hajukin. Raleighin, Charlotten ja Durhamin kadut eivät juuri poikenneet suomalaisista kaduista ja nuorten hoipertelusta viikonlopun alkaessa.

Edward oli syvästi pettynyt Barack Obaman lupauksiin, jotka eivät täyttyneet ja oli äänestänyt löysää liittovaltiota ajanutta Ron Paulia. Tässä maassa, Suomessa, oli jotain samaa ylikäymätöntä itsepetosta ja vihapuhetta, kuin hänen kotimaansa kansalaisia, Pohjois-Carolinan vanhenevia miehiä sekä Irakin sodan jermuja kuunnellessa. Yhteistä olivat kokemukset myös Japanista ja jotain oli oppinut nuori idealisti myös Marylandin yliopistossa ja juottaessaan ihmisiä humalaan, hyvin suomalaiseen tapaan, näin itselleen tietoja urkkien.

Korporativismin kolmas aalto kouri miehen sydänalaa ja pyhänpäivän rinnalla kulkenut yleinen ketutuksen päivä sai hänet raivon partaalle. Isänpäivän aattona armon tuoman kapitalismi aalto oli täyttänyt nuoren vakoojan mielen ja hän itki kuten Vesa-Matti Loiri Sarasvuon syleilyssä. Se halaus oli lämmin ja toi mieleen avaruudesta vierailevat olennot ja niiden kuolaavat, limaiset kasvot.

Vielä ennen vuoden vaihdetta, tai heti sen jälkeen, hän kertoisi kaiken kuulemansa suomalaiselle eduskunnan oikeusasiamiehelle. Hybridiyhteiskunnaksi muuttuneen maan talous ja sen ihmiset kiusattuina oli ollut valtiona susi jo syntyessään. Ei sellaista voinut vakoilla. Se oli vakoilulle täysin immuuni ja ilman minkäänlaista tartuntavaaraa odottaen vain uusia vakoilijoita idästä ja lännestä, joille kertoa jotain kerrottavaksi kelvollista, mitä tahansa vähänkin arvokasta.

Lucian päivän valaistus

Jo aikoja sitten, tuhat vuotta takaperin, ahneet olivat vieneet sen köyhien ja ahkerin käsien kansallisvarallisuuden rikkaille, kaikkialla oli pelkkää panettelua ja ilkeitä suunnitelmia rahojen siirrosta välimereisten maitten kautta Caymansaarille tai ainakin pois omasta maasta. Jos ei muualle niin Ruotsiin tai Tanskaan, Venäläisten pestäviksi tai sen pankkeihin ympäri globaalia maailmaa.

Lucian päivänä, heti itsenäisyyspäivän juhlijoiden viimeiset ilkeydet kuunneltuaan, tämä uhmakas nuori mies päätti toteuttaa herooisen suunnitelmansa. Ensin hän valoi vain uudenvuoden tinansa, koodasi viestinsä tinan sisälle pisteillä kirjoittajan koodeilla, postitti sen huolella ja poistui sanaakaan sanomatta Pietariin vievään junaan ja myöhemmin kohti Moskovaa, lentäen kevyin siivin, ei sinivalkoisin, mutta kuitenkin aivan kuten tuhannen ja yhden yön tarinoissa, valmiina ottamaan vastaan Kremlin kellot ja niiden tervehdyksen.

Hyvää Pyhäinpäivää.

Kaikki edellä kirjoitettu on suoraan otsikoista, joiden alla olen kirjoittanut omat tarinani suurina vakoiluvuosina 2007-2011. Jokainen voi ne sieltä lukea täysimittaisina kirjoissani, myös niiden analyysin ja etenkin näitä edeltäneet tapahtumat ja niiden analyysit – jopa Harvardissa myynnissä olevasta kirjastani ”Social media – Economy and Strategy”.

Uusin kirjani – isänpäiväksi sopiva 596 -sivuinen kertomus – alkaen maamme synnyn alkuvuosista, sen johtajista, kuninkaista, keisareista ja presidenteistä, sekä edeten vuoteen 2012, on myynnissä niin kustantajalla kuin nettikirjakaupoissa. Sen nimi on enteellisesti “Tuhannen ja yhden vuoden tarinat – One Thousand and one Years“.

Se on samalla vastaus kirjaani ”Arctic Babylon”, joka tänään ohitti hakukone Googlessa Nokia-Lumian ja samalla myös Microsoftin yli neljännesmiljardilla lähestyen jo miljardin rajaa, jonka vain yksi kirjoistani, ”Social media economy”, on ylittänyt ja pysyen vuosia ensimmäisenä noiden hakusanojen (social, media, economy) listalla 2000 miljoonan kilpailijan joukossa.

Hyvää isäinpäivää.  

By Matti Luostarinen

Prof, PhD, ScD Matti Luostarinen (natural and human sciences) birth: 100751, adress: Finland, 30100 Forssa, Uhrilähteenkatu 1 matti.luostarinen@hotmail.com Publications: Monographs: about one hundred, see monographs, Cluster art.org Articles: about two thousand, see all publications, Cluster art.org Art: Cluster art (manifest in 2005), see Art, Cluster art.org CV, see Cluster Art.org Blog: see blog, Cluster art.org (Bulevardi.fi)

Vastaa

Related Posts