Poliittisen kevään ylilyöntejä välteltävä

 

Katsoin vanhoja lehtikirjoituksia ja kohdalle osui 50-vuotishaastattelujani. Kaleva oli otsikoinut artikkelinsa tyyliin “Kuuden professuurin mies”. Tekstistä selvisi, että olen hankkinut pätevyyksiä eri yliopistoihimme, sen tiedekuntiin, kaikkiaan kuuteen eri virkaan ja ainelaitokseen. Nykyisin noita pätevyyksiä taitaa olla kymmenkunta ja samalla mukaan tuli myös toinen väitöskirja. Se oli sinänsä turha, kun professorin pätevyys ko. tiedekuntaan tai laitokseen edellyttää noin neljää väitöskirjan tasoista ja laajuista työtä ja dosentuuri hieman vähemmän. Näin ainakin silloin, kun ensimmäisen pätevyyteni sain nuorena tohtorina ja viisaampiani kuuntelin 1970-luvulla. Nyt näitä viisaita on ehkä enemmän kuin koskaan aiemmin.

Koulutuksesta ei pidä karsia

Tuo alustus liittyy nyt käytävään keskusteluun koulutuksestamme ja myös samalla opposition välikysymykseen hallitukselle. Se on varmasti aiheellinen. Koulutuksesta on karsittu huomaamattamme ja rankalla kädellä.

Meillä on perinteisesti arvostettu koulutusta ja tutkimusta sekä tiedettä osana innovaatiopolitiikkaa aina Väinämöisen ajoista alkaen, tietäjästä iänikuisesta. Sodan jumalat eivät ole olleet meille niin tärkeitä kuin juuri yhteisöä ylläpitävä tietäjä ja shamanismiin liitetty osaaminen. Sammon takoja oli hänkin arvossaan.

Toinen väitöskirjani liittyikin juuri tähän jälkimmäiseen ja sen merkitykseen luonnonvarojen kierrossa, ekologisessa klusterissamme. Pidin sitä erityisen tärkeänä ja omalla kohdalla myös velvollisuutena kertoa mahdollisimman perusteellisesti, useamman tiedekunnan kautta aihetta lähestyen, poikkitieteisesti. Samalla kokosin aiempaa tutkimustani yksiin kansiin.

Saman työn tein uudelleen täyttäessäni 60-vuotta. Silloin aiheena oli nykyinen jo meilläkin tutuksi tullut hybridiyhteiskunnan kriisi sekä sodat, sosiaalisen median talous ja strategia. Se nousi kirjana, googlaten otsikon avainsanat, yli 2000 miljoonan mm. alan julkaisun kärkeen ja on siellä vielä tänäänkin. Moni on sen siis nähnyt ja aika moni lukenut myös oppikirjanaan yliopistoissa. Suomalaisille siinä ovat omat tiivistelmänsä äidinkielellämme.

Kaukaa viisas ratkaisu

Meillä yliopisto hajasijoitettiin ja sille asetettiin aikanaan mm. aluepoliittisia tehtäviä ja odotuksia. Ratkaisu oli pitkälle tulevaisuuteen katsova ja sitä kautta yhdyskuntia ja niiden tulevaisuutta pohtiva vuosisadoiksi eteenpäin.

Tiedeyliopisto kun on vuosisatainen ratkaisu ja sen vaikutukset näkyvät vuosisatojen saatossa. Tässä muu koulutus on nopeampitempoista ja sitä voidaan muuttaa myös hetken suhdanteita vastaavaksi ja pyrkiä lähestymään välikysymyksellä ennen vaaleja. Tieteen sisältöön ei pidä kuitenkaan puuttua etteivät vaalit menisi aivan kerettiläiseksi menoksi.

Sen sijaan innovaatiopolitiikkamme kaipaa herättelyä ja ravistelua. Se nukkui ruususen untaan aina 1960-luvulle, jolloin se heräteltiin henkiin. Meillä oli ankarasti töitä ottaa muut OECD-valtiot kiinni ja siinä meitä auttoi mm. juuri yliopiston sijoittaminen ympäri maata sekä kyky hakea pragmaattista osaamista ja siinä onnistuen etenkin Oulussa. Syntyi Oulun ihme, tiedepuisto ja teknologiakeskus yrittäjineen. Samalla öljykriisi ohitti meidät kevyemmin kuin muuan maailman ja uskoimme osaamiseemme sekä haimme myös kokemusta ympäri maailmaa. Omalla kohdalla koskisodat olivat nekin valaisseet suurten ratkaisujen vaikutukset ja palapelin palojen asettelun oikeaan aikaan oikeisiin paikkoihin.

Pienten palojen politiikkaa suurissa ratkaisuissa

Tiedeyliopiston ja ammattikorkeakoulun liittäminen yhdeksi ja samaksi byrokraattiseksi instituutioksi ei ole loppuun sakkaa pohdittu, sen enempää kuin sote soppamme ja sosiaalihallinnon sekä terveydenhuollon liittäminen toisiinsa. Sama pätee kuntia ja niiden yhdistelyä silloin, kun kyseessä ovat vuosisataiset yhteisöt ja normistot, kuntakulttuurit ja niiden perustuslailliset suojat aluehallinnossa.

Regionaalinen alue ei ole spatiaalinen saati mentaalinen kartta eikä sisäkkäisiä pidä viedä rinnakkaisiksi johtuen kielestämme puuttuvista avainsanoista. Siinä alamme helposti vertailla kylää ja kaupunginosaa kansakuntiin ja tunnemme nämä kansakunnat stereotyyppeinä paremmin kuin omat taskumme mielikuvamarkkinoilla.

Meillä on vankka mielipide Kiinasta ja Venäjästä mutta emme tunne omaa kuntaamme tai kyläämme, omaa sukuammekaan. Joskus itsensä tunteminenkin on jäänyt heikoille mutta Kiina ja Venäjä tunnetaan pelottavan hyvin.

Sama pätee julkishallinnon budjettiin ja finanssipolitiikkaan, valtion lainaan vertailtaessa sitä yksityisen ihmisen hankkimaan velkaan. Ne eivät ole alkuunkaan sama asia.

Meillä on kansakuntana tässä omat käytäntömme ja näistä on vähän puhuttu. Päätöksiä kuitenkin odotetaan ja kysymys on yhteiskunnan olemassaolosta, päällekkäisyyden ja kilpavarustelun poistosta. Mittakaavavirheitä on kuitenkin välteltävä etteivät väärät palat siirry kokonaan toisen mittakaavan palapeliin.

Vaalien aiheena yliopistot ja korkeakoulut sekä samaan aikaan peruskoulut ja lastemme kasvatus ovat mahdollisimman kehno aihe keskenään vertaillen. Niistä on käytävä keskustelua silloin, kun mukana ei ole poliittista paatosta saati kiihkeää kisailua liki poliittiseksi kiimaksi muuttuvassa pisteiden keruussa vertaillen lapsia, vanhuksia, huoltajuuteen ja vanhuuteen liittyvää omaan lapsuuteemme mielikuvamarkkinointiin.

Tätä löysää puhetta ja kirjoittelua tapaa tänä keväänä paljon ja sitä on syytä varoa, ettei se johda tekoihin, joita kadutaan vuosisadat eteenkinpäin ja pyytäen myöhemmin anteeksi, kuten nyt 1990-luvun virheitä poliitikkoina konkurssiaallon kokeneilta yrittäjiltä tai heidän takaajiltaan. Se kun ei yksin riitä.

By Matti Luostarinen

Prof, PhD, ScD Matti Luostarinen (natural and human sciences) birth: 100751, adress: Finland, 30100 Forssa, Uhrilähteenkatu 1 matti.luostarinen@hotmail.com Publications: Monographs: about one hundred, see monographs, Cluster art.org Articles: about two thousand, see all publications, Cluster art.org Art: Cluster art (manifest in 2005), see Art, Cluster art.org CV, see Cluster Art.org Blog: see blog, Cluster art.org (Bulevardi.fi)

Vastaa

Related Posts