Number 40

Kirjoitin jo 1970-luvulla käsikirjoituksen kirjaani Arctic Babylon. Siinä kerrotaan Nooan aikaisesta 40 päivää ja 40 yötä kestäneestä vedenpaisumuksesta mutta ylettyen hieman korkeammalle. He jotka lukevat, ymmärtävät. Luvattua maata tutkailtiin 40 päivää ja Israelin kansa vaelsi autiomaassa 40 vuotta. Sekä Daavid että Salomon hallitsivat 40 vuotta. Jeesus paastosi autiomaassa 40 vuorokautta kiusattuna ja astui taivaaseen 40 päivää ylösnousemuksensa jälkeen. Näin Helatorstai on kristityillä 40 päivää pääsiäisestä. Ranskan akatemia valitsee akatemiaansa 40 jäsentä ja käsite karanteeni (quaranteine) tarkoittaa 40 päivää. Tämä luku on kaikkien suurten uskontojen pyhin luku mutta myös tähtitieteestä laskettava ja tätä kautta ymmärrettävä sen vuosituhantinen pyhyys kulttuureissamme.

Sain tämän kevään vaaleissa numeron 40. Tänään aurinko pimenee ja muistutta luonnonvarojen kestävästä käytöstä, zirkoniumin järjestysluvusta 40, jossa Celsius ja Fahfenheit-asteikot leikkaavat toisensa, jolloin -40 astetta Celsiusta on sama kuin miinus 40 astetta Fahrenheitia. Puutarhastani löytyy 40 Venus tai Afrodite veistosta, tuohon lukuun 40 liittyvää jumataruston avainhahmoa taivaan tähtikartalta. Lisäksi ne esiintyvät pareittain muistuttaen digiajan maailmasta, on ja off elämästämme. Viime kesänä sain karpin, joka painoi tasan 40 kiloa. Se on suurin Suomen sisävesistä koskaan saatu kala. Paavin sormuksessa on kalan kuva.

Unkarilainen sukulaisemme György Moldau kirjoitti maailman maineeseen päätyneen romaaninsa protestanteiksi kääntyneistä papeista, joita turkkilaiset ja Itävallan keisari piinasivat. Heitä oli aluksi kolmesataa, mutta valtapelin välikappaleiksi joutuneet munkit perääntyivät lopulta jouduttuaan galeeriorjiksi. Romaani kertoo ihmisestä, hänen uskollisuudestaan aatteelleen kuolemaansa saakka. Heitä oli piinattuina galeeriorjina neljäkymmentä uskollista. Se on myös tuon kirjan nimenä, 40 uskollista.

Toki tämä luku siirtyi myöhemmin myös etenkin urheiluun ja kertoo tavasta laskea pisteitä vaikkapa tenniksessä mutta myös monessa muussa lajissa muistutuksena kulttuurien tavasta siirtää pyhää lukua tuomaan mukanaan myös onnea ja menestystä. Moni tie on saanut numeronsa tästä luvusta ja olen niitä kulkenutkin niin vanhalla mantereella kuin uudella. Ne ovat alun perin kovin vanhoja mutta nyt jo usein pääteiksi muuttuneita ja komeita. Niinpä kun törmäät lukuun 40, pysähdy pohtimaan, miksi se on otettu käyttöön ja kertooko se myös jostain muusta kuin  sattumasta. Jumalat kun eivät heitä noppaa ja tiede ei tunnista sattumaa lainkaan. Poliitikot heittämässä noppaa on vaarallinen laji.

Timo Soini on veikannut medioissamme Perussuomalaisille 40 kansanedustajaa. Ei ollenkaan hassumpi veikkaus Timolta. Veikkaus tehtiin toki ennen kuin numeromme jaettiin. Oletan, että hartaana uskovaisena hän kuitenkin tiesi, mitä tämä numero merkitsee myös katolisille. Ei vain saros lukuja ja auringonpimennysten määrä, planeeta Venuksen liikkeitä, aikakausien muutosta ja niiden paradigmaista hetkeä, Mooseksen elämän segmenttejä, paastoajan syntyä, neljääkymmentä marttyyriä, Mooseksen 40 päivää Siinan vuorella, saaden kymmenen käskyämme. Olisikohan niissä jotain meille sopivaakin?

Myös profeetta Muhammed rukoili ja paastosi luolassa 40 vuorokautta. Sokean tapa päästä taivaaseen on sekin neljänkymmenen vaiheen kautta ponnistellen. Venäjällä kuolleen haamut viipyvät 40 vuorokautta ja yadismin surun aika kestää 40 vuorokautta. Hindujen rukoukset koostuvat nekin 40 säkeistöstä. Hindujen kohdalla 40 on erityisen pyhä luku ja ehkä samalla eräs vanhimmista olkoonkin, että se tavataan myös vaikkapa mayakulttuurissa, josta Arctic Babylon käynnistyy. Jokohan sen voisi lukea?

Jalkapallo, baseball, tennis ja hevosurheilu käyttävät numeroa 40 ja kentän etäisyydetkin ovat näin mitattuja. Arabiassa ihmisiä voi ymmärtää vasta elettyään heidän yhteisössään 40 päivää. Euroopan reitti on tuttu E40 ja Kaliforniasta ajetaan Pohjois Carolinaan tietä numero 40.  Briteille A40 ja M40 ovat avainteitä ja olen niitä käyttänyt ajaessani Lontoosta Birminghamin suuntaan tai Walesissa liikkuessani. Yhdysvalloissa tulee samalla kuunnelleeksi väkistenkin American Top 40.

Luku löytyy myös Tuhannen ja yhden yön tarinoista ja kirjoitin siitä kirjassani ”Tuhannen ja yhden vuoden tarinat.” Tätä kirjoittaessani aurinko pimenee ja moni ui Irlannissa sen kunniaksi Dublin Bayssa neljäkymmentä jalkaa. Uinti Irlanninmeren ympäri on osa tätä samaa kertomusta. Timo Soini koki kääntymyksensä hetken juuri siellä.

 

By Matti Luostarinen

Prof, PhD, ScD Matti Luostarinen (natural and human sciences) birth: 100751, adress: Finland, 30100 Forssa, Uhrilähteenkatu 1 matti.luostarinen@hotmail.com Publications: Monographs: about one hundred, see monographs, Cluster art.org Articles: about two thousand, see all publications, Cluster art.org Art: Cluster art (manifest in 2005), see Art, Cluster art.org CV, see Cluster Art.org Blog: see blog, Cluster art.org (Bulevardi.fi)

Vastaa

Related Posts