Oman aikamme nomadit

Perussuomalaiset koetaan medioissamme ja etenkin tutkijoiden havaintona suomalaisen elämänmenon ilmanpuntarina. Kun edellisestä Kreikan tukipaketista on päästy seuraavana on ilmapuntarissa vanha Babylonia ja sieltä virtaava pakolaisten joukko. Toki maan alijäämäinen budjetti ja leikkauksetkin ovat mukana mutta se on ikuinen matalan ja korkean sykloneiden aihe suhdanteista puhuttaessa. Suomalaiset kun puhuvat kauhean mielellään ilmoista. Silloin kun mitään muuta puheenaihetta ei ole. Se on perua etenkin agraarin elämän ajoilta ja on taatusti maalaisliittolaisten rakkain aihe.

Ei sosialinen pääoma ja sen muisti ole siitä miksikään muuttunut vaikka Matti Vanhasen ja Olli Rehnin, Esko Ahon puheet ovat saaneet uusia käsitteitä ja viimeisin saman aiheen ympärillä pyörivä on luonnollisesti insinöörikielellään ja pitkillä yhdysanoilla yllättävä Juha Sipilä. Työreformista ja kolmiloikasta puhuvat miehet ovat varmasti maalaisliittolaisia.

Iltalehdet kertovat kuinka perussuomalainen nuori ja kokematon kolmas puheenjohtaja on saanut puolueensa liki irtautumaan hallituksesta. Yleisradion kertoo ettei tukea taida tulla kuin kolmannekselta ja samaan päättyy Forssan Lehden uutisointi. Helsingin Sanomat hakee tukea myös yliopiston ja eduskuntaryhmän aktiivisilta toimijoilta ja havaitsee kuinka kaikki ovat puolueensa ohjelman takana ja maahanmuuttokriittisyys on yksi tällainen teema monen muun teeman rinnalla.

Tällaiset havainnot ovat todella yllättäviä kun kyseessä on Perusssuomalainen puolue ja sen kansaedustajat. Toki joukkoon mahtuu myös nuori radikaali joka haluaa saada itselleen ääniä myös tulevissa vaaleissamme. Hukkuminen massaan ei nosta ikinä politiikassa ja korkeapaineen syklonin imussa on aika iskeä juttua madioihimme. Matalapaineen aikana ei pisteitä keräillä.

Kiintoisa on tutkijoiden havainto Turusta, jossa todetaan kuinka puolueittemme sisällä havaitaan ulkopuolelta pääsääntöisesti sellaisia jakolinjoja, joita sisältä ei havaita lainkaan. Iltalehtien kun on haettava teemoja, joista saadaan kirkuvia lööppejä. Näin näyttäisi olevan myös nyt, jolloin seuraava oletus on arvella puolueen yhtenäisyyden johtuvan puheenjohtajasta Timo Soinista diktaattorina. Kerrotaan kuinka sellainen kuuluu populismiin. Kuten myös medioitten kritiikki. Ilmapuntarin tulisi olla hiljaa eikä puuttua toimittajan työhön sopulilaumana. Sitä kutustaan mediakratiaksi kilpaillen demokratian kanssa mediayhteiskunnan äänistä ja siis vallasta.

Kun koko Eurooppa elää Syyrian ja Lähi-Idän aiheuttamassa pakolaiskriisissään ja reagoi Suomeakin voimakkaammin hakien sille yhteisiä ratkaisuja, jälkijäristykset koetaan Euroopan pussinperällä Torniossa viimeisenä. Sieltä taas ei pääse muualle kuin joko etelään ja kohti Hämettä. Täälläkään ei nyt enää Forssan ohi palaamatta takaisin Turkuun tai Helsinkiin sekä sieltä jo Suomeen muuttaneiden jäljille ja takaisin kohti arabi-islamilaisen vallankumouksen alkuperäisiä juuria vuodelta 2011.

Näin Häme ja Forssa on karttaakin katsoen se paikka, jossa viimeistään on pysähdyttävä tai palattava takaisin vanhoille jäljilleen ja juurilleen. Se on bussinperän viimeinen päätepiste tutkaili sitten mihin ilmansuuntaan tahansa ja itsekin sellaisena vuosikymmenet sijaintiaan markkinoiden ja helvetin tulirotkoksi sen tulkiten. Ei kaikki Forssassakaan helvettiin joudu.

Viisas poliitikko, yrittäjä, hallintomies ja kouluttaja kuuntelee tutkijoitaan ja tekee itselleen välttämättömästä hyveen. Siitä on enää lyhyt matka hakea uusia talouden ja toimeliaisuuden malleja, joissa on syytä huomata, ettei pakolaisille kohdistetut eurot katoa kulutuksessa mihinkään talousalueelta ja sama pätee rakennetaanko alueella kirkkoja, kunnantaloja, kouluja, teitä tai muuta sellaista aktiviteettia, jonka uudesta ja kasvavasta elämäntavasta liikkuvana pakolaisena tai modernin ajan nomadina on syntynyt jo aikapäiviä valtava talouden veturi. Tämä veturi ei vain vedä vanhoilla kiskoilla vaan hakee kokonaan uutta talousmallia. Ja tämä on se mikä näissä ihmisissä vanhaa veturinlämmittäjää hirvittää.

He kun edustavat kohta suurta osaa myös eurooppalaista ja Saksan tai Ranskan kansakunnan väkiluvun jo ylittävää populaatiota kuluttaa elintarvikkeita, energiaa, terveyspalveluja jne. sekä syntyy ja kuolee samalla tavalla kuin vähemmän liikkuvat takavuosien nomadikulttuurien tapaiset elämänmuodot.

Toki moni pysähtyy ja jää myös aloilleen, kotiutetaan tai vanha kulttuuri kesyttää. Tämä moderni nomadi on tunnistettu jo kauan ja sen taloutta ja kulttuureja muuttava dynamiikka on aina ollut valtava aina tsingiskaanin ajoilta alkaen. Kiinalaisten rakentamat muurit ja unkarilaisten omat ovat samaa perua kuin Yhdysvaltain konsevatiivien puheet muurista Meksikon rajalle. Onnea rakentajille, siitä se onni avautuu, muurista ja sen sisäpuolella eläen. Samaan aikaan Obama neuvotteli koko Tyynen valtamaren alueen käsittävän vapaakauppa-alueen.

By Matti Luostarinen

Prof, PhD, ScD Matti Luostarinen (natural and human sciences) birth: 100751, adress: Finland, 30100 Forssa, Uhrilähteenkatu 1 matti.luostarinen@hotmail.com Publications: Monographs: about one hundred, see monographs, Cluster art.org Articles: about two thousand, see all publications, Cluster art.org Art: Cluster art (manifest in 2005), see Art, Cluster art.org CV, see Cluster Art.org Blog: see blog, Cluster art.org (Bulevardi.fi)

Vastaa

Related Posts