Mammutin jätteet

Forssan Lehden pääkirjoitus on oikeasta asiasta, jääkiekosta. Suomalainen jääkiekko on maailman huipulla, mittasi miten tahansa ja jos joku kanadalainen huippunimi sieltä puuttuu, pelaajien joukosta, se ei maailman menoa muuksi muuta. Venäjällä kun näitä nimimiehiä riittää ja ei se auta joka pelissä. Mitalit menevät joka tapauksessa oikeille joukkueille. Nyt siis Kanadan ja Venäjän ohella Suomelle. Suotta te hopeamitalejanne piilottelette, leijonat. Yksi Kanadan onnekas maali ei muuta tosiasioita miksikään. Suomen nuoret ovat maailman huipulla. Kaksi kultaa ja yksi hopea tietysti kismittää isäleijonia.

Vasemmalla laidalla poliittista pelikenttää pohtivat jäsenäänestysten järjestelyä sekä puheenjohtajista että mahdollisesti myös vaikkapa hallitukseen menosta. Tuo kehitys on oikeaan suuntaan ja tietysti sitä vastustaa kokoomus omalla suunnallaan. Se kun on edelleen maan vanhakantaisin ja vaikeasti damokratiaa hyväksyvä puolue. Takavuosina sitä ei oikein vanhempi kansa pitänyt ihmisen puolueena vaan pääoman. Oikeassahan siellä oltiin ja Kari Suomalainen karikatyyrinsä piirsi. Nyt sitten Stubbin rehvakas leiri ottaa mittaa Orvon koulukunnasta. Naisen tulo mukaan sotki kuvion kuitenkin täysin. Hänhän on kuin tuulahdus toisesta maailmasta.

Forssassa kokoomus ja sen poliisijohto kaupunginjohtajansa tukemana yritti jo ties kuinka monetta kertaa ohittaa kaikki muut vasemmalla ja keskellä olevat puolueet. Ei se onnistu. On aika ottaa lusikka kauniiseen karvaiseen käteen ja Jokioisten sosiaalijohtajan pohtia hänenkin omaa siviilityötään Forssan valtuuston puheenjohtajana sotkemassa, poliisin omassa siviilivirassaan hallituksen puhenjohtajana Forssassa koko ajan valituksia tehtaillen. Siinä on samaa savoarjalaisen koulkunnan kieroilua kuin kirjastonhoitajan hengenlennossa ja kieltäen kirjoituksissaan, ettei häneen ja hänen laitokseensa saa kaupungin johto puuttua mitenkään. Hän kun on jumalista seuraava mutta varmasti ylöspäin katsoen. Forssan Lehti ja sen omistaja, päätoimittaja, suojelee. Ministerin isä.

Sote muuttaa maakuntahallinnon myötä koko aiemman paikallishallinnon jokaisen kiven ja kannon paikan myös Forssassa ja sen talousalueella. Lakeja laaditaan nyt tiuhaan tahtiin ja perussuomalaisen eduskunnan puhemiehen nuija kopisee, eikä siellä kukaan ala jarrutella maailman menoa toisin kuin kokoomus Forssassa ja Sirkka-Liisa Anttila omassa puolueessaan Lounais-Hämeessä. Kun maailman rattaat alkavat viedä myös sosiaalipolitiikkamme uuten uskoon, ei vain terveydenhuoltoamme ja maakuntahallintomme ikivanhana keskustalaisena unelmana, siihen olisi myös Forssassa ja sen talosualueella kuulunut valmistautua jo vuosikaudet. Kunnanjohtajan on varottava jäämästä kiveksi rattaisiin ja kokoomuksesta turvaa hakien bluffaten feikkihankkeilla tyhmänä pitämäänsä kansaa, Forssan Lehden lukijaa. Eivät hämäläiset tyhmiä ole ensinkään.

Hallituksessa kun on myös perussumalaiset ja nuijaa kopisuttaa tiuhaan tahtiin eduskunnassa perussuomalainen nainen ja Forssassa on jämäkkä perussuomalainen puoluekin. Se ratkaisi taas äänestyksessä ja eikös valittajina ole kunnanjohtaja ja kokoomuslainen poliisi. Ainan uudelleen ja uudelleen, toistuvasti. Nyt olisi jo paniikkijarrutuksen paikka siellä suunnalla ja Riihimäen suunta ei siinä välttämättä pelasta uutena virkana. Välit naapurikuntiin on pilattu, kun olisi kuulunut toimia täysin toisin ja valmistautua maakunnalliseen ja kansalliseen valtavaan muutokseen, ei sitä jarruteltava.

Muutoksen tuulet ovat valtavia. Ei vain jääkiekossa vaan myös kulttuurissa. Samalla kun Olli Mäestä tehty elokuva menestyy taide-elokuvien pienellä rahalla tehtyjen joukossa Euroopassa, eikös maailmalla suomalainen elokuva ole katsotuin niin Yhdysvalloissa kuin Kiinassa. Budjetti on tuhat kertaa suurempi kuin Speden Turhapuro elokuvat. Mutta niin ovat kyllä tekijätkin ammattilaisia. Taas yksi suomalainen lasikatto taivaalta katosi ja kehityksen jarruna pyörivät ovat ensin ihmeissän ja sitten haltiotuneina. Jälkiomaksujien suuri lauma kun on juuri näitä hitaasti lukutaidon hankkivia tumpeloita. He trollaavatkin ammattitaidottomasti, kömpelösti, ja hyväksyvät uudet asiat vasta sitten, kun ne ovat sydämen tahdistimeen asennettuja. Eivät sitä tiedä tai ymmärrä. Sosiaalisen median tietokoneet vievät heitä kuin pässiä narussa haluamaansa suuntaan. Hybridiyhteiskuna ja sen kyberilmöt ovat heille saduista tuttuja ja lapsekkaasti heille on siitä kerrottavakin. Pelien mestarit osaavat tämä taidon muuttaen sen elokuvaksi.

Mikkelistä löytyi 12 laudaturia kirjoittanut ylioppilas. Se onnistuu järjestelmällisellä työllä ja työn sankari kertoo, kuinka oma maailmankuva on kummasti avartunut kun Venäjääkin voi seurata heidän omista medioista eikä vain puppusanoja lukien pitäjän lehdistä tai Hesarista. Olin itse jo usemman kerran väitellyt tohtori kun Hesarin portinvartija toimittajana yritti opastaa minua lehtensä lukijana, kirjoittajana. Siitä alkaen luin sen aamulla ensimmäisenä ja annoin arvioni lehden jutuista. Minua alettiin kutsua Helsingin Sanomien kriitikoksi. Se, että päätoimittajat alkoivat vaihtua, oli seurausta tästä. Kirjoituksiani kun luki miljoonat ihmiset muuallakin kuin Suomessa. Netti oli tullut jäädäkseen ja sosiaalinen media levitäkseen. Siinä kusiaisten elämää seuraavat eivät huomaa, kuinka heidän työtään varjostaa mammutti ja pesäksi luultu tongittava onkin mammutin jätöksiä. Sade tulee sekin suoraan mammutin rakosta. Globaalin maailman ilmiöt ovat eri mittakaavassa kansallisten ja paikallisten kanssa puuhasteltaessa. Siinä auttaa kun opiskelija ottaa työnsä tosissaan jo lapsena.

Kolme juttua ja neljäs sitten näiden sisälle, neuvoi Kalevan Teuvo Mällinen minua nuorena miehenä ja ensimmäistä proffan virkaani hoitaessani ja Kalevaan kirjoittaessani Oulussa. Mällinen oli arvostetuin päätoimittajamme. Juttuni saivat olla vaikeita ja ne laitettiin Paavo Väyrysen kuvan viereen. Mällisen arvion mukaan niitä luki noin 4 % Kalevan tilaajista. Se 4 % tarkoitti ensimmäisen vaiheen innovaattoreita ja visionäärejä. Nyt he kirjoittavat 12 laudaturia jo startissa kohti elämää. Onnea matkaan nuoret leijonat. Te muutatte maailmaa ja piipahtakaa joskus katsomassa Cluster art sivujani ja puutarhaani. En minä vielä ole luovuttanut. Kaukana siitä. Te kun törmäätte mammuttiin joka tapauksessa maailmalla liikkuen. Sen lantaa voi levitellä pelloillemme kusiaisten pesiksi. Kunhan ette ala kantaa sitä minun puutarhaani. Venäläiset ehtivät jo lopettaa suomalaisen rehun tuonnin maahansa. Siinä kun väitettiin olevan mammutin jätteitä.

By Matti Luostarinen

Prof, PhD, ScD Matti Luostarinen (natural and human sciences) birth: 100751, adress: Finland, 30100 Forssa, Uhrilähteenkatu 1 matti.luostarinen@hotmail.com Publications: Monographs: about one hundred, see monographs, Cluster art.org Articles: about two thousand, see all publications, Cluster art.org Art: Cluster art (manifest in 2005), see Art, Cluster art.org CV, see Cluster Art.org Blog: see blog, Cluster art.org (Bulevardi.fi)

Vastaa

Related Posts