Suvuton, hajuton ja mauton kielemme

Taisto Levo ja Tuukka Koirikivi kirjoittavat (FL 30.7) aivan ansiokkaasti yhtäällä konsulttien työn kritiikistä ja toisaalla opiskelijoiden arjesta samaisessa opettajien ja poliitikkojen yhteiskunnassa. Syntyy vaikutelma, että meitä koulutetaan johonkin muuhun kuin elämään ja sen rikastuttamiseen opiskelun kautta. Alpo Suhonen (FL 30.7) lähestyy kolumnissaan samaa asiaa valmentajana ja valmennuksen vuorovaikutuksen ymmärtävänä kokonaisvaltaisena ihmiskäsityksenä sekä lainaten filosofi Lauri Rauhalaa. Lisäksi me hyökkäämme toistemme kimppuun, ymmärtämättä aina miksi. Sama koskee vieraita kulttuureja. Digikielessä on jokin asia, joka vaikeuttaa…
Read More

Dinojen nekropolis

Dinot katosivat maapallolta kertaheitolla joskus 50 miljoonaa vuotta ennen ajanlaskumme alkua tai loppua. Nuo hetken kun ovat niin kaukana, ettei niitä geologisina  aikoina kannata pohtia näin kesähelteissä tämän enempää. Syy katoamiseen oli kehno sopeutuminen ja siis diversiteetin, moninaisuuden, puute kun asteroidi törmäsi jonnekin nykyisen Meksikon suunnalle. Olot olivat jo ennen sitä olleet vähän kehnot dinosaurusten kaltaisille, jolloin asteroidi antoi vain lopullisen kuoliniskun kehnoksi käyneelle elämälle ja sen evoluutiolle. Alkusanat koukuttavat lukijan Tuosta hetkestä alkoi sitten…
Read More

Kirje roboteille

Mikko Ilonen on ihmisenä nimensä veroinen ja tuomassa alan harrastajille uskottavan keulakuvan myös Suomeen golfin komeille nurmikentillemme. Samoin uraansa päättelevä maskulainen tennisässämme on ollut esimerkillinen puurtaja ja maailman kiertäjä koko aikuisikänsä. Häntä reilusti vahvemmat syöttökoneet pitkine vipuvarsineen ovat mahdoton voitettava. Formuloissa Keijo Rosberg käynnisti suomalaisen moottoriurheilun uuden sivun ja nyt on sitten  Valtteri Bottaksen vuoro ottaa keulamiehen tehtävät Kimi Räikköseltä. Jäämiehen kausi ei vain ole vielä loppuun kaluttu ja Ferrari kulkee vielä nuoremmille kiusana viimeistään…
Read More

Kuoppia, töyssyjä ja opettajien lomia

En ota kantaa töyssyihin tai kuoppiin. En tee niistä aloitteita valtuustossamme. Köyhät ja kipeät  ovat hekin aina keskuudessamme ja sitä varten ovat sote ja virkamiehemme. Kun tehdään suuria rakennemuutoksia ja uusia valmistellaan valtakunnallisesti, paikallisella tasolla kuntajohtajilla ja virkamiehillämme riittää paperitöitä. Tällöin mahdollisuus keskittyä oman kunnan kehittämiseen, hallinnon vaatimiin päivittäisiin rutiineihin, alkaa kärsiä.  Tiedän sen kokemuksesta yli 40 vuotta yliopistossa satoja virkamiehiämme ja myös opettajia kouluttaneena ja välillä itseni kentälle jalkauttaen. Itsensä jalkauttaminen oli takavuosina muoti-ilmiö.…
Read More

Separatistien mediaelämää suomalaisittain

Maailma seuraa sotaa, jota käydään maan alla ja kohteena on tuttu Gaza ja sen palestiinalaiset sekä samaan aikaan ilmassa, jossa Malaysian Airlinesin matkustajakone kohtasi Buk -ohjuksen noin kymmenen kilometrin korkeudessa. Media välittää samaan aikaan tietoa molempien sotien heinäkuisesta murhenäytelmästä. Onko näillä median meille välittämillä tiedoilla sitten joitain yhteistä? Gizzly vai Buk Kun konflikti muuttuu sodaksi sen luonne on siviilejä surmaava ja näin on ollut siitä saakka, kun sodat muuttuivat korkean teknologian sodiksi. Ennen tätä aikaa…
Read More

Jokamiesluokan kynäilijät ja moraali

Forssalainen kirjastonhoitaja on puuttunut (FL 15.7) jokamiesluokan kynäilijänä blogiini, jossa hänen nimeään ei mainita. Hän olettaa kuitenkin, vaatimattomana savolaisena, kuinka kaikki tekemättä jättäminen ja siitä puhuminen tarkoittaisi juuri häntä. Kolumnistina taas puhuminen on kultaa ja vaikeneminen häpeää, jolloin  omaan nilkkaan osunut on aina arka paikka. Ilkka Konosen mielestä sama maailmankuva olisi hyväksyttävä myös muiden ja etenkin yhteisiä asioita pienessä ryhmässä hoitaen, Timo Soinin mutkat oikovalla tyylillä ja muita kuuntelematta, suoraan Konosen käsitteitä lainaten ja oppositioon…
Read More

Kymmenes heinäkuuta

Heinäkuun kymmes päivä oli erityisen merkittävä Liffey-joen rantamilla vuonna 998 ja uudelleen Mackenzie-joen suistolla liki vuosituhat myöhemmin. Dublin perustettiin tuona päivänä ja Alexander Mackenzie saapui samana päivänä Kanadan suurimman joen suistoon ja antoi sille samalla nimensä. Olen molemmissa paikoissa vieraillut ja viettänyt syntymäpäivääni, tietämättä tästä yhtikäs mitään. Oman tiensä kulkijat antavat usein muiden kuljettaa heitä sinne, missä heidän kuuluukin olla. Jänisjuoksijoiden maa Sen sijaan mieleen ovat painuneet ne hetket ja sekunnin osatkin, jolloin Paavo Nurmi…
Read More

Koolla on sittenkin merkitystä

Köyhien olot ovat kohentuneet YK:n julkaiseman katsauksen mukaan ja äärimäisessä köyhyydessä elävien osuus on onnistuttu puolittamaan jo vuoteen 2010 tultaessa. Jostakin syystä suomalaiset eivät kuitenkaan usko tilastoihin ja YK:n antamiin tietoihin, kirjoitaa tänään 8.7. 2014 Helsingin Sanomat, lainaten tutkimusta. Suomalaisilla on parempaa tietoa ja sen syntyperää on vaikea arvioida. Kymmenen vuoden aikana vaikkapa alle viisivuotiaiden lasten kuolleisuus on puolittunut ja nykyään yhdeksällä ihmisellä kymmenestä on saatavilla puhdasta vettä. Näin siitä huolimatta, että samaan aikaan väkilukumme…
Read More

Telakkajuttu

Heinäkuun ensimmäinen päivä on mediaihmisen painajainen. Jutut on tehtävä tyhjästä, kuten talvellakin, mutta ilman poliitikkojen avustusta. Lukijat ovat hekin lomalla ja niin on toimittajakin. Jutun tekee ns. kesälomatoimittaja ja hänen intonsa on jutun tekemiseen taitoja tuhdimpaa. Syntyy vaikutelma telakalle siirretystä mediasta. Keltaisen paidan taikaa Kun paikallisen median avainjuttu on tehty menemällä Jokioisten Teboilin ukkojen juttusille, aiheet ja ideat ovat todella syvästä. Kun paikallisen median aina niin osuvasanainen ja asiansa osaava kolumnisti alkaa kiitellä pakinassaan itseään…
Read More