Länsimaisen kulttuurin demonit ja trollit

Olen törmännyt käsitteeseen fasismi ja rasismi jo useamman vaalin aikana ja niin on myös Sampo Terho. Minulle fasismi ei merkitse aatetta, arvoa saati maailmankuvaa vaan toimintamallia. Sitä tapaa niin äärivasemmalla kuin oikeallakin. On outoa törmätä myös rasismiin ja tulla nimitellyksi tällä käsitteellä hetkellä, jolloin takana on nuorten kouluttaminen yliopistoissamme ja globaalisti edes havaitsematta, kuinka he ovat eri kulttuureista lähtöisin. Oudointa on törmätä siihen sellaisten ihmisten käyttämänä, joiden kansainvälinen tausta ja globaali tuntemus on vaatimaton. Myös…
Read More

Nobelisti puhuu täyttä asiaa

Nobelisti Holmström on vierailulla ja kiittelee ammattikorkeakouluamme. Ei niinkään yliopistojamme. Totta on sekin että suomalaisilla on Yhdysvalloista paljon vääriä kuvitelmia. Oikeammin muuta ei olekaan kun kyse on koulutusjärjestelmästä. Se kun pätee jenkkeihin itseensäkin. Obamacare on kauhea soppa ja sen tunnustaa toki nobelistikin. Hänestä on tulossa muutenkin liki perussuomalainen mielipiteiltään. Lainausta hänen lausunnoistaan "– Obamacare ei toimi, koska palveluntarjoajat ovat hävinneet. Teksasissakin oli neljä vai viisi vakuutuksen tarjoajaa ja nyt niitä on enää yksi. Kansasissa ei…
Read More

Perussuomalaisten päivä televisiossa

Tämä päivä on Yleisradiossa Perussuomalaisille varattu. Yleveromme saa vastinetta kaikilta puolueiltamme ja viimeiseksi, mutta ei vähäisimmäksi, oli arvottu Timo Soini. Ensimmäiset tulevat viimeisenä ja päinvastoin. Populismista puhuvat eniten sellaiset, jotka siitä vähiten ymmärtävät. Omat puolueloikkani ovat jääneet vähiin. Olin seitsemän vuoden iässä Pieksämäellä perustamassa isäni kanssa Pientalonpoikain puoluetta. Lausuin runoja Veikko Vennamon polvella. Tupaillat tuon ajan Savossa olivat huikea kokemus pienelle pojalle. Kun niitä veti tuon ajan ainut armoitettu poliitikko. Raivaajakansa oli unohdettu, kylmät tilat…
Read More

Perussuomalaiset politiikan puntarissa

Turun yliopiston televisiostakin tuttu eduskuntatutkimuksen johtaja Markku Jokisipilä antaa medioissa tänään arvion Perussuomalaisista. Hän toteaa kuinka hallituskausi on osoittanut kuinka puolueessa on Soinin ohella valtakunnan johtotehtävissä pärjääviä poliitikkoja. Puheenjohtajakisa tuo lisäenergiaa kampanjointiin. Kovat loppukirit ja gallupien vääräksi osoittaminen ovat perussuomalaisten leipälaji, kertoo Jokisipilä. Ja on taatusti oikeassa. EU:n jatkuva kriisi ja hallitsematon maahan muutto takaavat kysyntää eurokriittiselle ja kansallismieliselle puolueelle ja poliittiselle vaihtoehdolle myös jatkossa. Tämäkin Jokisipilän toteamus pitää varmasti paikkansa. Ongelmana Jokisipilä näkee puolueen…
Read More

Mediakratia ja pienen talousalueen ahdinko

Vastaus Ulla Jäskelle Toimittaja Ulla Jäske käy tyrmäävin sanakääntein ja peittelemättä perussuomalaisten kimppuun kolumnissaan (FL 22.3). Kun provosoidaan silloin ei pidä provosoitua. Ulla Jäskellä on oikeus Forssan Lehden toimittajana kärjistää ja saada aikaan sellaista mielipahaa, joka voi olla toimituksellisesti tarkoituksenmukaista. Olettaen että toimittajalla on vankka poliittinen tausta ja halu vaikuttaa vaaleihin omilla tuntemuksillaan ja vihapuheita samalla lietsoen. Suomalaiset uskovat maahanmuuton lisäävän terrorismia ja kielteisen päätöksen saaneet on palautettava. Enemmistö vastaajista, 63 %, oli samaa tai…
Read More

Jumalat eivät heitä noppaa

Risto Volanen kirjoittaa kirjassaan kuinka Suomen itsenäistyminen oli sattumien summa. Se on yhteiskuntatieteilijän työtä ja jatkoa Matti Klingen ja Osmo Jussilan kirjoille. Tässä jatkumossa se on myös narratiivinen kertomus mutta nyt jo lähempänä omaani, jossa vuosisata itsenäisyyttä ja se omaan aikaamme siirtäen, vuosituhantisen ajan taustaan peilaten, on nähtävä esseistin palapelinä, mutta samalla muistettava myös luonnontieteen lait. Volasen kuvaamaa sattumaa ei ole. Jumalat eivät heitä noppaa. Yhteiskuntatieteilijä ja poliitikko historioitsijaksi heittäytyen on samalla sosiaali - ja…
Read More

Mielensä pahoittaja historioitsijana

Muistatteko Juha Siltalan? Hän on Suomen ja Pohjoismaiden professorina Helsingin yliopistossa, vuonna 1957 syntynyt. Teki väitöskirjansa Lapuan liikkeen kyydityksistä, kirjoitti suomalaisesta ahdistuksesta myöhemminkin, sisällissodan psykohistoriasta, miehen kunniasta ja taistelusta häpeää vastaan, työelämän huonontumisen historiasta, mainettaan paremmasta nuorisosta ja nyt keskiluokan noususta, laskusta ja peloista. Kun tuollaisia aiheita penkoo töikseen, miehestä tullee varmasti yrmyn oloinen mielensä pahoittaja. Siinä samaistuu tutkittaviinsa ja omakin ahdistus muuttuu taisteluksi, jolloin olotila ikään kuin helpottuu taistelun kautta väsyen. Ihminen kun muuttuu…
Read More

Valeuutinen ja sen tulkitsija

Yhdysvaltain presidentin neuvonantaja Stephen Bannon käy sotaa hallinnollisen valtion hajottamiseksi, kertoo toimittaja Jari Huhta, kun avaan Helsingin Sanomat (17.3) ja luen sen ensimmäisen kirjoituksen. Venäjän presidentti horjuttaa liberaalia demokratiaa vahvistaakseen itseään, jatkaa Huhta. Bannonin tarkoitus on horjuttaa omaa maataan, muita länsimaita ja YK-järjestelmää. Siis koko maailman rauhaa ja järjestäytynyttä yhteiskuntaa samalla. Hän on valtion, valtioliittojen, vihollinen numero yksi. Puolustusministerimme Jussi Niinistö (ps) käyttää samoja keinoja horjuttaen yleisradioita, kertoo Kari Huhta päätyen loppuhuipennukseen. Taustalla on Yhdysvaltain…
Read More

Hybridiyhteiskunnan vaalit

Päivän mediat kirjoittavat Hollannin tämän päivän vaaleista ja seuraavana vuorossa ovat omatkin vaalimme. Ranskan ja Saksan vaalit ovat tuloillaan nekin. Ruotsissa viikko on ollut verinen ja syntyy vaikutelma sisällissotaan joutuneesta naapuristamme. Donald Trump oli ikävä kyllä hyvin informoitu Ruotsin ongelmista. Eihän jatkuvaa maan sisäistä jengien välistä sotaa ja terroria voi salailla. Suomessa vietetään kuitenkin kiusaamisesta irrottautuvaa viikkoa ja kevättä presidenttimme suojeluksessa. Jokainen meistä on kohdannut kiusaajansa koulussa, kotona, työpaikallaan. Suomi on sotiensa jäljiltä kiusaamiskulttuurissaan meille…
Read More

Puheenjohtajaa hakemassa

Hesari (12.3) oli tehnyt harvinaisen matkan kehä kolmosen ulkopuolelle kuulostellen kansanmiesten mietteitä Perussuomalaisten tulevasta linjasta ja puheenjohtajasta. Se oli ihan hyvä idea olettaen, että tuntee nämä ihmiset ja mieluummin jo ennen Veikko Vennamon aikoja ja suomalasia puoluehajaannuksiamme samalla tutkaillen. Se kun on ollut aina pahin kirosana poliittisten liikkeittemme historiassa. Nykyinen meno on kuitenkin sukua vanhalle. Se on samaa mutta kuitenkin uuden aallon populismia, jossa keulilla kulkeva Euroopassa pian äänestävä Hollanti ja yhden miehen puolue, Ranska…
Read More