Tuuliajolla oleva valtio maakuntineen

Ei ole enää yhtä tai kahta mallia vaan mallien kirjo. Kun malleja alkaa olla runsaasti, syntyy malliton yhteiskunta ja kulttuuri. Näin Suomi kansakuntana muuttui ja niin muuttui myös perheiden arki sekä lapset, jotka kokevat maailman olevan sitä, miltä se lähiyhteisössä heille näyttäytyy. Kun he kasvavat aikuisiksi, se tapahtuu yllättävän nopeasti, mutta kuitenkin useamman hallituksen aikana, jossa muutoksen muutokset ovat vieneet sen ajan, jolloin perhe perustetaan ja lapsia hankitaan. Tuuliajoksi kutsutaan tällaista kulttuuria ja sen rakentajia, perheitä, joita ei ole olemassakaan sellaisina, kuin edellisen vuosisadan aikana tämän käsitteen ymmärsimme. Professorit, jotka ylimpinä opettajinamme kouluttavat opettajia, insinöörejä, lääkäreitä ja tuomareita, myös poliitikkojamme,…
Read More

Paholaisen asianajajat ja Laplacen demonit

Paholaisen asianajajat ja kivan kyseenalaistajat Saska Saarikoski (HS 25.11) kaipaa rauhaa ja lepoa miinakentällä, jossa aikuiset ihmiset ovat kuin lapsia ja keskustelusta on tullut kauheaa. Ikään kuin olisivat juoneet etuaivojensa "kurikerroksen" tai se ei koskaan kehittynytkään, lainaten saman lehden sunnuntain lapsipsykiatrin Linnea Karlssonin upeaa haastattelua. Lasta ja murrosikäistä, miestä noin 40 vuoden iässä, on tuettava. Liskoaivot raivoavat ja erimielisyysfetissit ovat vallalla. Stressi iskee mieheen ja naiseen eri iässä ja ilman tukea, opettajan tai oppineen, vanhemman ihmisen, mieluiten tuhatvuotisen sielun apua, josta kirjoitin kirjassani Arctic Babylon. Etuaivot ja niiden kuorikerros on kuin Laplacen demoni. Pierre Simon de Laplacen (1749–1827) kuvailema hypoteettinen…
Read More

Suomalaiset hakevat syviä juuriaan ja historiaansa

Reidarin, Särestöniemen, taulut ovat edelleen arvotavaraa, kertoo Ylen uutiset ja löytää tärkeän aiheen ajastamme. Haastattelin häntä, Reidaria, Ounasjokivarressa ensimmäisen kerran joskus 1970-luvun alkupuolella. Pari neuvoa sain värien tekemisessä luonnosta ne hakien. Myöhemmin on tullut hivenen lisää.. Komposiitit on tehtävä luonnosta, jolloin ne eivät jää jälkipolvien riesaksi veistoksina tai tauluina. Tiede tuli mukaan ja biologinen kierto, kiertotalous, pelko ilmastomuutoksen etenemisestä.  Omalla kohdalla veistoksen, komposiitista tehty, pellavasta, päällystäminen on tiedettä, josta ei kerrota muille. Itse veistos on tietokoneen tuotetta. Lapin ruska ja sen värit ovat varmasti vaikuttaneet myös omaan tapaani käsitellä värejä ja veistää sekä samalla kirjoittaa. Pohjoisen luonto ja taitelijat, myös…
Read More

Suomi länsimaistui ja lopulta rapautui – kävi kuten Grönlannissa

  Näyttelijä Matti "Pikkis" Kuusla on kuollut. Hän oli kuollessaan 85-vuotias. Hän kuoli rauhallisesti aamuyöllä läheistensä läsnäollessa, kertoo mediamme. Kuusla tuli hyvin tunnetuksi 1960-luvulla VEK-viihderyhmästä, jossa vaikuttivat myös Aarre Elo ja Jukka Virtanen. Ryhmän tunnetuin yksittäinen ohjelma oli Lumilinna, joka voitti Montreaux´n Kultaisen ruusun kilpailun vuonna 1965. Elettiin aikaa jolloin Suomi länsimaistui ja alkoi muuttua kuten Grönlanti amerikkalaisten jättäessä sinne tolkuttomasti rahaa ja häipyivät sitten tukikohdistaan. Jäi vain muuttunut ja rapautunut, juopotteleva kulttuuri. Läntinen pääkulttuuri nujersi alleen pienkulttuurin, kuten kaikki kulttuurit, joita kutsuimme "intiaaneiksi" reservaateissaan. Suomi vain sinnitteli jonkin aikaa vastaankin. Pikkiksen ensimmäinen rooli oli jo pienenä poikana, vuonna 1940…
Read More

Mediayhteiskunnasta huijausyhteiskuntaan

Kun media otti vallan ja alkoi moittia Trumpin valinnasta, puoli Amerikkaa oli väärässä äänestäessään Trumpin presidentiksi. Voiko puolet megavaltiosta, viidenkymmenen osavaltion liittovaltiona, olla väärässä ja voiko valtioita osoittaa stereotyyppisesti rikollisiksi? Entä puoluetta Suomessa? Voi, kun kyseessä on huijaava mediayhteiskuntamme. Näin sitä huolimatta ettei puolue ole yksilö eikä valtiot normeja ja moraalia noudattavia psykologisia olentoja, vaikka huijaava ja pilkkaava media näitä karikatyyrejään esittelee ja uskottelee, liittää ne yhteen ihmisen, Trumpin hahmoon. Kyse on huijauksesta, rikoksesta sananvaltaa ja oikeutta käyttäen, törkeällä tavalla sitä pyhää oikeuttaan vääristellen poliittisiin tarkoituksiinsa paikallisella, kansallisella ja globaalilla tasolle operoiden ja yksilöitä näin manipuloiden. Kiinassa se ei onnistu…
Read More

Fasismista kohti kaaosta Kaliforniassa.

Miten suuria ihmislaumoja ja  -massoja ohjaillaan kohti sotia, kansansurmia ja fasismista syntyy muutaman ääriryhmän ja henkilön kautta natseja? Miten toinen maailmansota syntyi ensimmäisen tuhkasta ja palosta ja onko ajassamme nyt samaa henkeä? Otetaanpa helppo esimerkki sen oivaltamiseksi Kalifornian valtavista metsäpaloista, jossa on palanut myös kaupunkeja ja ihmisiä on kateissa sadoittain, liki tuhansittain. Kysehän tulisi olla Yhdysvaltain rikkaimmasta ja vauraimmasta demokraattien hallitsemasta osavaltiosta suurine nimineen ja käsitteineen, instituutioineen,  yliopistoineen. Kai he osaavat metsän sammuttaa ja ovat siihen varautuneet meitä paremmin? Yhdysvaltain presidentti kertoi kuinka suomalaiset osaavat hoitaa metsiään. He haravoivat lehdet ja oksat metsistään.  Tieto tuli valtamedialta ja sosiaalinen media sai…
Read More

Kulttuuriviestinnän sankareita

Kuka muistaa vielä Lordin? Lordi onnistui siinä missä muut suomalaiset olivat epäonnistuneet. Lordi voitti euroviisut komealla tavalla. Miksi?  Koska Lordi osasi kulttuuriviestinnän tuon hetken avainteeman. Kaikki viestintä kun on todellakin globaalissa viestinnässä kulttuuriviestintää. Mitä sillä tarkoitetaan? Kirjoitin siitä Lordin voiton yhteydessä ja tuon blogini on lukenut eilen tuhannet cluster art median taitajat. Palataan siis siihen nyt kun teen samalla uutta kirjaani ja varon sotkemasta siihen aineistoja, joita aggressiivinen hälymediamme on tyrkyttämässä. Romaani kun syö kuin sika. maanantai, toukokuu 22, 2006haetaan vaaleissamme Suomalaisen kulttuuriviennin sankareita Bertol Brechtin näytelmässä Galileon elämästä näyttelijä lausuu "kuinka onneton on maa, jolla ei ole sankareita". Tähän…
Read More

Uuskapitalismin synkkä varjo

Varoitin uuskapitalismin vaaroista vappuna vuonna 2006. Yritin tiivistää muutamaan kappaleeseen sen, mikä meitä odottaa ilmastomuutoksen ja globaalin hädän rinnalla omassa maassamme ja sen poliittisissa rakenteissamme kirjassa "Tuhannen ja yhden vuoden tarinat".  Jatkoin vaalien alla kirjassani, joka käsitteli utopioitamme ja dystopioita, taantumaa kylmään sotaa jo paljon ennen mediayhteiskunnan kriisiä ja hybridiyhteiskunnan kouristelua sekä populismin nousua myös Euroopassa. Donald Trumpin noususta kirjoitin Facebookissa jo vuonna 2012.  Arctinen Babylon 2011 kirjana julkaistiin sekin jo vuosikymmeniä sitten mutta jäi painamatta Kalevan talon konkurssin seurauksena. Tuskin sitä olisi ymmärretty 1980-luvulla kirjoittaen. Ohessa lyhyitä kappaleita siitä, mistä kirjoitin vappuna  vuonna 2006 ja jota on luettu runsaasti…
Read More

Innovaatiot uuden maaseudun tuotteinamme

Miksi Forssan talousalue on tyhjenemässä vaikka sen sijainti on keskellä ruuhka-suomen ydintä? Miksi kaikki muutkin kymmenet seutukaupunkimme ja niiden maaseutu on yllättäen kokemassa saman kohtalon? Kirjoitin aiheesta vuonna 2006 ja sitä on luettu nytkin eilen runsaasti. Ilmiö kun liittyy innovaatiopolitiikkaan ja tapaamme luokitella talous- ja sosiaalipolitiikassa alueitamme tavalla, joka ei vastaa lainkaan enää omaa aikaamme. Käydäänpä siis läpi miksi tämä vanha malli toimii myös tänään robottien ja tekoälyn aikana ikään kuin eläisimme edellisen vuosisadan puolella. perjantai, toukokuu 26, 2006 Innovaatio maaseudun ja kaupungin vuorovaikutuksessa Innovaatiot voidaan jakaa innovaatiotutkimuksen näkökulmasta typologioihin, jotka palvelevat myös maaseutu- kaupunkivastakkainasettelua. Usein kyseessä on aika- ja…
Read More

Isänpäivänä vuonna 2018

Luin Helsingin Sanomat, sen pääkirjoituksen, kolumnien hengenlennon, kulttuurisivut, poliittiset ja taloutta, isänpäivää sivuavat kirjoitukset, kuvauksen Ilmari Kiannosta, hänestä tehdystä kirjasta, maailman menosta viikonloppuna 2018. Täydensin sen Suomen Kuvalehden ja Apu Lehden selailulla, paikallista Forssan Lehteä lukien ja televisiota seuraten. Avasin kotisivuni ja huomasin kuinka vuonna 2007 kirjoittamaan blogia oli luettu runsaasti. Avasin sen ja minulla ei ole mitään lisättävää siihen, poisotettavaa siitä tänään, yli vuosikymmen myöhemmin. Se toimii isänpäivänämme vuonna 2018 ja isoisä sisälläni on samaa mieltä kanssani.   maanantai, joulukuu 03, 2007 Oman aikamme Nietzcshe Nietzschen filosofiassa yhteiskunta syntyi tragediasta Kun runoilija julistaa vanhan kulttuurin kuolleeksi hän samalla tahtomattaan…
Read More