Eskaloida vai vähän jarrutella

Vajaa vuosi takaperin etsimme suomalaisia sanoja ja samalla mediamme haki kauneinta suomalaista sanaa. Tänään syntyy vaikutelma, ettei kielessämme ole kuin yksi koko ajan toistuva käsite, eskaloida. Olisiko mahdollista löytää sanoja, jotka sointuvat tämän käsitteen kanssa ja käyttäisimme myös näitä muita nyt niin kielemme hallitsevaksi sanaksi muodostuneen käsitteen rinnalle ja tavalla, joka sointuisi siihen riittävän kauniilla tavalla eikä köyhdyttäisi uutisantiamme. Googlasin tuon käsitteen ja sain sitä kautta tätä sanaa lähellä olevia ja siihen sointuvia käsitteitä. Tässä niistä muutama esimerkki. Vapaasti käytettäväksi medioittemme keskusteluissa ja niitä samalla rikastuttaen. Mitä kauempana sana on "eskaloida" sanasta, sitä vähemmän se rimmaa.eskaloida rimmaa näiden sanojen kanssa:…
Read More

Dualismi ja kahtia jakautuva maailma

Tapa menestyä kilpailussa 29.09. 2022 Turvallisuusuhat ovat uudella tasolla, kertoo presidentti Sauli Niinistö kaasuputkiräjähdysten jälkeen ja sabotaasista, jonka syyllisistä liikkuu villejä huhuja. Venäjän syyllisyyttä tukevat toki monet seikat, mutta tukea saavat myös lännelle edulliset putkivuodot räjähteineen. Tosin nyt hivenen jo vanhahtavina, olkoonkin että mediat esittivät sen vielä hetki sitten kuvitettunakin. Saksa kun ei hevillä ole hakeutumassa samanlaiseen kaasuyhteistyöhön Venäjän kanssa kuin vielä hetki takaperin. Venäjältä Ukrainan kautta Puolaan kulkevan kaasuputken merkitys joka tapauksessa nousi. Kun joku on poissa pelistä, kortit jaetaan aina uudelleen ja Putin syntipukkina on tässä vaiheessa se ensimmäisenä osoitettava. Suomessa asiantuntijat näkivät heti Venäjän kokevan lännen vihollisenaan…
Read More

Tunteet tarttuvat

28.09. 2022 Miksi Jeesus hankki opetuslapsikseen juuri kalastajia? Miksi häntä evät kiinnostaneet fariseukset ja publikaanit, maanviljelijät tai paimenet, oppineet ihmiset? Miksi näin vaatimaton porukka onnistui oppimattomina ottamaan kristinopin omakseen ja levittämään sitä ympäristöönsä laajemminkin. Miksi kala löytyy niin usein piispan tai Paavin valtaa kuvaavista symboleista? Kalastajat elivät poikkeuksellisen vaativaa elämää sekä luonnossa että sosiaalisena kauppiaana. Tärkeintä oli kutenkin näiden tapa liikkua ja myös pitkiä matkoja. Näin kristinoppi levisi hyvin luovalla tavalla ja ilman oppineita fariseuksia keskenään riidellen. Kalastaja tunsi sekä luonnon että ihmisen luonteen. Oppi uutta ja varoi riskejä. Oli luova ja innovatiivinen, kuunteli ja oppi kuulemastaan. Kalastaja on luova ja…
Read More

Ukrainan sodan seurauksia Euroopassa

Innovaatiopolitiikasta ekologiseen klusteriin Kun uutta hallitusta kootaan ja ennen sitä vaaleihin valmistaudutaan ei ole epäilystä, etteikö käsite innovaatio ja innovaatiopolitiikka ole esillä yhtenään. Sama koskee ympäristöä ja sen suojelua ja ekologista klusteria osana tätä tavoitettamme. Erityisesti nyt kun fossiiliset polttoaineet ovat rajan takana ja raja suljettu joudumme panostamaan eritäin merkittävästi sellaiseen ponnisteluun, jonka yhteydessä esiintyvät käsitteen luovuus, innovoivuus, innovaatiopolitiikka, ekologia ja ekologinen klusteri sekä luonnollisesti myös klusteripolitiikka ja klusteritalous. Tähtäimessä ei vain Euroopalla vaan myös suomalaisilla on omavarainen sähköntuotanto, tuulivoima ja vihreä energia, hiilineutraali talous, koko ajan pienenevä hiilijalanjälki, jossa liikenteen ja rakennusten osuus on ollut valtava. Samalla kun inflaatio…
Read More

Epigeneettiset traumat ja oman aikamme psyykkiset häiriöt

26.09.2022 Mitä tarkoitetaan geeneillä ja entäpä sitten epigenetiikalla. Kirjoitin aiheesta syksyllä 2008 useitakin artikkeleja ja samalla emeritusten vallankumouksesta kertoen. Elämme aikoja, jolloin traumaattiset kokemukset ovat lisääntyneet koskien niin lapsia ja vanhuksia mutta myös odottavia äitejä. Elämme aikaa, joka ravistelee meitä myös geenien tasolla ja traumatisoiden lapsemme. Seuraavat lainaukset ovat alansa ammattilaisten kirjoituksista poimittuja. Ne on syytä ottaa vakavasti. Äidin raskauden aikainen stressi ja lapsen kasvuvuosien hyvin hankalat olot liittyvät lapsen myöhempiin psyykkisiin häiriöihin. Stressi ei ole mitään tavanomaista arkipäivän stressiä vaan perheen vakavia, isoja ristiriitoja, kaltoinkohtelua, esimerkiksi seksuaalista hyväksikäyttöä tai lähes täysin jäämistä ilmaa hoivaa. Lisäksi mukana on sotia ja…
Read More

Helsingin Sanomia lukien

25.09.2022 Sunnuntain Hesari (25.9.2022) ei säästele pääkirjoituksessaan ja sen kuvituksessa Venäjän presidenttiä. Nurkkaan ahdistettu rotta ilmeineen kertoo enemmän kuvana kuin mikään teksti ikinä. Maata armeijassa palvelemaan jäävät köyhät ja etnisten vähemmistöjen edustajat, koulutetut pakenevat. Moni tilaa itselleen vain Hesarin viikonlopun numerot lehdestä ja muut mediat ovat sitten usein sosiaalisen median seurantaa. Vertailin edellistä syksyllä 2019 kirjoittamaani artikkelia tämän päivän kirjoitukseeni. Niissä on melkoinen ero. Vaikka molemmat ovat samaan aikaan syksyllä kirjoitettuja ja lukien juuri Hesaria. Kolmen vuoden aikana tapahtui jotain vallan kauheaa. Vertailkaapa mitä ja miten ne vaikuttavat medioihimme, siihen suurimpaan. Minä en ole muuttunut miksikään. Vain media ja sen…
Read More

Media ja markkinavoimat sekä valtiovallan mahti

25.09.2022 Median tapa välittää tietoa ja vaikuttaa ratkaisuihimme on tänään koetuksella. Tärkein syy tähän ei ole toki sota Ukrainassa tai aiemmin pandemia sekä näiden vaikutukset, vaan sen oma valta ja sen käyttö vallankammareissa. Ongelmana median kohdalla on sen kyvyttömyys vaikuttaa siihen talouteen, jonka ohjauksessa se itsekin toimii. Maailma ja sen mediat tukeutuvat helposti poliitikkojen ohjaavaan käteen, kun pandemia, sota ja inflaatio ovat uhanneet ja uhkaavat romahduttaa talouden rinnalla koko olemassaolomme oikeutuksen. Mediavalta sokaisee jopa Nobelin voittaneet tiedemiehet, joiden tulokulmana on edelleen kyky olla mukana edes kerran näkyvästi julkisuuden valokeilassa. Ideologinen kamppailu etenkin talouden kohdalla edellyttää median tuomaa näkyvyyttä ja markkinoilta…
Read More

Traumat ja kansakuntien johtajat niiden kantajina

23.09. 2022 Elämme historiallisesti merkittävää syksyä ja samalla syyspäiväntasausta. Päivä ja yö alkavat olla näillä leveyksillä saman mittaisia ja sama pätee valtaosaan Venäjällä. Tasokartalle levitetty Siperian alue vaikuttaa valtavalta ja samoin Kanadan sekä Grönlannin pinta-alat. Napa-alueen piste on jäätikkönä levinnyt koko kartan pituudelle. Mittakaavavirhe on siinä tasokartalla ääretön. Vastaavasti lähellä päiväntasaajaa sijaitsevat alueet ovat kartan piirtäjän valitseman geometrisen ratkaisun mukaisia ja pinta-alat eivät vääristy. Afrikka on aina vaikuttanut kohtuullisen pieneltä siinä missä monet Tyynen valtameren saaret ja alueet mielikuvissamme. Kun kartta avataan Tyynen valtameren puolelta, mantereita ei näy juurikaan. Maapallo on merten pallo ja Jäämeri mittaamaton. Näin me katselimme karttoja…
Read More

Missä kulkee tarun ja faktan raja?

21.09. 2022 Tänään saimme tietää, kuinka Ukrainan sota on myös venäläisten kokemana sotaa. Se edellyttää heiltä nyt koko kansakunnan osallistumista sotatoimiin julistaen Putinin toimesta valtaisa liikekannallepano ja sitä kautta osallistumaan sotaan. Sitä ei voi enää peitellä ja aluksi se koskee suoraan noin 300 000 rintamalle siirrettävää nuorukaista. Tosin heidän värväämisensä voi olla sitten hiven erilainen ilmiö kuin mihin suomalaiset oli ahdistettu talvi- ja jatkosotiemme aikana. Se on valtaisa ponnistus aseineen ja kouluttaen nuorukaiset yli Ukrainan rajan. Teatraaliset äänestykset Itä-Ukrainassa eivät muuta heidän kokemaansa pohdittaessa ratkaisun lopullisuutta nuoren ihmisen kohdalle osuessa. Oli hän sitten vaikka millainen psykopaatti ja vankilaoloista vapautettu. Kirjoitin jo…
Read More

Isolaatiomekanismit ja karttojen harhat

20.09.2022 Kun puhumme isolaatiosta ja sen mekanismeista tarkoitamme yleensä biologiaa ja lisääntymistä. Lajit eivät helposti risteydy keskenään ja usein taustalla on pitkä evoluution tuoma taustansa. Lajien synty ja kirjo ovat oman aikamme kysymyksenä erityisen keskeinen aihe pohdittaessa luontoa ja sen kestävyyttä, lajien katoamista yhden lajin vallatessa itselleen elintilaa. Homo sapiens lajina on poikkeuksellisen vahva mutta omituisella tavalla samaan aikaan ongelma myös omille lajitovereilleen. Sodat ja niihin varautuminen sekä aseet osana lajin syntyä kertovat ihmislajin poikkeavuudesta. Eurooppa on ollut etenkin erityisen aggressiivinen ja vietimme juuri brittiläisen imperiumin yhteistä surujuhlaa, johon osallistui puoli maailmaa. Toki Euroopasta löytyy muitakin merten takaisia alueita aikanaan…
Read More