Nobelit 2023 – Pitäisikö olla kiinnostunut?

Dramatis personae – Näytelmän henkilöt Alfred Bernhard Nobel oli ruotsalainen kemisti ja insinööri, joka rikastui dynamiitti­keksinnöllään. Vuosina 1833–1896 elänyt liikemies määräsi testamentissaan viiden samansuuruisen palkinnon jakamisesta. Talouden palkintoa Nobel ei maininnut testamentissaan, ja tarkalleen ottaen se onkin Ruotsin keskuspankin palkinto Alfred Nobelin muistoksi. Varsinaiset palkintoseremoniat järjestetään joulukuussa. Lääketieteen Nobelit koronarokotteesta Lääketieteen Nobelin palkinnon saavat tänä vuonna tutkijat Katalin Karikó ja Drew Weissman koronarokotteen kehittämisestä. Unkarilaissyntyinen Karikó, 68, ja yhdysvaltalainen Weissmann, 64, olivat avainasemassa uudenlaisten mrna-rokotteiden kehittämisessä koronapandemian aikana. Heidän uraa uurtavat löydöksensä auttoivat ymmärtämään sitä, miten lähetti-rna toimii immuuni­järjestelmässämme, perustelee Karoliinisen instituutin Nobel-toimikunta valintaa. Nobel-palkinto myönnetään yleensä vasta vuosien tai…
Read More

Nobel viikko – De verbo / sananmukaisesti

Detur diginior – Detur pulchriori / Annettakoon sopivimmalle – Annettakoon kauneimmalle. 03.10. 2023 Olemme taas hetkessä, jolloin seuraamme viikon tiedettä ja Nobelin saavia muutaman harvan tieteen harjoittajaa. Ihminen on ihastunut kilpailuun ja palkitsemiseen sekä unelmoi miljoonien lottorivin täyttävien tapaan helpommasta elämästä.  Tosin voiton jälkeen elämä tahtoo palata taas vanhoihin uomiinsa ja arjen harmaus ei juurikaan voi muuttua, ellei sen muuttaminen ole ollut kaiken aikaa päämääränä, eläen jossain muualla ja kokonaan erilaista elämää, kuin mihin on aiemmin aikansa käyttänyt. ”Dictum sapienti sat est.” (Plautus). Sanottu riittää viisaalle. Eräs tapa hakea parempaa elämää on tarttuminen valtaan ja sen tarjoamaan sisältöön sekä sen…
Read More

Suomalaisen kiusaamiskulttuurin juurilla

Suomalaisen kiusaamiskulttuurin juurilla – Dictum de dicto Kerrotusta kertominen – Didtum sapienti sat est (Plautus) Sanottu riittää viisaalle 02.10. 2023 Seurasin marraskuun ensimmäisen päivän TV antia ja samalla yhtä sen suosituinta viihdeohjelmaa, juuri palkittuakin (Elämäni Biisi). Tein sen tavalla, joka edustaa omaa sukupolveani. Skepisesti ja siis hieman epäluuloisesti. Kuulun siihen ikäpolveen, joka syntyi heti sotiemme jälkeen ja jäi sodan aikaan syntyneen suuren ikäluokan ja seuraavan, 1960-luvulla syntyneen, välimaastoon. Jouduimme kilpailemaan yhtäällä sodasta vammautuneitten kanssa, epigeneettisesti traumansa perineisiin, että samaan aikaan sota-ajasta jo irtautuneitten nuorempien sisartemme kanssa kilpaillen. Meistä tuli hieman tylsiä diplomaatteja. Myöhemmin 1970-luvilla jo omien lastemmekin kohdalla hakien paikkaa…
Read More

Agropolis strategiasta ekologiseen klusteriin – More Finnico / Suomalaiseen tapaan

Agropolis strategiasta ekologiseen klusteriin – More Finnico / Suomalaiseen tapaan Rosvot kiinni – Veikko Vennamo / Mitis solemnis – Lempeä viisaus 1.10. 2023 Lokakuun ensimmäinen päivä on saanut kannettavakseen useitakin uusia kiinnostavia käsitteitä. Kun lokakuuta ei voi pitää erityisen hääppöisenä kuukautena, lainaan itsekin minua merkittävämpiä tämän ajan määrittäjiä ja sanaseppojamme. Tässä tapauksessa kohdalle osui Pirkko Kuutti ja hänen mielestäni riittävän suomalaiskansallinen kuvaus juuri tälle kuukaudelle. Päivämäärällä 24.10. 2016 ja kellonlyömällä 11.59.  Ei pidä ottaa ja omia omiin tai kuntansa, maakunnan tai valtion nimiin sellaista, joka ei sittenkään ole omaani, vaan kokonaan muiden tuotosta ja sellaisena ne on hyvä pitääkin. Vastatkoon…
Read More

Yksimielisyyden painolasti – Magister ludi – Pelin mestari

Yksimielisyyden painolasti - Magister ludi – Pelin mestari Maior e longinquo reverentia – Kunnioitus on suurempaa etäältä 30.09.2023 Kognitiivinen vinouma on tuttu harha ja liitetään usein taipumukseen hankkiutua yksimielisyyteen. Ilmiö on tuttu poliitikoille mutta toki myös muussa kuin poliittisessa elämässämme. Kognitiivinen vinouma, -harha, -värittymä tai -vääristymä (engl. cognitive bias) on psykologinen käsite, jolla tarkoitetaan ihmisillä esiintyviä taipumuksia hahmottaa ja painottaa havaintojaan, tulkintojaan ja informaatiota tietyillä tavoin. Yksimielisyysharha on siten kognitiivinen vinouma. Vaate ei tee vielä edes munkkia – ”Habitus non facit monachum.” Tähän vinoumaan kuuluu myös konsensus. Konsensus-päätöksenteko on päätöstentekoprosessi, jossa ei ainoastaan tyydytä enemmistön haluamaan lopputulokseen, vaan pyritään myös…
Read More

Mediayhteiskunnan hiljaiset.

Mediayhteiskunnan hiljaiset. Ignoramus et ignorabimus. Emme tiedä emmekä tule tietämään. 29.09. 2023 Rakastan mediaa. Mistä sen näkee? Kurittamisesta. Asennoidun mediaan sitä tutkien ja hakien epäkohtia mediasta, en median kohteista. Jostakin syystä media on huomannut tämän ja alkanut itsekin arvioida itseään, mutta samalla muistuttaen, kuinka kyse on sosiaalisesta mediasta. Siis sinusta ja minusta. Me olemme syntisiä, joita oikea media kurittaa ja kurmottaa. Kurmoottaja istuu itse pankon päällä kuin piru ikään ja usein sellaisena paikkana toimii kirjastomme. Sieltä on turvallista seurata maailman menoa ja osoittaa kirkonmäen suuntaan. Syntiset ihmiset ne siellä majailevat ja muutenkin maailma on mullin mallin ja heikun keikun. On…
Read More

Korporativismi ja suomalainen saamattomuus.

Beati monoculi in terra caecorum – Autuaita ovat yksisilmäiset sokeiden maassa. 28.09. 2023 Vuosi 2011 oli omassa tuotannossani tärkeä vuosi jo 1970-luvulla siitä kirjoittaen. Mayakansa oli ennustanut siitä tai oikeammin heidän kalenterinsa ikään kuin loppui tuohon hetkeen. Käytin tuota tietoani ja hiven muutakin tuohon kulttuuriin, myös paikan päällä tutustuen, otsikossa käsikirjoitukseen ”Arctic Babylon 2011”. Kirja oli tarkoitus julkaista Oulussa Kalevan kirjapainossa, mutta se jäi hoitamatta kirjoja julkaisseen painokoneen tehdessä vararikon. Tänään näitä vastaavia pienpainoja on pilvin pimein ja vararikko on liioiteltu käsite parturin lopettaessa yksin hoitamansa yritystoiminnan. Näin tuo kirja julkaistiinkin paljon myöhemmin ja Saksassa sen kustantaen. Samoja aikoja myös…
Read More

Mikä ihmeen klusteri? Amicus est tamquam alter ego. (Cicero)

Mikä ihmeen klusteri? Amicus est tamquam alter ego. (Cicero) Ystävä on kuin toinen minä. 27.09. 2023 Olen käyttänyt kotisivuni nimenä klusteritaidetta tai taiteen klustereita (Cluster art and Art of clusters) (www.clusterart.org). Kirjoitin aikanaan kirjan manifestina (Klusteritaiteen ja taiteen klusterin manifesti) juuri tästä aiheesta. Samoin käsite ekologisesta klusterista ja innovaatiopolitiikasta löytyy jopa toisen väitöskirjani nimenäkin ja siis kansilehdellä (Ecological cluster and innovation policy). Olen siten kirjoittanut ja luennoinut koko ikäni tästä aiheesta, joten on aika kerto mitä tuosta aiheesta kertoo englanninkielinen Wikipediamme. Se kun on lähinnä sitä klusteria, joihin itsekin olen tiedettä tehnyt ja aikaani käyttänyt. Tosin Wikipedian näkemys on jo…
Read More

Innovaatioprosesseissa ja -politiikassa varottava, ettei varsan selkä taitu.

Onnetar suosii rohkeaa ja kultaista keskitietä. – ”Audentes Fortuna iuvat” – ”Aurea  medioeritas” (Horatius) 08.09.2008 – 26.09. 2023 Menetetyn vuosikymmenen seuraukset näkyvät meillä Suomessa etenkin innovaatioprosessien hoidossa. Kun tätä työtä hallituksemme tänään joutuu hoitamaan, se tapahtuu nöyrtymällä palaamaan 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen oppeihimme. Me teimme virheitä, liki kymmenen hallituksen toimesta, ja yksi surullisin tulos tästä olivat uudet maakuntahallinnot   osana terveydenhoitoamme aluevaaleina. Huomautin tästä useita kertoja ja sain monelta suunalta myös tukea. Kirjailija teostaan kiittää – ”Auctor opus laudat” (Ovidus). Meille olisi riittänyt enintään kahdeksan, mieluiten 5–7 aluevaalejamme varten koottua ”spatiaalista aluetta” (ei regionaalista). Tänään rahapulassa ponnisteleva valtio velkoineen on osasyy tähän…
Read More

Lähihistorian peikot oman aikamme taustalla

Acies Vulcania: Tulirintama 25.09.2023 Oikein hyvää Kullervon päivällä alkavaa ja Mikkelinpäivään päättyvää viikkoa, Miina Sillanpään päivään samalla. Olen kirjoittanut Miinasta ja Mikkelinpäivästä sekä Kullervosta useammankin kerran, joten jätän nyt väliin, niin sopimatonta kun se onkin. Sen sijaan palaan eilen kirjoittamaani ja samalla minulle tutumpaan aiheeseenkin sekä syventämällä sitä syksyllä 2008 kirjoittamalla artikkelilla. Aihe kun on kohdallani laajentunut useammaksikin kirjaksi ja niiden tiivistäminen mutamaan sivuun on aina uskaliasta ja tahtoo johtaa oman aikamme sosiaalisissa medioissa turhanaikaiseen usein poliittisluontoiseen maalittamiseen.Siinä sanoista tehdään ruoskaa – ”A verbis ad verbera.” Väsyneet aivot hakevat vain riitaa. – ”A losso rixa quaeritur.” Usein vielä täysin järjettömästä…
Read More