Blogi

Oman aikamme taikasanat

Robotiikka, 6g ja padottu viha 09.06.2023 Ukraina ja Venäjä syyttävät toisiaan katastrofista, jonka mittasuhteet ovat jääneet meiltä huomaamatta. Jos tämä kaikki olisi tapahtunut Dnepr-joen Kahovskan tekojärvelle, padolle ja sen altaille Nova Kahovkassa ilman sodan aiheuttamaa tuhansien ja taas tuhansien ihmisten, kymmenien kaupunkien, maaseudun viljelmien ja vesihuollon pilaavaa suuronnettomuutta satojen kilometrien matkalla, olisimmeko suruliputtaneet ja hiljentyneet megaluokan onnettomuutta suremaan? Keräisimmekö kolehtia ja avustusta Ukrainan onnettomuuden uhreille. Mediamme kertoisivat alastoman totuuden ja alastomin sanoin. – Nuda veritas – Nudis verbis. Mutta ei tänään. Nyt tämä tapahtuma jää osaksi jo puuduttavaa sotaa ja sen pohdintaa, kumpi osapuoli halusi hukuttaa ihmiset kaupunkeineen ja maaseutuineen…
Read More

Ennakkoluulot ja tietämättömyys kovilla

Salomonin päivänä 08.06. 2023 Non cogitant, ergo non sunt – En ajattele, en siis ole olemassa. Palaan tärkeään aiheeseen, ihmisten ennakkoluuloihin ja tietämättömyyteen samassa persoonassa. Se on vaarallinen yhdistelmä ja johtaa usein surullisiin ihmiskohtaloihin. Toisaalta ne voitaisiin myös välttää lisäämällä sellaista tietoa, jonka arvo on sen helpossa käytännössä, arjen elämän sovelluksissa. Kesäisin puutarha tarjoaa monelle sellaista pohdintaa, joka syntyy arjen pienistä ongelmista ja niiden ratkaisemisesta. Mukana on myös toistoa, tylsänä pidettävää kukkien kastelua tai joskus vähän vaativampaakin toistuvaa ponnistelua mutta samalla tekijänsä kiittävää jälkeäkin. Puutarhan hoidossa, kuten elämässä yleensä, mikään ei ole varmaa paitsi menneisyys. – Nihil nisi quod praeteriit…
Read More

Uutta hallitusta kokoamassa

Ne plus ultra – Ei enää edemmäksi Roopen päivänä 07.06. 2023 Mikäli hallitusta ei saada kasaan ennen torstaita, ohittaa neuvottelujen kesto Jyrki Kataisen (kok) hallituksen 66 päivää vieneet neuvottelut vuodelta 2011. Tuo päivä oli Salomonin päivä. Salomon tunnettiin viisaudestaan. Siinä ja sen kestossa ei sinänsä ole mitään pahaa, päinvastoin. On hyvä, kun mukana on nyt myös suuri määrä asiantuntijoita kuultavana. Pisimmät neuvottelut käytiin aikanaan Urho Kekkosen toista hallitusta muodostettaessa vuonna 1951. Muistan tämän vuoden hyvin. Synnyin silloin. Vain vuotta ennen Helsingin olympialaisia. Halusin nähdä ne Urkin hallituksen hoitamana. Silloin hallitusta muodostettiin 79 päivää. Tuo päivämäärä menisi umpeen ja uusi ennätys…
Read More

Hysteriaa robotiikan tiimoilta

Evoluutio etenee ja näin kuuluukin edetä 06.06. 2023 Matemaatikko, historioitsija, kirjailija Osmo Pekosen postuumisti toimitettu käännöstyö helppolukuisena teoksena Saksan kansalliseepoksesta täyttää Helsingin Sanomien (6.6.2023) kulttuurisivut koko aukeaman uutisena. Nibelungeinlaulu (Nibelungenlied) on ollut kääntäjälleen jättiurakka säkeistöineen (2379) ja säkeineen (9516 kpl). Kieli on ikivanhaa keskiyläsaksaa mutta ei nyt sentään savolaisten murretta kummempaa. Surkuteltavaa sanoa näin – Miserabile dictu Tosin nyt kenen tahansa ymmärrettäväksi tarkoitettu käännös on oma lukunsa ja se voi onnistua vain savolaiselta, Otto Mannisen (1872–1950) naapurista syntyen. Manninen käänsi vaikkapa Homeroksen Iliaan ja muistan saaneeni sen luettavakseni maatessani sairaalassa umpisuolen lisäkkeen tulehduttua, ollessani vielä alle kouluikäinen runonlausuja Pohjois-Savosta. Koulumme…
Read More

Maailman ympäristöpäivän satoa

Natura abhorret vacuum – Natura nihil agit frustra Luonto kammoaa tyhjää – Luonto ei tee mitää turhaan 05.06. 2023 World Environment Day YK yleiskokous julisti kesäkuun viidennen päivän maailman ympäristöpäiväksi jo vuonna 1972. Siitä lähtien teemapäivä on tarjonnut jokavuotisen ikkunan keskusteluun ympäristön merkityksestä ja tarpeesta suojella luontoa, jotta sekä tämä että tulevat sukupolvet voisivat nauttia siitä. Tarkoituksena on rohkaista ihmisiä ympäristöä vaaliviin toimiin ja tarkastelemaan omia luontoon liittyviä asenteita. Erilaisia tapahtumia järjestetään ympäristöpäivän kunniaksi yli sadassa eri maassa. Ympäristöpäivän teema vaihtuu vuosittain. Lisätietoa tämän vuoden teemasta löytyy teemapäivän sivuilta Kun aikanaan valitsin ympäristötieteet sekä luonnon- että ihmistieteistä, syyt löytyvät ympäristönpäivän epistolani…
Read More

Eksistentialismi – miten annostella vihan ja vallan määrää

Jäljittelyn, väkivallan ja uskonnon yhteydet Omia praeclara rara – Kaikki erinomainen on harvinaista 04.06. 2023 Marcel Proust syntyi kymmenes heinäkuuta vuonna 1871. Saman päivänä kuin minäkin, mutta vain täsmälleen 80 vuotta aiemmin. Suomessa tuo päivä on nimetty kuvataiteitten päiväksi ja nyt meneillään oleva päivä puolustusvoimain lippujuhlan päiväksi. Miksi Helsingin Sanomat julkaisee juuri nyt lehden sivun mittaisen artikkelin Marcel Proustista ja samalla kirjailija Hannun Mäkelästä, lienee pelkkä sattuma. Otsikossa epäillään Prous Pandemian levinneen Suomeenkin? Kirjojen kirja – Liber Librorum. Proustin päätyötä ”Kadonnutta aikaa etsimässä” on jokaisen itse lukuelämyksenä koettava ja kerrottava oma tarinansa, mitä lopulta tuli lukeneeksi.  Olen joskus tuosta kokemuksesta…
Read More

Kultaisen kauden 1980-luku

Monesta yksi – E pluribus unum (Yhdysvaltain motto) Apu lehti kirjoittaa numerossaan 22/2023 (1.6.2023) suomalaisesta kultaisesta vuosikymmenestämme eli 1980-luvusta. Olen itse käynyt tuon vuosikymmenen ja hieman muitakin vuosikymmeniä mm. kirjoittaessani kirjaa ”Finland’s big year 2017 – Suomi 100”. Lehden mukaan raha ratkaisi 1980-luvulla, meistä tuli minä, katse kääntyi itseen, ihannetapauksessa lihaksikkaaseen ja ruskettuneeseen vartaloon. Katse siirtyi länteen, matkat maailmalle kolminkertaistuivat, Oiva Toikan linnut lensivät nekin,mikroaaltouunin ääni oli keittiön äänistä tutuin, golfin ja laskettelun maininta riitti kertomaan, kuka olet ja mistä tulet, Ruben Stiller joukkoineen edusti samaa kuin Kike Elomaa miehineen. Ei sen ihmeellisempää siitä vuosikymmenestä. Omalla kohdalla julkaisuluettelo ja nimikirja…
Read More

Kadotettujen ismien jäljillä

Repetitio mater studiorum est – Kertaus on opistojen äiti 01.06. 2023 Kesä ja kesäkuu on syytä käynnistää kertaamalla sellaista, joka on ehkä jäänyt mediayhteiskunnan kirjoittajilta kertomatta. Kun kesällä ”aurinko paistaa kaikille” (Sol omnibus lucet) tämän voi jättää ullakon pimeyteen. Kertaus on kuitenkin opintojen äiti (Repetitio mater studiorum est) ja pimeässä loistaa pienkin kipinä (Scintilla etiam exigua in tenebris micat). Vielä takavuosina valtaa käytettiin piiloutumalla lukuisten ismien taakse ja niiden suojissa lymyten. Tunnetuimpia ismejä olivat feodalismi, kapitalismi ja kommunismi. Enää niiden varaan ei kukaan rakenna. Sosialismi on sekin jätetty pois kuvattaessa Suomessa hallituksen rakentamista. Perinteinen mediamme ei löydä oikein muuta tapaa…
Read More

Aforismeja ja mietelauseita

31.05.2023 Olen siirtänyt lukijoilleni suuren määrän latinakielisiä sanontoja, viisauksia ja mietelauseita. Ikään kuin meillä suomalaisilla ei olisi niitä omasta takaa. Koska olemme tunnetusti vieraskoreita ja etenkin ruotsalaisten viisautta arvostavia, jo lapsena tämän oppineita, esiteltäköön nyt aluksi joitakin Muumimaailman parhaita jo lapsena lukemiamme viisauksia. Muistaen kuitenkin, kuinka juuri nyt Ruotsi on erityisen kiinnostunut itänaapuristaan. Oikeaan aikaan – Iusto tempore, toteaisi latinankielinen sananlasku. Saska Saarikoski pakinoi tämän päivän Helsingin Sanomissa (HS 31.05), kuinka Suomen ja Ruotsin väleissä on eletty kiinnostavia aikoja ensin yhtä jalkaa ja sitten yhteisymmärryksessä eri tahtiin Nato-prosessin aikana. Yhteistä historiaamme on katsottu läpi myöhempien aikojen prisman, jossa on korostunut…
Read More

Ei kirjoitettu sana mihinkään katoa

Ita lex scripta est – Niin laki on kirjoitettu 30.05. 2023 Kirjoittaminen ja lukupää ovat takavuosien kuluneita aiheita, joista puhutaan myös tänään. Tosin mukaan on tullut teknologia, tekoäly ja robotiikka. Takavuosina meiltä vaadittiin jo lapsena lukupäätä, nyt sen on viemässä meiltä koneet ja meidän osuutemme ihmissuvun jälkeläisinä on seurata, mitä koneet meille tuottavat. Jopa miljardöörit ovat huolissaan, miten meidän käy ja olisiko otettava puolen vuoden tauko tekoälyn kehittelyssä. Vai onko tuon pohdinnan aika jo auttamatta myöhässä? Kirjoittaminen, lukeminen ja ajattelu liittyvät yhteen. Kirjoittaminen onkin ennen kaikkea yhteiskunnallinen taito, ja se varmistaa osallisuuden tunteen, kirjoittaa Piia Syrjäaho kolumnissaan Forssan Lehdessä (FL…
Read More