Blogi

Tasa-arvon päivä ja kevätpäiväntasaus

Iam ver egelidos refert tepores (Catullus) Jo kevät tuo lauhkeat lämpimät ilmat 20.03.2024 Meiltä suomalaisilta vuodenajat ja auringon kierto tahtovat mennä usein sekaisin. Ensinnäkään aurinko ei todellakaan kierrä maata eikä maailma Vladimir Putinia. Valta se on, joka sokaisee, ja keväällä auringon valo huonon pään. Huonon pään takia taas koko ruumis kärsii ja kansojen johtajina itsensä näkevä ihminen on lopulta painajainen elettäessä tekoälyn ja algoritmien aikaa. Joskus se havaitaan myös Venäjällä ja tämä aika jää heillä unholaan kuten Urho Kekkosen aika suomalaisilta. Urkki ei vaaleista tykännyt ja ”kekkosslovakiaksi” kutsuttu maa sai presidentikseen savolaisen torpan pojan, jonka pää ei kestänyt presidentille tarkoitettuja…
Read More

Alaston apina

Talis qualis – Mä oon mikä oon 18.03.2024 Alaston ihminen on näkijälleen korutonta kertomaa. Sen sijaan puettuna tai vähäpukeisena hän antaa mahdollisuuden myös mielikuvituksellemme. Samaa pätee yhteiskuntaan ja sen avaintoimintoihinkin. Aivan kaikkea ei pidä ottaa käyttöön ja paljastaa itseään alastomana totuutena. Suomi neito puettuna on pysynyt meille mysteerinä ja sellaisena sitä on esitelty maailmallakin. Etäinen ja kaukainen sekä vieraalle vaikeasti avautuva mysteeri. Pohjolan paratiisi, konsensuskauden nuori valtakunta, suurella vaivalla nämä rakentaen sotiemme jälkeen 1960- ja 1970-luvuillamme. Sitä edelsi kuitenkin ikään kuin äänetön yksimielisyys – Äänetön suostumus. – ”Tacitus consensus” – ”Tacita assensio.” Käsite ”konsensus” jäi siitä muistoksi.” Konsensuksen ja yksituumaisuuden…
Read More

Marian ilmestyspäivästä kesäaikaan

Arpa on heitetty – Alea iacta est 26.03.2023 – 17.03.2024 Sunnuntaina on Marian ilmestyspäivä ja samalla kesäaika alkaa. Näin vuosi takaperin. Tänään on toisin. Riitelemme ja lakkoilemme emmekä kykene sopimaan mistään. Vuosi takaperin tänään kelloa siirretiin tunnilla eteenpäin. Olimme menettäneet tunnin. Talveen siirtyessämme haemme sen sitten takaisin. Tänään kello pysyy paikallaan ja kesäaika alkaa vasta pääsiäispäivänä. Olemme menettäneet sopimusyhteiskunnan traditiomme ja pilaamme sellaista pääomaa, jota on vaikea saada myöhemmin takaisin. Maailmalla riehuva viha ja eripura on ylittänyt pyhät rajamme ja maailman onnellisin maa menettää paikkansa eikä saa sitä ikinä takaisin. Tahto on kiitettävä, mutta mä oon mikä oon. – ”Tamen…
Read More

Mediayhteiskunnan solmut ja niiden avaajat

Äärimmäinen vaara vaiko viimeinen toivo? – Ultimum periculi – Ultima spes? 15.03.2024 Saska Saarikoski kirjoittaa tavastamme lukea verraten sitä kilpajuoksuun (HS 14.03.2024). Tuo juoksu, jonka jaksamme keskittyä lukemiseen, on mitattu sekunneissa. Se alkaa lähestyä sadan metrin pikapyrähdyksen aikoja, mutta sinun juoksemanasi. Siis noin 15 sekuntia, ei toki kymmentä. Meillä on siis vielä toivoakin. Olkoonkin että tuo aika on laskettu sinun ja minun tavastamme suoriutua tuosta matkasta. Siis kykyymme keskittyä samaan tekstiin ja sen lukusuoritukseen. Ei maailman kärkijuoksijoitten suorituksesta. Lisäksi aika on laskettu siitä, kuinka kauan jaksat lukea tätä nyt kirjoittamaani tekstiä. Et toki romaania, jossa on yli 500 sivua. Kyse…
Read More

Mediayhteiskunnan kriisi II

Illuusioyhteiskunnan rakentajat  Usus magister est optimus – Käytäntö on paras opettaja Turun sanomat haastatteli minua vuonna 2011 hetkellä, jolloin oli kirjoittanut mm. kirjani ”Hybridiyhteiskunnan kouristelua”, ”Uusi mediayhteiskunta – Blogit ja sosiaalinen media innovaatioyhteiskunnan muutoksessa”, ”Sosiaalinen media ja muuttuva paradigma” sekä luetuimman kirjani ”Social media – Economy and Strategy.” Jälkimmäisen moni on maailmalla joutunut myös tenttimään. Suomeksi sen kääntäminen oli tuolloin mahdotonta. Tänään kaksi viimeisintä kirjaani kertovat, kuinka tuo muutos on eletty ja missä olemme vuonna 2023–2024 sekä Suomessa että laajemmin globaalina kokemuksenamme. Vuoden 2011 jälkeen kirjojani on julkaisut kaikkiaan runsas 30 monografiaa. Ne voi lukea myös ilmaiseksi kotisivuiltani. Artikkeleina ja…
Read More

Hollywood ja tekotaiteellinen näytelmä

Tottumus on tyranni – Usus est tyrannus (Horatius). 12.02. 2024  Elämme ahdistavien uutisten aikaa. Kun käsittelin uutisena eilen häpeää, tänään sen kuuluisi olla jotain kokonaan muuta ja liittyä vaikkapa Ukrainan tukemiseen. Yksi monien joukossa koskee suurvaltioiden menneen maailman syntejä ja kolonialismia. Tätä asiaa on turha mennä kyselemään tekoälyltä ja algoritmeilta.    Se on sitonut kätensä omistajiensa politiikkaan. Kun Ranska irtautuu muusta Euroopasta, sen täytyy myös suojella omaa aseteollisuuttaan etenkin Afrikassa eikä Ranska ole ainut. Venäjän politiikkaa rajoittaa myös asetelmat Keski-Afrikassa, Malissa, Burkina Fasossa, Tsadissa ja Nigeriassa. Näin myös valtioista puhuttaessa voi käyttää kulutta sanontaa: ”Mä oon mikä oon.” – ”Talis qualis.”…
Read More

Häpeä

Potius mori quam foedari – Ennemmin kuolema kuin häpeä. 10.03.2024 Suomalainen puhuu häpeästä pääsääntöisesti myötähäpeän yhteydessä. Hän siis häpeää muita kuin itseään. Lisäksi häpeän tunne katoaa ajan myötä siinä missä muutkin tunteemme laimenevat tai muuttuvat vastakohdikseen. Oma häpeäni käynnistyi kolmevuotiaana nuoremman veljeni syntyessä ja muistan sen kuin eilisen päivän. Nuoremman veljeni ristiäistilaisuudessa kotonani Iisalmen maalaiskunnassa Hernejärven kylässä naapurimme olivat kokoontuneet kesällä 1954 seuraamaan nuoremman veljeni Karin kastetilaisuutta. Vanhempi veli muistaa tällaisen tapahtuman, kilpailijan syntymän vanhempien huomiosta, olkoonkin että ikää olisi vasta juuri ja juuri kolme vuotta. Varsinkin jos hän häpäisee itsensä kaiken kansan keskellä. Epäilin näet kirkkoherramme pätevyyttä hoitamaan tehtäväänsä,…
Read More

Klusteritaide ja taiteen klusterit

Otteita Klusteritaiteen ja taiteen klusterin manifestistani vuodelta 2005 09.03.2024 Klusteritaide on osa evolutionaarista tieteen teoriaa. Tämä koskee myös taiteen klusterirakenteita. Näin olen kirjoittanut klusteritaiteen manifestissani tammikuussa 2005. Se on samalla kohta numero yksi lukuista numeroitujen määritelmien joukosta. Sen voisi sivuuttaa myös kertomalla, kuinka taide ilmentää ihmisen esteettisiä tavoitteita. On luovan toiminnan tulos. Toisaalta se tyydyttää myös vastaanottajan esteettisiä odotuksia. Niinpä varhaisempi taide määriteltiinkin hyvin monella tavalla osana inhimillisen kulttuurin olemusta ja sen kulttuurisia erojamme mutta samalla ihmisenä olemista yleensäkin. Tavoite oli filosofinen tyyliin, filosofia on elämän oppimestari – ”Magistra vitae philosophia.” (Cicero) Toiseksi klusteritaide on aidosti innovatiivista ja vailla konventioiden…
Read More

Naistenpäivän taustoista ja tavoitteista

Cras mulier erit (Cicero) – Huomenna hänestä tulee nainen 08.03.2024 Naistenpäivä on kansainvälinen juhlapäivä, jota vietetään 8. maaliskuuta joka vuosi. Päivän tarkoitus on juhlistaa naisten saavutuksia ja edistää naisten oikeuksia ja tasa-arvoa kaikkialla maailmassa. Naistenpäivä on myös tilaisuus muistaa naisten historiallista taistelua oikeuksiensa puolesta ja kiinnittää huomiota naisten kohtaamiin haasteisiin ja epäkohtiin eri yhteiskunnissa. Naistenpäivän on muutakin kuin imeliä sanoja – ”Blanda verba.” Naistenpäivän historia juontaa juurensa naisten kamppailuun työolosuhteiden ja oikeuksien puolesta. Ensimmäinen naistenpäivä järjestettiin Yhdysvalloissa vuonna 1909, kun naisten oikeuksien aktivisti Clara Zetkin ehdotti kansainvälistä naisten päivää Kansainvälisen Sosialistisen Naisliiton konferenssissa. Päivää alettiin viettää eri puolilla maailmaa ja…
Read More

Pimeän aineen valoisammalla puolella

Miksi suomalaisten lapsiluku on romahtanut? Paperi ei punastu – Charta non erubescit 06.03.2024 Tiesitkö, miten kiinalaiset siirtyivät jo aikoja jäniksen vuodesta lohikäärmeen vuoteen ja me hybridiyhteiskunnassa astelevat illuusioyhteiskuntaan. Ero kiinalaisten tavassa kertoa yhteiskunnallisista ja suurista, kansakuntaa koskettavista muutoksista saa aikaan siellä lukuisia astrologisia ihmeitä. Lapsiakin syntyy nyt aivan eri tavalla kuin edellisen tähtimerkin aikana.  Jäniksen vuosi ja siitä romaanin kirjoittanut kirjailijamme Arto Paasilinna myi kirjaansa ympäri Eurooppaa. Jäniksen vuonna ei syntynyt lapsia kuten lohikäärmeen vuonna. Muu onkin sitten jo tarua… siitä ei ole tarkempaa tietoa ja siksi en siihen puutu. Lainaus on Tacitukselta (Germania, a.98) –” Cetera iam fabulosa… quod…
Read More