Hyvää Mattia

Tiesitkö että Matti oli ennen miehen yleisnimi. Mitä tarkoittaa matti kukkarossa? Entä shakkipelin matti? Täydellistä loppua, hävityksen kauhistusta ja viimeisen päivän romahdusta.. Matteuksen evankeliumin saksankielistä kuvausta lopun merkeistä. Siinä on matti kukkarossa ja kuningaskin motissa.

Nykäsen Matti taas merkitsi mäkihypyn romahdusta ja muutenkin alkoi lama ja taantuma. Iltalehtien lööpit säikyttivät. Taas oli Matti tehnyt jotain vilunkia. Kesäkisoista tuli vaivainen pronssi ja talvikisoista Norja sai 40 mitalia, puolet kultaisia, ja Suomi pari vaivaista ja nekin taas pronsseja. Väkevä Matti, hölmölän Matti ja Nukku-Matti olivat oman lapsuuteni identiteetin rakennuspuita nekin. Yritä siinä sitten nukkua koko ajan. Matit olivat merellä miehiä mutta maalle ei tehnyt mittään.. tai päinvastoin. Matti sai kaksi nimipäivääkin.

24.helmikuuta on Matin nimipäivä. Vanhoissa sanonnoissa puhutaan monesti kahdesta eri Matin päivästä, Kevät-Matista ja Syys-Matista. Syyskuun 21. oli Apostoli Matteuksen päivä (Matteus, Mattias), joka kansanpuheissa kääntyi myös Matiksi ja selvyyden vuoksi Syys-Matiksi. Puhde- eli sisätöitä tehtiin ennen Matista Mattiin. Molempia Matteja on käytetty sanonnoissa ja ennustuksissa mutta etenkin keväinen Matin päivä on ollut vanhassa ajastajassa tärkeä merkkipäivä.

Kevät Matista talven selkä taittuu, on ensimmäinen kevätpäivä ja karhukin kääntää kylkeään todeten ”Yö puolessa, nälkä suolessa”. Matin päivästä on ennustettu myös tulevan kevään ja kesän säitä. ”Jos Mattina pyryttää, niin sitten on Matin päivän jälkeen 7 isoa pyryä ja joka isolla pyryllä 7 pienempää pyryä” ei kuulosta kovinkaan mieltä lämmittävältä. Ja nyt odotetaan Siperian pakkasia.

Matin tuiskuista on myös ennustettu hyvää kasvuvuotta kaikille kukkiville viljelyskasveille. Pelkkä lumisade Mattina taas tietää kesälle paljon hyttysiä, kärpäsiä ja muita hyönteisiä. Mutta siihenkin oli onneksi olemassa taika, ”Matinpäivänä ei saa enää ruveta pitkälleen sen jälkeen kun on noussut ylös, ettei syö kesällä itikat.” Matinpäivän lumisateet lupaavat myös hyvää marjavuotta. Siinä voi olla jotain perääkin. Kuten väitteessä, jos Mattina on lunta katolla, on sitä silloin mahdollisesti myös maassakin. Tämän kuulin isältäni, joka ei oikein ottanut vanhan kansan viisauksia vakavasti.

Matin päivä aurinko lupaa poutaista kesää ja etenkin lämmintä heinäkuuta. Ja jos Matin päivänä räystäät tippuvat, niin tulee pitkä kesä. Mutta varmin vanhan kansan Matin päivään liittyvistä sanonnoista on ”Matti maan näyttää, jos ei muualta niin kaivon pohjasta”. Niinpä kaikki tuntemani Matit ovatkin mahdottoman pieniä äijän käppänöitä. Maasta se pienkin ponnistaa kun ei korkeammalle ylety.

Pieniä Matteja ovat Nukku-Matin ohella vaikkapa taskumatti. Se on povitaskuun mahtuva ja pontikalla täytetty jos parempaa ei ollut saatavilla. Sanan on selitetty tulevan kieltolain isänä pidetystä Matti Helenius-Seppälästä, mutta tosiasiassa taskumatti esiintyy jo 1800-luvulla mm. Seitsemässä veljeksessä.

Mitäkö mietin, kysyy oman aikamme sosiaalinen media, Facebook? Huomista päivää, Matin päivää. Nykyväestössä nimi Matti on erittäin yleinen varsinkin suurilla ikäluokilla (1945–1950 syntyneillä). Myöhemminkään nimen suosio ei ole kadonnut, vaikka on se vähentynyt. Matti on suomalaismiesten keskuudessa yleisin ensimmäinen etunimi, mutta nykyään se on yleinen varsinkin toisena tai kolmantena nimenä.

Vakiintuneita yhdysnimiä, joissa on loppuosana on Matti, ovat ainakin Ari-Matti, Juha-Matti, Veli-Matti ja Vesa-Matti.
Nimen alkuperä on hepreankielisessä nimessä Mattitjahu, joka tarkoittaa Jumalan lahjaa, vakuuttaa Wikipedia. Nimen suomalainen muoto juontuu todennäköisesti Raamatussa esiintyvän evankelista Matteuksen nimestä. Kertoo edelleen Wikipedia. Hiven epäilen Matti -nimen alkuperää suomalaisena nimenä.

Matti vakiintui kuitenkin Suomessa nimimuotona jo keskiajalla. Sen jälkeen se on ollut vuosisatojen ajan yksi yleisimpiä suomalaisia etunimiä, ja se onkin kaikkien aikojen kahdeksanneksi yleisin miesten etunimi.

Väestörekisterikeskuksen tietojen mukaan nimi Matti on vuoden 2015 loppuun mennessä annettu 129 471 henkilölle. Sukunimenä Matti on ollut Suomessa 36 henkilöllä. Tänään Matti Virtasia, Matti Järvisiä, Matti Korhosia, Matti Mäkisiä ja Matti Niemisiä on reilusti yli tuhat täysnimikaimaa. Itselläni on tällaisia täysnimikaimoja kymmenkunta. Tulemme hyvin toimeen keskenämme. Sama nimeen liitettävä identiteetti ei meitä häiritse.

Vuosittain Matit nimeävät vuoden Matin. Wikipedia on hakenut muutaman sata nimekästä Mattia ja olen päässyt sinne mukaan. Olen siitä tavattoman otettu, siinä missä mainintana nimekkäänä maantieteilijänä, yhteiskuntatieteilijänä ja kirjailijana, bloggaajana.

Olen hyvässä seurassa, turvallisessa, Mattien joukossa ja pitäen yllä nimen meille antamaa poikkeuksellista identiteettiämme. Yhdysvalloissa on tutkittu, kuinka nimi, miljoonien kantama ja hyvämaineinen, voi auttaa kohti vaikkapa poliittista uraa.

Suomessa tällaisia turvallisia nimiä on meilläkin runsaasti. Aina ei ole viisasta antaa lapselleen kovin erikoista nimeä, jos tavoite on vaikkapa politiikassa ja suurten massojen suosion keräämisessä, turvallisessa hyvässä seurassa varttuen ja vanhentuen.

By Matti Luostarinen

Prof, PhD, ScD Matti Luostarinen (natural and human sciences) birth: 100751, adress: Finland, 30100 Forssa, Uhrilähteenkatu 1 matti.luostarinen@hotmail.com Publications: Monographs: about one hundred, see monographs, Cluster art.org Articles: about two thousand, see all publications, Cluster art.org Art: Cluster art (manifest in 2005), see Art, Cluster art.org CV, see Cluster Art.org Blog: see blog, Cluster art.org (Bulevardi.fi)

Vastaa

Related Posts