Blogi

Ekoyrittäjyys ja innovatiiviset klusterit

Kertaus on opintojen äiti Se voi muuttaa neliöitä ympyröiksi – Mutat quadrata rotundis (Horatius) 06.09. 2024 Ekoinnovaatiot edellyttävät yhteistyötä, kirjoittaa tutkijayliopettaja Anne-Mari Järvenpää kolumnissaan Forssan Lehdessä 5.9. 2024 yrittäjän päivänä. Tuota yhteistyötä on edistetty etenkin ekologisen luontoyrittäjyyden kohdalla vuosikymmenet ja viimeisimmän kirjani jo kansilehti kertoo ekoyrittäjyydestä ja innovatiivisista klustereista (Luostarinen 2024: Ekoyrittäjyys ja innovatiiviset klusterit: systeemiajattelua ja luovaa teknologiaa) sekä aiemmin toinen väitöskirjani ekologisesta klusterista ja innovaatiopolitiikasta (Luostarinen 2005: Ekologinen klusteri ja innovaatiopolitiikka). Näitä toki…
Read More

Claude Levi-Strauss – tieteen jättiläinen

Kohti uutta yliopistoamme ja poikkitieteistä ymmärrystä Mutat quandrata rotundis - Muuta neliöt ympyröiksi (Horatius) By Matti Luostarinen 05.11. 2009 – 05. 09. 2024 Vietämme syyskuun viides päivä vuodesta 1997 alkaen yrittäjän päivää. Päivää ylläpitävä säätiö, sen tukeminen ja arvostaminen ovat oman sukuni kohdalla luonnollinen osa ikivanhaa kulttuuriamme. Toki näin on liki jokaisen sukumme kohdalla. Olen kirjoittanut aiheesta ja etenkin ekologisesta yrittäjyydestä niin paljon, väitöskirjaan saakka, etten enää kiusaa tällä aiheella lukijoitani. Viimeisin juuri Saksasta painosta…
Read More

Pohdintoja rottakuninkaasta ja sen luonteesta vuonna 2024

Pohdintoja Rottakuninkaasta ja sen luonteesta vuonna 2024 Tantas componere lites – Suurten riitojen sovittaminen 03.09.2024 Tämänkertaisen kirjan nimeä algoritmien kanssa pohtiessamme, esille tuli useampia vaihtoehtoja. Teksteissä oli mukana kovin käsite ”rottakuningas”, joka syntyi aikanaan hyvin harvinaisen rottakuninkaan ilmestymiseen 1500-luvun keskiaikaiseen maailman. Omana aikanamme se oli järjestyksessä kuudeskymmenes ja herätti aikanaan pelkoa sekä kauhua ilmestyttyään, jolloin niistä myös kerrottiin laajalle. Suuresta joukosta rottia hirttäytyneenä kiinni toistensa häntiin. Käytännössä se johti koko ”kuninkaan” kuolemaan. Mukana oli taikauskoa,…
Read More

Aluetalous, GIS ja varallisuus

Aluetalous, GIS ja varallisuus Heti kun oikeus palaa, palaa kultainen aika – ”Iam redit Virgo, redeunt Saturnia regna (Vergilius). 02.09. 2024 Kun puhumme aluetaloudesta ja kunnistamme, maakunnista ja globalisaatiosta mieleen tulee ensimmäisenä varallisuus ja taloutemme. Niin myös tänään pohtiessamme hallitustamme ja sen menestystä tai aluetalouttamme, kuntaa ja sen kykyä tarjota meille palvelujaan. Tutkimusten mukaan tänään syksyllä 2024 enää joka neljäs suomalainen on tyytyväinen omaan varallisuuteensa. Se ei voi olla heijastumatta myös tyytyväisyyteen koskien rajojamme, olivat…
Read More

Identiteettiä etsimässä – minäkuva kadoksissa

Identiteettiä etsimässä – minäkuva kadoksissa? Spatiaalinen identiteetti ja rottasota Rosa de spinis floruit. – ”Ruusu kukkii piikkisestä varresta” (Hieronymus) Spatiaalinen identiteetti tuli aikanaan tutuksi akateemiselle kansalle väitöskirjani kautta (Spatial identity in the face of environmental changes). Ilmiö pelkästään identiteetistä oli käsitteenä kielessämme vaikea ja spatiaalinen vielä vaikeampi. Näiden kuvaaminen 1970-luvun Suomessa onnistui parhaiten turvautuen kirjallisuuteen ja myöhemmin televisiosarjaan kertoen neekeriorjien juurista. Näin myös suomalaiset alkoivat kiinnostua juuristaan ja sukututkimuksesta sekä maaseudulla kylätoiminnasta muutenkin kuin talkootyönämme.…
Read More

Suomen luonnon päivä

Suomen luonnon päivänä Frigori laecasin dico – Haistatan pakkaselle paskat (Petronius) 31.08. 2024 Kuukauden viimeinen päivä elokuussa on nimetty Suomen luonnolle. Luonnontieteisen tiedekunnan kasvatille tällainen päivä on pyhä. Kun tuo tiedekunta oli aiemmin filosofinen, sen tausta näkyy myös vielä pitkään laitoksen kasvattien tuotannossa. Niin myös omassani. Filosofia ja luonto sopivat yhteen siinä missä myöhemmin loikka valtio- ja yhteiskuntatieteiseen tiedekuntaan laajentaen maailmankuvaansa muodikkaasti poikki- ja monitieteiseen suuntaan. Samaan aikaan nuoruus pakeni. – ”Fugit iuventus.” (Horatius). Sillä…
Read More

Klusterit paljastavat sen minkä keskiarvot ja rottakuningas peittävät

Käytäntö on kuitenkin paras opettaja – Usus magister est optimus (Cicero) 29.08. 2024 Olen kirjoittanut klustereista väsyksiin saakka jo yli puoli vuosisataa sekä seurannut samalla niiden syntyä ja kehittymistä lukuisissa eri tehtävissä myös Suomen ulkopuolella. Niistä kiehtovinta on itse tiede ja algoritmit sekä sen kehittyminen kohti tekoälyä, sen tapaa käsitellä kieltämme ja samalla sen liittymistä kuvataiteisiin. Sekä paikallisesti että globaalisti – ”Urbi et orbi”. Ensimmäisen kerran jouduin tekemisiin klusterianalyysin kanssa tehdessäni Oulun yliopistossa ensimmäistä pro…
Read More

Rottasota ja sen taitajat

Tangere ulcus – Koskettaa haavaa / Tantae molis erat – Niin suuri oli vaiva 27.08. 2024 Suomalaista alkavaa syksyä hallitsee puhe rahasta. Tai oikeammin siitä puhe mistä puute. Suomalaisia harmittaa heikko menestyminen mittasi sitä  miten tahansa. Raha ei ole tästä irrallinen ilmiö. Poliitikot tekevät päätöksiä ja me maksamme näistä heidän kuvaamistaan elämämme menoista. Valtaosa meistä on elämänsä illassa, jolloin menot ovat vähissä. Riski pysyä hengissä vain tulee entistä kalliimmaksi. Jäljellä olevat elämisen ilot eivät lämmitä,…
Read More

Rottakuningas ja sen torjunta

Rottakuningas ja sen torjujat Äärimmäinen hätätila – Tempus ultimum 24.08. 2024 Me tiedämme jo, kuinka Ukraina on joutumassa aikanaan vaikeisiin rauhanneuvotteluihin. Kumpikin sodan osapuoli on vaatimassa vastapuolen antautumista ja sellaista ei voi syntyä. Hyökkäys rajan yli Kurskiin selittää Ukrainan vahvan tahdon itsemääräämisoikeuteensa sekä kyvystä puolustaa maataan myös jatkossa. Venäjän tavoin se tahtoo sanella, mistä tulevissa rauhanneuvotteluissa viimekädessä neuvotellaan. Samalla sillä on vähemmän varaa näyttäytyä rauhan esteenä kuin Venäjällä. Mutkikkaat kysymykset eivät saa viedä eri osapuolten…
Read More

Tekoälyn testaajat

Tekoälyn testaajat Tacitus consensus – Äänetön yksimielisyys 22.08. 2024 Kirjoitin eilen otsikolla ”mielenrauhaa hakemassa” ja jatkan samalla aiheella tänäänkin. Kun seuraat oman aikamme medioita, ja pakkohan se lopulta on mediayhteiskunnassa, kiinnostavin aihe ei ole vaalit omassa maassa tai Yhdysvalloissa, ei edes Pariisissa järjestetyt komeat olympialaiset, vaan kestohitti, josta kaikki ovat jotain mieltä mutta eri syystä. Vallitsee pahaenteinen äänetön yksimielisyys – ”Tacitus consensus.” Ilmiö on nimeltään tekoäly, robotiikka ja algoritmit. Tämä kestohitti on vienyt, tai vie…
Read More