Suomettumisen lyhyt historia.

Miksi meillä ainoana maana maailmassa on perustuslakivaliokunta, ei tuomioistuinta? Se syntyi vahingossa. Meille tuli syntyä kuningaskunta mutta yllättäen käännytimmekin kuninkaan takaisin kotimatkalle ja Ståhlberg perustuslakeineen ei tätä kohtaa ehtinyt pohtia tuon paremmin.

Presidentti sai valtaa tolkkuttomasti ja vasta Koiviston aikana Kekkosen kauden outouksia alettiin purkaa. Presidentti Niinistö juristina ymmärsi mistä on kyse pandemian kohdalla ja ehdotti ”nyrkkiä”. Nyt se on sitten myöhäistä ja näillä eväillä edetään sitten jatko pandemiaakin, ajopuuna.

Suomettuminen on maailman onnellisimmman kansakunnan tapa sopeutua sellaiseen konflitiin, jossa yksilö muuttaa asenteitaan mahdottoman tilanteen edessä ja sitä kautta siihen sopeutuen. Yksilön kohdalla ilmiötä kutsutaan kognitiiviseksi dissonanssiksi ja taustalla on balanssin tavoittelu, kun kettu ei ulotukkaan pihlajanmarjoihin. Ne ovat happamia. Kansakunta toimii toisin. Se suomettuu ja muuttuu ajopuuksi.

Suomea on kutsuttu ajopuuksi ja politiikkaa suomettumiseksi. Pandemiaa hoidetaan siis hyvin suomalaiseen tapaan. Jos sen tuloksena on maailman onnellisin maa, eihän se niin huono tulos voi olla… Perustuslakiakin voi tulkita samat edustajat valiokunnassaan jotka lakia laativat. Ainut maa maailmassa, joka on näin joustavakin, kutsuu sitä pragatismiksi.

Kumpi siinä silloin mahtaa joustaa edustajien kohdalla? Uusi laki vaiko vanha perustuslaki? Kun jokin asia ei mennyt matkalla kohdalleen, voiko silloin loukata myöhemmin ihmisoikeuksiamme? Kuinka pitkälle siinä voi mennä?

Urho Kekkonen oli taitava tämän kulttuurin poliitikkonamme. Nyt tiellä on moniääninen media ja kansakin on koulutetumpaa. Ei kansakunnat voi olla pelkästään yhden asian liikkeitä.

Suomen sota talvisotana jatkui toisena maailmansotana, jatkosotanamme. Se oli ihan eri asia kuin oma kuvitelmamme ja historian kirjamme. Sama pätee pandemiaan.

Olemme vain oppineet antamaan omille teoillemme suljettuna kansakuntana ihan oman ulottuvuudenkin globaalissa ilmiössä osana luontoa ja sen lakeja, ihmisoikeuksia tähän sopeuttaen.

Viruksen kanssa ei kuitenkaan voi poliitikkokaan vehkeillä, neuvotella, tehdä kompromisseja ja uhmata luonnonlakejamme samalla. Siinä huonon pään takia koko ruumis kärsii.

Alan tutkijat ja tiedemiehet olettavat taustalla olevan myös salattua tietoakin pelkän tyhmyyden rinnalla. Niin myös kansa kuvittelee, ja kun näin ei ole, pyritään löytämään ainakin jotain tolkkua.

Ja näin syntyvät nämä kuvitelmat salaliitoista, olettaen että jotakin järkeä siellä taustalla piileksiikin. Ikävä kyllä harvemmin edes vahingossa. Syntyy teoria ajopuusta. Maailman onnellisimman kansan tavasta suomettua.

By Matti Luostarinen

Prof, PhD, ScD Matti Luostarinen (natural and human sciences) birth: 100751, adress: Finland, 30100 Forssa, Uhrilähteenkatu 1 matti.luostarinen@hotmail.com Publications: Monographs: about one hundred, see monographs, Cluster art.org Articles: about two thousand, see all publications, Cluster art.org Art: Cluster art (manifest in 2005), see Art, Cluster art.org CV, see Cluster Art.org Blog: see blog, Cluster art.org (Bulevardi.fi)

Vastaa

Related Posts