Galaktisen universumin laidalla

Ei maailmankaikkeus ja historia meitä kaipaa

13.07.2022

Webb kuvaa maailmankaikkeuden kaukaisimmatkin kolkat tarkasti, otsikoi Helsingin Sanomat tämän päivän ihmiskunnan tärkeintä uutista ja näihin muutamaan kuvaan kertomus lehdeltä jääkin (HS 13.17.2022). Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa on panostanut avaruustutkimukseen ja teleskooppiinsa Webb tavalla, joka kuvillaan ja tiedoillaan järkyttää tajuntamme.  Maapallon karttakin alkoi avautua uudella tavalla, kun muistamme, kuinka aika on keksinnöistämme se kehnoin. Olemme kuitenkin vielä alkutaipaleella, ja Tellus planeettana vastuullamme. Sininen planeetta hoitajineen voi huonosti.

Me emme katso vain yli 13 miljardin valovuoden päässä olevia kirkkaita kuvia osana sitä historiaa, jota oma aurinkokuntamme ja Tellus ihmisineen edustaa pienen linninratansa laidalla. Ja juuri tässä me teemme virheen puhuessamme historiasta. Me katsomme tätä päivää ja kuvatut ilmiöt ovat vain meistä miljardien valovuosien päässä. Olemme kulkeneet pitkän matkan emmekä varmasti ole ainoita näiden tähtisumujen ja galaksien meressä. Se että ymmärrämme hivenen myös galaksien yhteistä evoluutiotamme, vastuu ihmisenä on entistä painavampi.

Valovuosilla me emme mittaa aikaa van matkaa. Valon kulkemaa matkaa valovuodessa. Valo nyt on vain hidas kulkija ja aikaa on mennyt yli 13 miljardia valovuotta. Matkakin on toki mahdottoman pitkä tajutaksemme sen tehden itse parhaimmillaan pieniä pyrähdyksiä Telluksen pinnalla lentäen. Huoli yhteisen planeettamme tulevaisuudesta kasvaa. Entäpä jos olemmekin ainoita näitä kuvia katselevia?

Internetin ja digiajan sekä kielen kautta maailmankuvamme toki hieman korjautui mutta edelleen siellä sekoilee mukana käsite ajasta ja kellosta mittaamassa maapallon pyörimistä, vuorokausien sekä vuodenaikojen vaihtelua alkamanakkaa tuijotellen. Maapallo ja sen karttakin on oman lyhyen historiamme tuotetta ja vain hetki sitten aurinko kiersi maapalloa.

Pidämme tiukasti kiinni vanhasta maailmankuvastamme ja nyt se järkkyi enemmän kuin Galileon aikana tai hyväksyessämme tietokoneen tosin surmaten sen keksijän vankilassa heteroseksuaalista elämäämme järkyttäneenä. Hän lyhensi sentään maailmansotaa muutamalla vuodella ja säästi meille samalla kymmeniä miljoona ihmishenkiäkin. Muutama vuosi sitten britit antoivat hänelle seksuaalisen käyttäytymisen synnit anteeksi takautuvasti. Se oli jalo teko postuumisti.

Vertailin eilen omaa elämänkaartani Venäjän nykyisen presidentin Putinin elämänkaareen, ja me liki kohtasimme toisemme samoissa merkeissä vielä 1990-luvun lopulla. Olisin voinut ohjata hänen luonnonvaroihin liittyvää tutkielmaansa eikä hän olisi jäänyt kiinni plagioinnista. Ehkä olisimme saaneet hänestä ihan kelvollisen tutkijan Pietarin ja Turun väliä kulkien?  

Molempien lähtötilanne oli jokseenkin samankaltainen, mitä Venäjä nyt tarjosi hieman enemmän mahdollisuuksia syrjäiseen Suomeen ja sen kieleen ja kulttuuriin verrattuna etenkin alan teknologiaa arvioitaessa. 1980-luvulla Silkkitietä kulkien raportoin epäilystäni Neuvostoliiton kyvystä pysyä yhtenäisenä seuraten heidän kahakoitaan iltaisin kaduilla. Kolme kansallisuutta ja yksi niistä ylläpitäen nuorina miehinä kotiinsa ikävöiden miliiseinä, kasvoille sylkien, vaikutti kestämättömältä. Hehän ikävöivätkin koko ajan kotiinsakin.   

Vasta 2000-luvun alussa Putin joutui osaksi Venäjän suuria mullistuksia, jotka vaikuttivat toki myös omaan elämääni. Putin valittiin jopa vuoden mieheksi amerikkalaisessa arvomediaksi luetussa lehdessä. Sellainen rohkaisee jatkamaan samalla linjalla. Mediakratiassa juuri media synnyttää ilmiönsä ja selittää niitä myöhemmin kaikella muulla kuin omalla toiminnallaan. Media on hyvä renki mutta hirvittävä isäntä ja vallankäyttäjä, tulen tapaan tämä muistaen.

Olemme sellaisessa suossa, jollaista harva kykenee globaalisti järjestämään olematta sellaisen joukon johdateltavissa, joiden kyky selvitä lukion lyhyen matematiikan ylioppilaskirjoituksista Ruotsissa saa arvosanan improbatur miinus. Näin luottaen suomalaiseen suurimpaan mediaamme lehteä tuottaen. Seuraamme kuvia universumin laidalta katsoen vastaavat löydöt ja niiden vauhdikkaat tulkinnat aiemmin Hollywood tuotteinamme ja pitkästymme.  Näin tapahtui myös aikanaan New Yorkin korkeiden pilvenpiirtäjien terroriteoissakin. Sekin oli nähty myös aiemmin leffana. Hollywood kulkee edellä ja tiede perässä.

Elämme tänään maailmassa, jossa mediat käyttävät valtaa (mediakratia) ja niiden kyky välittää muuttunut maailma ja sen vaatimukset ovat painokoneen armoilla. Toki valtaosa meistä lukee muutakin kuin printtimediaa ja värillisiä kuvia maailmankaikkeuden laidalta ihmetellen osana katkeamatonta vihdetarjontaa.

Kun tieteellinen maailmankuvamme menee kokonaan uusiksi, sitä kutsutaan paradigmaiseksi muutokseksi, ja me olemme sen kokeneet jo moneen kertaan meitä ravistellen Telluksen pinnalla. Näin tiede popularisoidaan viihteenä aina hieman ennen sen tekemiä löydöksiä. Ihmettelemme näitä löydöksiä ikään kuin niissä olisi jotain uutta.

Rinnakkain tämä universumia koskevan ajattelumme muutoksen kanssa myös paikalliset (lokaaliset) seudut kuntineen kulkevat puolivaloilla kohti uutta tulevaisuutta ja sotea, kirjaa Forssa Lehti samana päivänä (19.07) paikalliset huolet kantokyvystä ja vetovoimasta. Äyrinhinta laskee mutta velat säilyvät. Pieni paikkakunta universumin laidalla vaatii entistä tarkempaa talouden pitoa ja yhteistyöstä tulee entistä näkyvämpi osa selviytymistarinaa kuntien kilpeä samalla kiillottaen.

Uskotaan ja luotetaan kuitenkin, että tuoreimmat ja nuorimmat kunnanjohtajamme sopeutuvat lounaishämäläiseen kuntapolitiikkaan. Varmaa on, etteivät he saa kuitenkaan sellaista kaaosta aikaan kuin Vladimir Putin 2000-luvun aikana ja eksyen Ukrainassa lopullisesti globaalin maailman oman aikamme vaatimuksista.

Vielä ollessani mukana kuntapolitiikassa ja samalla maakunnan ja sairaalan valtuustossa ja myös kaupungin sekä Kanta-Hämeen sairaalan hallituksissa, saimme aikaan sellaisen seutukunnallisen yhteishengen, jossa yhteinen tahto ja visio oli vahva. Nyt näin ei enää ole.

Olemme kuin Natoon pyrkivä Suomi putinismin alkaessa riehua Euroopassa eikä meitä lohduta tilanne 13 miljardin valovuoden päässä. Siellä kaikki on tallella, historiamme alkuhämärät hengissä ja aika ihmisen keksimänä kehnoin keksintömme ikinä. Ongelmana kunnillamme on vain pieni mutta, meiltä puuttuu yhteinen Nato.

By Matti Luostarinen

Prof, PhD, ScD Matti Luostarinen (natural and human sciences) birth: 100751, adress: Finland, 30100 Forssa, Uhrilähteenkatu 1 matti.luostarinen@hotmail.com Publications: Monographs: about one hundred, see monographs, Cluster art.org Articles: about two thousand, see all publications, Cluster art.org Art: Cluster art (manifest in 2005), see Art, Cluster art.org CV, see Cluster Art.org Blog: see blog, Cluster art.org (Bulevardi.fi)

Vastaa

Related Posts