Latinankieliset sananlaskut ja Suomen vaalit VIII

Bioenergia vaalien teemana

Per aspera ad astra – Vaikeuksien kautta tähtiin

Eilen käsiteltiin jo kielellisiä vaalien teemoja, joista satiiri ja sarkasmi päällimmäisenä. Politiikan kieli on koventunut ja muistuttaa Olof Palmen aikaista Ruotsia riidanhaastajana. Suomessa näitä demareita oli useampiakin ja tunnetuin luonnollisesti Paavo Lipponen. Toki Aho ja Viinanenkin osaivat politiikan kielen valtiontalouden tasapainottamisen. Virkamiehistä tehtävää hoitivat mm. Raimo Sailas ja Erkki Virtanen. Kun näitä aikoja muistelee ja kiittelee, mieleen tulevat kaikki tuon ajan kommellukset. Näin Virtasen tapa kiitellä oman aikansa virastoja (Forssan Lehti 19.1.2023) tuo mieleen tahattoman satiirin (Difficile est satiram non scribere / On vaikea olla kirjoittamatta satiiria).

Saska Saarikoski kertoo Helsingin Sanomissa (19.01.2023) kuinka Marin kutsui Orpon tansseihin eikä Orpo ollut tällaiseen kieleen oikein varautunut vaan jäi tuleen makaamaan. Marin kertoi kuinka kokoomus kerää voittoja vuorineuvoksille hiven samaan tapaan kuin takavuosien vaalimainoksessa Oiva Lohtanderin näyttelemä vuorineuvos sikaili herkkupöydässään köyhille naureskellen. Noin helpolla ja halvalla tavalla ei kenenkään ääntä kalastella. (Amat victoria curam / Vaivaa vaatii voitto).

Tällainen vastakkainasettelu ei oikein sopinut ja yliampuvana, vuonna 2007 tehty mainos, vedettiin vikkelään pois television ohjelmistosta. Köyhien ja rikkaiden vastakkainasettelu ja Marinin tapa haukkua kokoomuslaisia vuorineuvoksien hyysäämisestä ja perussuomalaisia rasisteiksi, oli samaa kuin hänen haastattelunsa maailman turuilla ja toreilla, jossa trumpismi ja putinismi ovat tuttua kauraa jaettaessa kansainvälistä katsojakuntaa ”meihin” ja ”niihin” samalla käyttäen tolkuttomia kärjistyksiä. Ei sellaista politiikkaa tässä ajassa enää kukaan kuuntele. (Ad surdas aures canere / Laulaa kuuroille korville).

Se mikä toimii maailmalla, ei välttämättä myy enää Suomessa, ja kansan jakaminen oikeistopopulisteihin tai vasemmistoradikaaleihin ei aina suju ilman oikeaa asiaakin tunnekuohun rinnalle. Satiiri ja sarkasmi poliitikon puheiden välineinä ovat arka aihe, ja voivat kääntyä päälaelleen sivistyskansan hämmästellessä, mihin kansankiihottaja nyt on oppeineen ajautumassa vuonna 2023. Liian helppoja ja halpoja maaleja ei tänään tehdä (Amat vidtoria curam / Vaivaa vaatii voitto).

Vaaleja lähestytään pahenevien kroonisten ongelmien ja geopoliittisen myrskyn keskellä. Onneksi orastavia valonmerkkejäkin on mm. vetytaloudessa. Tulevina vuosina on joka tapauksessa tarve varmistaa kohtuuhintainen energia sekä kehittää uusiutuvuuteen ja kotimaisuuteen perustuvaa energiantuotantoa ja sen toimitus- ja huoltovarmuutta. Näin ainakin kertoo energia-alan tietoisku ja vetoaa ennen vaaleja myös äänestäjien suureen enemmistöön energian kuluttajina. Loppupeleissä vain väsynyt hakee riitaa (A lasso rixa quaeritu).

Bioenergia ry:n kolme viestiä eduskuntavaaleihin ovat 1) Energian kotimaisuutta ja huoltovarmuutta on lisättävä, 2) Kotimaisen bioenergian kestävää hankintaa, käyttöä ja resursseja on kasvatettava ja 3) Bioenergian rooli tulee olemaan merkittävä hiilinegatiivisessa Suomessa.  

Seitsemän järjestöä toivoo yhdessä määrätietoisia toimia ja joustavuutta kriisissä omassa tiedotteessaan. Jos tämä olisi 1970-luvun puolella tehty, en siihen uskoisi alkuunkaan. Jos tiedot olisi 1980-luvun tuotetta, epäilisin niiden uskottavuutta. 1990-luvu puolella odottaisin vuosituhannen vaihtumista. 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen kohdalla oma ikäni siirtäisi kotimaisen energian, etenkin bioenergian uskottavuuden hiilinegatiivisena mielenkiitoiseksi ja tutkimuksen arvoiseksi asiaksi tutkijoillemme. Toisen vuosikymmenen aikana omat tulokseni tutkijana pitäisivät asiaa kiirehdittävänä ja nyt 2020-luvulla liki menetettynä mahdollisuutena, mutta silti pakon edessä toteutettavana. (De visu, de auditu, de olfactu / Näkemänsä, kuulemansa, haistamansa). 

Kun on käynnistänyt aikanaan opintonsa juuri tutkijana poikkitieteisesti ja useamman kerran väitellenkin juuri energiataloudesta, sen historian ja etenkin ikävät vaiheet ja laiminlyönnin muistaa parhaiten. Niihin ei halua enää palata vaan odottaa kuinka Bioenergia ry, Energiakaupungit ry, Energiateollisuus ry. Metsäteollisuus ry, Paikallisvoima ry. Suomen biokierto ja biokaasu ry sekä Suomen tuulivoimayhdistys ry onnistuvat klusterissaan tuottamaan eurooppalaisittain kohtuuhintaista sähköä kuluttajille.

Se vaatii määrätietoisia toimia juuri kotimaisen energiatuotannon lisäämiseksi ja juuri nyt säätelyn joustavuutta kriisin vielä jatkuessa. Juuri nyt sähkö on kultaakin arvokkaampi ilmiö kuluttajalle, ja se jos mikä tuo vaalien alla valtaa (Aurum potestas est / Kulta on valtaa)

Suomella todellakin on hyvät mahdollisuudet tulla energiaomavaraiseksi, saavuttaa hiilineutraalisuus ja pitää myös energian hinnan kohtuullisena eurooppalaisen mittapuun mukaan laskien. Tuleva hallituskausi 2023–2027 edellyttää tässä määrätietoisia toimia, ei vain tyhjiä lupauksia ja ohjelmia.

Energia-ala on näyttäytynyt suomalaisille ikävällä tavalla vaikeaselkoisena ja monimutkaisena, jota se toki onkin. Toki tieto on alkanut nyt kriisin myötä lisääntyä ja tähän uuteen normaalin totutaan siihenkin. LNG-terminaalilaivan hankinta oli monelle aihetta seuraamattomalle suurenmoinen elämys. Jokainen talvinen päivä, tuulinen ja lounaasta lämmintä puhaltava henkäys päivien samalla pidentyessä, ratkaisee tämän talven ongelmamme (Illico perfectum, Keralla kuntoon).

Jouluun mennessä EU oli onnistunut myös sopimaan ilmastotavoitteiden toimeenpanon yksityiskohdista alustavasti koko talouden osalta. Tämä toteutui siitä huolimatta, että rinnalla on ollut päättäjien aikaa ja kapasiteettia kuluttamassa energiakriisi ja sitä koskeneet ylimääräiset neuvottelut erilaisista hätätoimista (Amat victoria curam / Vaivaa vaatii voitto).

Kolme tärkeintä sovittua kokonaisuutta ovat olleet EU:n päästökauppa ja sen laajeneminen, taakanjakosektorin päästötavoitteet sekä maankäyttösektoria ohjaava LULUCF-asetus. On hyvä muistaa, että niihin on vastattava riippumatta siitä, minkävärinen hallitus Suomeen syntyy kevään ja kesän aikana. Kertoo alan tietoisku eduskuntavaaliehdokkaillemme, jollainen en onneksi itse enää ole. Olen tämän nähnyt, kuullut ja haistanutkin (De visu, de auditu, de olfactu).

By Matti Luostarinen

Prof, PhD, ScD Matti Luostarinen (natural and human sciences) birth: 100751, adress: Finland, 30100 Forssa, Uhrilähteenkatu 1 matti.luostarinen@hotmail.com Publications: Monographs: about one hundred, see monographs, Cluster art.org Articles: about two thousand, see all publications, Cluster art.org Art: Cluster art (manifest in 2005), see Art, Cluster art.org CV, see Cluster Art.org Blog: see blog, Cluster art.org (Bulevardi.fi)

Vastaa

Related Posts