Ajopuuteorioiden upottajat

Englannin kuningashuoneessa juhlitaan kuningattaren ennätyspitkää kykyä käyttää valtaa ja saada myös tunnustusta teoilleen. Suomen hallitus on istunut sata päivää ja se on meillä mittana johtajuudelle. Tosin John F. Kennedy pyrki tämän sadan päivän johtajamomentumin murtamaan heti virkaanastujaispuheessaan. Lyhyeksi jäi hänen ura mutta monet muistetaankin juuri väkivaltaisesta lopustaan.

Pyramidista kuolemattomiin säkeisiin

Tutankhamon ei ollut hänkään montaa päivää faaraona mutta paremmin hänet muistetaan kuin monet pyramidien rakentajat hänen jälkeensä tai ennen häntä. Miksi joillakin meistä on niin hillitön tarve tulla muistetuksi myös kuolemansa jälkeen ja jättää itsestään kuolematon muisto, pyramidi hautapaikkana? Mikä kuolemattomuudesta tekee niin tavoiteltavan tai vallasta ja sen tuomasta häiriintyneestä hamuamisesta? Kyvystä tehdä kiusaa kansakunnan johdossa ja saada aikaan lopulta valtavat pakolaisvirrat tai kansansurmat mielipuolisena hallitsijana. Mikä psykopaateissa viehättää suuria massoja? Esimerkkeinä Hitler ja Stalin.

Helsingin Sanomat (9.9) kirjoittaa satojen mielipiteitten miehestä. Pauli Tiililä on kirjoittanut lehtijuttujaan liki sataan julkaisuun kohta puoli vuosisataa tuhatmäärin eikä jätä meitä rauhaan myöskään uusissa sähköisissä medioissamme vaikka ikää jo alkaa ollakin emerituksen elämään kirjoittajan virasta. Hänellä on mielipide kaikesta muusta mutta ei kevyestä musiikista. Tämä 84 -vuotias yleisönosastojen täyttäjä kuuluu Uuden Suomen ja Aamulehden lukijoiden herättelijöihin ja alku uralle syntyi Ylioppilaslehdestä. Lisäksi opettaja erehtyi rohkaisemaan häntä ja vei ainekirjoituksen Sampo-lehteen.

Mistä syntyy tarve olla läsnä muiden ihmisten aamukahvilla lehteä luettaessa? Juha Perttula pohti tätä aihetta Lapin yliopiston  psykologian professorina sosiaalityön tutkimuksessa sekä opetuksessa, soveltavan psykologian ja hallinnon yhdistämisessä sekä piipahtaen myös ympäristösosiologiassa poikkitieteisenä seikkailijana. Hänen nekrologinsa on tämän päivän 9. syyskuuta Hesarissa.

Perttula tuli tutuksi juuri pohdinnoistaan siitä millaisena olentona ihminen käsitetään. Miten ihmisen tajunnalliset ja sosiaaliset merkitykset kietoutuvat yhteen ja millaisin keinoin näistä ihmisenä olemisen motiiveista saadaan uskottavaa ja tieteellisesti pätevää tietoa. Perttula oli minua 13 vuotta nuorempi, joten hän joutui lukemaan myös Kalevasta ja Lapin Kansasta, Pohjolan Sanomista sekä Lapin Tutkimuksista kirjoituksiani samasta aiheesta. Kun aiheesta kirjoittaa on suotavaa hankkia tutkintonsa useammasta tiedekunnasta ja nöyrästi niiden konvetiot hyväksyen aina väitöskirjan viimeisiin nöyryytyksiin saakka eläen ja jopa virheetkin hyväksyen totuuksina.

Ei psykologi tai sosiologi ole matemaatikko tai fyysikko aineistoaan tulkitessaan ja uutta tuottaessaan. Nämä menetelmät, matemaattiset oivallukset, on tehty kokonaan muissa tiedekunnissa kuin mihin ihmistieteilijä niitä työssään soveltaa. Tästä, luonnontieteiden ja ihmistieteiden samanaikaisesta käytöstä, syntyy käsite poikkitieteisyydestä. Mielipidekirjoitus on eri asia sekin kuin tieteen popularisointi mediaan ja sen sivuille. Median tapa valita kirjoitukset on satunnaista ja vaikea teksti karsiutuu iskevän propagandan tieltä. Näin valtaosa tekstistä on pelkkää potaskaa ja viihdettä.

Tajunnallisen olennon puuhastelua amatöörinä

Hallituksemme puuttuu nyt sadan päivän lopuksi työelämäämme historiallisella tavalla ja rikkoo samalla sitä työpaikan ja työhön liittyvää pyhää rakennelmaa, jossa johtamisen ydin on ymmärtää ihminen kokevana olentona ja subjektina sekä osana yhteiskunnallista rauhaa ja sopimista. Ei vain hairahtuen yhden suunnan komentotalouteen ja jumalalliseen harhaan omasta kaikkivoipaisuudesta ministerinä sata päivää eläen.

Johtamisen psykologiaan kun kuuluu oivaltaa ihmisenä olemisen kokonaisuus. Ei tieteenä vain psykologiaa vaan myös yhteisöllistä sosiologiaa ja sen tutkimaa sosiaalista merkitystä osana perhettä, työyhteisöä ja lopulta nykyisin sähköisen viestinnän virtuaaliympäristöjä. Pelkkä ihminen tajunnallisena olentona ja manipuloitavana kohteena ei riitä. On oltava kyky tutkia häntä myös osana etenkin mediayhteisönsä tuoteena. Ja nyt tämä mediaympäristö on hybridi ja vielä monen sellaisen yhteinen luomus ja koko ajan se on muuttumassa.

Pelisääntöjä rikkova hallitus on järkyttämässä vanhaa sopimusyhteiskuntaa ja sen lakeja noudattavaa ikivanhaa käytäntöä, kirjoittavat mediat ja väittävät monet juristit. Sitä samaa tapaa nyt myös vanhan Babylonian alueella, jossa ihmiset lähtevät juuriltaan pakolaisina. Kaikki alkoi vuonna 2011 ja arabikevääksi kutsuttuna aamuna. Ei Mayakansan päivyrissä ollut mitään väärää vaan se sulkeutui juuri tuohon hetkeen ja muutokseen. Vanha Babylon siinä alkoi muuttua Arkitseksi Babyloniksi ja siihen kuuluin  myös valmistautua karttojen ja kompassien avulla suunnistaen kohti Saksaa ja sulavan Jäämeren kainaloa Skandinaviaa.

Historia ja maantiede on tunnettava

Suomeen asti pakolaisia tulee etenkin Irakista, ei niinkää kohta tyhäksi hävitetystä Syyriasta. Siellä Suomesta ei ole kuultukaan kuten Irakissa on jo ehditty samoin kuin Somaliassa tai siellä missä mediayhteisö saa vastaan viestejämme, joista 84 -vuotiaan kirjoittelut ovat kaukana nuorten lähettämistä, oman aikamme teknologian tuotteista.

Forssa Lehti on mediana paikallinen ja sen viesti kertoo kuinka pakolaisvirtoja käsittelevät paikallisyhteisöt voivat olla joko edellä aikaansa, elää valtimolla ja toimia heti kun pakolaisvirrat saapuvat Hämeeseen saakka tai sitten ne kertovat, kuinka juna meni jo mutta myöhemmin voi tulla kapearaiteinen ja tuoda Humppilasta sen mitä nyt on vielä jäljellä hitaastio reagoivan yhdyskunnan avustettavaksi.

Toki näin kävi myös Karjalan evakkoja Hämeessä heitä asutettaessa ja itse saan lukea lehdestä oman blogini tiivistelmän viikkoja sen jälkeen, kun se oli ajankohtainen ja reaaliaikaisena blogissani. Niinpä lehteen, paikalliseen tai kansalliseen, on kirjoitettava sen ehdoilla ja muistaen kuinka jutun on oltava ajattoman ja mahdollista julkaista myös lehden täytteenä viikkojen kuluttua itse akuutista tapahtumasta.

Näin media ei ohjaa vaan harhauttaa. Paikka ja aika kun on oltava reaaliaikaisessa mediassa samassa yhteydessä, ei väärään aikaan ja väärässä paikassa kartan ja kompassin kanssa seikkaillen ja almanakalla aikaa ottaen. Takavuosina sama lehti lyhensi juttuni leikkaamalla niistä loppuosan. Pohtikaa miltä joulukuusi näyttää kun siitä leikataan pois latva tähtineen. Joku kertoi kuinka juttujani oli vaikea ymmärtää. Varmaan olikin. En minkään niitä siinä asussa ymmärtänyt.

Niinpä kun pakolainen tulee Suomeen ja Hämeeseen, hänen on varauduttava valittamaan ja valitus käsitellään  lainmuutoksen kautta nopeutetussa järjestyksessä, jossa viimeinen porras on korkein hallinto-oikeus ja siellä kahden tuomarin kokoonpano. Nykyisin tuomareita on oltava vielä kolme. Näin Suomi on nopeuttanut ja helpottanut pakolaisten elämää aina korkeinta hallinto-oikeutta myöten siltä varalta, että oppositio sattuisi sitä kysymään hallitukseltamme.

Ihmiskasvoista politiikkaa

Tervetuloa Suomeen Irakista ja Syyriasta, meillä asiat sujuvat nykyisin kevennetyn byrokratian merkeissä, kuten vaaleissa jo luvattiinkin. Suomi ei ole enää ajopuu, historiallisen välttämättömyyden uhri, vaan ihmiset ratkaisevat meillä itse kohtalonsa omilla uskomattoman hienoilla ja johdonmukaisilla päätöksillään.

Forsassa äänestään sen hallituksessa vuoroin 6-5 sinne tänne ja huomenna taas toisin. Yksi ihminen siinä on tehnyt kohdallaan psykososiaalista pohdintaa, ei toki 20 000 forssalaista vaikka media näin näyttää väittävänkin vanhan tradionsa vankina ja stereotyyppejä tuottavana puppusanojen generaattorina.

Ratkaisevaa on, saako tämä yksi forssalainen yhden poliisin viran Hämeenlinnaan tekemään  paperitöitä byrokraattina vai jääkö kollegat ilman tuota apua. Pohtija on ollut ensin keskustalainen ääniharava ja sitten kokoomuslainen ihmisten rakastama poliisi ja poliitikko, ultramaratooniinkin kykenvä ihminen. Muut hallituksen jäsenet ovat taas harvinaisen harkitsevia ja kykenevät hoitamaan Forssan ja Lounais-Hämeen asiat yhtä uskottavasti kuin omansa ja perheensä asiat, toistuvat avioerot ja puoluehajaannukset, erottamiset puolueestaan.

 

 

 

 

 

By Matti Luostarinen

Prof, PhD, ScD Matti Luostarinen (natural and human sciences) birth: 100751, adress: Finland, 30100 Forssa, Uhrilähteenkatu 1 matti.luostarinen@hotmail.com Publications: Monographs: about one hundred, see monographs, Cluster art.org Articles: about two thousand, see all publications, Cluster art.org Art: Cluster art (manifest in 2005), see Art, Cluster art.org CV, see Cluster Art.org Blog: see blog, Cluster art.org (Bulevardi.fi)

Vastaa

Related Posts