Romahdus ja sen anatomia

Äijäpuolueena syntynyt ja populistisesti suosionsa hankkineen puolueen on mahdoton pitää kannatuksensa hallituksessa tinkimällä samaan aikaan aivan tolkuttomasti avainteemoistaan äijäpuolueena sekä työväenliikkeen ideologisista arvoista ja ay-politiikasta. Nämä kun ovat osa äänestäjien sosiaalista pääomaa ja turvajärjestelmiä. Ei niitä voi potkia hallituksessa muut kuin Sipilä ja Keskusta.

Oman puolueen imago ei ole Keskusta imago

Keskustalla ja kokoomuksella ei tätä rasitetta ollut ja Sipilä keskustalaisena saattoi sivuuttaa demarit ja ay-politiikankin. Sipilä veron kantaa juuri Perussuomalaiset ja kepussa tästä ollaan hyvillään. Vanhanen, Rehn, Aho ja kumppanit, Seppo Kääriänen nauraa röhöttäen, ymmärtävät toki kuinka juuri tuo laita on kokemattomille perussuomalaisille tyrmäyksen antava, josta Keskusta selviää pelkillä opportunistin naarmuillaan.

Se kun ei ole mikään ay- ja duunaripuole, päinvastoin. Tämä oli kepulle helppoa kuin heinänteko. Perussuomalaisethan tekivät kaikki kuviteltavissa olevat virheet ja vielä niillä ministereineen mahtaillen. Ylimielisyyskin iski puolueen johtoon.

SE on pahin kuolemansynti poliitikolle. Vihreille ja demareille heitettiin oman maalin edessä kiekkoja ikään kuin masokistisesti nauttien näiden maaleista ja lähetellen tiedotteita Yhdysvalloista ympäristökokouksista. Eivät vihreät naiset tätä puoluetta äänestäneet. Pää meni pilviin muutaman viikon ministeripostilla.

Machiavellismissä menivät vellit sekaisin

Politiikka perustuu ikivanhaan Machiavellin psykologaan käsitellä populistina massoja. Se sopii siis populitisiin laskelmiin ja oppositiopoliitikon kielelliseen harhautukseen, retoriikkaan, usen myös viihteeseen. Sen sijaan se sovi oman aikamme niihin medioihin, jossa pelurin kakasinaamaisuus, laskelmointi ja juonittelu on kenen tahansa havaittavaa ja moraaliltaan halveksittavaa hallitusvastuuseen jouduttaessa.

Manipuloimisen juuret kantavat kaukaa historiasta, kun firenzeläinen renessanssin ajan filosofi ja valtiomies Niccolò Machiavelli kirjoitti tunnetuimman teoksensa Ruhtinaan. Siinä hän esittelee ihannemallinsa hallitsijasta. Ihannehallitsijan tulee pyrkiä päämääräänsä suosiosta välittämättä. Ilmiötä kutsutaan myös machiavellismiksi.

Psykologiassa machiavellismi yhdistetään persoonaan, joka on mestari manipuloimisessa, kertoo Psychology Today. Tähä kannattaa tutustua ja tehdä korjauslikket ajoissa vastaamaan omaa aikaamme, media-aikaa ja sen välineitä. Perussuomalaisilla nämä välineet olivat vaaleissakin harratselijoitten puuhastelua. Kirjoitan tästä seuraavassa kirjassani. Olin vaaleissa mukana tutkijana.

Supermanipuloijat ovat kaksinaamaisia, laskelmoivia ja juonittelevia. Muut ihmiset ovat heille välineitä heidän omiin tavoitteisiinsa. Jo vuonna 1970 psykologit Richard Christie ja Florence Geis esittelivät ensimmäisen testin, jolla voi tunnistaa machiavellimäiset piirteet. Nämä viisi piirrettä paljastavat mestarimanipuloijan. On niitä toki paljon muitakin mutta nämä saavat riittää tässä vaiheesa. Kirjastani voi lukea lisää.

Manipuloijan kyydissä kohti romahdusta

Manipuloija pärjää kyllä populistisen puolueen johdossa ja televisiossa mutta ei enää sen ulkopuolella, jolloin alkaa hallituspolitiikan osaaminen ja ohjelmien toteutus. Ne ovat aivan erilaisten ihmiten työtä kuin manipuloivien  narsistien puuhastelua. Vanhoilla puolueilla on tähän tarkoitukseen omat henkilönsä ja korporatiivinen hallinto, rakenteellinen virkamieskorruptio, ay-liike jne. Perussuomalaisilla ei yhtään mitään. Puolutoimiston muutama vennamolaisen ajan virkailija ja säätiönsä. Hoida sillä sitten hybridiyhteiskunnan loikka seuraavaan vaiheesensa kyberavaruudessa.

1. Mestarimanipuloija pärjää parhaiten työssä ja sosiaalisissa tilanteissa, joissa säännöt ja rajat ovat epäselviä. Tällaisen hoitaminen hallitusohjelmaan käy käden käänteessä samoin kuin Sipilän tapa ottaa ohjat käsiinsä. Osaamisella ja insinöörikielellä, tiukalla aikataululla, populistin manipuloijana sai helposti kuriin ja järjestykseen. Jos joku jotain osasi se oli pääministeri tiedottajana. Mihin katosivat perussuomalaiset vaatimuksineen?

2. Tunnekylmyyden ja kyynisen suhtautumisen avulla manipuloija voi hallita impulsseja ja on varovainen sekä kärsivällinen opportunisti. Tämä taito on jokaisen vanhan puolueen hallinnassa ja etenkin aina opportunistiseksi nimitellyssä keskustaliikkeessä. Olli Rehn ei edes kuuntele toimittajan kysmyksiä vaan esittelee omat vastauksena ja kolmiloikan tulokset. Matti Vanhanen ja Esko Aho menettelee pääosin samoin. Kokematon perussuomalainen ministeri kertoo, kuinka on kääntänyt takkinsa ja myöntää sen yrittäen parantaa tapojaan jatkossa, jos nyt jotain voi oppia matkalla labrasta työministeriksi ja oikeusministeriksi samaan aikaan nolattavaksi. Voin vakuuttaa, ei voi oppia ja nyt alkoi alamäki.

3. Manipuloija on taktisesti charmikas, ystävällinen ja ilmaisukykyinen. Toisaalta hän on myös tarvittaessa syyllisyyttä poteva. Jos charmi ja ilmaisukyky opitaan suoraan koulunpenkiltä valtakunnan kakkospaikalle istutettuna, eduskunnan puhemiehenä, syntyy uskottavuuspula. Sitä charmin ja eleganssin, karsiman puutetta, ei peitä mikään mahti maailmassa. Kyllä sinä tulee ikävä Eero Heinäluomaa puhemiehenä.

4. Manipuloija toimii taitavasti charmikkuutensa, ystävällisyytensä, syyllisyyden ja itseilmaisun puitteissa. Hän peittää todelliset aikomuksensa, mutta jos ne havaitaan, hän kieltää ne. Tarvittaessa hän kykenee painostukseen ja uhkailuun. Sipilä osaa sekä olla charmikas ja syyllisyydestä kärsivä pakolaisten ja kätilöiden ymmärtäjä, mutta myös painostava ja uhkaileva ay-politiikan hoitaja pakkolakeineen. Pääministerin hätäilmoitus puheena sai kansan kriisitietoisuuden tilaan, jossa pörssin osakkeet notkahtivat hetkessä yli kymmenen prosentin verran alas.

Jotta tähän päästään on oltava vuosikymmenien kokemus ja paineet mm. yrityselämässä. Koettu on myös takaiskut, kontattu sekä noustu voittajana lopulta kehästä. Kaikki tämä ei tapahdu muutaman viikon aikana ja mustan auton takapenkkiä kuluttaen. Herra ei anna näitä kokemuksia ja lahjoja ennen kuin ne on itse vuosikymmenten saatossa hankittu.

5. Yleensä manipuloijaa arvostetaan kilpailevissa tilanteissa, kuten neuvotteluissa ja väittelyissä, mutta ei ystävänä, kollegana tai puolisona. Näin se menee. Ammattipoliitikko on usein uskomattoman taitava manipuloija neuvottelutilanteissa ja myös arvostettu. Hänellä on kuitenkin harvoin sydänystäviä saati läheisiä kollegoja ja puolisokin vaihtuu tuon tuosta. Suhde perheeseen, sukuun, on etäinen sekin.

Imuuniksi manipuloinnille

Psychology Todayn mukaan manipuloijat saavat yleensä vähemmän julkisuudessa huomiota kuin esimerkiksi psykopaatit tai narsistit, vaikka ne kaikki muodostavat yhdessä persoonan pimeän kolmikon. Kun tätä pimeää kolmiota alat siirtää omaan itseesi ja huomaat näitä piirteitä itsessäsi, se on merkki tavastasi tarkkailla itseäsi. Olet siis joko yliherkkä, eritysiherkkä nykyisin ilmaisten, tai neuroottinen.

Oleellista on, että peilaat näitä ominaisuuksia toiseen ihmieen, ja jos ne hänessä havaitset, ne ovat taatusti myös omiasi. Vastapuoli kun ihmisenä toimii sinulle vain peilinä. Jos peili on tasopeili, kuva on hieman tylsä ja manipuloija kyknee muuttamaan sen narsistina hieman rikkaammaksi prismaksi. Kuvasi vaikuttaa nyt miellyttävämmältä ja manipuloija saa sinusta näin otteen lahjoillaan taitavana peilinä.

Jos olet iäkkäämpi ja tunnet hiemankin käsitteitä oppimisesta, etenkin ehdollistetuista reflekseistä, käytä niitä hyväksesi ja voit hoitaa olosi joko onnelliseksi tai onnettomaksi yhdistellen eämänkokemuksiasi oikealla tavalla. Uein muutokset onnistuvat hyvinkin pienillä korjauksilla.

”Kesyttämällä” tunnekielen sanoja, lisäämällä koko ajan sanavarastoasi sekä muuta symbolielämäsi viestintää (musiikki,kuvataiteet jne) avaat itsellesi sellaisia mahdollisuuksia, joihin manipuloija ja narsisti ei enää kykene vaikuttamaan. Näin olet oman elämäsi herra ja matka laadukkaampaan elämään kohenee koko ajan ja ilman tunnevammaisten narsistien tai manipuloijien ohjailua.

By Matti Luostarinen

Prof, PhD, ScD Matti Luostarinen (natural and human sciences) birth: 100751, adress: Finland, 30100 Forssa, Uhrilähteenkatu 1 matti.luostarinen@hotmail.com Publications: Monographs: about one hundred, see monographs, Cluster art.org Articles: about two thousand, see all publications, Cluster art.org Art: Cluster art (manifest in 2005), see Art, Cluster art.org CV, see Cluster Art.org Blog: see blog, Cluster art.org (Bulevardi.fi)

Vastaa

Related Posts