Pitkiä pellavia

Mistä Padasjoki sai nimensä. Lappilaisesta tai saamelaisesta sanasta ”palas”. Sillä tarkoitetaan pienehköjä jokia ja samalla tapaa liikkua näitä reittejä käyttäen. Miksi sitten palas muuttui padakseksi? Koska oletettiin murteellista kieltä käyttäneiden vältelleen d-kirjainta. Siis sen typerän ja yksinkertaisen rahvaan. Se on Suomessa tavallinen ilmiö. Ruotsin hallitsemassa maassa vielä tyypillisempi. Maassa eli kahden kerroksen väkeä. Nyt kolmen. Netin kuplissa määrätön määrä toisiaan tervehtimättä. Siinä tyhmyys tiivistyy.

Täytyi olla siis fiksumpia kuin palasjoesta puhuneet ja d-kirjainta kiertäneet. Tehdä myös vaakuna kunnalle, jossa padat uivat joen kuohuissa. Tosi fiksua. Vai mitä? Googlaa palas ja huomaat kuinka kaikkialla Suomessa palasta ei ole muutettu padaksi. Kaikki eivät elä kuplassa.

Tällaisia virheitä kielessämme on pilvin pimein ja samalla koko asia on muuttunut ja elämme virheellisessä maailmassa. Symboli on väärä ajatella ja tehdä oikeat ratkaisut. Suen eli Jeesuksen korennosta tulee sudenkorento siitäkin. ”Sus sinatkoon” millainen virhe symbolirakenteissa, elämää ohjaavissa. Jeesuksen sijasta meitä alkoikin ohjailla sudet. Nyt niitä jahdataan miehissä. Pakana-ajan elämää je sen touhuja. Sudet syövät mummot mökeistään autiotuvissaan.

Tai vaikkapa holista (pyhä) vääntyi meille koli tai holi -markkinoista juopuneen holja olo Forssassa. Holi on hindujen pyhä juhla siinä missä vuosituhansia siellä käytetyt symbolit kuten hakaristi.

Suomalaiset puhuvat mustasukkaisuudesta niin ikään käännösvirheen vuoksi. Oliko virhe Agricolan tai myöhempien käyttämä, mene tiedä. Alkuperäinen oli kuitenkin mustankipeys tai -sairaus, kuten Ruotsissa käytetäänkin ja sitä myös hoidetaan sairautena. Meillä sukkia paikaten.

Ei tule sitä tolkun ihmisen tulosta ja sairaus vaihtui, muutti muistien sukkien väriä sitten vaikka kuinka kirjavaksi presidentinvaaleissamme. Sairaus säilyi ja se näkyi miehissä mustissaan. Tehdään äkkivääriä käännöksiä kommunismista kapitalismiin. Ihan vaan äkkiväärän ihmisen oppeina kommunismista Natoon liittymistä vaatien.

Ja äänestäenkin tällaisia mustavalkeita ihmisiä, kirjavan sukan käyttäjiä ja kaiken väärin ymmärtäneitä ukon höperöitä.
Oikein hyvää pakkaspäivää ja laskiaisviikkoa. Kansallista ja kansainväliseksi muuttunutta pellavaohjelmaa vetäessäni pellavasta tehdään tänään satoja tuotteita. Suomessa vain paria tuotetta, jos niitäkään. Ruotsin kuningas yritti tehdä maasta pellavamaata mutta epäonnistui, tuli pontikkamaa.

Pellava kuului aikanaan agraarin kulttuurin tämän ajan elämään ja siihen sen kehittely Suomessa sitten jäikin. Hampun viljelijät taas löysivät tätä kautta mahdollisuuden punoa köysiä ja purjeita joilla matkata Yhdysvaltoihin, Amerikkaan. Se oli suuri muutos, internetiä suurempi. Aiemmin purjeet ja köydet eivät tuota matkaa kestäneet. Pitkät pellavat eivät olleetkaan niin pitkiä ja kestäviä kuin hampun kuidut uskomattoman pitkille matkoille ja myrskyille.

FaceBook muuttaa algoritmejaan. Niiden tarkoitus on estää sellainen viestitys, jossa mukana on myös tietoa, tiedettä ja sen popularisointia. Miksi? Kysykää omistajalta, siltä ahneelta ja sinun työllä rikastuneelta. Hän se tietää miksi pelätä kilpailua ja pettää kaverinsa yliopistossa. Miten tulla maailman rikkaimmaksi mieheksi muiden 2000 miljoonan työllä maksamatta siitä mitään. Tekemällä vain kiusaa.

By Matti Luostarinen

Prof, PhD, ScD Matti Luostarinen (natural and human sciences) birth: 100751, adress: Finland, 30100 Forssa, Uhrilähteenkatu 1 matti.luostarinen@hotmail.com Publications: Monographs: about one hundred, see monographs, Cluster art.org Articles: about two thousand, see all publications, Cluster art.org Art: Cluster art (manifest in 2005), see Art, Cluster art.org CV, see Cluster Art.org Blog: see blog, Cluster art.org (Bulevardi.fi)

Vastaa

Related Posts