Ajattele nyt itse – Veikko Vennamon toistama lause.

Entäpä jos menisimme nyt vaaleihin ja sitä kautta ensin virkamieshallitukseen ja joulun viettoon. Virkamieshallitus voisi siivota edellisten jäljet ensin. Niitä onkin aikamoinen määrä hoidettavaksi ennen uuden poliittisen hallituksen kokoamista vaalien jälkeen. Se olisi myös vihreille ja Pekka Haavistolle helpoin vaihtoehto joutumatta kohta tulilinjalle.

Vaikeista vaihtoehdoista helpoin olisi keskustallekin nyt uudet vaalit. Kun kokeneet poliitikot jättivät päivän politiikan ja siirtyivät eläkkeelle, puolueen meno on ollut kuin päättömän kanan lentoa. Kulmunin vaihtaminen kokeneempaan olisi vaalien jälkeen helpompaa sekin.. Keskusta on historiansa vaikeimman paikan edessä ja sitä on odottamassa sinisten kokema loppulasku. Sellaisen riskin ottaminen on Matti Vanhaselle tyypillistä optimismia ilman talonpoikaiselle järjelle tyypillistä katetta. Aattele nyt itte, kehottaisi Veikko Vennamo puhujan korokkeelta ja kovaan ääneen kuulijoitaan herätellen.

Jussi Halla-aho ennakoi SDP:n ja keskustan kannatuksen jatkavan laskuaan, jos puolueet jatkavat hallitusyhteistyötä entisellä viiden puolueen hallituspohjalla. Halla-ahon mukaan etenkin keskustan on syytä miettiä hallituksessa jatkoa hyvin tarkkaan. Hän on nytkin oikeassa ja Timo Soini sinisine unelmineen väärässä. Ajattele nyt itsekin..

Perussuomalaisten halukkuutta vaaleihin selittää vain osaltaan se, että puolue pitää kirkasta kärkisijaa kannatusmittauksissa. Ylen torstaina julkistamassa kyselyssä perussuomalaisten kannatus kohosi jo 24,3 prosenttiin. Tuo kannatus on vasta alkua sille mitä jatkossa koemme. Kansan käsi kun on nyt kärttyisä ja jatkossa se vain lisää löylyä punamullan kiukaalle.

Vanhanen toppuutteli puheita uusista vaaleista hänelle tyypilliseen tapaansa ja uskoen unelmiin aikanaan myös oman presidentin vaalinsa kohdalla itseään sinne tyrkyttäen. Hänellä on taipumusta positiiviseen ajattelun ja romanttiseen unelmointiin. Ihmiset eivät ole tulossa tukemaan seuraavissa vaaleissamme varmaa häviäjää, päinvastoin.

Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (kesk.) sanoi tänään Ylen Ykkösaamussa, että keskustelu uusista vaaleista hallituskriisin yhteydessä oli ylimitoitettua. Vanhanen sanoi, että hän oli vähällä käyttää puheenvuoron puhemiehen paikalta ja muistuttaa, että uusien vaalien kynnys on erittäin korkealla. Varmaan hän uskottelee itselleen myös mahdollisuuksistaan presidentiksi. Se kortti on pelattu pois puolueen kannatuksen madellessa kohta paljon alle SMP:n kannatuksen 1970-luvulla.

Tosin kuin isänsä, Matti Vanhanen ei ole pohtiva ajattelija ja nopeaälyinen esseisti. Sen sijaan raskasoutuinen romaanin kirjoitus sopisi hänelle jo paljon paremmin. Vaaleihin valmistautuva kansa, etenkin miehet, eivät sellaisia romaaneja tänään edes ajattele avaavansa. Elämme lyhytjänteistä ja nopeitten päätösten aikaa, jossa sunnuntaiessee on ainut pohtimaan paneva kirjoituksemme. Sillä on kysyntää myös joulukirjanamme.

Me kaipaamme viikonlopuksi esseitä, jotka on huolella tehty ja antavat mahdollisuuden myös itse pohtia, mitä mennyt viikko mahtoikaan sisältää hektisinä hetkinämme. Jonkun on vain autettava meitä ajattelun alkuun.

Kokosin näistä, omista esseistäni, kirjan koko vuosikymmenen ajalta. Näin jouduin itsekin palaamaan siihen, mitä meillä ja maailmalla todellakin tapahtui ja miksi.

Otsikko kirjalle, ”Menetetty vuosikymmen”, ei ole koko tarina alkuunkaan kun luet sen jokaiselle kuukaudelle ja viikolle tehdyt valikoimani esseet.

Niiden valinta oli suuritöisin työ mihin olen koskaan ryhtynyt. Mukaan kun pääsi vain noin 5-10 % esseistäni kuukaudesta riippuen.

Oikein hyvää yötä ja viikonloppua. Joulukirjaksi suosittelen kirjaani ”Menetetty vuosikymmen”. Siinä riittää luettavaa ja pohdittavaa koko loman ajaksi ja avaten samalla myös koko menneen vuosikymmenen usein pohtimatta jääneitä myös poliittisia aiheitamme.

By Matti Luostarinen

Prof, PhD, ScD Matti Luostarinen (natural and human sciences) birth: 100751, adress: Finland, 30100 Forssa, Uhrilähteenkatu 1 matti.luostarinen@hotmail.com Publications: Monographs: about one hundred, see monographs, Cluster art.org Articles: about two thousand, see all publications, Cluster art.org Art: Cluster art (manifest in 2005), see Art, Cluster art.org CV, see Cluster Art.org Blog: see blog, Cluster art.org (Bulevardi.fi)

Vastaa

Related Posts