Tärkeintä ovat oikeat valinnat

Akavan Fjäder on ihan täysipäinen ihminen. Hän on havainnut taivaisiin kohoavan huudon vääryydestä, joka ei kestä sukupolvien tarkastelua. Ei pohdittaessa lastemme tulevaisuutta eikä katsoessamme menneeseen ja sen sosiaalisen pääoman normistoa ja moraalia. Se on kansakunnan elämän perusta myös Eduskunnassa lakeja laatiessamme. Sen havainneet, normiston ja moraalin kansakunnan pääomana kasautuen ainoana todellisena varallisuutenamme, ovat voittaneet lukuisia Nobeleita. Kaikenlainen toiminta, joka hankaloittaa nuorten siirtymistä työmarkkinoille tai murentaa heidän uskoaan tulevaisuudesta, on tuomittavaa, kirjoittaa Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder.…
Read More

Kollektiivinen muisti ja institutionaalinen kiusaaminen

On aika tehdä helluntaipäivän loikka vuosikymmen takaperin kirjoittamani blogin sisälle otsikolla "Kollektiivisen muistin trauma". Näin siksi, että tuota blogiani on luettu runsaasti myös tänään, vuosikymmen sen julkaisusta. Kommentoin sitä nyt, kymmenen vuotta myöhemmin. Nämä kommentit on lihavoitu kymmenen vuotta takaperin julkaistun blogini sisälle numeroiden. maanantai, heinäkuu 21, 2008 kollektiivisen muistin traumat Vain yksi on joukosta poissa – suomalaisen painajaisen jatkoa Helsinkiläinen nuori kohtaa varkauden tai humalassa häiriköinnin itse siihen mahdollisesti vielä osallistuen 60 %:n todennäköisyydellä…
Read More

Helluntaipäivän epistola

Hämeenlinnan poliisivankilasta on löytynyt eilen aamuna kuollut mies. Mies oli ollut pidätettyjen säilytystilassa eli putkassa kiinniotettuna. Hämeen poliisi kertoo, että tapauksen tutkinta on siirretty poliisihallituksen ohjeen mukaisesti Länsi-Uudenmaan poliisille. Syyttäjä arvioi myöhemmin, ovatko poliisit ja vartijat menetelleet asiassa ohjeiden mukaisesti. Miksi Hämeenlinnasta tulevat uutiset ovat tällaisia? Käräjiä käräjien päälle jo vuosikymmeniä. Onko hämäläisten vanhassa läänin pääkaupungissaan vaikea sopeutua uuteen aikaan ja sen vaatimuksiin? Miksi Lahti on esillä niin ikään sisällissodan kauhuista jopa väitöskirjoissamme. Onko kyse…
Read More

Konservatiivinen liberaalipuolue Suomeen

Oheinen artikkeli tai blogi on kirjoitettu liki tarkalleen kymmenen vuotta takaperin. Sitä on luettu myös tänään. Tarkastellaanpa hieman tarkemmin, miten tuon ajan kirjoitus sopii oman aikamme tulkintaan. Menikö jossain metsään ja jos meni missä. Tai olinko oikeassa ja jos olin, niin missä? Jotta erottaisit vuoden 2008 kirjoitukseni 2018 kirjoituksesta, käytän vuoden 2018 tekstissä lihavointia. keskiviikko, toukokuu 07, 2008 Uuden valistusajan kapitalismi Venäjän kahden lautasen pakkokapitalismin varjossa Vallanpitäjät alkoivat pelätä internetin blogikirjoittajia, otsikoi Helsingin Sanomat kansainvälisen…
Read More

Institutionaalinen kiusaaminen

Asutko valtiossa, joka penkoo vanhoja asioita ja aloittaa institutionaalisen kiusaamisen mediansa, puolueitten ja perustamisensa instituutioiden kautta? Kuunteletko vanhoja merimiestarinoita ja elät osana mennyttä maailmaa ja sen institutionaalisia kiusaajia, jopa surmaajia, terroria, tapaa ahdistella osana institutionaalista oikeutta, kiusaamista, pilaten koko elämäsi, perheesi elämän. Tiedätkö edes mitä instituutiolla tarkoitetaan kiusaamisen välineenä? Lapissa koskisotien aikaan institutionaalista kiusaamista harrastivat valtio ja voimayhtiöt. Tutkijana se oli lopetettava silläkin uhalla, että oma ura samalla loppuisi siinä yhteisössä jatkuvien uhkailujen paineessa eläen.…
Read More

Huhtasaaren peruskoulun alasateen todistuksessa hämärää?

Luin Jari Tervon kirjaa. Siinä oli monta sivua yhtä ja samaa virkettä. Tässä virkkeessä ei ollut päätä eikä häntää, se oli puppua ja päästetty kustantajan toimesta painokoneeseen. Siitä oli maksettava. Sanoja, jotka eivät olleet hänen omiaan, muilta lainattuja, oli pantu peräkanaa sivutolkulla hyväuskoisten ihmisten luettavaksi. Miksi tällainen pelleily sallitaan? Juopon jorinoita on luettu ennenkin mutta onhan niissä kuitenkin yleensä jokin juoni. Jos ei oma niin muilta varastettu. Eihän niissä lukijaa pilkata ja halveksita pelkkänä ylimielisen…
Read More

Konvergoiva vai divergoiva maakunta ja sen sote?

Oheinen artikkeli on kirjoitettu vuosikymmen takaperin ja sitä on luettu tänään runsaasti kotisivultani. Syy siihen on saman viikon aiheet, joissa käsittelin konvergoivaa ja divergoivaa ihmistä ja kulttuuria sekä jalkapalloa. Otsikolla: "Onko jalkapallo nerojen laji." Moni lehti sen julkaisikin. En osallistunut tuolloin, vuosikymmen takaperin, mitenkään suomalaiseen politiikkaan ja suorittanut yhdyskuntapalveluani samalla tätä elämää, suomalaista, tutkien. Mieluiten puolueessa, jonka merkitys on yleiseurooppalainen ja globaali. Ei pelkästään suomalainen ilmiö. Se kun rajaa rajusti suomalaisen median tapaa käsitellä kirjoituksiamme…
Read More

Tapahtui vuonna 2008

Katsoin läpi menneen vuorokauden vieraat kotisivullani. Heitä on käynyt siellä yli 10 miljoonaa vuoden 2006 jälkeen. Oheinen artikkeli kymmenen vuoden takaa oli yksi luetuimpia. Miksi? Kun luet sen arvaat varmaan syynkin. Mitä siitä on opittu? Ei mitään. Olemme tehneet kaikki nuo virheet ja maksamme niistä nyt. Lapsemme maksavat. Siksi heitä syntyy kaiken aikaa vähemmän. Olemme sokeita lähiympäristömme lähihistoriallekin saati vuosisataiselle historialle ja sen opeille. Maantiede ei ole tiedettä lainkaan ja maantietokin näyttää olevan hukassa. Emme…
Read More

Täydellinen perussuomalainen viikko

Viikolla 19 vietämme Eurooppa päivää, Snellmanin ja suomalaisuuden päivää mutta etenkin helatorstaita ja silloin tyttäreni tyttären Oonan syntymäpäivää. Se on täydellisen viikon tärkein päivä. Paras perussuomalaisen viikon päivistämme. Joku ymmärtää tämän heti, toinen ei lainkaan. Ensi viikko on toivoa täynnä. Jos se on täydellinen, suomalaiset pelaavat jääkiekkoa kymmenen peliä ja voittavat loppuottelussa vastustajansa helluntaipäivänä. Oli se sitten kuka tai mikä tahansa. Se on myös kaatuneitten muistopäivä samalla. Leijonat kaatuvat vain eteenpäin. Perussuomalainen muistaa kuitenkin kaatuneitaan.…
Read More

Miljoona ruusua Kalifornian piilaaksoon

Jäljempänä tuleva artikkeli tai essee, blogini, on vuodelta 2012 sen joulukuinen viimeinen artikkelini. Sen otsikko liittyy samannimiseen, vuosikymmen aiemmin julkaistuun kirjaani. Lisäksi artikkeli oli kirjani "Tuhannen ja yhden vuoden tarinat - One Thousand and One Years" viimeisin kertomus. Moni on sen myös lukenut, mutta ei kirjasta vaan kotisivultani tai parilta muulta sivustolta, ehkä myös Face Book kaverinani esiintyen. Kertomuksen laajempi viitekehys on osa kokonaisuutta, jossa mukana on nyt jo sata monografista kirjaa ja yli 3000…
Read More