Helluntaipäivän epistola

Hämeenlinnan poliisivankilasta on löytynyt eilen aamuna kuollut mies.
Mies oli ollut pidätettyjen säilytystilassa eli putkassa kiinniotettuna.
Hämeen poliisi kertoo, että tapauksen tutkinta on siirretty poliisihallituksen ohjeen mukaisesti Länsi-Uudenmaan poliisille. Syyttäjä arvioi myöhemmin, ovatko poliisit ja vartijat menetelleet asiassa ohjeiden mukaisesti.

Miksi Hämeenlinnasta tulevat uutiset ovat tällaisia? Käräjiä käräjien päälle jo vuosikymmeniä. Onko hämäläisten vanhassa läänin pääkaupungissaan vaikea sopeutua uuteen aikaan ja sen vaatimuksiin? Miksi Lahti on esillä niin ikään sisällissodan kauhuista jopa väitöskirjoissamme. Onko kyse sosiaalisesta pääomasta ja sen kauhuistamme? Kuinka kokonainen kaupunki voisi päästä irti tästä rötöstelevästä pääomastaan slummiutumatta? Löytyisikö tähän lääkkeitä Skotlannista ja sen ensimmäisestä Euroopan kulttuuripääkaupungistamme Glasgow’sta?

Kaupungin alkuvaiheista ei tiedetä juuri mitään. Perinteisesti uskotaan erään munkin perustaneen luostarin Clydejoen varteen noin vuonna 580. 1100-luvulta alkavat varmemmat tiedot: katedraali siunattiin käyttöön vuonna 1136 ja Glasgow sai kaupunkioikeudet vuonna 1178.
Kirkko oli tärkeä tekijä Glasgow’ssa vuoden 1580 reformaatioon asti. Glasgow’n katedraali säilyi reformaatiossa, mutta Paisleyn luostarille kävi huonommin. Paisleyn kaupunginosa on kehittynyt luostarin entisille maille.
1700-luvulla kaupunki kasvoi tuottoisan Amerikan-kaupan ansiosta. 1800-luvun talouskasvua vauhdittivat Clyden varteen nousseet telakat. Telakat kärsivät lamasta 1930-luvulla ja näivettyivät 1960- ja 1970-luvuilla. Lainaus on Wikipediasta.

Myöhemmin Glasgow’n alamäki syveni ja rapautuminen sosiaalisine ongelmineen päätettiin korjata korkeakulttuurilla. Sitä vietiin kaikkialle ja etenkin kaduille, kouluihin, vankiloihin. vanhankoteihin jne. Ensin tätä paheksuttiin rahan haaskauksena. Kun tulokset kuitenkin osoittivat vahvaa positiivista kasvua, kaupunki halusi lisätä panostusta juuri korkeakulttuuriin. Kaupunkilaiset halusivat sitä kyselyissä ja medioissaan. Myös mediat vaihtuivat valoisimmiksi. Niiden omistajat vaihtuivat samalla.

Vuonna 1990 Glasgow valittiin Euroopan kulttuuripääkaupungiksi. Kaupungissa onkin runsaasti museoita, teattereita, kulttuuritapahtumia ja arkkitehtuuria, tunnetuimpina näistä St. Mungon goottilaistyylinen katedraali sekä Kelvingrove Art Gallery. Tätä uudistajien joukkoa seurattiin tiiviisti myös Oulussa ja he myös vierailijat yliopistomme kutsuttuina luennoijina jo 1980-luvulla. Strategia tuli meille tutuksi jo hyvin varhain yksityiskohtineen.

Vuoden poliisi Jari Aarnio on tunnetuin poliisimme. Vuoden poliisi ei voi olla kaikkien aikojen luihuin huumejengin johtaja. Hänen käräjänsä ovat vieneet miljoonia. Keisari Aarniosta on tehty myös kirjoja. Samaan aikaan poliisin eläkkeellä oleva ylijohto on syytettynä sekin. Miksi? He eivät kyenneet hoitamaan virkaansa. Se on vaativa virka hoidettavaksi. Kuten myös ylimmän syyttäjäviranomaisen virka. Kun siinä rötöstelee heti alussa, viralta pano on ymmärrettävä. Moraalin on oltava myös omalta kohdalta kuosissa ja esimerkillinen. Jos se ei onnistu on tyydyttävä vähäisempiin yhteiskunnallisiin tehtäviin

Forssassa rötöstelykuttuurilla ja päihteillä ovat pitkät juuret. Niiden karsiminen on keino kohottaa talousalueen tärkeimmän toimijan mahdollisuutta menestyä nyt kun elämme vaikeaa rakenteellista murrosvaihettamme. Sosiaalinen pääoma ja sen pitkät rötöstelyä ihailevat ja viinanhuuruiset juuret on kyettävä karsimaan työpaikoiltamme. Kun uusia rekrytointeja tapahtuu, silloin mahdollisuus moninkertaistuu. Aikaisempi juoppo toimintatapoineen voidaan viimeinkin vaihtaa raittiiseen ja työnsä osaavaan 2000-luvun nuoreen akateemiseen kansalaiseen.

Näin Forssa normalisoituu siinä missä vanhan yliopistomme viinanhuuruiset laitokset. Yksi kerrallaan pyyhkien pois vanhaa sosiaalista pääomaa ja sen jo lapsuudessa sekä sodissamme hankittuja surullisia juuriamme. Jos Helsinki ei siinä onnistu, se slummiutuu. Usein vielä kaupunginosa kerrallaan ja osana sijoittaa maahanmuuttajia samoihin slummeihin. Ruotsissa Malmö on tällainen kaikille jo tuttu slummiutunut yhdyskunta. Yhdysvalloissa koko ns. ruosterannikko.

Slummiutuneita metropoleja on maailmalla tuhansittain. Samoin niiden lopetettuja ja suljettuja kirkkoja, yliopistoja jne. Huono maine kiirii hetkessä maailmalle. Skotlannin nimekkäin slummi metropolina muutti täysin suuntaansa korkeakulttuurin avulla. Sitä vietiin kaduille, kouluihin, kapakoihin, vankiloihin, kaikkialle. SE toimi. Myöhemmin tämä samainen metropoli valittiin Euroopan ensimmäiseksi kulttuuripääkaupungiksi.

Toimittaja sai huomautuksen rötöstelystään televisiossa. Hänelle se on meriittiä. Miksi toimittaja laittaa toverituomioistuimen hänelle antaman tuomion ylpeänä diplomina seinälleen? Onko siellä taustalla ehkä jotain, joka liittyy kulttuuriin, sosiaaliseen pääomaan ja päihteisiin? Onko maassa arvostettu toimittajaa ja kirjailijaa, joka elää epäsosiaalista elämää ja käyttää päihteitä, kuolee nuorena. Ei tippa tapa eikä ämpäriin huku. Miksi Spede Pasasen Uuno Turhapuro elokuvat olivat ne katsotuimmat? Kai siihen ihailuun on joki syy ja sillä myös seuraukset sosiaalisessa pääomassamme, monet julmat sodat käyneessä valtiossa?

Tein rikosilmoituksen saksalaisesta kustantajasta. Mukana olivat todistukset. Dokumentit olivat kiistattomat. Toki monta kertaa väitellyt professori emerituksena ymmärtää, mistä siinä on kysymys ja mihin se johtaa. On vain syytä dokumentoida se ja muuttaa puheet ja kirjoitukset lihaksi. SE on tapa tutkia ja tuoda samalla esille myös osana sen suurempaa kuvaa. Rötöstelijä, dinosauruksen kokoinen, jää kiinni pieniin yksityiskohtiin ja lopulta virukset sen tappavat, bakteerit lahottavat.

Rikosilmoitus on tehtävä asuinkunnan poliisille. Minun tapauksessa siis Forssassa. Poliisi Forssassa siirsi sen Hämeenlinnaan. Esitellen ensin diplomejaan, jotka oli hankittu huumekartelleja jahdattaessa. Hämeenlinnasta se siirrettiin Lahteen. Lahti tunnetaan Suomen Chicagona. Sinne yliopistolla ei ollut asiaa silloin, kun niitä maahan hajasijoitettiin. Nyt kaupunki on ollut esillä naisten surmista Hennalassa tapana jalostaa ihmisrotuamme. Sisällissodan tapauksesta tehtiin myös Lapin yliopistossa väitöskirja.

Lahdesta minulle lähetettiin kolme sivua tekstiä mitä tarkoittaa petos. Kyse ei ollut petoksesta vaan sopimusrikoksesta, minulle kerrottiin. Poliisi ei Lahdessa tutki tällaisia rikoksia, kirjoitettiin. Samalla minulle annettiin ohjeet jatkaa prosessia oikeuskanslerin virastoon tai muille hierarkian huipulla oleville poliisin esimiehille. Jotka siis ovat nyt syytteessä laiminlyönneistään. Edes eläkeikä ei heitä armahda. Mukana syytekirjelmässäni oli myös kirjojani levittäneet maailmalla. Suurimpana Amazon. Amazon on Googlen ja Fb:n sekä Microsoftin rinnalla maailman johtavia, täysin suljettuja laitoksia, ja koko ajan tutkittuja rötöstelijöitä myös Yhdysvaltain kongressissa ja senaatissa. He myyvät tuotteitamme ja meistä kerättävää aineistoa niitä ostaville. Se on maailman tärkeintä ja tuotteliainta bisnestä ja ohittaa orjakaupan mennen tullen. Kohta myös elintarvikkeemme ovat osa tätä kauppaa. Se päivä on lähellä luomun ystäville ja lähiruuan kuluttajille. Pahoittelen.

Jos globaali rikollinen jää kiinni rötöstelystään, se ostaa joko koko asiaan osallistuvan tutkimuslaitoksen tai poliisin. Minkä tahansa instituution. Näin rapautuminen leviää ja globaali korruptio sen mukana myös Suomeen. Rahalla on jumalallinen valta ja se on kasautunut muutamalle moraalittomalle ihmiselle. He mahtuvat yhteen bussiin ja käyvät Yhdysvalloissa myös kilpailun presidentin virasta. Mediatalon ostaminen on se kaikkein helpoin kauppa. Uskon tuntevani tämän mediatalon suvun jäsenenä, siinä missä luostarilaitosenkin, sekä sille veroja maksaneet purjekuntien ylläpitäjät ja lampuodit, sellun keittäjät ja koskien rakentajat, koskisodat muiden sotiemme rinnalla. Ne loppuivat ja Lappi elää nyt muusta muin riistosta ja ryöväämisestä.

Hyvää helluntaipäivää

Matti Luostarinen

By Matti Luostarinen

Prof, PhD, ScD Matti Luostarinen (natural and human sciences) birth: 100751, adress: Finland, 30100 Forssa, Uhrilähteenkatu 1 matti.luostarinen@hotmail.com Publications: Monographs: about one hundred, see monographs, Cluster art.org Articles: about two thousand, see all publications, Cluster art.org Art: Cluster art (manifest in 2005), see Art, Cluster art.org CV, see Cluster Art.org Blog: see blog, Cluster art.org (Bulevardi.fi)

Vastaa

Related Posts