Onko poliitikon viisasta puhua pakosta?

Onko viisasta käyttää poliitikkoa tiedottajana silloin kun kyse on kansanterveydestä ja biologisesta uhasta, kulkutaudista, rutosta ja koronasta? Hänhän edustaa vaaleissa ja niiden välillä omia äänestäjiään ja on muiden kohdalla ruton tapaan vihattu ja parjattu ihminen. Oma puoluekin voi hänet hylätä. Hänhän ei ole minkään asian asiantuntija ja uskottavuus on poliitikolla se kaikkein heikoin. Poliitikon tehtävä ja virka on hyvin arka käsitteille, joita hän viljelee. Äänestäjä ei ota hyvällä vastaan kilpailevan ja inhoamansa puolueen johtajalta määräyksiä…
Read More

Sanat eivät riitä kertomaan.

Tampereen yliopiston julkisoikeuden apulaisprofessori Pauli Rautiainen pitää maanantaina syttynyttä poikkeusolokeskustelua laadultaan surkeana Iltalehdestä lukien ja Rautiaista lainaten. Rautiainen ottaa asiaan kantaa Perustuslakiblogissaan, jossa hän on läpi vuoden selostanut koronaepidemian aikaista juridiikkaa. Apulaisprofessori pani merkille valtiojohdon ja Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin peräkkäiset puheenvuorot, joissa välähtelivät sanat ”poikkeusolot” ja ”valmiuslaki”, jatkaa lehti ja on oikean asian ytimessä koronakeskustelussamme. Samalla avaamme yhtä lukemaani blogia tuhansien joukossa. Elämme etenkin asiantuntijoitten ylläpitämiä blogeja lukien ja seuraten. Se jää perinteisen median toimittajilta ja iltalehtien…
Read More

Having, Loving, Being.

Otsikko on 1970-luvun maailmasta ja tapahtumista, jolloin oli luettava kaikki mahdollinen koskien sosiologiaa ja Erik Allardin tuotantoa. Hyvinvoinnin ulottuvuuksia kartoittanut kirja tiivistyi kolmeen otsikon käsitteeseen. Ne liittyvät elintasoon, sosiaaliseen elämään ja itsensä toteuttamiseen. Allardin nelikenttien maailmassa ihminen tarvitsi kaikkia näitä kolmea. Oman aikamme onnen tarjoajat tai onkijat eivät ole oikein niistä perillä. Toimittaja Timo Paukku osuu tässä oikeaan asiaan kuvatessaan kolmnissaan Helsingin Sanomissa (23.11. 2020) Allardin osuutta oman aikansa sosiologien kouluttajana. Tuon ajan, 1960- ja…
Read More

Marinin hallituksen aikana.

Toimittaja Joonas Laitinen (HS 20.11) kirjoittaa, kuinka runsas 50 % suomalaisista on tyytyväisiä pääministeri Sanna Marinin (sd) hallituksen tomintaan. Tuoreen puoluebarometrin mukaan 55 prosenttia suomalaisista katsoo hallituksen onnistuneen tehtävässään vähintään melko hyvin. Hieman useampi kuin joka kolmas vastaaja on puolestaan sitä mieltä, että hallitus on onnistunut tehtävässään vähintään melko huonosti. Tyytyväisyys hallituksen toimintaan on pudonnut edellisestä toukokuussa tehdystä puoluebarometristä liki 20 %. Tuolloin peräti 69 prosenttia suomalaisista katsoi hallituksen suoriutuneen tehtävistään vähintään melko hyvin.”Tuore tulos…
Read More

Hyvää miesten päivää

Miksi miehet eivät osaa hakea apua? Vai eikö miehet ja pojat tarvitse apua? Vai tuleeko sitä apua silloin kun sitä haetaan? Millainen on miehen maailma vuonna 2020 ennen lapsen oikeuksien päivää ja poikkeaako se naisen maailmasta? Onko sukupuoleton maailma oma keksintömme luonnossa liikkuen ja sen lakeja noudattaen?Miksi pojat ovat ongelmissa kouluissamme? Koulussa tehdään suuret valinnat mutta vielä suuremmat vaiheessa, jolloin valitsemme vanhempamme ja sukupuolen sekä kulttuurin johon synnymme. En muista että olisin näitä valinnut itse.…
Read More

Normielämää ja uutta normaalia.

Mediayhteiskunnan normittama elämä on oman aikamme uutta normaalia. Siinä käsitteet digiaika, hybridi ja kyber sekä korona vilahtelevat yhtä usein kuin kesäaika tai talviaika, joulunpyhät tai eläkeikä, työaika sekä vuorokauden aikojen vaihtelut, ilmat ja ilmastomuutos sekä luonnollisesti työ etätyönä, työttömyyytenä ja aika ylipäätään ajankäyttönämme. Mediayhteiskunnan suuret otsikot ovat pääsääntöisesti viihdettä ja vaikuttavat elämäämme vain niin paljon kun annamme sen meitä häiritä. Kun Yhdyvaltain vaalit on käyty, Trump presidenttinä viimein hyvästelty, korona jatkaa toistaiseksi yhtenä näkyvimmistä ja…
Read More

Yksi juttu ylitse muiden.

Olen kirjoittanut tuhansia juttuja, artikkeleja, blogeja, esseitä mutta jostakin syystä yksi on luettuna ylitse muiden. Kirjoittaessani sitä en sellaista ajatellut ja aihe kiinnstaakin juuri suomalaisia lukijoitani. Ilmiö kun on kovin suomalainen ja suomalaisenakin vielä poikkeuksellisella tavalla lukijoitaan valikoiva. Olen kirjoittanut tästä aiheesta paljon, mutta niistäkin yksi on muita koskettavampi. Se näyttäisi olevan etenkin tietyn alueen ja tietyn tyyppisten lukijoiden mieleen. Joitakin se myös ärsyttää. Kuten hyvän jutun kuuluukin. Tämä kirjoitus on vuodelta 2016 ja se…
Read More

Tein niin tai näin – aina väärinpäin..

Iltalehti hakeee näkyvimmät otsikkonsa nyt Jussi Halla-ahosta kun Donald Trump on käyty läpi viimeiseen saakka eikä Yhdysvaltain vaaleista ole enää uutta sanottavaa. Samoin tekee luonnollisesti Helsingin Sanomat. Suomessakin politiikka polarisoituu joko talousoikealle tai vasemmalle. Samalla se muuttuu konservatiivisemmaksi tai liberaalimmaksi. Näin medioitten on sitä helpompi tulkita ja vaivatta leimata samalla. Se on siis mediayhteiskunnan tulosta, ei toki muuten. Suomessa Yhdysvallat on se jota apinoidaan, taas kerran. Kun näin tehdään, taannutaan samalla aikoihin, joita sosiaalisen mediankin…
Read More

Kalifornia ratkaisi vaalit.

Joe Biden sai vaaleissa liki 75 miljoonaa ääntä ja Donald Trump 72 miljoonaa. Kalifornia oli ylivertainen äänten antaja ja sen kaikki valitsijamiehet tulivat demokraateille ilman pienintäkään kilpailua republikaanien kanssa. Trump ei panostanut varojaan ja lahjoituksia sinne lainkaan. Neuvoi vain jatkamaan metsien hoitoa ja Hollywood elämää. Republikaanien ei kannattanut vaivautua edes vaaleihin. Vaalit ratkaistiin siten siellä. Kaliforniasta saa valitsijamiehiä ja -naisia enemmän kuin kymmenestä vaa'ankielivaltioksi kutsutusta yhteensä. Rahalla ja korrutiolla kuorrutetut vaalit ratkaistaan siten Kaliforniassa, jonne…
Read More

Nähtäväksi jää.

Myös Arizonan osavaltio on Bidenin heiniä, kertoo mediamme Yhdysvaltain vaaleista ja kohta kaikki 50 osavaltiota ovat saaneet äänensä lasketuiksi, eikä vilppiä ole havaittu edes kaikkein vilpillisimmäksi tunnetussa äänestyskopissa. Vaalvilppiä ei ole tehty sitten sisällissodan ja muutenkin tapahtuma oli siistein maan ja maanosan värikkään historian. Donald Trump murjottelee suotta. Hänhän saa pitää tuon komealta kalskahtavan arvonimen presidenttinä lopun ikäänsä. Se on ihan kohtuullinen saavutus miljardöörinä tunnetun miehenkin uran loppupuolen saavutuksena. Kyllä me sen toki muistamme. Historia…
Read More