Hyyttysen ääni ei kuulu taivaisiin

Pidän itseäni jonkin sortin toimittajana. Miksi? Takana on yli 3000 artikkelia ja aina jonkun median julkaisemia. Tiedejulkaisut ovat erilainen foorumi kuin maakuntalehdet, miesten- ja naistenlehdet.
Mika Waltari julkaisi myös nimimerkillä mutta ei ikänä tiedelehtiin. Ei popularisoinut tiedettä eikä vieraillut Egyptissä vaikka sieltä kirjojaan kirjoitteli. Kielitaito oli sekin rajallinen. Päihteitä käytti reippaasti kuten nyt toimittajan ja kirjailijan kuuluikin.

Se lisäsi arvostusta siinä missä presidentin, jos hän saa 70-vuotiaana vauvan ja on hyvissä väleissä tsaari-Putinin kanssa. Suomalainen kansa kun on oppinut kumartamaan kuninkaita ja keisareita. Kirjoitin heistä kirjassani ”Finland’s big year 2017 – Suomi 100”. Se on suomenkielinen eikä estä lukemista. Kotisivultani sen voi lukea ilmaiseksi www.clusterart.org tai finsome.fi. Kuninkaat ja tsaarit eivät olleet kumartamisen arvoisia ensinkään. Ei sieltä koskaan apua tullut, päinvastoin.

Mediat julkaisevat tärkeimmät juttunsa nimimerkillä kuten Waltari salatuimmat juttunsa. Tänään Hesarissa (25.11) nimimerkin takaa kirjoitetaan otsikolla ”Tehdään kiusaamisesta mahdotonta”. Forssan Lehdessä nimikerkillä on saanut kirjoittaa ”Juomari monessa polvessa”. Molemmat kirjoitukset ovat täyttä asiaa mutta kun ne osuvat kipeään paikkaan, päätoimittaja antaa niille tilaa nimimerkin suojassa.

Tämä on suomalainen traditio medioissamme. Sosiaalisella medialla ei traditiota ole ja se on täynnä nimimerkin takaa ampuvaa elämää ja hakkerointia, kybersodan käyntiä ja kiusantekoa.

Itse en ole koskaan kirjoittanut nimimerkillä. Sen sijaan Veikko Vennamo kertoi 1970-luvulla kuinka professori Matti Luostarinen kirjoittaa peitetyin sanakääntein. Oli pakko. Ei nyt enää ellei ole poliittisesti sidoksissa ja hirressä korruptoituun valtaan tai joutuu suojelemaan sellaista, joka liittyy usein sisäministeriön tehtäviin. Toki on muitakin ja ei vähiten oma suku ja sukunimi.

Juha Siltala on tutkinut paljon ahdistusta, kirjoittaa Hesari ja hakee tunnetun nimen kautta näkyvyyttä ja lukijaa vaikealle aiheelle. Erityisen vaikea se on tämän päivän Forssan Lehdessä sosiaalitoimen virkojen täytössä ja hoidossa koskien huostaan otettavia lapsia ja lastensuojeluamme.

Nyt on yli kolmannes liikkaa pieniä asiakkaita suhteessa viran puolesta hoitajiin ja siinä on forssalaisen päättäjän herättävä. Lastensuojelun vaativuus kun karkottaa sosiaalityöntekijöitä muihin töihin. Asiakasmääriä on siellä nyt rajoitettava ja koulussa luokkakokoja. Kun kaiken aikaa joudutaan hakemaan uusia ihmisiä aika menee etsimiseen, perehdyttämiseen ja opettamiseen, kiusaamisen vahinkojen korjaamiseen. Ei meillä tällaiseen ole varaa ja varoja, henkilökuntaa.

Latvia on esimerkki tyhjenevästä maasta ja muistuttaa Varkautta, Iisalmea ja Ylä-Sanoa, Kemiä ja Meri-Lappia, Forssa ja Lounais-Hämettä jne. jne. Iisalmi kun ei luota Kuopioon eikä Kemi kehenkään Rovaniemestä nyt puhumattakaan. Ei ole toki mitään syytäkään. Kun uudistuksia tehdään on muistettava kuinka Suomi on syntynyt kuntiensa kautta vauraaksi hyvinvointivaltioksi. Latviasta nämä välineet puuttuvat ja koko valtio rapautuu.

Kun hallitus herää todellisuuteen myöhässä maakuntauudistus ja sote ovat sykkyrässä, jossa terveysyritykset ehtivät mukaan kisaan ja hoitavat kuntapoliitikkojen pelon menettää lähipalvelunsa. Ei kunnassa voida miettiä kansallista kokonaisuutta, Orpon ja Helsingin pormestarin viisaudella, vaan lähipalveluja.

Eikä yrittäjä voi miettiä muuta kuin liiketoimintaansa. Eikö tämä viesti mene perille?
Jos tätä hallituksessa ei ole ennen ymmärretty, nyt se on myöhäistä. Hallituksen häkkyrät ja sotesopat, surullinen maakuntamalli sata vuotta myöhässä, tsaarinajan outoja kummajaisia, ovat menneen maailman kaikuja nyt villiksi äitynyttä menoa suomalaisen terveydenhuollon kustannuksella.

Kun jokin asia on koko ajan sekavasti sanottu se on myös sekavasti kirjoitettu ja ajateltu. Näin valmistelu viivästyi vuosikymmeniä ja pilasi toimivan järjestelmän etenkin Forssassa. Miksi Forssaa ei kuunneltu? Mistä tämä uusi tsaarinajan presidentin ihailu ja kuntien väheksyntä on lähtöisin?

By Matti Luostarinen

Prof, PhD, ScD Matti Luostarinen (natural and human sciences) birth: 100751, adress: Finland, 30100 Forssa, Uhrilähteenkatu 1 matti.luostarinen@hotmail.com Publications: Monographs: about one hundred, see monographs, Cluster art.org Articles: about two thousand, see all publications, Cluster art.org Art: Cluster art (manifest in 2005), see Art, Cluster art.org CV, see Cluster Art.org Blog: see blog, Cluster art.org (Bulevardi.fi)

Vastaa

Related Posts