Ainut pysyvä on muutoksen pysyvyys

Katolisen kirkon virat, myös Paavin virka, muuttui eläkeviraksi. Se ei ole enää pelkästään seremoniallinen tehtävä. Sama pätee Suomessa presidentin tehtäviä instituutiona. Se ei ole vain jäänne, kuningashuoneen kaltainen, joka tulisi lopettaa vaan myös käyttökelpoinen kansakunnan palvelussa. Pysyykö se sellaisena, muuttuvana modernin maailman laitoksena, on demokratiastamme ja sen toimivuudesta riippuva. Media ja mediavalta, mediakratia, ei varmasti ole sitä kehittämässä ja antamassa sille ”löysiä” omasta vallastaan. Se haluaa muuttaa viran, minkä tahansa viran, seremonialliseksi varoen myös muiden kilpailevien vallankäyttäjien mahdollisuutta kaventaa omaa valtaansa. Jokainen vallan käyttäjä instituutiona toimii näin ja samalla valta sokaisee, täydellinen täydellisesti.

Suomalaiset siirtyvät muutamaan taajamaan, rannikolle ja maaseutu tyhjenee, autioituu. Vihreä poliitikko pitää sitä tarkoituksenmukaisena. Samoin kapitalisti. Samaan aikaan maapallon väkiluku moninkertaistui runsaan sadan vuoden aikana. Sadoista miljoonista siirryttiin tuhansiin miljooniin ja samalla asunkelpoisen maan ja puhtaan veden määrä väheni.

Laura Huhtasaari on AINUT presidenttiehdokkaistamme, joka kantaa JUURI tästä liikakansoittumisestamme huolta. Se on kuitenkin ydinkysymys ja -ongelma, josta muut ovat vain sen SEURAUSTA. Ajatus siitä, että Suomen maaseutu pysyisi ilmastomuutoksen jatkuessa autiona ja asumattomana, on mahdoton.

Jos emme itse kykene maatamme asuttamaan ja hoitamaan, sen tekevät muut, tahdoimme tai emme. Afrikan väkiluku nelinkertaistuu. Punavihreä politiikka on ollut kaiken aikaa tarkoituksella monikulttuurista edistävää ja ohjaten näin maahanmuuttoa muualta myös maaseudulle Suomeen.

Meillä on vain yksi presidenttiehdokas, nuori nainen, Laura Huhtasaari, joka edustaa politiikkaa, jossa Suomi pysyy asuttuna ja asukkaatkin ovat suomalaisia. Se on nyt oma valintamme. Vanhusten kohdalla, yli 70 -vuotiaitten ehdokkaiden elinkaaressa, pohdinta vuosisadoiksi, edes kymmeniksi vuosiksi eteenpäin, on turhaa ajan haaskausta.

Riittää kun huolehtii suuren ikäluokan hautaan ja tyyliin ”minun jälkeen maailman loppu.” Oma valintani on mahdollisimman nuori nainen presidentiksi ja myös eduskuntaan. Heidän on PAKKO ajatella myös lapsiaan ja itseään. Ikääntyessä taudit nuortuvat ja niin myös itsekkyys ja narsismin häiriöt sekä lopulta kyky aistia ympäristöään heikkenee hetkessä, muisti menee ja harkintakyky. On muiden ohjailtavissa, talutettavissa.

Trump nuorine vaimoineen on taas kerran ongelmissa motiivinsa kanssa. Miksi pohtia sellaista, jolla ei ole enää hänelle henkilökohtaista merkitystä? Motiivi romahtaa, kun oma terveys ja kyky aktivoida itsensä uusiin haasteisiin on kadonnut. Ja se taatusti katoaa kaikilta ikäihmisiltä.

Siksi me jäämme eläkkeelle noin 60 -vuoden iässä, hiven sen jälkeen, eikä 70 -vuoden jälkeen. Kahdeksas vuosikymmen maan avaintehtävässä ei ole poliittisesti järkevä ratkaisu. Etenkin kun kaikki muuttui jo reaaliaikaiseksi ja iällä sekä sen tuomalla kokemuksella ei ole enää käyttöä, kuten aiemmin diffuusisessa, hitaasti muuttuvassa elämässä. Jokainen tolkun ihminen ymmärtää myös omat rajansa ja osaa vetäytyä ajoissa eläkkeelle jäämättä turhamaisuuttaan jarruttelemaan modernin maailman muutoksia, joista tekniset muutokset välineineen ei toki ole likimainkaan ainut.

By Matti Luostarinen

Prof, PhD, ScD Matti Luostarinen (natural and human sciences) birth: 100751, adress: Finland, 30100 Forssa, Uhrilähteenkatu 1 matti.luostarinen@hotmail.com Publications: Monographs: about one hundred, see monographs, Cluster art.org Articles: about two thousand, see all publications, Cluster art.org Art: Cluster art (manifest in 2005), see Art, Cluster art.org CV, see Cluster Art.org Blog: see blog, Cluster art.org (Bulevardi.fi)

Vastaa

Related Posts