Seutukuntien kehitykseen vauhtia

Suomessa on 55 seutukuntaa kaupunkeineen ja maaseutuineen. Oletko kuullut nimen Ylä-Savo, Keksi-Karjala, Lounais-Häme jne. No et tietenkään ellet asu Iisalmessa tai Forssassa, Kiteellä ja lue paikallista seutulehteäkin. Savonlinnassa se on Itä-Savo ja Forssassa Forssan Lehti. Iisalmessa Iisalmen Sanomat. Ne kertovat talousalueen uutiset ja ovat luomassa sepitteellistä mielikuvaa yhteisestä alueidentiteetistä.

Sisäsyntyinen identiteetti on eri asia. Jo varhain lapsena hankittu ja siihen emme voi mitenkään vaikuttaa. Emme voi valita vanhempiamme, emme geenejämme, kieltämme joka on toinen valtava elämämme muuttaja myöhemmin.

Sillä me jopa ajattelemme, näemme unemmekin ja viestitämme, se tekee meistä poikkeavan vertaillessamme itseämme muihin nisäkkäisiin. Jopa miehiä naisiin, siis sukupuoltamme.

Emme valinneet tietämme, tie valitse meidät. Näistä geenit ovat se, jota varmasti seuraamme, tahdoimme tai emme. Kielitaitoamme voimme kartuttaa läpi koko elämän. Oli kyse mistä tahansa symbolirakenteesta, myös taiteen eri muodoistamme. Cluster art ja sen manifesti valaisee tätä ilmiötä kohdallamme. Sen on oivaltanut nyt jo päivittäin yli miljardi ihmistä tai yhteisöä, organisaatiota, toimivaa verkostoa.

Art of Clusters on mainittu jopa Helsingin kirjaston yhteydessä. Tuskin tietävät edes miksi. Kertovat sosiologista, joka vaikutti ennen kuin olin edes syntynyt. Ei olleet digiajan tuotteet tuon ajan sosiologian tutkimuskohteitamme. Funktionalisteja olivat suomalaiset arkkitehtiemme huiputkin. Art of Clusters syntyi paljon myöhemmin.

Mitä tuo mieleen eilinen päivä ja reitti Porvoo-Hämeenlinna ja Tampere sekä jatkuminen vielä Tampereen talousalueelle, maaseudulle?

Suomen maantietoa voi oppia myös seuraten rikollisten pakoreittiä ja poliisin takaa-ajoa. Itse olin tuolloin palaamassa Hämeenlinnasta kohti Forssaa ja puhallutettiin ensimmäisen kerran yli kolmeen vuosikymmeneen puolivälissä matkalla Forssaan.

Mittari ja puhallustekniikka oli muuttunut, nopeutunut, ja kaikki ohi ajavat voitiin puhalluttaa. Nyt ei kysytty henkilötietoja tai ajokorttia. Nuori poliisi oli kohtelias. Tervehti, ”moro”. Se on oman aikamme poliisin tapa toivottaa hyvää matkaa uusien peltipoliisien rinnalla.

Suomalaisten elämä on muuttumassa jännittäväksi samaan aikaan kun väki siirtyy muutamaan kaupunkiin ja synnyttävien äitien määrä Hämeenlinnan pohjoispuolella vähenee. Se on väestöllisen Suomen keskipiste, kun maantieteellinen on Oulun kaakkoispuolella. Onhan siinä eroa Euroopan mittapuun mukaan monen valtion halki siirtyen.

Suomi ei ole likimainkaan Eurooppa ja sen ydin alueet, vaan perifeerinen metsää kasvava soinen hiilinielu. Siperian ja Amazonin kaltainen ja Grönlannista myös monelle mieleen tuleva Venäjän luoteisnurkkaus. Metsiä haravoivat suomalaiset, tiesi myös presidenttimme ja myöhemmin Yhdysvaltain presidenttikin. Miksi Amazon on jäänyt haravoimatta? Siperia palaa sekin, turistisaaret ja vuosi sitten Kalifornia.

Maantieto on eri asia kuin luonnon-, kulttuuri-, talous-, sosiaali, väestö-, aluesuunnittelu- jne jne MAANTIEDE. Forssalaiset trollit Forssan Lehdessä pyytävät minua tuon tuosta pitämään muutaman rivin mittaisen maantiedon oppitunnin maantieteen professorina ja sosiologian dosenttina Unkarista, Puolasta, geopolitiikasta, yhdyskuntasuunnittelusta, aluepolitiikasta, demografiasta, maailman uskonnoista ja lokalisaatiokysymyksistä jne. jne., kirjastossa aikaansa kuluttaen sekä viihdekirjallisuutta lukien. Piru keksii töitä joutilaille käsille.

Olen kehottanut heitä hakeutumaan maantieteen opiskelijoiksi korkeakouluihimme tai kertaamaan kouluaikojensa maantietoa. Ne ovat KAKSI ERI ASIAA. Niitä ei pidä trollina ja vasemmistopopulistina heittää lehdessä oikeistopopulisteja niillä trollaukseen ärsyttäen, vihapuhetta ruokkien. Se on ilmiönä vaarallinen. Media on kuin tuli, hyvä renki mutta hirvittävä isäntänä.

Suomen ongelmat kun kietoutuvat juuri näihin trolleihin ja heidän tapaansa provosoida toisiaan paikallislehtien kuihtuvien talousalueiden henkistä ilmapiiriä näin riitauttaen ja lietsoen vihaa. Vihan hedelmät tunnetaan myös Yhdysvalloissa kirjallisuutta edes vähän haravoiden.

Vihan kohteet kun muuttavat talousalueelta toiselle siirryttäessä, jolloin tuli muuttuu latvapaloksi ja taantuma syvenee. Ilmiö ei korjaudu lisäämällä puolueitamme tai vaihtamalla hallituksia. Kaaos kun on ilmiönä vaikeasti hallittava ja muistuttaa massojen liikkeenä tsunamia.

Ruotsi voitti meidät yleisurheilun maaottelussa ja rökäletappiotamme selitti ruotsalaisten muuttunut ihonväri. Tässä Ruotsi kulkee luonnollisesti meitä edellä ja elää erilaista kulttuurista ja demografista vaihetta kuin Suomi. On elänyt aina ja tulee elämään myös jatkossa, ellemme ala herätä unestamme.

Helsingin Sanomat on kuvannut väestörakenteemme muutoksia muutamalla kartalla ja tekstillä tämän päivän lehdessä. Muutoksen rajuus on tullut monelle alan tiedettä tutkijana seuraamattomalle yllätyksenä myös siellä, missä tulisi olla visioimassa tulevaisuutta. Ei päivitellä jo tapahtuneita muutoksia.

Helsingin Sanomat on yksi tällainen menneen maailman muutosten päivittelijä. Siitä ei ole kenellekään mitään iloa. Sään muutokset seurataan nekin kokonaan muualta. Ne on visioitava etukäteen.

Sama koskee palveluja ja niiden hankintaa sekä reaaliaikaista käyttöä. Lapset ja ikäihmiset ovat siinä samassa veneessä. SE vene ei ole kirkkovene eikä viikinkiajan purjekunnan muisto.

Oman sukuni kohdalla se hukkui jo 1850-luvun alussa juhannuspäivänä Kallaveteen. Veron kerääjä vaihtui mutta samalla myös ammatit. Vain sukunimi jäi muistoksi tuosta ajasta maksaa veronsa luostarilaitokselle.

Se on edelleenkin monelle kansakunnalle liki tärkein kouluttaja ja pitää yllä myös tiedettä sekä terveydenhoitoa. Sieltä löytyy myös yliopistojakin. Suomi lähti omille teilleen ja niin myös sukuni.

Meillä on 55 Lounais-Hämeen kaltaista seutukuntaa, joiden nimeäkään kukaan ei ole kuullut lukematta paikallista seutukunnan mediaa. Siihen kirjoittavat paikalliset trollit.

SE pitää yllä sepitteellistä alueidentiteettiä vielä vuonna 2020. Vaikka sen ilmestyminen olisi maakunnan keskuksessa ja sellainen on epäluuloja ruokkivaa. Alkuperäinen omistaja on kadonnut kuten viikinkivene Kallaveden aaltoihin.

Takana on historiaa, joka olisi syytä tuntea, siinä missä maantiedon rinnalla myös maantiedettäkin. Luonnontieteet ovat tapa hyväksyä luonnon lait, joiden kanssa ei voi neuvotella. Ilmastomuutos on osa näitä lakejamme ja ihmistieteet aivan eri asia. Siellä voidaan käydä neuvottelua ja tehdä kompromissejakin, toisin kuin luonnon kanssa neuvoteltaessa.

Paikallislehtien mielipidekirjoittajat ja osa toimittajista on oppinut tapansa kirjoittaa sosiaalisen median sivuilta. Yhdysvaltain presidentti on siinä erityisen nopea ja taitava kouluttaja. Varoitin hänestä jo silloin, kun tätä mediaa maassamme harjoiteltiin.

Printtimedia ei vain toimi tähän tarkoitukseen lainkaan. Se on ohimenevä ilmiö ennen tämän median katoamista. Se kun ei palvele tuollaisena enää ketään. Talousalue kun tyhjenee seutukuntien kokoisina riitelevinä kunnantaloinamme. Jos olette näitä seutukuntia tutkineet useamassa maakunnassa, tiedätte mistä on kysymys.

Seutukuntien talousalueiden yrittäjien ja palvelun tarjoajien olisi tullut mukautua ja muuttaa digiajan teknologiaan jo kaksi vuosikymmentä sitten. Nyt se alkaa olla jälkiomaksujana kovin myöhäinen vaihe sopeutua sellaiseen, jota ilman ei voi edes hankkia peruspalveluita.

VARMASTI tästä varoitettiin 1990-luvun alussa jopa alueen LEHMIÄ rakentaen näille agronet ja agropolis strategia opaskirjoineen ja rautalankamalleineen. Minulla on esittää tästä kirjojani dokumentteina ja lukuisia lehtiartikkeleita, ideakilpailun voittokin tunnustuksena. Idean saanut ei vain kyennyt sitä hyödyntämään.

Strategia kun menestyi HETI maailmalle, reaaliaikaisesti. Luennoinkin useammassa valtiossa niitä samalla kiertäen pyydettäessä. Nyt Amazonia polttava Brasilia oli yksi näistä kohteista. Brasilia on tänään surullinen ilmiö.

Hidas jälkiomaksuja on vasta nyt pohtimassa, miten LAPSIA ja vanhuksia saadaan mukaan nettiin uusine kouluineen, hoitolaitoksineen. Viimeisenä poliitikot ja näiden taitoja nostaen 1990-luvun alun tasolle. Sairaalatkin olisi jotenkin saatava uskottaviksi.

Seutukunnan sairaala ja kouluttajat kun on saatava samalle tasolle kuin kuvitteellisen maakuntakeskuksen ja sen duunarit. KUKAAN EI OLE ESTÄMÄSSÄ TUON TASON OHITTAMISTA MAAKUNNAN TAI KANSAKUNNAN PÄÄKAUPUNGIN vallan käytön näin ohittaen.

Lisäksi pienet voivat aina liittoutua ja verkostoitua keskenään. Vaikuttaa tätä kautta pelin sääntöihin, lainsäädäntöömme. Se on jopa helppoa sekä valtakunnallisesti SUOTAVAAKIN. Pilotoimalla näitä pienalueita muutoksen vauhti paranee ja siitä tulee malleinamme myös uskottavaa. Yksi malli kun ei sovi 55 talousalueen käyttöön ensinkään.

By Matti Luostarinen

Prof, PhD, ScD Matti Luostarinen (natural and human sciences) birth: 100751, adress: Finland, 30100 Forssa, Uhrilähteenkatu 1 matti.luostarinen@hotmail.com Publications: Monographs: about one hundred, see monographs, Cluster art.org Articles: about two thousand, see all publications, Cluster art.org Art: Cluster art (manifest in 2005), see Art, Cluster art.org CV, see Cluster Art.org Blog: see blog, Cluster art.org (Bulevardi.fi)

Vastaa

Related Posts