Narsismin lähteillä.

Puutarjassani on useitakin veistoksia, jotka kuvaavat käsitettä narsismi. Narsismi ja etenkin sen häiriöt ovat kipuilevan mediayhteiskunnan ja huomiotalouden merkittävin psykososiaalinen voima. Miten pandemia koettelee niitä ammatteja, yhteisöjä, työkulttuuria, toimentuloa ja lopulta kansakuntia, joiden kyky pitää yllä suorituskykyään on narsisimiin sidottua? Korona ja pandemia on kestänyt runsaan vuoden ja jo nyt alkavat näkyä sen kansakuntia ja yksilöitä erottavat psyykkiset, sosiaaliset ja kulttuuriset erot sietää koronan vaatimia perinteisiä kulttuurisia ja sosiaalisia mutta myös taloudellisia erojamme, joiden taustalla on käsite narsismista.

Miksi perinteiset jääkiekon suurmaat kompuroivat? Kanadan ja Ruotsin tapa on pelata Venäjän tapaan finaalipelejä ja ohittaa alkusarja läpihuuutojuttuna. Miksi pandemia vaikuttaa näin näkyvästi juuri näihin pelaajiin? Myös yleisurheilussa on outoa heiluntaa yksilölajeissa. Olympialaiset lähestyvät ja maailmalta tulee tietoon naurettavan kehnoja tuloksia. Rima tulee alas olemattomissa korkeuksissa ja keihäs ei tahdo lentää. Jopa suomalaiset näyttävät menestyvän uudelleen ja jopa golfia pelatenkin. Rahaakin olisi lahjoitettava valtioille, jotka ovat monin verroin meitä väkirikkaampiakin. Kohta maaseudun erakkoja aletaan kadehtia.

Uimarit eivät tarvitse valtavia katsomoja ja harjoittelu sujuu altaalla valmentajan kanssa. Liittyykö romahduksiin tuloksissa myös narsistisia piiteitä ja ovatko huomiotaloudesta riippuvat lajit ja henkilöt suuremmissa vaikeuksissa jo yhden vuoden hiljaiselon jälkeen?

Miten suomalaiset selviävät tästä uudesta normaalistamme? Olemmeko ensimmäisen kerran jopa pelaamassa jalkapalloa uskottavasti Euroopan muiden maiden mukana? Onko olympiajoukkueemme suurempi kuin aikoihin ja menestyykö se nyt saaden enemmän kuin YHDEN pronssimitalin naisten nyrkkeilyssä?

Otetaaanko nyt mittaa myös narsismista ja sen häiriöistä? Koetellaanko nyt huomiotaloudesta ja narsismista riippuvia kovalla kädellä? Koskeeko tämä yksilöiden rinnalla myös KULTTUUREJA ja sosiaalista pääomaammekin? Kunnissa aluetaloutta ja sosiaalisia rakenteita, verkostoja, yhteisöjä mutta myös hybridiyhteiskunnan kouristelua, mediayhteiskunnan kriisiä sekä puolueitten kriisiä? Miten mahtaa toimittaja menestyä ja johtaja, ylijohtaja, narsisminsa kanssa?

Oliko vaalien siirto Suomessa OSOITUS narsististen rakenteiden ajautumisesta syvään kriisiin poliitikkoinamme? Otetaanko nyt mittaa muustakin kuin kyvystä pestä kädet? Moniko meistä kykenee sulkeutumaan ja sietämään elämää ulkopuolella narsismin lähteiltä? Riittääkö etäyhteys tyydyttämään narsistin kaipaamaa huomiota? Alkavatko narsistit oireilla ja tulokset romahtaa?

By Matti Luostarinen

Prof, PhD, ScD Matti Luostarinen (natural and human sciences) birth: 100751, adress: Finland, 30100 Forssa, Uhrilähteenkatu 1 matti.luostarinen@hotmail.com Publications: Monographs: about one hundred, see monographs, Cluster art.org Articles: about two thousand, see all publications, Cluster art.org Art: Cluster art (manifest in 2005), see Art, Cluster art.org CV, see Cluster Art.org Blog: see blog, Cluster art.org (Bulevardi.fi)

Leave a Reply

Related Posts