Olympialaisten jälkipyykkiä

Onko Eurooppa ajautunut samaan tilaan kuin Helsinki ja suuret kaupunkimme olympiamitalien hankkijoina? Jättävät vaativat duunit muiden tehtäväksi maaseudulla, Vieremäläisen perheen hoidettavaksi. Takavuosina sitä kutsuttiin rumalla nimellä imperialismiksi. Onko sama tauti tarttunut Euroopan metropoleistamme Helsinkiin? Onko Oulu opiskelemassa tätä tautia?

Juhlia osataan ja mielenosoituksia järjestää. Montako mitalia saivat Euroopan metropolimme? Riittääkö jääkiekossa kun maalivahti torjuu 96 % laukauksista. Montako laukausta on ammuttava yhteen maaliin? Tee tämä laskutoimitus ja ymmärrät miksi Suomi voitti kultaa. Venäjä sai juuri sen yhden maalin joka kuuluikin saada. Suomi teki kaksi. Pelaajat ovat ammattilaisia ja osaavat juri tämän verran matematiikkaa.

Vieremäläinen perhe sai viisi mitalia ja Suomi sai kaksi. Ponsse tuki pienen yläsavolaisen pitäjän hiihtäjäperhettä. Maaseutu on tuonut myös muut mitailmme alkaen painista ja keijäänheitosta, kestävyysjuoksusta jne. Jalkapallosta ja jääkiekosta, lentopallosta ja koripallosta huolehtivat seurat ja palaajat maamme rajojen takana. Suomesta leipä ei oikein enää irtoa. Maailman huipulle Suomesta ei oikein nousta joukkueellinen heitä Suomeen rahdaten meille vieraista seuroistaan maailmalta. Systeemi ei suosi harvaan asuttua maata Venäjän luoteisnurkassa Jäämeren rannalla. Ilmiö muistuttaa ikävää käsitettä imperialismistamme. Eurooppa on sen ainut todellinen mestari.

Kiinassa kisoja, heidän omiaan, seurasi ja tiesi niiden tapahtumasta noin 25 % valtavan maan väestöstä. Heistä vain kourallinen oli kisoista kiinnostunut. Siellä se on muutaman maakunnan ja perheen juttu mutta kyllä yli tuhannesta miljoonasta aina tilastollisesti riittävä määrä riittää eurooppalaiseen viihteseenkin. Elämä jatku kisojen jälkeen tyhjissä katsomoissa ikään kuin mitään ei olisi tapahtunutkaan. Ilmiö oli puhdas hallinnollinen juttu jättivaltiolle. Parin viikon keikka pitää kisat muiden kisojen tapaan. Shanghaissa kisoista ei juurikaan mainittu. Ovat kuin eri maanosissa asuisit.

Nyt Euroopan asioista neuvottelevat Venäjä ja Yhdysvallat keskenään. Pitäisikö siitä olla huolissaan? Trumpin kaltaiset presidentit eivät ole tällaisesta politiikasta kiinnostuneita. Naton ylläpito on kallista ja eurooppalaisten turvaaminen diilejä tehden Venäjän ja Kiinan kanssa ei siellä kaikille sovi. Venäjän ja Ukrainan historiaan ja talouteen, kulttuuriin olisi hyvä tutustua Suomessakin. Mutta ensi kuitenkin Suomen nykytilaan ja pääkaupunkiin kovin kaukana ja sivussa Vieremältä ja seutukaupungeistamme maalaikuntineen, niitä kun on noin 60 kaupunkia ja satoja kuntia, tuhansia kyliämme, yli miljoona ihmistä avainosaajinamme luonnonvaraojen hoitajina ja jalostajina. Ilman meitä me emme elä. Heitä ei pidä ärsyttää Helsingissä määrättömiin. Polttoaineen hinta ei ole kuin pisara meressä tätä vuosikymmenet jatkunutta suomalaista kolonialismiamme.

Ponssen kaltaisia rahoittajia löytyy maaseudulta myös urheiluviihteelle mutta löytyykö tieteelle, taiteelle, kulttuurille ja lopulta maksamaan sosiaali- ja terveysmenommekin sekä hoitamaan Helsingin kaltaiset kuluttajamme? Entäpä jos näitä ylläpidettäviä maakuntia olisi ollut puolet nykyisestä ja heille Sveitsin kaltaiset liittovaltion oikeudet ja tehtävät hoitava hallintokin. Kantoneilla näyttäisi menevän hyvin eikä heitä ole verottamassa syrjäiseen Helsinkiin sijoitettu sektorisuhareitten joukko ilman yhtään hiihtäjää tai keihäänheittäjä. Eihän se edusta suomalaista kulttuuri ensinkään. Ketä se oikein edustaa?

Entäpä jos tehtäisiin Brasilian ratkaisu ja siirrettäisiin pääkaupunki Rion humusta ja slummeista sinne missä hallintoalamaisetkin asuvat ja mitalinsa hankkivat yrityksineen ja luonnonvaroineenkin. Olisiko se pelastus myös urheilulle, liikunnalle, vanhuksille ja lapsillemme? Joko alkaisi tapahtua kun valta ja sen käyttö siirtyisi Sveitsin kaltaisten kantonien käyttöön Suuressa maassamme pois Helsingin kaltaiselta syrjäiseltä ja haavoituvalta paikalta sektorisuhareineen sinne missä hiihtäjät ja klusteri yrittäjineen sijaitsevat. Olen näitä klustereita rakentanut ja esitellyt koko pienen ikäni. Ne on tunnettava vähintäänkin väitöskirjatasoisina ohjelminamme. Nykyiset kunta- ja maakuntapoliitikot eivät taatusti tunne. Elävät väärää vuosisataa köyhdyttäen maatamme ja täyttäen Helsingistä postitettuja byrokratian kukkasia vielä 2020-luvulla.

Ei pelkästään Ruotsin tai Tanskan pankit tai vakuutulaitokset ulosmittaajineen. Eihän heillä ole Suomesa muuta toimintaa kuin rahanpesua. Ponsse yrittäjänä Vieremällä on kokonaan muuta. Luonnonvarojamme on koko ajan käytetty ja hallinnoitu Helsingistä pääkonttoreineen. Sitä kutsutaa kolonialismiksi. Se ei ruoki olympiamitalien hankkijoita maaseudulla. Kysykää Ponsselta Vieremällä. Kyse on klustereista ja niiden myös alan eurooppalaisista osaajistamme. Olen niistä kirjoittanut kansankielisenä lähtemättä käyttämään algoritmien kieltä ja matamatiikkaa. Voin minä senkin tehdä ja kuka tahansa voi niihin tutustua googlaten. Kyse kun on nyt puhtaasta tieteestä. Ei sen ihmeellisempää.

By Matti Luostarinen

Prof, PhD, ScD Matti Luostarinen (natural and human sciences) birth: 100751, adress: Finland, 30100 Forssa, Uhrilähteenkatu 1 matti.luostarinen@hotmail.com Publications: Monographs: about one hundred, see monographs, Cluster art.org Articles: about two thousand, see all publications, Cluster art.org Art: Cluster art (manifest in 2005), see Art, Cluster art.org CV, see Cluster Art.org Blog: see blog, Cluster art.org (Bulevardi.fi)

Vastaa

Related Posts