Kylmää kyytiä Telluksen suunnalta kuunnellen

Tämän aamun medioita on kiintoisaa lukea ja seurata myös presidenttimme lyhyttä puhetta ja kommentteja toimittajien kysymyksiin. Kasakka ottaa sen mitä ei ole kunnolla kiinnitetty, taisi olla yhden kysyjän huomautus ja viittaus presidentin aiempiin puheisiinkin.  

Elämme mediayhteiskunnassa, jossa otsikot tehdään myös Venäjällä ja Putinin toimesta niitä tuottaen. Tosin erona on ehkä venäläinen tapa rakastaa vanhaa kirjallisuutta, historiaa ja shakkia pelinämme. Historia on meille vieraampaa nyt kun kykenemme elämään reaaliaikaisesti ja kaikki kerrottu on tehtävä huutaen ja vielä vastatuuleen.

Kun tutkijana, poikkitieteitä harrastaen, en pidä huutamisesta laisinkaan, lainaan omia medioitamme tällä kertaa suoraan. Näin siellä kirjoitetaan:

  • Tällainen on Vladimir Putinin ja separatistijohtajien YYA-sopimus

Venäjän Itä-Ukrainan separatistialueilla käynnistämä ”rauhanturvaoperaatio” on selvä merkki siitä, että Venäjä valmistautuu hyökkäykseen Ukrainan alueelle, sanoo Moskovan entinen suurlähettiläs Hannu Himanen. Himasen mukaan retoriikka, jolla Putin perustelee Ukrainan suvereniteetin rikkomista, on myös Suomen kannalta erittäin kylmäävää.

Ennen Itä-Ukrainan separatistialueiden tunnustamista Venäjän presidentti Vladimir Putin piti puheen, jossa totesi Ukrainan itsenäisyyden olleen Vladimir Leninin virhe ja perusteli tällä Ukrainan valtiollisen suvereniteetin rikkomista.

– Tapa, jolla hän kuvasi Venäjän historiaa, oli kyllä aika kylmäävää tekstiä, koska hän viittasi siinä kiistatta siihen valtiokokonaisuuteen, joka tsaarinaikana oli olemassa, sanoo Moskovan entinen suurlähettiläs Hannu Himanen MTV Uutisten haastattelussa.

– Hän sanoi myös, että jotkut maat saivat itsenäisyytensä lahjana. Oliko tämä viittaus Suomeen? Vaikeaa sanoa.

Himanen toteaa, että Suomen ja Naton väliset suhteet ovat edelleen Suomen ja Naton välinen asia, mutta tilanne on kiistatta hankala ja sotkuinen.

– Suomen kannalta erittäin vaarallinen tilanne on syntynyt.

Himanen: Taistelun vaara Ukrainassa on ilmeinen

Paitsi, että Putin tunnusti Itä-Ukrainan separatistialueiden itsenäisyyden, Venäjä solmi YYA-sopimuksen eli ystävyys-, yhteistyö- ja avunantosopimukset alueiden kanssa. Sopimusten pohjalta Venäjä ilmoitti käynnistävänsä alueilla rauhanturvaoperaation.

Himasen mukaan tämä tarkoittaa, että Putin on hylännyt paitsi Minskin sopimukset, myös diplomatian tien, ja valmistautuu selvästi hyökkäykseen Ukrainan alueelle.

– Kaikki on nyt selvää siltä osin, että Venäjän joukot voivat tunkeutua Ukrainaan tämän erikoisnäytelmän seurauksena.

Silminnäkijähavaintojen mukaan Donetskin kaupungissa on ollut tunnuksettomia sotilasajoneuvoja. Himasen mukaan tämä näyttää siltä, että Venäjän joukot ovat nyt separatistialueilla.

– Erilaisten välikohtausten ja suoranaisen taistelun vaara on kyllä ilmeinen.

– Sitä paitsi täytyy muistaa, että Venäjällä on merkittävä määrä joukkoja Valko-Venäjällä Ukrainan pohjoisrajalla ja niistä joukoista osa on erittäin lähellä Kiovan kaupunkia.

Lue myös: Ukrainan kriisi nyt: Putin määräsi sotilaita tunnustamilleen separatistialueelle, uusia pakotteita määrätään tänään

Putin väitti hyytävässä puheessaan Venäjän luoneen Ukrainan, jolla ”ei ole valtiollista perinnettä.”

Kun tällaista lukee, alkaa pohtia, mitä valtiollinen perinne mahtaisi tarkoittaa EU:n sisällä, Yhdysvalloissa sen osavaltioissa, Afrikassa ja Aasiassa, Pohjois-Euroopassa verrattuna eteläiseen Eurooppaan, Etelä-Amerikkaan ja aikanaan Kuuban kriisiin.

Shakin pelaaja ja historian kirjoittaja, kasakka katselemassa irrallaan olevia ja löysiä alueita valtiona, muilta apua hakien, saattaisi viitata johonkin sellaiseen siirtoon, jossa kohteena voisi olla melkein mikä tahansa osa ja alue Telluksella. Plutoa planeettana on pidetty liki rajatapauksena planeettojen joukossa, jääkylmänä kivenä, jolle tuskin planeetan arvoa voisi edes antaa.

Nyt kuitenkin viimeisin luotain kertoo planeetan olevan täynnä tuliperäistä toimintaa ja vettäkin sieltä näyttäisi löytyvä sekä olosuhteet hyvinkin samankaltaiset kuten Telluksella aikanaan elämän syntyessä. Ongelmana on vain sen pienuus. Kaikki mahdollinen elämä ja oman planeettamme kaltainen rikkaus valtioineen ei mitenkään mahtuisi tuolle kaukaiselle planeetalle. Eihän se näytä mahtuvan edes omalle siniselle planeetallemme, jos valitsemme johtajamme ja poliitikkomme kuten viimeisten vuosituhansien aikana olemme valinneet.  Vai valitsevatko he lopulta itse itsensä?

By Matti Luostarinen

Prof, PhD, ScD Matti Luostarinen (natural and human sciences) birth: 100751, adress: Finland, 30100 Forssa, Uhrilähteenkatu 1 matti.luostarinen@hotmail.com Publications: Monographs: about one hundred, see monographs, Cluster art.org Articles: about two thousand, see all publications, Cluster art.org Art: Cluster art (manifest in 2005), see Art, Cluster art.org CV, see Cluster Art.org Blog: see blog, Cluster art.org (Bulevardi.fi)

Vastaa

Related Posts