Ad impossibilia nemo tenetur – Ketään ei velvoiteta mahdottomaan.

Latinankieliset sananlaskut ja Suomen vaalit 2023. Osa II

Vuosituhantinen viisaus ja sen tänäänkin elävät latinankieliset sananlaskut ovat läntistä perintöämme. Kun ne ovat säilyneet vuosituhannet, niihin on syytä asennoitua myös omissa vaaleissamme vakavasti. Ne eivät ole lyhyen hetken päiväperhosia tai vaalilupauksiamme. Toinen osa tästä aiheesta jatkaa siihen mihin ensimmäisessä jäin runsas vuorokausi sitten 11.01.2023 artikkelissani Amat victoria curam – Vaivaa vaatii voitto. Osa I. Kymmenen latinankielistä sananlaskua vaaleihin valmistautuville.”

Vaalit Suomessa ja ehdokkuus sekä eduskunnan jäsenyys ei velvoita mahdottomaan. Sama toki pätee mihin tahansa luottamustehtävään ja virkoihimme ylipäätään. Sen sijaan kohtuullista on odottaa itseltä samaa mitä vaatii tai odottaa muilta ihmisiltä: ”Ab alio expectes, alteri quod feceris” ja suomeksi kääntäen: ”Odota samaa itsellesi, mitä teet toiselle.”

Vaaleihin ja niissä menestyminen vaativat sinulta ehdokkaana vaivaa. Toisinaan on suloista hullutella (Aliquand insanire iucundum est) ja sekin ehdokkaillemme sallitaan, mutta kun teet jotain, tee se myös (Age si quid agis).

Niinpä kun huudahdat tyyliin ”Amici, diem perdidi” eli kääntäen: ”Ystävät, olen menettänyt päivän”, silloin kyseessä voi olla muutakin kuin yksi Titon mietelauseita tai Obelixin lempilause (Hulluja nuo roomalaiset / Amentes illi Romani).

Suomessa näin huudellen oletetaan sinun viettäneen vähintäänkin hurjan viikonlopun ja harhailet nyt pitämässä puheitasi kokonaan väärässä vaalipiirissä. Voit olla myös rakkaudesta järjetön (Amentes amentes) tai sinut tunnetaan luonteeltasi hulluttelevana tyyliin: Aliquando insanire incundum est eli kääntäen: ”Toisinaan on suloista hullutella.”

Hulluttelevia poliitikkoja ja päiviään kadottelevia Suomessa on valittu hyvinkin vastuullisiin tehtäviin, mutta ei nyt näissä vaaleissa ja kilpailtaessa ehkä juuri siitä vaalipiirisi viimeisestä edustajan paikasta ja puolueessa, jossa on opittu odottamaan edustajalta arvokasta käyttäytymistä. Omasta luonteesta ei kuitenkaan pidä tinkiä tai poliitikon työ alkaa käydä raskaaksi. Tässä puolestaan lohduttaa vuosituhantinen viisaus: ”Ad impossibilia nemo tenetur – Ketään ei velvoiteta mahdottomaan.”

Puheesi saattaa saada aikaan reaktioita, joita kuvataan käsitteellä ”Ad surdas aures canere” ja kääntäen: Ehdokas laulaa nyt kuuroille korville. Vaikka sinulta ei voi vaatia mahdottomia, väärässä paikassa mokaaminen tekee sinusta poliittisesti kuolleen. Se että tukijoukkosi toisteleekin kuinka ”De mortuis nil nisi bene” eli kuolleista puhutaan vai hyvää, ei merkitse monessakaan puolueessa urallesi loistokasta starttia poliittisesti vainautuneena tapauksena.  

Suomeksi sanottuna, älä tuoksu vanhalle viinalle väärässä paikassa torkkuen ja herättäen myös tarkkasilmäisen toimittajan ja kameramiehen mairean ilmeen. Hän on ottanut sinusta vain vuoden kuvansa. Kun kuolleista puhutaan vain hyvää, poliittisesti kuollut on hiven eri tavalla kohdeltava. Joskus tuo poliittinen kuolema on uhkaamassa koko puoluetta. Kun tauti leviää ruton tavoin, tähän koronaan osataan meilläkin reagoida sille kuuluvalla tavalla. Valpas mediamme kun pitää siitä huolen.

Ex oriente lux – Tyhjästä ei synny mitään.   Vaikka isänmaan puolesta on suloista ja kunniakasta kuolla, sinun tehtävä uutena poliitikkona ei ole lopettaa uraasi heti alkumetreillä (Dulce et decorum est pro patria mori).

Fac simile – Tee samalla lailla

Vaalit ja työ poliitikkona on ammatti ammattien joukossa. Se että urapolku pyritään käynnistämään takavuosien olympiavoittajana tai muuta kautta mediahuomiota hankkineena, ei tee sinusta vielä poliitikkoa.

Meillä on lopulta vain yksi tuhansien joukossa, joka on merkittävän urheilu-uran jälkeen tehnyt kohtuullisen poliittisen urankin. Hän oli seiväshyppääjänäkin menestynyt demaripoliitikko Antti Kalliomäki.

Koska sinä et ole olympiatason huippu-urheilija, etkä Kalliomäen lahjoilla varustettu poliitikko, ”Festina lente” – kiirehdi hitaasti.

Fabicanto fit faber – Harjoitus tekee mestarin

Varmin tapa oppia on osallistua itsekin opetukseen. Menettelin näin omien oppilaitteni kohdalla yliopistossa. Jo opiskelun toisen vuoden jälkeen otin heidät kentälle ohjaamaan nuorempiaan ja vastaamaan hyvinkin vaativista analyyseistä ja raportoinneista tutkimusten tilaajille.

Taustalla oli ikivanha viisaus ”Docendom discimus” – Opettamalla opimme. Tämä koskee etenkin kehnosti järjestettyä poliitikkojemme koulutusta. He kun joutuvat hyvin erilaisista tehtävistä yllättäen mukaan vaalien jälkeen jopa lainsäätäjiksi eduskuntaan tai vaikkapa kunnallisiin luottamustehtäviin, ymmärtämättä itse substanssitason virkamiesten töistä välttämättä tuon taivaallista.

Niinpä nyt tuleekin tärkeä Oviduksen oppi. Se on vähän pidempi mutta paneudu siihen ajan kanssa: Donec eris felix, multos numerabis amicos; tempora si fuerint nubila, solus eris – eli kääntäen; ”Niin kauan, kun olet onnellinen, sinulla on ystäviä, mutta kun päiväsi pilvenevät, olet yksin.”

Tämä Oviduksen oppi ja havainto ei koske vain poliitikkojamme. Olemme menossa vaaleihin, joita edeltäneet vuodet ovat olleet poikkeuksellisen pilvisiä ja monet ovat nyt yksin. Jos sinä kykenet heitä auttamaan, saat heidän äänensä. Mukana tulee ystävyys, joka on luonteeltaan kestävä.

Niin suloista ja kunniakasta kun onkin kuolla isänmaan puolesta (Dulce et decorum est pro patria mori) älä sinä kuitenkaan ala esittää tällaisia arvoja ja asenteita väsyneiden äänestäjien kuullen ja heitä edelleen piinaten. Äläkä etenkään mene ja koskettele nukkuvaa lohikäärmettä (Tylypahkan motto: Draconem dormientem nunquam titillandus).

Errare humanum est – Erehtyminen on inhimillistä

Jos olisit syntynyt Yhdysvalloissa, saisit kuulla heidän mottonsa, jopa vaalien tärkeimpänä: ”E pluribus unum” – Monesta yksi. Sinä et kuitenkaan ole hakeutumassa senaattoriksi, saati presidentiksi Yhdysvaltoihin.

Sen sijaan saat kuulla, kuinka olet mukana monien jatkona tyyliin ”Sinäkin, poikani” (Et tu quoque, fili) ja heti jatkossa huomautuksen kuinka ”Tyhjästä ei synny mitään” (Ex nihilo nihil fit). Kun itse asetuin ehdolle eduskuntavaaleihin, kohtelu Lahden suunnalla forssalaiselle ehdokkaalle ja hänen puolisolleen oli ikään kuin ruttoon sairastuneille vuosisadat takaperin. Kanta-Hämeen ja Lounais-Hämeen välinen raja on kuin tänään tulkittu ”Valo idästä” (Ex oriente lux).

Kun sanat eivät riitä, käytetään väkivaltaa. Sosiaalinen media ja internet tarjoaa keinon käyttää sivustoasi rikollisiin tarkoituksiin. Tänään taas sananlasku ”Ex oriente lux” – ”idästä valo” ei oikein ole sekään käytössä. Niinpä Päijät-Häme on jossain kaukana idässä Turun suunnalta sieltä ääniä hakien. Sama pätee idästä äänten kalastajalle laskevan auringon, eli lännen suuntaan.

Toki samanlaisia railoja löytyy kartalta myös Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon välillä tai yhtä hyvin Etelä-Savon ja Itä-Savon ystävyydessä. Siellä ei voi puhua ”Ex visu amor” tarkoittaen rakkautta ja vielä ensi silmäyksellä. Silmäyksiä kun on jaeltu jo kauan sekä palattu silmät mustina.

Vaalit eivät todellakaan ole ”Ex visu amor” eli ”Rakkautta ensi silmäyksellä.” Jossain vaiheessa kokeneiden kettujen, ja omia virkojaan hakevien astuessa mukaan kurkien tanssiin, tunnet olevasi varpunen ja kuinka ”Deus mortuus Est” – ”Jumala on kuollut” kootessasi kalliita vaalimainoksiasi revittyinä ja heiteltyinä, suohon poljettuina naapuripitäjän vaalikuumeen hurjistamien elämöidessä. Muista silloin ohjeeni ”Dum spiro, spero” – ”Niin kauan kuin hengitän, toivon.”  

Fabricando fit faber – Harjoitus tekee mestarin

Meillä ei ole kouluja ja kouluttajia, jotka olisivat erikoistuneet hoitamaan politiikan teon avainvirkojen hoitajia. Heitä valitaan liki mielivaltaisesti kootuilta listoilta ja joudumme luottamaan, kuinka näihin usein vielä avainvirkoihimme hakevat on siihen myös koulutettu. Ikävä kyllä näin ei ole. Myös viran täyttäjät äänestäjinä ovat kirjavaa joukkoa ja valinnat tapahtuvat salaisesti kopissa ja suuren yhteisen osaamattomuuden mystisessä vuosisataisessa hengessä punaista viivaa vetäen.

Me luotamme kuitenkin oikeudenmukaisuuteen. Ciceroa lainaten ”Fundamentum est iustitiae fibes – Oikeudenmukaisuuden perusta on luottamus.” Me luotamme demokratian olevan oikeudenmukainen tapa hoitaa yhteiset asiamme ja ”Gloria victis – Kunnia voitetuille.” Siis todellakin voitetuille – ei voittajille.

Keisari Augustus kehotti kiirehtimään hitaasti (Festina lente). Hänet me muistamme Raamatun historiasta ja kuinka kansa oli pantava verolle.

Vaaleissa käy aina samoin, kuvittelit kuinka tahansa. Tilastoja tutkien ”Fortuna multis dat nimis, nulli satis”, onnen jumalatar antaa monille liikaa, kenellekään ei tarpeeksi. Näin vaalien jälkeen kaikki ovat lopulta juhlinnankin keskellä tyytymättömiä. Näyttelivät he sitten mitä tahansa. Valtaosa vaalityön tehneistä ja ne rahoittaneista jäävät vaille minkäänlaista palkintoa.

Alkaa arjen työ, jossa mennyt vuosikymmen ja ylikin on ollut kymmenien hallitusten tuskaa. Ciceroa lainaten ”Oikeudenmukaisuuden perusta on kuitenkin luottamus ”Fundamentum est iustitiae fides”. Tähän me rakennamme demokratiamme, mutta samaan aikaan laiminlyöntien kohdalla, Vergilusta lainaten, ”Fugit irreparabile tempus” – ”Aika pakenee palaamatta.”  Jos tulos vaalien jälkeen on tyhjä, koet olevasi petetty ja turhautunut, ”Fac ut vivas” – ”Hanki elämä.”

By Matti Luostarinen

Prof, PhD, ScD Matti Luostarinen (natural and human sciences) birth: 100751, adress: Finland, 30100 Forssa, Uhrilähteenkatu 1 matti.luostarinen@hotmail.com Publications: Monographs: about one hundred, see monographs, Cluster art.org Articles: about two thousand, see all publications, Cluster art.org Art: Cluster art (manifest in 2005), see Art, Cluster art.org CV, see Cluster Art.org Blog: see blog, Cluster art.org (Bulevardi.fi)

Vastaa

Related Posts