Talouden Nobel Suomeen – miten on mahdollista

Kuka on Bengt Holmström kysyvät tänään suomalaiset. On aihettakin. Taloustieteitä ja sen konfliktiteoreettisia kysymyksiä ei Suomessa juuri medioissamme ole esitelty. Se on noloa ja pintamediamme saa tällaiset uutiset kasvoilleen kuin märän rätin. Uutinen kun ei ollut lainkaan yllätys. Onnea suomalaiselle tieteelle ja sen tutkimukselle. Onko muitakin kuin Korkman kysytään tänään? Taitaa olla.

Tämän verran me tiedämme taloustieteen Nobelististamme. Teksti on suoraan Wikipediasta. Holmström on minua pari vuotta vanhempi ja toki odotettu voittaja. Kuinka paljon häntä on käytetty hallituksissamme? Entä mediamme? Missä nämä meidän toimittajamme oikein liikkuvat?
Tämä on toinen suomalainen tieteen Nobel. Se saavutetaan kiertäen suomalaiset kaukaa ja pysyen Yhdysvalloissa. Näin se menee myös jalkapallossa, jääkiekossa ja missä tahansa huipun hakemisessa.

Bengt Robert Holmström (s. 18. huhtikuuta 1949 Helsinki) on suomalainen ekonomisti, joka on toiminut Massachusetts Institute of Technologyn taloustieteen professorina vuodesta 1994, mitä ennen hän oli Yalen yliopiston taloustieteen professori vuodesta 1983 alkaen. Holmström sai vuonna 2016 ensimmäisenä suomalaisena Nobelin taloustieteen palkinnon yhdessä Oliver Hartin kanssa.

Holmström suoritti kandidaatin tutkinnon Helsingin yliopistossa matematiikasta vuonna 1972, minkä jälkeen hän siirtyi Stanfordin yliopistoon ja väitteli siellä talouden alalta vuonna 1978. Vuodesta 1979 alkaen Holmström on toiminut eri tieteellisissä tehtävissä useissa yhdysvaltalaisissa yliopistoissa. Helsingin yliopiston alumniyhdistys valitsi Holmströmin Vuoden Alumniksi vuonna 2010.

Vaasan yliopisto myönsi Holmströmille kauppatieteiden kunniatohtorin arvon vuonna 1988 ja Tukholman kauppakorkeakoulu vuonna 1998.
Holmströmin tieteellinen tutkimustyö on keskittynyt työn taloustieteeseen sekä toimialan taloustieteeseen. Hänet tunnetaan parhaiten kannusteiden analyysista epäsymmetrisen informaation tilanteissa. Holmströmin väitöskirjassaan tunnetuksi tekemä moraalisen hasardin malli on muodostunut kirjallisuudessa niin sanotuksi benchmark-malliksi.

Hän on julkaissut useita artikkeleita taloustieteen arvostetuimmissa julkaisuissa (mm. Econometrica ja American Economic Review).
Akateemisen toimintansa lisäksi Holmström on toiminut useiden suomalaisten yritysten ja yhteisöjen luottamustehtävissä, kuten jäsenenä Nokian ja Elinkeinoelämän valtuuskunnan hallituksissa sekä Aalto-yliopiston hallituksessa.

Holmström palkittiin vuonna 2016 Nobelin taloustieteen palkinnolla sopimusteorian kehittämisestä yhdessä Oliver Hartin kanssa. Thomson Scientific veikkasi häntä palkinnon saajaksi jo syksyllä 2006 ja vuonna 2015 hän oli mukana AFP-uutistoimiston listalla.

Lisäykset Wikipediaan on tehty palkinnon saannin jälkeen. Hyvä niinkin. Meillä kun tunnetaan kovin vähän tiedettä ja sen tutkijoitamme. Totta kai Holmströn tunnettiin tiedeyhteisön sisällä. Kuinka monta kertaa olen maininnut kuinka käsite ”moraali” on yhtenään taloustutkimuksen palkintojen yhteydessä mainittu käsite.

Niin nytkin jo Nobelin voittaneiden tärkeimmän työn ja mallin nimessä, väitöskirjassa jo mainitussa (=moralisen hasardin malli). Kuka on kuullut? Aikaa väitöskirjan synnystä taitaa olla kohta puoli vuosisataa. Vuosi on sama, jolloin itse jätin ensimmäisen väitöskirjani luettavaksi Oulun yliopistossa.

Sitä luettiin ja käänneltiin hallinnossa pitkään koskisotien keskellä. MIT ja Yale yliopistoina eivät ole suomalaisia yliopistoja ensinkään vuonna 1978 mutta ei myöskään tänään. Seuratkaa jalkapalloa ja ymmärrätte mistä on kyse huippuyliopiston ja huippu-urheilun kohdalla Suomessa ja maailmalla.

By Matti Luostarinen

Prof, PhD, ScD Matti Luostarinen (natural and human sciences) birth: 100751, adress: Finland, 30100 Forssa, Uhrilähteenkatu 1 matti.luostarinen@hotmail.com Publications: Monographs: about one hundred, see monographs, Cluster art.org Articles: about two thousand, see all publications, Cluster art.org Art: Cluster art (manifest in 2005), see Art, Cluster art.org CV, see Cluster Art.org Blog: see blog, Cluster art.org (Bulevardi.fi)

Vastaa

Related Posts