Sattumien summa

Helsingin Sanomat otsikoi, aivan oikein, Holmströmin Nobelin synnyn taustan. Tosin Nobelin saaja on toimittajaa auttanut. Hän sattui olemaan oikeaan aikaan aina oikeassa paikassa.

Jos hän ei olisi poistunut Suomesta maisteriksi valmituttuaan 1970-luvun alussa, hän olisi edelleen todennäköisesti maisteri Ahlströmin tehtailla tai väitellen eläkkeellä. Pois olisi mies potkittu tutkimuslaitoksesta tai Helsingin yliopistosta tyhmiä kyselemästä jo ennen 65 vuoden ikää. Oulussa yrittäen ei olisi voinut edes väitellä taloustieteessä hänen tasollaan.

Piti muuttaa pois Suomesta jo varhain ja päästä huippuyliopistoihin tekemään väitöskirjansa. Oikean ihmisen ohjaamana. Oli oltava oikea polku MIT ja Yalen yliopistoihin ja siihen rohkaisijat ja auttajat. Monta asiaa on pitänyt mennä siinä kohdalleen. Kaikki kun liittyy kaikkeen ja pieninkin asia toisin tapahtuen olisi muuttanut elämänkaaren tapahtumat. Toinen lapsi olisi syntynyt vanhemmille. Väärä siittiö voittanut kisailun heti alkukilpailussa. Millisekunneista siinä on kyse maallikonkin pohtimana.

Suomessa demareitten, kommareitten jäsenkirja ja myöhemmin toki myös kokoomuksen ja rkp:n jäsenyys olisi ehkä auttanut. Vennamolaisena ei olisi Oulussa edennyt edes siivoojaksi tai apumieheksi laestadiolaisten kepulaisten laitoksiin. Siihen olisi Nobel kaatunut väärällä nimellä eläen.

Joku olisi muistanut saman nimen tuon ajan Suomessa ikävästä tapahtumasta, medioitten rummuttamasta surmasta. Sitä taakkaa olisi syyttömänä joutunut kantamaan tietämättään. Media kun ratkaisee luvattoman paljon elämänkaaremme kulusta. Jos sen ehdoilla alat elää et etene kohti Nobelia.

Jos olisit sairastunut oman aikamme nimekkään fyysikon ja tähtitieteilijän tapaan ja joutunut pyörätuolin vangiksi, hengityslaitteeseen, vaimoa ei olisi tullut avuksi, saati useampia, ja kuollut olisit jo 30 vuoden iässä. Toki jos olisit vanhemmaksi elänyt, et taatusti yliopistossa vanheten ja letkulla syöttäen hengityslaitteessa eläen. Vanhainkotiin olisit päätynyt vanhenemaan. Puhesyntetisaattorin tekijä olisi jäänyt hänkin löytämättä. Kuka sinun kirjat olisi Suomessa kustantanut? Kuka onomatopoeettisella oudolla kielellä lukenut?

Oman aikamme Trump naisten käpälöijänä ja hänen kaltaisen miehen vaimo taas toisena kieroilevana kettuna presidentiksi pyrkivänä olisi Suomessa sen sijaan ollut mahdollistakin. Politiikassa kun pärjäät rupusakin moraalillakin eläen, kun on kunnon myötäistä ja tolkuttomasti varallisuutta. Politiikassa kun äänestät ikään kuin itseäsi. Se ei ole likimainkaan Nobelin hakijan äänestämistä.

Näin Nobeleja rahoittavat ja jakavat saattavat olla täysin moraalittomia pelureita. Kun olet riittävän hiljaa ja trumppeja, clintoneita Yhdysvalloissa nöyristelet, tyhmiä kysymyksiä esität, sinusta voi tulla oikeaan aikaan ja oikeassa paikassa myös Nobelisti. Oikeassa paikassa ja oikeaan aikaan elellen. Mutta ei varmasti muuten. Siihen vaaditaan nöyrää mieltä ja kykyä ottaa vastaan iskuja. poikkeuksellista mielenlaatua ja huumorintajua.

Vaikka elämämme onkin sattumien summaa, voit auttaa näitä sattumia. Väitöskirjaa tehdessäsi valitse oikeat ihmiset ja laitokset, oikea sosiaalinen kenttä ja tiimi, jossa työskentelet. Vanhempiasi kun et voi valita.

Elämäntapasi voit senkin valita. Nobeleja ei jaella aivan rentuille tohtoreille vaikka yliopisto olisikin oikea. Siellä kun työskentelee huippuja ja kuka tahansa voisi saada tuon palkinnon, mutta ei tekemättä mitään merkittävää ja olematta nöyrä työssään. On sinussa itsessäkin oltava jotain poikkeavaa, joka myös yhteiskuntaa auttaa, normit ja moraali kohdallaan, työmoraali huipussaan.

Kyllä Nobel tuli nyt myös sille kansakunnalle, jossa olet syntynyt. Sadat kansakunnat ja kulttuurit eivät talouden Nobeleja saa ikinä. On tehty töitä sen eteen, että tulostakin näkyy ja tiedepuistoja syntyy. Kalevalan kansan arvostama jumaluus on tietäjän iänikuisen, ei sodanjumalan. Kullervon kirous on vinoon kasvaneen miehen tarina. Sosiaalista pääomaa ja moraalia on kasattu sukupolvien ajan. Talous ja sosiaalinen elämä, kulttuuri on kunnossa, tiedettä arvostetaan sitäkin yli kaiken ainakin osana innovaatiopolitiikkaa, talouden kasvua.

Jos sitä ei olisi, ei olisi yliopistojen rinnalla tutkimuslaitoksia ja Nokiaa, kouluja ja lastentarhoja, ikäihmisten hoitajia. Kulttuuria joka panostaisi huomattavia määriä myös perustieteeseen. Ei vain kännykän kokoamiseen ja älypuhelimeen. Se kun on välttämätöntä myös ihmistieteissä edeten, ei vain luonnontieteissä. Ja Holmström aloitti opintonsa Suomessa luonnontietsissä ja siirtyi myöhemmin ihmistieteisiin. Sovelsi luonnonlakeja, matematiikkaa ja fysiikkaa sellaiseen, joka vaati myös tuon tieteen kieltä ja ymmärrystä mikrotaloustieteen opeissa. Ei vain makrotaloutta pohdiskellen ja ihminen unohtaen. Suuret kysymykset kun löytyvät tieteitten rajapinnoilta.

Holmström on hyvin tyypillinen huipputiedemies persoonaltaan. Nöyrä, outoja asioita kyselevä, kaiken kyseenalaistava, empaattinen ja liki ujo ihmiseksi. Hölmöläisjutuille nauraen, huumorintajuinen älykkö, jonka seurassa sielu lepää. Hän kykenee sellaiseen työhön ja toistoon joka vaatii kärsivällisyyttä. Enemmän kuin mitään muuta sekä intohimoa asialleen. Kuka tahansa hossottava häirikkökin ja pintaliitäjä tulisi hänen kanssa kohtuullisesti toimeen ja jaksaisi kuunnella tunnin verran ja jopa siitä virtaa saaden. Toinen tunti olisi jo rankempi kokemus ja veisi yöunet pitkäsi aikaa. Näin se menee nerojen kanssa jutustellen. Heitä on vähän, innovaattoreita heidän joukossaan vielä vähemmän. Nyt palkinto meni oikealle ihmiselle ja vieläpä oikeaan ja odotettuun aikaan, sitä odotellessa.

By Matti Luostarinen

Prof, PhD, ScD Matti Luostarinen (natural and human sciences) birth: 100751, adress: Finland, 30100 Forssa, Uhrilähteenkatu 1 matti.luostarinen@hotmail.com Publications: Monographs: about one hundred, see monographs, Cluster art.org Articles: about two thousand, see all publications, Cluster art.org Art: Cluster art (manifest in 2005), see Art, Cluster art.org CV, see Cluster Art.org Blog: see blog, Cluster art.org (Bulevardi.fi)

Vastaa

Related Posts