Ammattinsa näköinen ihminen

Poliisin ja maanviljelijän työ ovat oikeita töitä ja sahurin yrittäjänä. Metsurikin on oikean työn ihminen Forssassa eläen. Vaan ei kuvataiteilija tai lasipuhaltaja. Tai puhaltaja ehkä mutta ei nyt lasitaiteilija enää. Lääkäri on se oikea tohtori ja muut tohtorit valetohtoreita Hämeessä eläen.

Oikea suomalainenkin on viikonloput humalassa ja juo virolaistenkin viinat. Raitis suomalainen ei ole oikea suomalainen ensinkään. Ja oikea suomalainen juoksee vieraissa ja eroaa, tappelee akkansa kanssa ja eroaa, istuu putkassa ja huutaa kulkiessaan. Ja toisella rannalla on toinen samanlainen. Hänetkin haistaakin jo kauas.

Oikea suomalainen on suomalaisen näköinen myös turistina maailmalla. Heti hänet erottaa muusta joukosta, seiväsmatkaajan. Suomalainen ylläpitää kovalla työllä ja tuskalla omaa henkilöbrändiään ettei joutuisi ulos kylästä ja kaupungista, yhteisön kiusattavaksi Pohjanmaalla, Savossa, Karjalassa tai ties missä eläen.

Suomalaisen työminä on suomalaisen näköinen. Hänet erottaa vaaleissakin että on Seppo Kääriäisen oloinen ja näköinen tai Sirkka-Lisa Anttilan kepussa. Demarin vasta erottaakin jo kauas ja kommarin. Kokoomuslaisella on puku päällä mutta ei enää solmiota. Apteekkarin oloinen tai sitten ensimmäisen polven maisteri, kaulusköyhälistöä naisena. Viherpiipertäjä se on vasta soma näkynäkin, punatulkusta tuskin erottuva metsikössä liikkuen.

Useammassa polvessa sitä ei enää huomaa. Jos alkaa tuntua ettet enää jaksa näytellä kotona ja työpaikalla suomalaista puhu asiasta psykologille. Somessa lukija ymmärtää hänkin kun lähetät kukkia ja kissan kuvia, kuvan isosta kalasta. Erota työminäsi arkiminästäsi bloggaajana, kirjailijana, kuvataiteilijana, minä tahansa elämäntaiteilijana. Näytä kuinka olet ihmisenä onnistunut vaikka olisit persu tai kommari. Tai ole epäonnistunut kokkari.

Tukeudu tukiverkostoon. Ammattilainen voi kuunnella, jos tunnet olevasi identiteettisi vankilassa ja voit pahoin. Stand-up koomikko naurattaa sinua ja sinun on helpompi olla taas hetken oma itsesi. Asiat kun kasvavat jostakin syystä juuri sinun oman pääsi sisällä ja muualla sinua ei edes ole huomattu yhtään miksikään. Tämä stand-up koomikkojen isä Ilari ja joku Matti, mäkihyppääjän alastulon tekevä, ovat siinä erityisen lahjakkaita.

Äitikään ei muista oikein nimeäsi isästä puhumattakaan ellei ole sama nimi. Harvoin on jos on äitiinsä tullut. Artikuloi paha olosi suomalaisena ulos ja muutu muuksi. Pidä lomaa suomalaisena ja ala elää ennen kuin romahdat.

Eroa puolueestasi ja sen johtajista, ota pakit koko porukasta ja jätä some villitys kokonaan sekin. Pidä breikki ja lue Hesarista ”ammattina some” tai tarina Seppo Kääriäisestä tai Forssan Lehdestä Sirkka-Liisa Anttilasta. Toinen päätti viimein lopettaa 30 000 kupin jälkeen eduskunnan kuppilassa. Toki se pelottaa. Toinen epäröi vielä korvaamattomuuttaan ja Kirmanrannan elämää Iisalmessa ilman poliitikon identiteettiään forssalaisena.

Lupaa itsellesi ettei sinusta tule ainakaan sinistä tai punaista tai menneen maailman vankilassa elävää tupettajaa, opettajaa, sopulia toimittajana tai muuta identiteettisi ja ihmisyytesi pilaajaa, porvarin taskussa istuen ja peläten.

Ala elää ilman ammatin sinulle antamaa identiteettiä. Varo ettei nimesi eteen panna epiteettiä ”eläkeläinen”. Se on pahinta mitä voit saada palkaksi näyttelystäsi puolen vuosisadan jälkeen. Voit sinä elää vielä ilman työidentiteettiäkin. Lätsä-Pekka, Susi-Pulliainen, jäämies tai Remppa-Reino, Virpoja-Virpi, pimppastiina tai muuta ilveilijöitten sinulle antamaa ikuista vankilaa.

He kun ovat kiusaamiskulttuurimme epäonnistujiamme ja vain erehdyttyään hakemaan sellaista, jota ei ole olemassakaan, jäämiestä. Yhden asian ihmistä. Toimittajan tapaa tehdä elämästään helppoa muuttaen maailma stereotyyppien kautta helpommaksi kirjoittaa. Laiskuutta se on. Kolussakin olivat tolkuttoman saamattomia kiusaajiamme, muistatko?

Poliitikot rakastavat sitä ja pääsevät helpommalla hekin, stereotyyppejään kaupitellen. Kari Suomalainen teki sen muutamalla viivalla piirtäen ja eikös oli demari, kommari, kokkari, kepulainen ja liberaali saanut kuvansa lehteen. Populistia oli mahdoton kuvata, koko kansaa ellei piirtänyt Suomi neitoa. Rankka paikka miehelle olla sellaisen oloinen ja näköinen leijonan tapaan karjahdellen.

Samoin mainostajat ja viihdetaiteilijat hyötyivät stereotyypeistämme. Stand-up koomikot saavat hekin siitä leipänsä tai kirjailijat. Riittää kun kirjoitat kuinka kerrot leipurista ja jo tunnet pullan tuoksun nenässäsi ja pyövelin elämä on yhtä veren roisketta sekin niin kotona kuin kirves kädessäkin, hirttosolmukkaa rasvaten.

Parfymöörin elämä on yhtä tuoksujan metsästämistä ja maanviljelijä tähyilee taivaan merkkejä onko tulossa poutaa. Joulupukin ja jumalten elämää ei ole oikein osattu määritellä eikä enkelten. Jatkuva harpun soitto olisi pitkäveteistä puuhaa entiselle pyövelillekin. Oikein hyvä enkelten päivää ja yrittäkääpä ennustaa Mikkelinpäivästä tulevan kevään vaalisäät.

By Matti Luostarinen

Prof, PhD, ScD Matti Luostarinen (natural and human sciences) birth: 100751, adress: Finland, 30100 Forssa, Uhrilähteenkatu 1 matti.luostarinen@hotmail.com Publications: Monographs: about one hundred, see monographs, Cluster art.org Articles: about two thousand, see all publications, Cluster art.org Art: Cluster art (manifest in 2005), see Art, Cluster art.org CV, see Cluster Art.org Blog: see blog, Cluster art.org (Bulevardi.fi)

Vastaa

Related Posts