Antti Rinteen kujanjuoksu

Tästä kolmannen vuosituhannen toisen vuosikymmenen viimeinen kuukausi alkoi. Keskustan eduskuntaryhmä kokoontui iltapäivällä käymään läpi hallituksen tilannetta ja Antti Rinteen asemaa. Ilta-Sanomien tietojen mukaan ryhmä kokoontui klo 14. Kansanedustajat ja keskustan johto eivät ole varmistaneet aikaa, koska heitä on pyydetty olemaan kommentoimatta mitään aiheeseen liittyen ennen kokousta. Mieleen palautui demareitten kokoontuminen ja keskustan Anneli Jäätteenmäen kujanjuoksu vuosituhannen alussa. Hänet vaihdettiin lennosta Matti Vanhaseen.


Keskustan kentältä on tullut puoluejohdolle paljon palautetta, että luotto pääministeri Antti Rinteeseen on mennyt. Iltapäivän eduskuntaryhmän kokousta on luonnehdittu historialliseksi.
– Pääministeri vaihtoon, mutta älkää lähtekö hallituksesta. Väki on ollut tilaisuuksissa todella liikkeellä, kerrotaan MTV:n Uutisille kentän tunnelmista. Se on hyvin suomalaisen hallituskriisille tutun alun ensimmäisiä merkkejä vähemmän politiikkaa seuraavalle.


Keskustan eduskuntaryhmä saattaa joutua myös äänestämään asiasta, jos kannat hajaantuvat selvästi eduskuntaryhmän ja ministerien kesken.
Kulmuni on uutena keskustan puheenjohtajana kovan paikan edessä.


Keskusta sai itselleen monia tärkeitä tavoitteita läpi ja se joutuu nyt puntaroimaan hallituksen jatkoa. Annetaanko Rinteelle jatkoa ja miten se vaikuttaa keskustan asemaan ja hallituksen yhteistyökykyyn? Yksi vaihtoehto olisi pääministerin vaihtaminen vuoden 2003 tapaan ja hallituksen jatko. Oppositiossa perussuomalaiset on kannatuksessaan omilla luvillaan eikä hallitus kiinnosta ilman uusia vaaleja. Edes kokoomukselle vaalit eivät oikein nyt maistu.

Poliittisen hallituskriisin keskellä maata uhkaa lakkojen vyöry. Rinne ay-pomona on heitetty kuitenkin jo yhä kauemmas lakkoja ratkovan pääministerin roolista. Hänen vahvin ase oli miina, johon mies käveli. Kuten miehet niin usein kävelevät, ylimielisyyttään.

Antti Rinteen kiivaus ja lyhyt pinna ei oikein istu politiikan teon vaativimpiin myrskyihin. Paavo Väyrysen tapaan olisi syytä nukkua yön yli. Edessä kun on opposition laatima välikysymys, jossa mitataan oudon hallitusrakenteemme sitä koossa pitävät arvot ja normit, yhteinen tahtotila ja luottamus. Laidasta laitaan ja varoen hukkuvaa laivaa. Puoli vuotta tätä yhteistä taivalta on kestänyt ja samalla hoitaen myös EU:n isännyyttäkin.

Tuskin oli ehditty toipua Antti Rinteen sekoilusta, kun vastassa oli uusi skandaali. Ulkoministeri Pekka Haavisto toimii kuten kuuluukin, kiistää kaiken. Miten keskusta on puolueena joutunut tällaiseen seuraan? Jos tämä ei sada perussuomalaisten laariin niin mikä sitten sataisi?

Kuka luottaa ja kehenkä? Me muistamme kuinka demarit näyttivät ovea Anneli Jäätteenmäelle. Nyt Antti Rinne joutuu saman nöyryytyksen nielemään. Jatkaminen ilman luottamusta ei ole monipuoluejärjestelmässä ja sirpalepuolueitten oudossa yhdistelmässä mitenkään mahdollista.

Ja samaan aikaan syntyy jo toinen skandaali vihreän ulkoministerin toimesta. Mikä maata ja sen poliitikkoja vaivaa? Pelko uusista vaaleista ja perussuomalaisten voitosta on kohta ainut sirpalepuolueita yhdistävä voima. Kansan käsi on kärttyisä ja demokratia hankala asia hyväksyttäväksi, jos valtaa haetaan hinnalla millä hyvänsä. Eivät olosuhteet ihmistä ja poliitikkoa luo vaan ihminen ja ammattinsa osaava poliitikko luo olosuhteet. Elämä muistuttaa usein enemmän romaania kuin romaani elämää ja hyvä poliitikko osaa laatia itselleen sopivan käsikirjoituksen.

By Matti Luostarinen

Prof, PhD, ScD Matti Luostarinen (natural and human sciences) birth: 100751, adress: Finland, 30100 Forssa, Uhrilähteenkatu 1 matti.luostarinen@hotmail.com Publications: Monographs: about one hundred, see monographs, Cluster art.org Articles: about two thousand, see all publications, Cluster art.org Art: Cluster art (manifest in 2005), see Art, Cluster art.org CV, see Cluster Art.org Blog: see blog, Cluster art.org (Bulevardi.fi)

Vastaa

Related Posts