Edessä aukeaa Aasia ja itä.

Uuno Kailas kirjoitti paljon lausutun runonsa ”Rajalla” kokoelmassaan ”Uni ja kuolema” vuonna 1931. Takana oli länttä ja Eurooppaa. Edessä taas Aasia, itä. Varjele vartija sitä. Lausuin sen usein lapsena niissä tupailloissa, joissa mukana oli usein myös nimekkäitä poliitikkojamme. Veikko Vennamo heistä nimekkäin ja varmasti taitavin puhujana. Hänen seuraaminen oli ilmaista koulutusta.

Minä olin se lapsista, joka lausui runoja. Se leimasi ja oli rasite kiusaamiskulttuurissa, tuhannen pojan poikakoulussa. Tunnen suurta sympatiaa tämän päivän kiusattuja kohtaan. Tunnustan kiusaajan kaukaa, säälin heitäkin. Eivät hekään tietään valinneet, vanhempiaan ja kasvuympäristöä. Opettaja kiusaajana on surullisin tapaus. Ei heitä nykyisin kouluteta enää, sota-aika oli eri aikaa elää heillekin. Lapsi ymmärtää usein enemmän kuin vanhempansa.

Osallistuin henkisiin kilapiluihin, mutta myös valmentaen lentopalloilijoita sekä yleisurheiljoitakin. Toki urheilin itsekin. Muuta mahdollisuutta maaseudulla ei tuolloin ollut ja lapsia oli todella paljon. Jotain ohjelmaa oli heille järjestettävä. Miksi en siis minä, jolla oli kokemusta esiintyäkin ja lukutaitoinen jo varhain. Lehdet kertoivat kilpailuista ja myös lapsista niihin osallistuen. Kenttä oli vain tehtävä itse ja myös ylläpidettävä sitä. Lehmät auttoivat nurmikon hoidossa ja liukumiinat hoitivat esteiden paikat.

Gallupin kertomaa. Ensin tulevat 18, 19 ja 20 prosentin puolueet sitten 8,10 ja 12 prosentin puolueemme ja lopuksi 1,2,3 ja 4 prosentin puolueet. Kuntavaaleissa näitä puolueita äänesti vähän yli puolet äänestysikäisistä. Kannatusluvut on siten liki puolitettava, jotta saisimme oikean kuvan kannatuksen TODELLISESTA luonteesta vaaleissamme. Ylivertaisesti suurin puolue kun on nukkuvien puolue.

Demokratian kriisi on myös puoluelaitoksen yhteinen kriisimme. Vaaleja voisi vähentää yhdistämällä niitä samoille vaalipäiville. Joka kuukausi kansalaisten puolue ei vaihdu, kuten gallupit antavat meidän uskoa tai uskottelevat. Niin hupsuja politiikan ja demokratian hoitajia edes täysin välinpitämättömät eivät yhteisten asioittemme hoidosta voi olla. Eihän?

Sosiaalinen media ja sen kirjoittelijat eivät anna ehkä aivan oikeaa kuvaa siitä, missä mennään. Vain antavatko? Medialle taas hyvä uutinen on huono uutinen ja epäkohtien sekä onnettomuuksien esittely on rankkaa mediayhteiskunnan seurattavaa päivästä toiseen.

Tämän päivän hyvä uutinen on pujasjärveläisen valmentajan selviytyminen joukkueineen olympialaisten finaaliin lentopallossa, yhdessä maailman harrastetuimmasta joukkuelajeistamme. Se on laji, jota myös lapsena ja vähän vanhempanakin pelasimme ja kyllä siinä joukkuepelin ideologia opittiin.

Kaikki eivät voi olla siinäkään lajissa erityisen hyviä ja lahjakkaita joka paikkaa pelaten. Pituus kuitenkin ratkaisee tässäkin urheilussa. Syöttäminen, passarin ja iskurin duunit, pelin lukeminen ja nopeus, hyvä peruskunto, ovat kuitenkin jokaisen pelaajan ominaisuuksia. Vastapuolen arvostus ja seuraaminen on sekin hyvän pelaajan taitoja. Pelin nopeus ja liikkuvuus vaativat myös pelisilmän rinnalle koko ajan omien rohkaisua.

Pudasjärvellä jokaisessa kylässä ja talossa opiskelijoitteni kanssa kiertäneenä, heille opetettiin millainen kunta poliitikoilla on kymmenine kylineen ja luonnovaroineen hoidettavana. Päättäjät ja virkamiehet eivät sitä tienneet ennen meitä ja liki puolensadan opiskelijan raportointia. Osa laati sieltä myös pro gradunsa ja yksi jopa väitteli tohtoriksi. Sammelvuo potki silloin vielä kapaloissa.

Mistä muuten Pudasjärven soinen kunta ja sen kirkokylä Kurenalus saa nimensä? Kun tätä pohdit, auttaa varmaan edellä oleva vihje soiden suuresta määrästä. Iijoki kulkee kunnan halki sivujokineen. Taivalkoski on latvavesistön kunta ja Iijokisarjan kirjoittaja on Kalle Päätalo. Enää ei altaita kuntaan suunnitella. Sen lopetti koskiensuojelulaki.

Päätalon suosio kirjailijana kertoo millaisia kirjoja suomalaiset lukevat. Tai lukivat vielä silloin, kun kirjoja luettiinkin ja ihmisethän lukevat sitä mitä heille kirjastoissa tarjoillaan, kouluissamme opetetaan. Kaupasta kun ostetaan sitä mitä siellä tarjoillaan ja on esillä. Harvemmin kyläkouluissa ja Kurenalla kovin vaativaa luettavaa.

Lentopallo oli maaseudun peleistä se suosituin pesäpallon rinnalla. Kotitilani mailla, rannassa ja pelolla, oli kaksikin pelipaikkaa ja 1960-luvulla uskomaton määrä pelaajia. Ei ole enää. Suuret ikäluokat ovat eläkkeellä. Pakenevat virusta jokainen tahollaan. Duunit on tehty, hoitakaa hommanne nuoremmat.

Pudasjärveläinen Sammelvuo valmentaa Vänäjän joukkuetta ja Kajalassa venäläisiä vierailee rajamme takana noin puoli miljoonaa vuosittain. He ovat varakkaita. Aivan rajan takana Laatokan-Karjalassa löytyy uskomaton eliitille rakennettu huvittelupaikka laskettelurinteineen ja formularatoineen, kylpylöineen. Karjalaa kiertäessäni 1990-luvun alussa, 1980-luvun lopulla, sinne suunniteltiin myös vapaakauppavyöhykettä.

Sortavalan laulujuhlille tuli väkeä enemmän kuin mitä Pudasjärvelle saataisiin tai Kuusamoon, Taivalkoskelle tai Savonlinnaan. Pietarin vaikutusalue on uskomattoman suuri. Nyt me olemme lyöneet laimin nämä alueet ja niiden kehittämisenkin. Oulangan biologiselta asemalta itään katsoen siellä näkee nyt vain metsäpaloja. Sammuvat sitten kun sateet tulevat. Sieltä löytyy maailman suurin museo.

By Matti Luostarinen

Prof, PhD, ScD Matti Luostarinen (natural and human sciences) birth: 100751, adress: Finland, 30100 Forssa, Uhrilähteenkatu 1 matti.luostarinen@hotmail.com Publications: Monographs: about one hundred, see monographs, Cluster art.org Articles: about two thousand, see all publications, Cluster art.org Art: Cluster art (manifest in 2005), see Art, Cluster art.org CV, see Cluster Art.org Blog: see blog, Cluster art.org (Bulevardi.fi)

Vastaa

Related Posts