Elämme pinnallisen narsismin ja viihteen aikakautta

Olin parikymppinen ihmisen käydessä viimeksi kuussa. Minun jälkeen syntyneet eivät tiedä tästä mitään ja täyttävät pian 50 vuotta. Onhan se vähän noloa. Kuu kutistuu samalla ja katoaa kohta taivaalta. Tosin kutistuminen on millin luokkaa vuodessa.

Kutistuu kuin kuu maailmanlopun edellä on minun käyttämä sananparsi. On se vähän viisaampi kuin puhe pyystä ja sen pienenemisestä. Valtaoja on näkyvämpi kuin salaoja. Salaojia kuitenkin pidetään edistyksen merkkeinä ja elämme salaojien aikaa.

Komean parran kasvattanut tiedemies ja tutkija on yhtenään julkisuudessa. Valtaosa yli 2000 professorista pysyy meiltä salassa. Siihen on varman jokin syy. Mietipä montako tiedemiestä tunnet geotieteistä, biotieteistä, atmosfääriä tutkivista, ihmistieteistä taloutta tai yhteiskuntaa, ihmistä tutkimassa? Mahtuvatko yhden käden sormiin vai tarvitsetko toisenkin, varpaat heitä laskiessaan.

Matematiikassa tiedemiehet eivät käytä helmitaulua. Eivät laske sormia ja varpaita. Olisiko siinä yksi syy salatieteeseen ja sen ammattilaisiin? Vaikea sellaista tiedettä on popularisoida Valtaojan tapaan partaa kasvattaen. Harvalla tiedemiehellä tai naisella on edes partaa. Vielä harvempi on hajamielinen tai muuten omituinen.

Ovat nuoria, eivät dementoituneita ensinkään, usein vielä naisia. Tekevät työtään salaojan tapaan eikä niiden yli ole tarvis loikkia. Kouluttavat kuitenkin kaikki perusmaisterit ja insinöörit, lääkärit ja tuomarit, akateemiset kansalaiset, tulevat tutkijatkin. Eivät kaipaa julkisuutta perustiedettä tai sen sovelluksia tehdessään. Heidän rahoitustaan on helppo leikata. Vierailut kuussa harvenevat samalla.

Asiantuntijoita käytetään yhä harvemmin ja poliitikkoinamme on yhä enemmän julkisuuden kipeitä narsistejamme. Politiikka (politics) ei ole kuulemma vaikea asia ja robottitiedettä mutta sen avulla saavutettavat ilmiöt (policy) ovat entistä paljon vaikeampia ja vaativat entistä enemmän rahaa onnistuakseen. Siksi tutkijamme katoavat Suomesta ja euroviisujen voitto alkaa olla harrastelijoiden puuhastelua, viihde ainut joka kiehtoo ikääntyvä kansakunnan hajamielisiksi muuttuvia dementikkojamme.

Lapsia ei synny maahan, jolla ei ole tulevaisuutta. On vain menneisyys ja historian tutkijat. Uudet ideat ja innovaatiot, innovaatiopolitiikka ja sen tuotteet ovat menneen maailman elämää. Matkat kuuhun loppuivat.

Onhan se vähän noloa. Trumpin kaltaiset ihmiset presidentteinä tapaamassa Putinin kaltaisia presidenttejämme. Paavo Väyrynen pyrkimässä presidentiksi viimeisimmästä puolueestaan. Hupsujen puolueita alkaa olla maassa enemmän kun niitä äänestäviä. Mitä hupsumpi ihminen, sitä enemmän hän saa ääniä.

By Matti Luostarinen

Prof, PhD, ScD Matti Luostarinen (natural and human sciences) birth: 100751, adress: Finland, 30100 Forssa, Uhrilähteenkatu 1 matti.luostarinen@hotmail.com Publications: Monographs: about one hundred, see monographs, Cluster art.org Articles: about two thousand, see all publications, Cluster art.org Art: Cluster art (manifest in 2005), see Art, Cluster art.org CV, see Cluster Art.org Blog: see blog, Cluster art.org (Bulevardi.fi)

Vastaa

Related Posts